Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Voorsorteren op een koopsignaal?

TA: Voorsorteren op een koopsignaal?

Op lange termijn lijken de aandelenbeurzen de scherpe kantjes van de zwakke technische plaatjes af te schuren. Veel markten, waaronder de Nederlandse aandelenbeurs, zijn weer boven hun korte weerstandsniveaus gekropen. Voor de AEX was dat de voormalige steunzone van 500-510 punten.

Verder zijn alle steile korte termijn dalende trends gebroken. Maar de kou is nog niet uit de lucht, want nu stuiten alle beurzen op hun 200-dagenlijnen.

Binnen de technische analyse geldt een klassiek negatief signaal indien:

  •     De koers onder de 200-dagenlijn noteert.
  •     De 200-dagenlijn neerwaarts is gericht.

Nog niet één beurs heeft deze signalen teniet gedaan.

Korte termijn positief

Op korte termijn zijn er dus wat verbeteringen, maar op lange termijn is het die zware 200-dagenlijn die letterlijk en figuurlijk boven de markt hangt.

Ik focus me thans op de positieve (korte termijn) ontwikkelingen, want ik merk (technisch) op dat er weer wat verwachting en optimisme in de markt komt, onder andere door de vooruitgang in de handelsbesprekingen tussen de VS en China. Dit kan de aandelenmarkten de komende tijd verder vooruit helpen.

Het Chinese staatspersbureau Xinhua meldde vannacht  dat Peking en Washington positieve vorderingen maken in het handelsoverleg. Trump gaf al op Twitter aan dat een handelsdeal nu tot de mogelijkheden behoort.

China en de VS hebben al geruime tijd een handelsconflict. Trump voerde een half jaar geleden voor 200 miljard dollar aan importheffingen in op Chinese goederen. China sloeg terug door ook invoerheffingen op Amerikaanse producten in te stellen. Trump houdt vast aan de deadline van 2 maart.

Indien er voor die tijd geen deal is bereikt met China, zal de VS de importheffingen op veel Chinese producten opnieuw fors optrekken. Volgens de onderhandelaars, na afloop van het tweedaagse handelsoverleg tussen beide landen, er is nog wel een hoop werk te verrichten.

Voorsorteren op uitbraak

Dit neemt niet weg dat de beurzen een akkoord voelen aankomen. Indien aandelen de komende weken al voorsorteren op een positief resultaat van het handelsoverleg, zullen de 200-dagenlijnen alsnog opwaarts gebroken worden.

In dat geval wordt een belangrijk lange termijn positief signaal gegenereerd.

Vooralsnog kan de AEX naar de horde van 534,21 punten (gevormd op 12 november 2018) oplopen. Iets daaronder ligt de 2000-dagenlijn.

Ook op Wall Street verbeteren de technische condities van de belangrijkste aandelenindices op korte termijn, maar dwarsboomt hun 200-daags voortschrijdende gemiddelde een verdere opmars.

Condities

Verderop leg ik de lange termijn technische plaatjes van de belangrijkste wereldbeurzen langs de meetlat. Vooralsnog blijf ik voorzichtig zolang de aandelenindices onder hun 200-dagenlijnen tenderen. 

Eerst de korte termijn: De AEX-index komt er wat beter bij te liggen. Nu de korte steile dalende trend is verlaten kan de beurs naar de weerstand rond 534,21 (gevormd op 12 november 2018) herstellen.

Pas indien de AEX erin slaagt die horde te doorbreken, treedt een lange termijn verbetering op. Van belang is dat steun 511,84 weet stand te houden. De steun ligt rond 511,84 (bodem van 12 december).


AEX stuit op 200-dagenlijn

Nu de AEX-index weer boven de laatste koersbodem kruipt, wordt de eerdere neerwaartse doorbraak geneutraliseerd. Dit geeft aan dat de verkoopdruk boven de markt afneemt. De neerwaartse trend blijft wel intact.

Enkel boven de weerstand van 534,21 punten (gevormd op 16 november 2018) klaart het beeld op. De steun ligt rond 436,28 punten (de bodem van 11 november 2016).

De 200-dagenlijn laat een neerwaarts verloop zien, terwijl de AEX eronder beweegt. Dit geeft thans een negatieve technische conditie weer.

Maar zoals gezegd lijkt de AEX voor te sorteren op een opwaartse uitbraak.

Total Return nog niet uit de problemen

De AEX Total Return index (de Nederlandse aandelenindex waarbij dividenden worden herbelegd) veert hard op vanaf de steun van 1.616,20 punten (de bodem van 7 juli 2017).

De Nederlandse herbeleggingsindex kan nu naar de weerstand rond 1.906,49 punten (de top van 10 augustus 2018).

De 200-dagenlijn staat een verdere stijging in de weg. Indien de AEX Total Return index er op afketst, bevestigt dit een zwakke technische conditie. Vooralsnog denk ik dat een opwaartse uitbraak er aan zit te komen.


DAX test 200-daags gemiddelde

Het technische plaatje van de DAX index verbetert nu de correctieve (neerwaartse) trend is gebroken. Een meer consoliderend koersverloop mag nu worden verwacht.

Het beeld klaart pas verder op indien de weerstand van 11.802,40 punten (gevormd op 20 juli 2015) wordt gebroken. De Duitse beurs biedt steun rond 10.174,92 punten (de bodem van 11 november 2016).

Ook de DAX noteert onder haar 200-daags voortschrijdende gemiddelde. Bovendien laat die nog een dalend verloop zien. Dit valideert een zwakke technische conditie.

Nog geen groen licht voor S&P 500

De S&P 500 index kruipt weer boven de laatste koersbodems van eind 2018 (rond 2.600 punten). Daarmee wordt de eerdere neerwaartse doorbraak geneutraliseerd.

Dat de koers terugkeert binnen de voormalige neutrale trend, geeft aan dat het aanbod boven de markt afneemt. De weerstand bevindt zich rond 2.940,91 punten (de top van 21 september 2018). De steun ligt rond 2.322,25 punten (de bodem van 31 maart 2017).

De S&P 500 index stuit op de lijn van het dalende 200-daags voortschrijdende gemiddelde (de doorlopende rode glooiende lijn), wat een negatieve technische conditie weergeeft.

Nasdaq100 afgeketst op 200-daags voortschrijdende gemiddelde

De Nasdaq 100 index, de kleinere Amerikaanse technologiebeurs, heeft eerder de uptrend gebroken. Nu de Nasdaq echter weer boven de voormalige bodem kruipt, wordt de voorgaande uitbraak teruggegeven.

Er ligt steun op 5.316,02 punten (de bodem van 31 maart 2017). De weerstand ligt rond 7.107,00 punten (gevormd op 3 december 2018). Na een uitbraak boven de weerstand van 7.107,00 punten wordt 7.700,56 het volgende opwaartse koersdoel.

Ook de Nasdaq 100 index is afgeketst op het 200-daags voortschrijdende gemiddelde (doorlopende rode glooiende lijn). Deze laat een neerwaartse draai zien. Dit signaleert een verzwakking in de technische omstandigheden.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 77
  2. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 79
  3. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59

Gerelateerd

Reacties

349 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 shortie 1 februari 2019 09:23
    tik tak tik tak tik tak .....
    Des te hoger de huidige tijdbom reikt, des te positiever Royce wordt. Blijft grappig.
    We hebben nu 2 keer sneeuw gehad inmiddels maar ik voel nog steeds dat die lawine eraan zit te komen...
    Lekker op de handjes blijven zitten en maar weer wachten op het eerstvolgende VI-30 verkoopsignaal nu.
    Succes allemaal vandaag.
  2. [verwijderd] 1 februari 2019 09:31
    quote:

    Pomper schreef op 1 februari 2019 09:04:

    [Modbreak IEX: Gelieve elkaar niet persoonlijk aan te vallen, bericht is bij dezen verwijderd.]
    Lol, iemand cynisch een topper noemen mag wel
    Zeggen dat je iemand een prutser vindt niet

    .. een prutser! Onn, laat je je dat zomaar zeggen :p
349 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links