Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Slot: AEX -1,5%

Slot: AEX -1,5%

Het venijn zit hem in de staart. Door deze beroerde beursdag eindigt de AEX de week 1,5% lager. Slechte Chinese exportcijfers en een matig Amerikaans banenrapport zijn de boosdoener.

Een min van 20,7% jaar op jaar voor de Chinese export zien we niet iedere dag. Nog dramatischer is dat economen rekening hielden met een minnetje van slechts 4,8%. Toch iets om ons zorgen over te maken.

Over missers gesproken. Het Amerikaanse banenrapport viel met een plus van 20.000 nieuwe arbeidsplaatsen lelijk tegen. Helemaal omdat de markt uitging van 180.000. In het onderstaande filmpje leg ik uit waarom de marktreactie nog wel meeviel.

Amerika kent slechte week

Vrijwel alle indices gingen deze week omlaag, maar de Yankees spanden de kroon met een min van 2,5% voor de S&P500. Toch zullen de meeste beleggers zich er niet druk om maken. Dit jaar doet de index met de 500 grootste beursgenoteerde ondernemingen het uitstekend met een plus van 10,1%. 

Voor de mensen die zich afvragen waarom de Shanghai Composite het deze week zo goed gedaan heeft. Vandaag daalde Chinese beurs met 4,4%, maar onze dataleverancier VWD werkt dit pas een dag later bij. Daar kunnen wij helaas niets aan doen. 

 

Indices

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier hebben deze week een enorme duikvlucht gemaakt. Ook vandaag daalde de Nederlandse rente met één basispuntje naar 0,26%. Let vooral op de Duitse yield die negatief dreigt te worden.

Rentes

Over naar de lijstjes

  • AEX deze week -1,5%
  • AEX deze maand -2,0%
  • AEX dit jaar +8,8%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar +9,1% 

AEX

Na een paar beroerde weken wordt Unibail Rodamco (+3,4%) weer opgepikt. Ook defensieve aandelen zoals Unilever (+3,6%), KPN (+2,3%) en Relx (+1,8%) lagen er goed bij. 

Daarentegen stonden beleggers in de rij om hun cyclische aandelen te verkopen. Met name de banken hadden het lastig. ING (-10,5%) en ABN Amro (-6,5%) stonden al onder druk door witwasgeruchten en daar kwam de ECB nog overheen.

Voorzitter Mario Draghi is niet van plan dit jaar de rente te verhogen en er is een nieuw TLTRO aangekondigd. Banken kunnen hierdoor onder gunstigere voorwaarden lenen. Met name Zuid-Europese banken zullen hier gebruik van maken.

AEX

AMX

Grote knaller onder de AMX-fondsen is kunstmest- en chemicaliënproducent OCI met een plus van 12,7%. Persbureau Bloomberg meldde dat Sabic, in handen van de Saoedische regering, een bod zou willen doen op de methanoltak van OCI.

Ook in dit lijstje zijn het de cyclische aandelen die het moeten ontgelden. Flopper is AMG met een min van 8,9%. Wederom vliegt Air France-KLM (-8,8%) omlaag. Bijna alle Nederlandse zijn super blij met het belang van de Nederlandse staat, maar Wopke Hoekstra zit inmiddels meer dan 20% scheef.  

 

AMX

ASCX

Helaas is volksaandeel nummer één de absolute bleeder van de week. Pharming (-13,8%) rapporteerde voor het eerst sinds haar bestaan winst, maar het was niet genoeg voor beleggers. Ook NIBC (-12,8%) stond onder druk, omdat grootaandeelhouder JC Flower tegen een fikse korting een plukje van 8% op de markt zette.

Grote uitzondering is Ordina dat zonder groot nieuws zomaar 8,8% steeg. Ook het vorig jaar afgestrafte Wessanen (+4,6%) deed het heel aardig. Die €17 van vorig jaar zomer is echter nog ver weg.

ASCX

Volgende week 

Zondag schrijft Arend Jan weer een vooruitblik op de volgende week. Bedankt voor uw bezoek en reacties deze week en een fijn weekend toegewenst.

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht