Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Slot: AEX +1,6%

Slot: AEX +1,6%

In de week waarin het kwartaalcijferseizoen definitief is losgebarsten, heeft de AEX deze week een winst van 1,6% op het bord weten te zetten. Het cijferende Royal Dutch Shell (+4,6%) was de aanjager.

Ook in Amerika ging het lekker. De S&P500 stijgt deze week bijna 2%, waardoor het de beste januarimaand is sinds 1987. En dat na de slechtse decembermaand sinds 1931. Hét voorbeeld dat het vaak beter is om op momenten te kopen dat ons gevoel zegt: 'doe maar even niet'. 

Met de kerst brak dat moment aan. Ondanks dat aandelen in rap tempo goedkoper werden, overheersde bij mij toch het gevoel om maar even niet met de vingers aan de knoppen te zitten. Achteraf niet zo'n slecht gevoel, want de verkoopknop werd ook niet aangeraakt.

In Amsterdam krijgen we het bijna voor elkaar om het verlies van vorig jaar binnen één maand goed te maken. Year to date staat de AEX 7,3% hoger en dan hoeft er bijna niets bij te komen om die min van afgelopen jaar (-7,4% AEX herbeleggingsindex)goed te maken. Het geeft maar weer aan hoe snel het sentiment kan omslaan op de beurs.  

VK aan kop

Beleggers lijken wel klaar met het geruzie in het Lagerhuis over de Brexit. De FTSE100 is de uitblinker deze week met een plus van 3,4%. Toegegeven, daar staat een daling van het Britse pond van 0,5% ten opzichte van de euro tegenover.

De Nasdaq100 (+1,7%) werd gesteund door de goede resultaten van Facebook en Apple. Beide techgiganten gingen keihard omhoog na publicatie van de cijfers. Vooral het geplaagde sociale mediaplatform van Mark Zuckerberg ging met een winst van 12% als een speer.

 

Indices

Rentes

Italië zit vanaf vandaag officieel in een recessie. Verder vielen de PMI's daar wat tegen. Misschien dat daarom de Italiaanse vergoeding op tienjaars staatspapier maar liefst 16 basispunten stijgt. De Nederlandse rente deed het wat rustiger aan en nam één basispuntje toe. De yield van 0,27% is nog altijd zeer laag. 

Rentes

Over naar de lijstjes

  • AEX deze week +1,6%
  • AEX deze maand +0,5%
  • AEX dit jaar +7,3%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar +7,3% 

AEX

KPN (+9,0%) is de knaller van de week door het gerucht dat de Canadese vermogensbeheerder Brookfield de telecommer wil overnemen. ABN Amro (-3,8%) en ING (-3,1%) lagen onder druk, omdat de Europese Commissie acht banken ervan verdenkt de mededingingsregels bij de handel in overheidsobligaties te hebben overtreden.

AEX

AMX

Het oerdegelijke WDP (+6,1%) presenteerde de jaarcijfers. In tegenstelling tot de meeste vastgoedfondsen wordt het dividend gewoon met 7% verhoogd. Beleggers kunnen dat wel waarderen. Aan de andere kant kreeg Adyen (-5,1%) een tik doordat de betalingsverwerker van de kooplijst van KBC werd geschrapt.

Ook Wereldhave (-4,3%) was kanonnenvoer. De analisten van ING zeten het aandeel op de verkooplijst. Het koersdoel werd fors verlaagd en ging naar €25 van €34.

AMX

ASCX

Vastned (+4,5%) bleef buiten schot van allerlei analistenbureaus en behoort tot de toppers binnen de ASCX. Daarentegen is de afstort van Sif (-8,0%) niet te stoppen. Het bedrijf, dat zich bezighoudt met de fundering van windturbines, gaat naar verwachting €1,34 per aandeel verdienen. Dan rolt er een K/W van 6,7 uit. De markt gaat er kennelijk vanuit dat Sif dit niet waar gaat maken.  

ASCX

Volgende week 

Zondag schrijft Arend Jan weer een vooruitblik op de volgende week. Bedankt voor uw bezoek en reacties deze week en een fijn weekend toegewenst.

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht