Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Liveblog: Cijfers Apple

Liveblog: Cijfers Apple

Update 22:30 uur: After Hours Wall Street

Cijfers Apple vallen ietsie mee na de winstwaarschuwing en de koers opent nabeurs +2%, ik zoek nu alles bijelkaar wat er toe doet. Op het eerste gezicht zit het probleem echt in China en bij de iPhones. Zijn ze te duur? Marktverzadiging, zegt het maar. 

Dat was Q4, wat brengt 2019? 

Nog één ding: met de stijging nu is de daling na de omzetwaarschuwing begin deze maand uit de koers gelopen. Misschien moet u het aandeel als een kwaliteits dividend artistocrat gaan zien en niet langer als tech-wonder. Daar is voor lange termijn aandeelhouders niets mis mee, want het is nog wel een cash-wonder. 

Wall Street weer in de min, de AEX future eindigt vrijwel ongewijzigd ten opzichte van de AEX slotstand en hier zijn nog de Q4's van Amgen, AMD en eBay en de koersreacties daarop. Misschien goed nieus voor ASML, ASMI en Besi.

 


Update 17:00: Zijn er shortsqueeze kandidaten?

Volgens Royce Tostrams breekt de AEX uit en als u niet technisch kijkt, valt uw mond misschien ook gewoon open van de stijging dit jaar.  Want lekker gaat het. Nu zijn er diverse fondsen waar veel shorts uit staan. Ik pak de Top 10 van Shortsell (let even niet op Philips Lighting) en ik loop ze bij na.

Zitten er soms aandelen bij waar een kans bestaat op een squeeze als de indices inderdaad het ruime sop kiezen? U weet dat dan net als bij dalingen zo'n beetje alles en iedereen op de grote hoop mee gaat. Oordeel vooral zelf, maar ik vertel u gewoon wat mij opvalt. Vooral dat bijna al deze aandelen nog slecht liggen.

De shorters hebben hier vooralsnog lekker aan verdiend, lijkt me. Kunt u wat aan ze terug verdienen? Dit is zeer speculatief, gokkerig en risicovol, maar voor wie van een dobbeltje houdt? Eens kijken, eerst Fugro, de ongekroonde short koning van het Damrak. De neergaande trend is nog intact, maar vinger aan de pols?

Het wil nog wel eens hard gaan bij dit fonds en wellicht ligt hier een kans op een squeeze bij een uitbraak. Let wel, u bent niet de enige die hierop zit te wachten en het is er nog niet van gekomen.

Arcadis dan. Zelfde verhaal?

Besi is technisch uitgebroken (zie elders in dit blog) en u weet hoe hard dit fonds kan gaan. Misschien is dit wel de mooiste shortssqueeze-kans nu van al deze aandelen..   

PostNl dan. Daar moeten eerst nog een paar duppies bij en dan maar weer zien, dunkt me. 

Signify moet ook eerst nog wat bergen verzetten?

Boskalis? Nee, toch?

Bij AMG kan het ook heel snel gaan, maar ik zie nu nog geen spoedeisend anti-short belang.

Gelukkig hebben we BAM nog!? Dit kan misschien wel eens...?

Tot slot Wessaenen. Nee?

 


Update 16:20 uur: Consumentenvertrouwen valt tegen

Het officiële Amerikaanse consumentenvertrouwen is binnen. Helaas een kleine tegenvaller, want deze kwam uit op 120,2 daar waar economen uitgingen van 124,7. 

De markten doen er weliswaar niets mee, maar we zien dat deze een redelijk gelijk opgaat met de S&P500. Oftewel, hoe hoger het consumentenvertrouwen, hoe hoe hoger de aandelenkoersen. En vice versa natuurlijk. (NK)

consumentenvertrouwen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 


Update 14:45 uur: Pre-market VS

Er is een aardig cijferrondje voorbeurs VS en het is niet alles is om vrolijk van te worden.

 

Hier de koersreacties pre-market:

  • Pfizer (outlook niet best, maar bedrijf gaat voor $9 miljard eigen aandelen inkopen): +4%
  • 3M: +1,5%
  • Verizon: -3%
  • Harley-Davidson (niemand wil die dingen nog hebben?): -9% 
  • Xerox: +5,4%
  • Nvidia (het regent downgrades en niet van die kleintjes ook): -2% 

 


Update 14:30 uur: Griekenland de gekste

Onwillekeurig denk ik toch aan alle economen, financiële columnisten en politici die zoveel jaar geleden wisten dat Griekenland uit de EU ging, totaal failliet zou gaan en in de abyss zou storten. En zoals zo vaak.... Laat verder maar. De cijfers zijn nog allesbehalve vrolijk, maar het is in ieder geval niet slechter geworden.

 


Update 14:00 uur: Besi breekt uit

Net nagevraagd en inderdaad, volgens Royce Tostrams is Besi technisch uitgebroken. Ik ben geen techneut: lijnen mag u zelf trekken, net als het bepalen van koersdoelen.

 


Update 13:05 uur: 515,55

Het is niet veel, maar het staat er wel. Het opgaande momentum is intact:

 


Update 12:00 uur: En nu, Apple?

Vanavond om 22:30 uur: Bloomberg heeft een uitstekende vooruitblik en de conslusie is duidelijk. Zeker na de waarschuwing van Nividia over vooral de moeizame Chinese markt gisteren, moet u zich volgens de door het persbureau gebelde analisten niet veel illusies maken over de outlook.  

Het gaat vooral over de iPhone verkopen, maar helaas. Apple rapporteert vanaf nu geen aantallen verkochte telefoons, Macs et cetera meer. Toch blijven de analisten gissen. Deze bulletpoints geeft Boomberg allemaal.  

  • 1Q revenue estimate $83.97 billion (range $83.06 billion to $84.59 billion); forecast on Jan. 2 of $84 billion
  • 1Q GAAP EPS estimate $4.17 (range $4.13 to $4.27)1Q gross margin estimate 38%; forecast 38%
  • 2Q revenue estimate $58.97 billion (range $54.90 billion to $64.19 billion)
  • Services revenue estimate $11.1 billion (5 estimates compiled by Bloomberg News)

iPhone Estimates

  • 1Q units 64.8 million (4 estimates)
    ASP $806
  • 2Q units 42.1 million (4 estimates)
    ASP $741

Data

  • 23 buys, 23 holds, 0 sells
  • Avg PT $176.39
  • Implied 1-day share move following earnings: 4.5%
  • Shares rose after 6 of prior 12 earnings announcements
  • GAAP EPS beat estimates in 11 of past 12 quarters

Deze laatste data komt aardig overeen met Reuters, er staat inderdaad niet één sell uit. Het lijkt wel Royal Dutch Shell. Misschien moet u het aandeel zo ook zien: meer een veilig en defensief waarde-aandeel - ik doel niet op de koers, maar op de snel stijgende dividenden en buybacks - dan een hippe tech.

Kijk ook maar naar mijn waardegrafiek, alles daalt behalve de dividendverwachting en de waardering. Het aandeel is op papier niet duur voor zo'n goudmijn, want dat is het nog steeds?. 

De fantasie zit ook niet meer in producten - waar blijft de next great big thing? - maar in lucratieve services. Oude concurrent Microsoft heeft daarmee ook een lucratieve wedergeboorte ondergaan. Enfin, nog even voor wie met een optie of turbo de cijfers van vanavond wil dobbelen.

De nieuwsjaarsomzetwaarschuwing is intussen alweer bijna uit de koers gelopen:

Op een termijn van één jaar wordt u niet vrolijk, of is dit juist de kans? Ik neig zelf bullish, omdat na een waarschuwing de uiteindelijke cijfers meestal iets meevallen op de beurs en er is al een boel ingeprijsd. Ik ga het alleen zelf niet dobbelen. Ik ben op de de beurs om te beleggen en niet om te gokken.   

 


Update 09:30 uur: Philips

Philips presteert sinds de draai naar medisch bijna als een metronoom. De Q4's zijn prima. Paul is ook snel klaar met groene vinkjes zetten. Ik vis er één puntje uit:

De koers van het aandeel is de afgelopen maanden behoorlijk afgegleden. Philips is voor een circa 40% van zijn omzet en bijna de helft van het resultaat afhankelijk van de verkoop van persoonlijke verzorgingsproducten.

Wanneer het economisch wat minder dreigt te gaan wordt deze tak hard geraakt en dat vertaalt zich in een lagere aandelenkoers. In de laatste kwartaalcijfers zien we hier echter nog geen sterk bewijs voor een verzwakking.

Als Philips inderdaad een metronoom is, heb ik hier het draaiboek voor de komende jaren voor u. Gestage groei. Netjes en niks mee, maar voor adrenaline moet u elders zijn:

Keurig aandeel dus, maar wel duur: tegen 29 keer de huidige en 21 keer de verwachte winst is het van u. U beurt 2,5% dividendrendement, maar als Philips jaarlijks het dividend met 6% blijft verhogen en eigen aandelen blijft inkopen, kan dit voor lange termijnbeleggers wel aantrekkelijk zijn.

Verder blijft het opvallend dat het aandeel per saldo (herbelegd) precies de AEX volgt, sinds Frans van Houten op 1 april 2011 CEO werd en de draai naar medisch begon.

Tot slot nog in de kantlijn van de Philips cijfers.

 

 


Update 09:15 uur: Advies

Kijk aan, een verhoging voor ABN Amro. Al een tijdje niet gezien. Vertel het zelf maar Tom:

Verder ziet u een stevige verlaging van NIBC voor Sif. Als er meer adviezen komen, plak ik die hierbij.

  1. Sif: naar neutral van buy en naar €11 van €19 - NIBC

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht