Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Vijf redenen om uw aandelen nu te verkopen

Vijf redenen om uw aandelen nu te verkopen

Het gegeven dat slecht nieuws beter verkoopt dan goed nieuws, bestaat net zo lang als de mensheid. Ook bij IEX zien we dat het aantal bezoekers op dramatische beursdagen beduidend hoger ligt dan op extreem goede dagen.

Toch willen we graag weten of mensen ook liever negatieve- dan positieve artikelen lezen. Reden genoeg om een stuk te schrijven waarin vijf redenen genoemd worden waarom aandelen gekocht moeten worden en eentje waar juist vijf argumenten worden gegeven om de stukken van de hand te doen. We zijn benieuwd in welk artikel de meeste interesse is.

Vijf redenen om aandelen te verkopen

1. Beleggers mogen een handelsakkoord tussen de VS en China wel uit hun hoofd zetten.
Donald Trump wil helemaal geen deal met de Chinezen met de simpele reden dat hij een tegenstander nodig heeft om de schuld van een economische crisis op af te kunnen schuiven. Er zal een wedloop van hogere invoertarieven ontstaan, waardoor de handel tussen beide landen praktisch stil komt te staan. 

2. Een wereldwijde recessie is op komst.
Doordat de handelsoorlog tussen de VS en China blijft aanhouden, krijgt het producentenvertrouwen een dusdanige klap, dat de investeringen wereldwijd enorm worden teruggeschroefd. Ook de consument ruikt onraad en houdt voor de zekerheid de hand op de knip.

3. Keiharde Brexit is onontkoombaar.
De deadline van 29 maart gaat het Verenigd Koninkrijk absoluut niet halen. ING heeft berekend dat de procedure voor nieuwe verkiezingen, een deal á la Noorwegen en een tweede referendum teveel tijd in beslag gaat nemen. De enige optie is dat deze deadline wordt verschoven, maar daar zitten de Britten niet op te wachten. Het enige waar de Britten het over eens zijn, is dat ze het niet met elkaar eens zijn.

4. Rendementen uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.
De rendementen van de AEX en S&P500 zijn de afgelopen dertig jaar heel aardig geweest, maar het zijn de groeiende omzetten, winsten en hogere dividenden die koersen omhoog hebben gejaagd.

5. De schuldeisers staan op nummer één, niet de aandeelhouders.
Nu de wereldwijde schuldenberg is gestegen naar $244 biljoen, omgerekend 318% van het totale BBP, zijn het de schuldeisers die op nummer één komen te staan, en niet de aandeelhouders. Hogere dividenden in combinatie met een vet aandeleninkoopprogramma zijn verleden tijd.  

 

Optisch is de AEX met een getaxeerde K/W van 11 voor 2019 goedkoop, maar wat goedkoop is, kan altijd nog goedkoper. Tijdens de financiële crisis van 2008/2009 waren beleggers bereid slechts 5 á 8 keer de winst te betalen voor de Amsterdamse hoofdindex. Als de winsten door een recessie ook nog eens dalen, dan hebben we de poppen helemaal aan het dansen.

AEX
Klik op de afbeelding voor een grote versie
 

Als u meer goede redenen voor ons heeft waarom het onverstandig is om op dit moment in aandelen te beleggen, dan horen we het natuurlijk graag in de comments.

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht