Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Liveblog: Nvidia waarschuwt...

Liveblog: Nvidia waarschuwt...

Update 15:35 uur: Nvidia

We zijn intussen een uur verder en ik moet dit blog al updaten.

Hier begon ik een uur geleden mee. Nvidia omzetwaarschuwt (-16,5%), Wall Street is in rep en roer - lees: alles daalt en hoe - en de schok dreunt na tot op het Damrak:

Eingelijk is -16,5% - en nog erger zelfs - een beetje vreemd, want zo heel onverwacht is het niet dat het bedrijf waarschuwt gegeven al die bedrijven die haar al voor gingen? Had misshcien wel wat eerder gekund, er sloop weer hoop in de koers? Dat is nu wel uit. Wat een aandeel. Moet u tegen kunnen.

Het gaat trouwens om een 18% omzetwaarschuwing... 

Eerst kreeg Nvidia een klap van het ineen storten van de bitcoinbubbel en nu kijken gamers de kat uit de boom bij haar nieuwste videokaarten. Verkoop valt gewoon tegen. 

Er is nog meer nieuws en kijk Besi rap herstellen?

 


Update 14:40 uur: De naam is Belasting. Dividend Belasting

Huiswerkopdracht: verzin hier een leuke achternaam bij:

 


Update 14:30 uur: Alphabet en Facebook

Hoort u het ook eens van een ander:

Copypaste uit mijn vooruitbik van gisteren:

Als er een fonds is dat het sentiment tegen heeft, is het Facebook. Niettemin stijgt de omzet nog steeds, maar omdat het bedrijf beter moet opletten - het gaat in de VS ook een miljardenboete krijgen? - wat er op haar sites wordt gepost, lopen de kosten snel op. Dat gaat ten koste van de winst. 

Zelf zie ik voor u als aandeelhouder niet zo'n bedreiging. Zelfs als Facebook massaal wordt verlaten, heeft het bedrijf Instagram en Whatsapp nog. Misschien is dat wel de grootste zegen die u als aandeelhouder kan overkomen: dat het aandeel in die drie delen wordt opgesplitst.

Krijgt u van mij ook het Alphabet grafiekje. Grote verschil met Facebook is dat de winst per aandeelverwachting hier wel door stijgt. Kan een goed teken zijn. Of niet. Nisschien moet Alhabet nog de kosten gaan maken die Facebook al maakt om haar sites op te schonen.

 


Update 14:00 uur: Galapagos?

Intussen zit ik al bijna een uur te puzzelen, maar het is me nog niet duidelijk hoe nou precies zit. Wat wel duidelijk is dat Galapagos lekker stijgt en het gonst weer eens van de geruchten. Oude bekende AbbVie gaf vrijdag een winstwaarschuwing (-6,2%) en dit slechte nieuws zou goed nieuws zijn voor Galapagos.

Het gaat over het middel Humira, maar het forum is de ban - u hebt de keuze uit zeven draadjes - van dat er ook iets met Upadacitinib zou zijn, wat weer een concurrent is van Galapagos' Filgotinib. Krijg wat aan je lip,  zei oma vroeger, maar dat is wat anders en daar is intussen vast ook wel een middeltje voor. 

Intussen is er ook al weer nieuwer nieuws. Ik zie geen significante koers- en omzetreactie Galapagos hierop. Enfin, ik doe nog even mijn best erachter te komen hoe het precies zit - biotech is niet mijn specialiteit - en kom eventueel nog terug. 

 


Update 13:00 uur: Elf bearmarkets

Voor wie net als ik verzot is op lange grafieken. Afhankelijk van of intradag- of slotstanden neemt - dat scheelt een paar - zijn we mogelijk al aan de zoveelste bearmarket bezig. Sins WOII alleen al een stuk of elf, ofwel gemiddeld zo eens in de - toeval? - zeven jaar. Nog afgezien van correcties. Van mij mag het daarom.

Als het namelijk te lang duurt... vult u zelf maar in. Dit zijn ze allemaal volgens Ed en als u van plan bent een paar decennia te belegen, moet u er gewoon vanuit gaan dat u paar keer tientallen procenten op uw donder krijgt en minimaal één keer wordt gehalveerd. Mijn advies: bedenk nú alvast wat u dan doet. 

Zelf heb ik de krach van 2008-2009 overleefd door dom door te kopen, zoals ik van tevoren met mezelf had afgesproken. Anders had ik dat nooit gedaan. Voor iedereen geldt wat anders, maar bedenk het nu, want als het zo ver is, doet u precies het verkeerde. Zoals in u september nog kocht en in december verkocht bijvoorbeeld?

Enfin, dit zijn alle bearmarkets sinds WO II. We ain't seen nothing yet? De ergste was de Dow Jones van 1929-1932 met -89%. Oh ja, tussen de bearmarkets door is de stier de baas. En hoe. Mis hem niet. 

  • 1946: -26,6%
  • 1948: -20,6%
  • 1957: -20,7%
  • 1962: -26,4%
  • 1966: -22,2%
  • 1969: -36,1%
  • 1973: -48,2%
  • 1981: -27,1%
  • 1987: -33,5%
  • 2000: -49,1%
  • 2008: -56,8%

Volgens Ed is dit nog geen bearmarket, de S&P 500 daalde op dagbasis deze herfst to kerstavond -19,8% (grens is -20%). Op intradagbasis is het -20,1%. 

 


Update 09:45 uur: Vale fail

Snel en adequaat reageren, Vale kan het wel. Had ze dat nou ook maar...

Zwaai maar met uw handje straks? Dat dividendrendement van 3,9% lijkt heel wat, maar besef dat de Braziliaanse rente op 9% staat.

 


Update 09:30 uur: Advies

U begrijpt nu waarom Basic-Fit de stijger van de dag is. Citi zet het aandeel op kopen. De Air France-KLM analist van Kepler Cheuvreux heeft er het hele weekend wakker van gelegen, maar heeft de knoop nu toch doorgehakt, zoals u ziet. 

  • Aegon: naar €4,90 van €5 - Barclays
  • Ahold Delhaize: naar €24 van €19,5- (hold) - Société Générale
  • Unilever: verlaagd naar €51 (hold) - Jefferieas
  • Air France-KLM: naar €13,80 van €13,70 - Kepler Cheuvreux
  • Sligro: naar €37 van €38 (hold) - ABN Amro
  • Basic-Fit: start volgen met buy en €32 - Citi
  • Avantium: naar €1,75 van €2,40 - KBC

Avantium springt op de lokale markt niet dagelijks in het oog, maar wat een drama is dit sinds de beursgang. Devantium was een betere naam geweest, maar goed, zo lang er een notering is, is er hoop, houden we de moed er maar in. 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht