Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: BV Nederland geeft gas

TA: BV Nederland geeft gas

Afgelopen woensdag was het de Internationale Dag van het Geluk. De International Day of Happiness, ingesteld door de Verenigde Naties. Op deze dag worden de 'gelukkigste landen ter wereld' bekendgemaakt.

Nederland komt al jaren in de top 10 van dit lijstje voor. Dit jaar staan we op de zesde plaats, achter een aantal Scandinavische landen en Zwitserland.

AEX Total Return-index

Dat het goed gaat met de BV Nederland kun je goed op de aandelenbeurs zien. Bezien vanuit de Nederlandse AEX Total Return index, dus waarbij alle dividenden worden herbelegd, staan we thans nog slechts 3,3% verwijderd van het all-time-high af, dat op 10 augustus 2018 rond 1.906,49 is gevormd.

Weer een nieuw all-time-high op de AEX Total Return index zou impliceren dat het Nederlandse bedrijfsleven vol gas geeft.

All-time high

Overigens staat de AEX-index nog 150 punten verwijderd van zijn all-time high rond 701 uit 2001.

De AEX is de gewone koersindex, waarbij elke keer indien een bedrijf dividend uitkeert, dat bedrag (het dividend) één op één van de waarde van de index wordt afgetrokken.

Dat gebeurt niet met de Nederlandse herbeleggingsindex, de AEX Total Return index. Dat is exact dezelfde index als de AEX, maar dan met dividend.

Dividend

Bijna alle AEX-bedrijven keren dividend uit en laten u delen in de winst. Het dividendrendement op de AEX is redelijk constant. Dit houdt in dat bedrijven in euro's steeds meer dividend uitkeren, in lijn met de koersstijging.

Het gaat om 3% tot 4% per jaar, maar het effect daarvan over een langere periode is enorm.

Dus dat we tot één van de sterkste economieën en één van de gelukkigste landen ter wereld behoren, blijkt misschien niet uit de verkiezingsuitslag, maar wel uit de het verloop van de Nederlandse herbeleggingsindex.

Hieronder bekijk ik de AEX Total Return index over kortere termijn (afgelopen zes maanden), over een langere termijn (afgelopen vier jaar) en over een periode van twaalf jaar. Daarna zet ik dezelfde periodes van de AEX op een rij.

Korte termijn: AEX Total Return index vormt hogere bodem

De AEX Total Return index (waarbij dividenden worden herbelegd) heeft de oude weerstand gebroken. Nu de neutrale range aan de bovenkant is verlaten, verbetert het technische plaatje.

In de recente correctie vormde AEX Total Return index een hogere bodem binnen de stijgende trend. Nu de koers boven de voorgaande top weet te blijven, wordt het technische beeld bevestigd.

Er ligt steun op 1.774,85 punten (de bodem van 8 maart). Weerstand ligt rond 1.906,49 punten (gevormd op 7 augustus 2018).


Langere termijn: AEX Total Return index flirt met all-time-high

De AEX Total Return index beweegt boven de steun van 1.616,20 punten (de bodem van 7 juli 2017).

De AEX Total Return index (waarbij dividenden worden herbelegd) heeft de correctieve beweging naar boven gebroken, hetgeen een eerste technische verbetering weergeeft.

Voor een nieuwe verbetering is een doorbraak boven het all-time-high rond 1.906,49 punten (de top van 10 augustus 2018) noodzakelijk.

Bij een overtuigende uitbraak treedt een koopsignaal op. Na een uitbraak boven de horde van 1.906,49 punten komt de herbeleggingsindex in uncharted territory terecht.

Daarna wordt 2.100 het volgende (berekende) koersdoel.

 

Meerjarengrafiek: AEX Total Return index blijft binnen lange uptrend

Op de grafiek van de AEX Total Return index vanaf 2009 worden steeds hogere koersbodems (blauwe horizontale lijnen) gevormd. Dit geeft aan dat beleggers op steeds hogere niveaus instappen en/of bijkopen.

Verder zien we dat de correcties in de loop der jaren procentueel in omvang afnemen. Ook dat is potentieel positief. Op basis van deze grafiek is het einde van de trend nog niet in zicht. 

Korte termijn: AEX vormt hogere bodem

De Nederlandse beurs (AEX-index) valt terug naar de oude neklijn (blauwe stippellijn), binnen de grenzen van de stijgende trend.

Zolang de koers boven de voorgaande toppen weet stand te houden, blijft het technische beeld positief.

Langere termijn: AEX

De Nederlandse beurs is technisch bezien flink verbeterd, nadat de dalende trend (uit de tweede helft van 2018) is doorbroken. Ook is de AEX-index boven de oude steunzone van 500-510 punten gesloten.

Thans test de AEX de weerstand van 554,34 punten (gevormd op 27 september 2018).

Na een uitbraak boven 554,34 punten wordt 576,90 het eerstvolgende koersdoel.

Vervolgens kan de AEX doorstomen naar 600-617 punten.

Meerjarengrafiek: AEX binnen lange uptrend

Op de grafiek van de AEX index vanaf 2009 is eveneens een opwaartse trend zichtbaar. Technisch is eind vorig jaar de onderkant van het meerjarige stijgende trendkanaal met succes getest.

Ook bij de AEX zien we de correcties in de loop der jaren procentueel steeds iets kleiner worden, wat eveneens potentieel positief is.


 

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  2. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79
  3. 16 apr ASML oogt wispelturig 101

Reacties

438 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 22 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 JoostVLS 22 maart 2019 09:24
    quote:

    MDJ_0 schreef op 22 maart 2019 09:06:

    LONG LONG LONG, zie je Royce zegt het ook in andere woorden dan

    maar open op 552 en dan door naar 555 en sluit op 557

    Ik begrijp dat dat je wens is, dat pak je nog wat op je longpositie.
    Is de premie er niet al aardig uitgelopen de laatste dagen ?
438 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 22 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links