Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Vijf redenen om uw aandelen nu te kopen

Vijf redenen om uw aandelen nu te kopen

Het gegeven dat slecht nieuws beter verkoopt dan goed nieuws, bestaat net zo lang als de mensheid. Ook bij IEX zien we dat het aantal bezoekers op dramatische beursdagen beduidend hoger ligt dan op extreem goede dagen.

Toch willen we graag weten of mensen ook liever negatieve- dan positieve artikelen lezen. Reden genoeg om een stuk te schrijven waarin vijf redenen genoemd worden waarom aandelen gekocht moeten worden en eentje waar juist vijf argumenten worden gegeven om de stukken van de hand te doen. We zijn benieuwd in welk artikel de meeste interesse is.

Vijf redenen om aandelen te kopen

  1. Handelsoorlog tussen de VS en China eindigt met een sisser.
    Zowel de Amerikaanse president Donald Trump als de Chinese leider Xi Jinping kampen met een teruglopende economie, waardoor zij er beide een belang bij hebben dat het handelsconflict stopt. 
  2. De Amerikaanse, Europese en Chinese economieën belanden niet in een recessie, maar trekken juist aan.
    Bedrijven durven door het einde van de handelsoorlog tussen de VS en China weer te investeren en consumenten blijven gewoon geld uitgeven. Zeker in de VS is de werkloosheid laag en stijgen de lonen. Kortom, er was even sprake van een groeivertraging maar niet meer dan dat. 
  3. Een harde Brexit gaat er niet komen.
    Een overgrote meerderheid van het parlement ziet een spijkerharde Brexit niet zitten en stemt daardoor maar voor een deal á la Noorwegen. Beleggers hebben weer een zorg minder.
  4. Beleggen in aandelen levert veel meer op dan sparen.
    In de afgelopen dertig jaar steeg de S&P 500 1733% in euro's, wat omgerekend een rendement van 10,1% per jaar betekent.

    Onze eigen AEX kon dit tempo niet bijbenen, maar deed het met een winst van 8,3% per jaar niet onaardig. Als we hier een gemiddelde van nemen, en we trekken er nog eens een procent aan kosten vanaf, dan komen we op een rendement van 8,2% per jaar uit. U moet wel heel gek zijn om massaal uw geld weg te zetten tegen 0% op uw spaarrekening.
AEX
Klik op de afbeelding voor een grote versie.


5. Historisch lage waardering van de AEX.
Op dit moment betalen we zo'n 11 keer de verwachte winst voor 2019. In het verleden waren we vaak bereid meer te betalen voor een aandeel. Helemaal als we de rentestand ook nog meenemen.

In de jaren 90 schommelde de Nederlandse rente op tienjaars staatspapier tussen de 4% en 9%, waardoor er een alternatief was voor aandelen. Nu bedraagt de vergoeding 0,3%, waardoor deze switchmogelijkheid wegvalt. 

AEX
Klik op de afbeelding voor een grote versie


Als u meer goede redenen voor ons heeft waarom we juist nu in aandelen moeten stappen, dan horen we het natuurlijk graag in de comments.

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht