Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Fondsenrondje: The day after

Fondsenrondje: The day after

Misschien sneeuwde het na al dat verkiezingsgeweld een beetje onder, maar de Fed handhaaft de rente op 2,25-2,50%. Belangrijker is nog dat de Amerikaanse Centrale Bank niet van plan is deze binnenkort te verhogen.

Met woorden als patient en market neutral geeft voorzitter Jerome Powell eigenlijk aan dat we dit jaar weinig actie van de Fed hoeven te verwachten. De kans dat de rente aan het einde van het jaar op hetzelfde niveau staat als nu is gewoon levensgroot.

Gevolg is dat de vergoedingen op tienjaars staatspapier fors dalen. Slecht nieuws voor de verzekeraars Aegon (-1,8%), ASR (-1,5%) en NN Group (-1,6%). Beleggers leken het aan te voelen, want gisteren behoorden deze aandelen ook al tot de grootste verliezers binnen de AEX. 

Sif

Als één van de laatste bedrijven op het Damrak kwam funderingsspecialist Sif (-1,1%) met cijfers langs. Deze waren zoals verwacht niet best. De omzet daalde afgelopen jaar met maar liefst 28% naar €235,1 miljoen. 

De ebitda (-75% YoY) ging nog harder onderuit, waardoor er onderaan de streep een verlies van €0,08 per aandeel in de boeken werd gezet. Maar beleggen is vooruitzien. Alles draait dus om de groeivooruitzichten en deze zijn gewoon goed.

Analisten verwachten dit jaar een omzetstijging van ruim 50% naar €357 miljoen. Dit moet leiden tot een winst per aandeel van €1,28. Als deze taxaties uitkomen, rolt er een K/W van 7,6 uit. Uiteraard niet duur, maar het is niet onlogisch dat de markt na zo'n dramatisch jaar wat sceptisch is.  

Sif
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Kijkend naar het koersverloop, zien beleggers het totaal niet meer zitten in Sif. Sinds de beursgang heeft het aandeel zo'n 25% kwijtgespeeld. Daar komt bij dat de funderingsspecialist één van de weinige verliezers van 2019 is. Enige positieve is dat er aan het eind van de grafiek een klein haakje te zien is. Laat het een begin zijn van een mooi herstel.

Marktoverzicht

  • De AEX stijgt 0,3% en presteert wederom beter dan de DAX (-0,3%). Alleen de Fransen (+0,1%) kunnen ons enigszins bijbenen.
  • Olie: WTI (+0,5%) en Brent (+0,1%) kruipen verder omhoog.
  • De euro daalt 0,2% en noteert 1,140 ten opzichte van de dollar. 
  • Rentes: De Nederlandse (0,24%) en Duitse (0,05%) dalen drie basispunten en noteren op het laagste punt van het jaar.
  • Goud (+0,3%) blijft redelijk liggen.
  • Bitcoin (+0,2%) doet de laatste tijd niet bepaald veel.

Damrak

  • Vastgoed profiteert van de fors gedaalde rente. Unibail Rodamco (+1,2%), Eurocommercial Properties (+0,9%), WDP (+0,3%), Wereldhave (+0,6%) en Vastned (+0,7%) gaan allemaal omhoog.
  • ING (-0,4%) gaat verder omlaag, ondanks een adviesverhoging van de Royal Bank of Canada.
  • De chippers doen het wel aardig. ASML (+1,2%), ASMI (+0,7%) en Besi (+1,1%) worden opgepikt.
  • Over PostNL (-2,0%) kunnen we het beter niet hebben.
  • Air France-KLM (-1,4%) haalde €500 miljoen op met een converteerbare obligatie. 

Adviezen

  • ING: naar kopen van houden en €14,50 - Royal Bank of Canada

Bekijk alles op IEXONE: 

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht