Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Slot: AEX -0,5%

Slot: AEX -0,5%

Het is de eerste week dit jaar dat de AEX (-0,5%) een klein minnetje moet noteren. Tegenvaller, want vrijwel alle Europese indices gaan wel gewoon omhoog.

Het was de week van de inkoopmanagersindices. Vooral het Chinese krimpcijfer voor de industrie viel lelijk tegen. Ook Duitsland presteerde met een stand van 47,6 beroerd. Beurzen negeren de tegenvallende data en gaan ervan uit dat het in de loop van dit jaar beter wordt.

Zo slecht gaat het ook weer niet. In Frankrijk, Nederland en de VS zagen we gewoon groeicijfers voor de industrie. Daar komt bij dat de rente nog altijd 0% is en de kerninflatie laag. Misschien wel reden voor de Europese Centrale bank om een nieuwe ronde van stimulering aan te kondigen.

De Belgische krant De Tijd speculeert hier wel op. De afgelopen tijd hebben meerdere bestuurders van de ECB al aangegeven dat erover wordt gediscussieerd. 

China aan kop

De Shanghai Composite speerde er vandoor met een plus van 6,8%. Begin deze week sijpelde er weer wat positieve berichten door omtrent de handelsoorlog tussen de VS en China, en dan kan het hard gaan.

De uitslagen van de Europese beurzen vallen mee. De Duitsers (+1,2%) doen het deze week niet onaardig, waardoor het jaarrendement van de oosterburen (+9,9%) bijna gelijk is aan die van ons. De AEX herbeleggingsindex staat ondanks deze matige week year to date 10,8% in de plus. Nog altijd een prachtige start van het jaar.   

 

Indices

Rentes

Vandaag gebeurde er niet zoveel in renteland, maar gedurende de week liepen de vergoedingen van Nederlands tienjaars staatspapier gestaag op. Op dit moment bedraagt de yield 0,29%. Overigens is de datafout van Reuters nog niet opgelost. Hier kunnen wij helaas niets aan doen.

Rentes

Over naar de lijstjes

  • AEX deze week -0,5%
  • AEX deze maand -0,5%
  • AEX dit jaar +10,4%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar +10,8% 

AEX

Vorige week nog de grote winnaar, nu de grootste verliezer. Relx daalt 8,4% doordat de Universiteit van California haar abonnement op Elsevier niet verlengde. Deze universiteit is goed voor 10% van het aantal gepubliceerde Amerikaanse artikelen. Het FT meldt dat het om een contract gaat van $11 miljoen.

Verder stond Unilever (-3,6%) onder druk doordat Beiersdorf met slechte cijfers op de proppen kwam. Ook de dramaresultaten van Kraft Heinz zullen enige impact hebben gehad. Daarentegen gaat het gekke Altice door het dak met een winst van 13,0%.

Ook de grootbanken ING (+5,3%) en ABN Amro (+3,0%) kenden een goede week. De stijgende rentes zullen ongetwijfeld een positieve rol hebben gespeeld.

AEX

AMX

Een zilveren medaille met een zwart randje. PostNL eindigt door de bekendmaking van de overname van Sandd weliswaar op de tweede plaats in het lijstje stijgers, maar toch valt die plus van 4,5% mij enigszins tegen. Maar goed, ik ben zelf aandeelhouder dus misschien kijk ik er wel stiekem met een gekleurde bril naar.

Het was een roerige week voor Air France-KLM. De eerste drie dagen ging het door de kooplust van de Nederlandse staat crescendo, maar na de bekendmaking van het belang ging het aandeel onderuit. Per saldo blijft de schade beperkt met een min van 2,1%.  

 

AMX

ASCX

Ik ben nog niemand tegengekomen die het aandeel in bezit heeft, maar de absolute uitblinker is Kasbank met een plus van 103,3%. Het Franse Caceis, onderdeel van het grote Credit Agricole, biedt €12,75 per aandeel. Dit betekent een megapremie van 110% ten opzichte van de koers van afgelopen vrijdag.

Zonder nieuws mogen de aandeelhouders van Pharming (+13,2%) wel een champagnefles openslaan. Dat geldt niet voor de beleggers in Alfen (-14,3%). Sinds de jaarcijfers staan de verkopers in de rij om het aandeel van de hand te doen. 

ASCX

Volgende week 

Zondag schrijft Arend Jan weer een vooruitblik op de volgende week. Bedankt voor uw bezoek en reacties deze week en een fijn weekend toegewenst.

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht