Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Olie stopt herstel

TA: Olie stopt herstel

Het herstel van de afgelopen weken lijkt even tot stilstand te zijn gekomen. De koopjesjagers die de afgelopen weken wat hebben durven op te pikken, nemen langzaam weer wat speculatief geld van tafel. Ook in de VS lijkt de kracht er even uit.

De Amerikaanse beurzen hebben sinds eind 2018 een mooie opleving laten zien. Na de forse koersdaling van begin december zijn de meeste indices hard opgeveerd en werd een groot deel van het verlies weer ongedaan gemaakt.

Wat opvalt is dat zowel de daling als de stijging samenvalt met de op- en neergang van de olieprijs. De prijs van een vat ruwe olie ging vanaf begin oktober hard onderuit en begon eind december weer te herstellen. Ik ga hier zo nog wat verder op in.

AEX index

Eerst kijk ik nog even kort naar het technische beeld van de Nederlandse beurs. Gisteren zorgde vooral de koersdaling van zwaargewichten ASML en Royal Dutch Shell ervoor dat de AEX-index het herstel moest stilleggen.

Het herstel is hierdoor gestopt vlak onder de weerstand 511,84 punten, die is gevormd door de top van december. De AEX-index is momenteel één van de laatste Europese beurzen waarbij de dalende trend nog intact is.

De komende dagen zal blijken of het herstel weer kan worden opgepakt of dat de herstelfase wordt afgebroken en de index verder terug moet. Steun ligt nog altijd rond 476 punten.


Dow Jones index

De Amerikaanse Dow Jones index is teruggekeerd boven de laatste koersbodem, waarmee de eerdere neerwaartse doorbraak is geneutraliseerd. Dit geeft aan dat het aanbod boven de markt afneemt.

Het patroon van lagere toppen en bodems is wel nog intact. Hierdoor blijft het risico op een nieuwe forse koersdaling aanwezig.

Pas wanneer de index een hogere koersbodem weet te vormen, zal het technische beeld wat verder aantrekken.


Nasdaq Composite Index

De Amerikaanse technologiebeurs heeft de dalende fase onlangs verlaten, maar toch oogt het herstel nog broos. De index heeft vooralsnog slechts één steile herstelbeweging laten zien zonder hogere koersbodem.

Wel noteert de index weer boven de koersbodems van oktober en november. Dat geeft aan dat er nog altijd sprak is koopbereidheid onder beleggers.


Olieprijs

Zoals ik aan het begin van dit blog al aangaf, valt het koersverloop van de Amerikaanse beurzen de laatste maanden nauw samen met dat van de olieprijs. Zo zetten de Amerikaanse indices net als de olieprijs begin oktober de daling in en eind december een herstel.

De olieprijs is nu echter aangekomen bij de eerste horizontale weerstand rond 55 dollar. De kans is daarom groot dat de olieprijs de komende dagen een stap terug zal moeten doen. Ook de Amerikaanse beurzen zullen dus waarschijnlijk wat terrein moeten prijsgeven.

Pas wanneer de weerstand van de olieprijs wordt gebroken, zal er ruimte vrijkomen voor een groter herstel. Gezien de correlatie met de aandelenbeurzen hou ik het koersverloop van de olieprijs de komende tijd goed in de gaten.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 16 apr ASML oogt wispelturig 97
  2. 15 apr Just Eat Takeaway nog tussen servet en tafellaken 74
  3. 12 apr Nederlandse beurs is alive and kicking 111

Gerelateerd

Reacties

194 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 De verhapstukkende bekokstover 23 januari 2019 10:10
    quote:

    'd Aandelen schreef op 23 januari 2019 09:19:

    er zijn slechtere plekken om een product aan te prijzen
    Deden ze vroeger in de reclamebusiness ook. Vla met kaneel en dan moest dat persé op een warme exotische plek opgenomen worden...

    www.youtube.com/watch?v=n3syf4POExg
  2. Maan Arkenbosch 23 januari 2019 10:14
    De olie index heeft een correlatie met transport en bedrijvigheid. Nu de olieprijs daalt, mogelijk ook nog met de Saoedische aanbod vermindering zit er een krimp aan te komen. De crédit cart schulden van de consumenten zijn ook veel te hoog. Het wordt voorwaarts terug!
  3. mollowitz 23 januari 2019 10:23
    quote:

    Maan Arkenbosch schreef op 23 januari 2019 10:14:

    De olie index heeft een correlatie met transport en bedrijvigheid. Nu de olieprijs daalt, mogelijk ook nog met de Saoedische aanbod vermindering zit er een krimp aan te komen. De crédit cart schulden van de consumenten zijn ook veel te hoog. Het wordt voorwaarts terug!
    wat is een 'credit cart' ? Gewoon nieuwsgierig
  4. forum rang 6 d' Aandelen ' 23 januari 2019 10:35
    Vanmorgen een paper trade uitgezet, koop AEX C 515 à 2,40 en verkoop AEX P 515 à 14,60 doen nu 2,85 en 13,50 positie is een halve synthetische future.
    Gewoon eens om uit te proberen maar realiseer me dat het tricky is wanneer je word geconfronteerd met een heftige daling.
194 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links