Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Staatsleningen nog steeds aantrekkelijk

TA: Staatsleningen nog steeds aantrekkelijk

Aandelenbeurzen wereldwijd zijn in de afgelopen weken fors opgelopen. Technisch zijn er op korte termijn dan ook redelijk wat verbeteringen opgetreden, waarmee de technische schade duidelijk afneemt. Beleggers lijken zich geen zorgen te maken over de afzwakkende wereldeconomie. Maar ik zie conflicterende ontwikkelingen, want behalve aandelen doen ook de vastrentende markten het niet slecht. Amerikaanse 30-jarige obligaties stegen de afgelopen maanden, met in het spiegelbeeld een daling van de Amerikaanse 30-jaars rente.

De Nederlandse 10-jaars kapitaalmarktrente is ook verder gedaald. In het laatste kwartaal van vorig jaar van 0,62% naar de 0,38%, de laatste weken verder omlaag naar 0,26%. Een dalende rente reflecteert altijd een positieve obligatiemarkt. De vaderlandse 10-jarige staatslening beweegt dan ook in een korte steile opwaartse trend, wat kopers in de markt signaleert. Kortom, obligatiebeleggers zijn positief gestemd, ook in de Nederlandse markt.

Doorgaans zien we alleen op de bodem van de economische cyclus, dat aandelenkoersen herstellen in combinatie met een dalende rente. Zie de gestileerde grafiek van 4-jarige Businesscycle helemaal onderaan deze column.

Eén sector die goed van bovenstaande ontwikkelingen profiteert is die van de nutsbedrijven, oftewel utilities. Die bespreek ik ook in mijn column vandaag.

AEX blijft op koers

De Nederlandse beurs blijft goed op koers. Het technisch plaatje is mooi gedraaid. Belangrijk is dat de dalende trend gebroken. De doorbraak boven de koerspieken rond 511,84 genereerde een koopsignaaltje. Dit heeft ruimte gecreëerd in eerste instantie richting weerstand 534,21 (top van 12 november 2018).


Amerikaanse rente op steun

De Amerikaanse 30-jaars rente maakt pas op de plaats. Maar de uptrend is gebroken, belangrijk is de steun 2,93 (bodem van 13 juli 2018). De 30-jaars rente kan dan lagere niveaus gaan opzoeken. Na een doorbraak onder steun 2,93 wordt 2,65 het volgende neerwaartse koersdoel. De weerstand ligt op 3,45 (top van 9 november 2018).


Amerikaanse obligaties omhoog

De Amerikaanse 30-jarige obligatie vormt rond 144,28 een hogere bodem, dat signaleert dat de verkoopdruk boven de markt afneemt. De US T Bond heeft een serie met lagere toppen afgebroken, hierdoor komt de T Bond er wat beter bij te liggen. Er ligt weerstand rond 159,22 (gevormd op 7 september 2017). Bij een daling onder steun 144,28 (bodem van 18 januari) zal het technische beeld van de US T Bond verzwakken.


Nederlandse 10-jarige rente daalt

De 10-jaars Nederlandse kapitaalmarktrente is door de koersbodems van begin 2019 gezakt. De lagere koerspieken op de grafiek signaleerden al neerwaartse druk. Nu de voormalige steun 0,38 het definitief begeeft, mag een verdere koersdaling van de Nederlandse rente worden verwacht richting 0,11 (bodem van 29 april 2016). De weerstand ligt op 0,80 (gevormd op 16 februari).


Nederlandse 10-jarige staatslening stijgt

De Nederlandse 10-jarige staatslening (NL 5,5% 2028) blijft er technisch bezien prima bijliggen. Bodems komen steeds hoger te liggen. De NL 5,5% 2028 kan naar weerstand 148,76 (gevormd op 20 juli). Onder steun 144,30 (bodem van 16 februari) verzwakt het beeld. Nog steeds interessant.

Europese nutsbedrijven

De Europese sector nutsbedrijven (utilities) beweegt binnen een stijgende trend. Het feit dat de oude koerstoppen en de nieuwe koersbodems elkaar enigszins overlappen, signaleert dat er vraag is. Wij blijven gematigd positief. De trend van de sector utility biedt ruimte richting weerstand 333,35 (top van 31 mei 2011). Steun ligt rond 287,87 (bodem van 14 januari).

 

Businesscycle

https://grafieken.tostrams.nl/bc19.gif

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 65
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Gerelateerd

Reacties

141 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. BenR 5 februari 2019 08:47
    De huidige plaats in de businesscycle lijkt me niet correct.
    Volgens een oud gezegde: Er zijn 7 ""vette"" en 7 ""magere"" jaren. Dat verband is door de centrale banken ruw verstoort. (al 9+ ""vette"" jaren). De koopkracht van de consumenten (dat zou toch het grootste deel van het BBP moeten vormen) is er niet echt op vooruit gegaan. Het is verschoven van consumeren naar hogere (directe en indirecte belastingen= naar de overheid). Door de overheid zijn noodzakelijke investeringen (infra, huizenbouw, onderwijs en gezondheidszorg) niet uitgevoerd resp. tegengewerkt.
    De overheidsslogan is nu zelfs '"consuminderen"", geen/minder (duur) vlees, verwarming lager (dikke trui aan) enz. Dat geeft echt te denken... (M * V = P * T) www.economielokaal.nl/verkeersvergeli...
  2. Stock Exchange Monkey 5 februari 2019 08:51
    quote:

    easy56 schreef op 5 februari 2019 08:45:

    www.zerohedge.com/news/2019-02-04/tin...

    Tiny $9,000 Electric Cars Are About To Flood The United States And Europe
    -----------
    grappige karretjes en handig voor korte ritjes.
    Voor in Amsterdam is dit handiger hoor
    biro.nl/

    Goedemorgen ! Onn;)
141 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links