Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Liveblog: Groeizorgen EU

Liveblog: Groeizorgen EU

Update 15.10 uur: Lagere groeiverwachting EU

Bij ING waarschuwen ze dat de groeiverwachting van de ECB, namelijk 1,7% groei voor 2019 en 2020, te optimistisch zijn. Bij de Nederlandse grootbank denken ze dat de Europese economie dit jaar met 1,4% gaat groeien.

De oorzaken die worden aangehaald zijn de handelsspanningen tussen de VS en China (niet verrassend), afzwakkende groei in opkomende markten en de Italiaanse begrotingsproblemen aangehaald. Oja, de Brexit, hoe kan het ook anders, stond ook in dit lijstje. (NK)


Update 14.35 uur: $29,5 miljoen bonus

De Yankees lijken nog nooit gehoord te hebben van een bonusplafond. JPMorgan ceo Jamie Dimon, had in 2018 een basissalaris van $1,5 miljoen, maar kreeg nog even een bonus van $29,5 miljoen. Oftewel, bijna 20 keer het basissalaris.

Het verschil in Nederland is groot, want hier mag de bonus slechts 20% van het vaste salaris bedragen, en niet 20 keer het basissalaris. (NK)


Update 14.25 uur: Mini fondsenrondje

De AEX (+1,5%) weet haar winst in de loop van de middag verder uit te breiden. Het brede beeld is dat de afgestrafte aandelen van 2018 het hardst omhoog gaan. Aegon (+2,4%), ING (+2,8%) en Unibail Rodamco (+2,8%) zijn de knallers onder de Nederlandse hoofdfondsen.

Binnen de AMX is het niet veel anders. AMG (+5,6%) en PostNL (+3,5%) zijn de toppers van de dag. Laatstgenoemde bereikte een principe-akkoord met de vakbonden.

Takeaway.com (-4,1%) gaf nieuwe aandelen uit met een korting van 10% ten opzichte van de slotkoers van gisteren. Daar kwam nog een converteerbare obligatie overheen. Verwatering is nooit leuk voor beleggers, maar het doel is duidelijk: de overname van Delivery Hero in Duitsland financieren.

Van een echte risk-on op de obligatiemarkt is geen sprake. De Nederlandse en Duitse vergoeding op tienjaars staatspapier stijgen een basispuntje, maar de niveaus zijn nog altijd bijzonder laag. (NK)


Update 12:10 uur: Bankbalans

Peter Verhaar doet leuk spelletje met ons. Antwoord in zijn timeline.

 


Update 12:00 uur: Belgen houden van Unibail

Nice-to-know staatje van Bolero, een KBC dochter. De namen spreken voor zich, maar ik ben echt verrast door Unibail.

Hier de bron:

 


Update 11:45 uur: Tesla

Tesla is zeg maar weer eens te vroeg met cijfers en dat is ook niet voor het eerst. Zenuwslopend moet het zijn om daar te werken? Het aandeel krijgt ook de zak. Vinger opsteken wie wel eens een nacht wakker heeft gelegen van zijn of haar positie inTesla. Of het nou long of short is. 

Always look on the bright side of life?

 


Update 11:25 uur: Takeaway

Nu rond 4% er af, daar hadden CEO Jitse Groen en de zijnen denk ik vooraf voor getekend. U hebt ook de koers zónder nieuws wel een gekkere dingen zien doen. Het fonds (beurswaarde €2,44 miljard) heeft €680 miljoen gehaald, ofwel grote en institutionele partijen hebben blijkbaar volop vertrouwen in het bedrijf.

Het wordt de grootste maaltijdbezorger in Duitsland en Takeaway heeft er nooit een geheim van gemaakt dat dit dé te veroveren markt is. Corné duidt het u verder:

 


Update 10:30 uur: Advies

Spreekt voor zich en het gaat natuurlijk over de Amerikaanse notering van Royal Dutch Shell. Voor de meeste marktpartijen is de Londense notering van Olies de belangrijkste. Zo zit het aandeel niet in de MSCI Netherlands Index (Unilever wel) en bijvoorbeeld het Noorse oliefonds koopt in Londen in en niet in 020. 

  • DSM: verhoogd naar buy en verlaagd naar €90 - Helvea Baader Bank
  • Heineken: naar hold van buy en naar €84 van €100 - Citi
  • Randstad: naar €52 van €60 - RBC
  • Royal Dutch Shell: naar $78,80 van $79 - Jefferies
  • Brunel: naar €16,25 van €19,40 (buy) - ING 

 


Update 10:00 uur: AEX en Beter Bed

Spannend is misschien wel een understatement met het startende jaarcijferseizoen. Volgende week is er ASML en de week daarna onder meer Shell, Unilever, Philips en KPN. In de VS komt de komende twee weken vooral big tech door.

Intussen staat Beter Bed nu +11%! De omzet viel wat tegen, maar ik houd het er op dat de beurs vandaag echt het vertrouwen in het nieuwe management uitspreekt. Het ritje is al eerder ingezet en nog op oplopend volume ook. 

Kijk aan:


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht