Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
TA: Beurs zit op zak met geld

TA: Beurs zit op zak met geld

De koersen op de Nederlandse beurs zijn in relatief korte tijd hard gestegen. Vanaf de bodem op 476,30, op 7 december, is de AEX stevig opgeveerd tot iets boven de 540 punten. Dat levert een stijging op van ruim 60 punten, waar 37 beurssessies voor nodig waren.

De vorige keer dat de AEX op 540 noteerde was op 4 oktober vorig jaar. Daarna ging de beurs onderuit naar 476,30 op 7 december. Voor deze daling van ruim 60 punten had de AEX 59 handelssessies nodig. Er zit dus veel kracht achter de opleving, de markt stijgt veel sneller dan dat ie daalt. Beleggers lijken haast te hebben.

Hoge omzetten

Een andere illustratie van optimisme zijn de zeer hoge omzetten, waarmee het herstel van de afgelopen weken gepaard is gegaan. Het lijkt erop dat het geld op de beurs tegen de plinten aanklotste, zoveel beschikbare liquiditeiten zijn er.

Indien we de periode vanaf 4 oktober meten, valt op dat er per saldo veel vers geld de markt is ingestroomd. Er is meer geld naar de markt gekomen, dan dat er tijdens de daling aan de beurs is onttrokken. Dat kunnen we o.a. afleiden uit de extreem hoge stand van de moneyflow (grafiek hieronder), die deze week op het hoogste punt ooit is aanbeland.


Uitbraak

De moneyflow indicator van de Nederlandse beurs (grafiek hierboven) brak eerst boven de oude top van november. Daarna heft deze geldindicator een hogere bodem gevormd en is de opmars hervat.

Dit geeft aan dat er sprake is van flinke instroom van nieuw kapitaal. De moneyflow indicator geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer.

Standen

De moneyflow moet vergeleken worden met het verloop van de AEX index en kent vier verschillende stadia:

  1. Beurs omhoog met hoge omzetten: moneyflow stijgt.
  2. Beurs omhoog met lage omzetten: moneyflow blijft hangen.
  3. Beurs omlaag met hoge omzetten: moneyflow daalt.
  4. Beurs omlaag met lage omzetten: moneyflow blijft stabiel.

De afgelopen weken zagen we stadium 1 van de moneyflow, waarbij dus nieuw geld de markt is ingestroomd. In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten en het koersgedrag van de Nederlandse beurs cumulatief verwerkt.

Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal. Een dalende moneyflow geeft aan dat er geld aan de markt wordt onttrokken. Een zijwaarts tenderende moneyflow geeft aan dat de geldstromen in evenwicht zijn. 

Weerstand nadert

Op de grafiek van de AEX is een mooie stijgende trend is zichtbaar, maar de Nederlandse beurs nadert nu rap de weerstand 554,34. Op de 2e grafiek is de RSI van de Nederlandse beurs te zien.


Lichte overbought conditie

De RSI van de AEX geeft op korte termijn een lichte overbought conditie (licht overgekocht) aan. Bovendien zien we de eerste tekenen van divergenties (afwijkingen) tussen het koersverloop en de indicator zelf.

Deze situatie treedt op omdat de AEX nog hogere toppen vormt, terwijl de RSI mogelijk lagere toppen begint te vormen. Dat zijn vaak signalen van een nakende trendverandering. Vooralsnog is deze negatieve divergentie nog niet serieus, maar wel iets om goed in de gaten te houden. Ik denk wel dat we dicht bij een, al dan niet tijdelijke, top in de markt zitten.
https://grafieken.tostrams.nl/10-rsi.gif


Uitleg RSI

De RSI (Relative Strength Index) is een technische indicator die de kracht van de laatste koersstijgingen vergelijkt met die van de laatste koersdalingen. Hiermee kunnen overgekochte (>70: overbought) condities gevonden worden.

Let op: Er kunnen geen directe koop- of verkoopsignalen aan deze indicator ontleend worden, want een aandeel in een sterke stijgende trend kan soms wekenlang overbought blijven.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Volg @roycetostrams op Twitter

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht