Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Wie is er bang voor goud?

TA: Wie is er bang voor goud?

In de afgelopen maanden liep de goudprijs hard op. Of het de inflatie is, mogelijk sociale onrust (Frankrijk, Brexit?), of het rentebeleid, technisch blijft de goudmarkt prima liggen.

De goudprijs is op de grondstoffenmarkten in de afgelopen zes maanden met zo’n 12% opgelopen, waarmee een groot deel van het verlies van de eerste maanden van 2018 wordt ingelopen.

Technisch kan edelmetaal goud richting weerstand 1.375,30 herstellen, waar de top van juli 2016 ligt. Afgezien van de forse fluctuaties beweegt de goudprijs al vier jaar in een brede zijwaartse range.

Een totaal ander verhaal is het edelmetaal palladium dat er technisch heel erg sterk bijligt. Vandaag bekijk ik behalve de AEX, het verloop van de goudprijs en dat van palladium. Verder kijk ik naar twee relevante trackers, de ETC iShares Physical Palladium en ETC iShares Physical Gold.

Nederlandse beurs verbetert technisch 

De AEX-index komt er wat beter bij te liggen nu de dalende trend is verlaten. We verwachten een verder herstel, eerst richting de weerstand rond 534,21 (gevormd op 12 november 2018).

Pas indien de AEX erin slaagt die horde te doorbreken, treedt een meer structurele verbetering op. Van belang is dat steun 511,84 weet stand te houden (bodem van 12 december 2018).

Goud valideert de opwaartse trend

Goud weet het proces van bodemvorming door te zetten. Met de doorbraak en slotstand boven de voorgaande koerspiek is een verbetering opgetreden. De hogere koersbodem op de grafiek geeft aan dat er weer op hogere niveaus wordt ingestapt.

Het edelmetaal biedt een eerste koersdoel richting weerstand 1.375,30 (top van 8 juli 2016). Bij een eventuele daling onder steun 1.276,80 (bodem van 21 januari) verzwakt het technische beeld bij goud.

Eerder had het al de toppen van augustus (1220) en november (1250) gebroken. Daarvoor was de dalende trend al verlaten en zijn rond 1180 en 1200 twee hogere bodems gevormd. De vraag naar goud blijft hoog.


Palladium op all-time-high

Palladium oogt, excusez le mot, ijzersterk. De palladiumprijs is zelfs op een het hoogste punt in ruim tien jaar beland. Bodems worden ver boven voorgaande koerspieken gevormd en dat is positief.

Beleggers gunnen palladium slechts een beperkte correctie alvorens opnieuw in stappen. Koersdoel handhaven we rond weerstand 1.500 (berekend koersdoel). De steun ligt op 1.208,00 (bodem van 7 december 2018).


Lange termijn technisch commentaar ETC iShares Physical Palladium

ETC iShares Physical Palladium (ISIN code:IE00B4556L06) geeft een zeer sterke stijgende trend aan. De fors hogere koersbodems die ruim boven de voormalige koerspieken worden gevormd, zijn het bewijs van gretige kopers in de markt.

Binnen de opwaartse trend is er in eerste instantie ruimte richting weerstand 50,00 (berekend koersdoel). Steun ligt rond 24,54 (bodem van 17 augustus 2018). De 200-dagenlijn (rode glooiende lijn) laat een stijgende trend zien.

Dit duidt op een positieve technische conditie van ETC iShares Physical Palladium. De stijgende B.O.B.-indicator geeft aan dat deze ETF beter presteert dan de rest dan andere trackers.


Korte termijn technisch commentaar ETC iShares Physical Gold

ETC iShares Physical Gold (ISIN code: IE00B4ND3602) weet een consolidatie achter zich te laten. Met de uitbraak boven de voormalige weerstand is de oude uptrend hervat. De vorming van een nieuwe hogere koerspiek is positief.

ETC iShares Physical Gold kan nu verder omhoog. Eerstvolgende barrière wacht nu in de buurt van weerstand 27,14 (gevormd op 6 juli 2016). Rond dit niveau moet u rekening houden met wat aanbod. Enkel een terugval onder steun 25,05 (bodem van 21 januari) zou het beeld doen verzwakken.

Ondanks de beperkte ruimte om te stijgen is dit een interessante tracker. Het mogelijke verlies (daling onder stoploss 25,05) is te overzien. Dit zorgt voor een redelijke verhouding tussen de te behalen winst en het risico dat gelopen wordt.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:50 Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 7
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Gerelateerd

Reacties

257 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
257 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links