Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Liveblog: Tipje van de sluier

Liveblog: Tipje van de sluier

12.15 Tipje van de sluier

Collega Nico en Paul vertellen u meer over de aandelen Basic-Fit en ASML. 


12.10 Beursupdate

Uitgezonderd van het gekke Altice (-1,9%), noteren alle hoofdfondsen in de plus. De uitslagen zijn redelijk beperkt, al springt Galapagos er met een mooie plus van 4,6% positief uit.

Zoals gewoonlijk meer beweging binnen de AMX. PostNL is de meest verrassende stijger met een winst van 3,8%. Vakbond FNV is van mening dat pakketbezorgers worden onderbetaald. Verder doen de afgestrafte aandelen Aperam (+3,3%) en Fugro (+2,7%) het goed.

Binnen de Small Cap index zijn het de biotechfondsen Kiadis Pharma (+8,4%) en Pharming (+6,1%) die de lijst aanvoeren. Alleen Binckbank daalt licht en staat op een koers van €6,08 zo'n 4,4% onder het bod van Saxo Bank


11.25: 0,000024%

De kans dat u met de oudejaarsloterij de hoofdprijs wint is 0,000024% volgens econoom Matthijs Bouman. Voor hem reden genoeg om het lot dan maar in de fik te steken. Het zou toch wat zijn dat die €30 miljoen uitgerekend op dit lot valt.


11:00 Biotech op de brommer

Uit het niets gaan de biotechaandelen er vandoor. Zonder specifiek bedrijfsnieuws behoren Galapagos (+3,4%), Pharming (+6,4%) en Kiadis Pharma (+7,7%) tot de grootste stijgers van de dag.  

ASCX
Klik op de afbeelding voor een grote versie

In de blessuretijd hebben Galapagos en Kiadis de AEX nipt weten te verslaan. Niet onaardig, aangezien het vaak de biotechfondsen zijn die de hardste klappen krijgen in een dalende beurs.

De vreemde eend in de bijt is Pharming dat zo'n 35% aan beurswaarde heeft moeten inleveren. Daar staat tegenover dat het aandeel vorig jaar 600% steeg. 


10:35 De jaarlijstjes

Afgelopen vrijdag had ik in het liveblog ook al een soortgelijk lijstje gemaakt, maar een klein beetje herhaling kan geen kwaad. Misschien had u zo vlak voor het weekend wel betere dingen te doen.

Even voor het gemak:

Kolom 3 YTD Total Return: rendement inclusief dividend

Kolom 4 Forward P/E: getaxeerde koerswinstverhouding 2019

Kolom 5 Dividend per share: getaxeerde dividendpercentage 2019 (Let op! geen dividend per aandeel)

AEX

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Het is niet zo vreemd dat de defensieve havens in een beursjaar als deze beter zijn blijven liggen. De absolute outperformers zijn Wolters Kluwer en Ahold. ArcelorMittal en ING moest u dit jaar niet hebben. Wat opvalt is dat de relatief 'dure aandelen' het goed hebben gedaan dit jaar.

AMX
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Flow Traders heeft weten te profiteren van de hogere volatiliteit op de financiële markten. Het fundament voor deze koersstijging werd gelegd in het eerste kwartaal toen het handelshuis €2,36 per aandeel verdiende. De volksaandelen PostNL en Besi werden bij het grof vuil gezet.

ASCX
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Wessanen is de bleeder van het jaar binnen de ASCX met een min van 53%. Als zelfs topman Christophe Barnouin zegt dat de bubbel een keer moest barsten, dan zijn er toch een paar mensen (analisten) geweest die hebben zitten te slapen.

Binckbank steelt de show met een plus van 47%, maar Basic-Fit heeft het met een winst van ruim 26% ook erg goed gedaan dit jaar. De sportschoolketen is met een verwachte K/W van 29,2 beslist geen discounter op de beurs, maar de groei zit er wel lekker in.

Analisten denken dat de omzet van Basic-Fit in 2018 met 22% stijgt, en ook de komende jaren is het de verwachting dat het bedrijf met 20% per jaar groeit. Meer hierover leest u op IEX Premium.    


9:35: In hetzelfde schuitje

U bent niet de enige dit jaar.


9:20: PostNL stijgt

De aandeelhouders van PostNL (+1,0%) lijken zich vooralsnog weinig aan te trekken van het bericht dat het bedrijf via een schijnconstructie pakketsorteerders te weinig zou betalen.

De FNV claimt dat de post- en pakketbezorger haar werknemers door deze constructie niet volgens de cao betaalt.


9:10: Weinig optimisme

Dit beursjaar heeft er flink ingehakt bij beleggers, want uit een peiling van CNBC bleek dat bijna 60% van de ondervraagden denkt dat 2019 een slecht beursjaar gaat worden.

Aan de andere kant hoeft dit niet zo slecht te zijn, want als bijna iedereen negatief is, kan komend jaar zomaar eens anders verlopen dan we met zijn allen dachten.


09:05: Prima begin

Mede dankzij President Donald Trump, die weer eens toenadering zoekt met zijn Chinese collega Xi Jinping, zijn we in Amsterdam 0,3% hoger geopend. De beurs is slechts tot 14:00 uur geopend dus hopen dat we het positieve sentiment vast weten te houden.

Dat is wel nodig ook, want 2018 is met een min van -10,9% geen best beursjaar geweest. Als we het dividend eraf halen, resteert er een verlies van 8,1%. Om in de goede stemming te blijven: het is zeventien jaar geleden dat de AEX voor het laatst na een negatief beursjaar opnieuw een min op het bord zette. Dat was in tijden van de dotcom bubbel.

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht