Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Liveblog: Signify, Galapagos en Wirecard

Liveblog: Signify, Galapagos en Wirecard

Update 16.20 uur: lagere hypotheekschuld

Goed nieuws, want de totale hypotheekschuld ten opzichte van het BBP daalt steeds verder. Vijf jaar geleden lag dit percentage nog boven de 100%, maar inmiddels is deze ruim onder die grens gedoken (NK).


Update 15.45 uur: Signify +4,4%

Sinds de degradatie naar de AMX horen we vrij weinig meer van Signify. Ook vandaag is er geen nieuws, al handhaaft JPMorgan Cazenove haar verkoopadvies met koersdoel €21. Toch stijgt de koers vandaag 4,4% op een volume van ruim 320.000 stuks (65% van het gemiddelde dagvolume).

Vorig jaar behoorde het aandeel tot de grootste bleeders op het Damrak, maar in het eerste kwartaal van 2019 is alles anders. De koers liep gedurende het jaar stiekem omhoog, waardoor er year to date een prima plus van 17% op het bord staat.

Dit ondanks de beroerde jaarcijfers die de fabrikant van lichtapparatuur begin februari presenteerde. De vergelijkbare omzet daalde afgelopen jaar met 7,3% ten opzichte van boekjaar 2017 en de operationele kasstroom ging zelfs met 10% naar beneden.

Ook de winst per aandeel daalde naar €1,95 als gevolg van hoge herstructureringslasten. Daardoor is de K/W op basis van het netto resultaat over 2018 fors hoger dan die over dit jaar. En iedereen weet dat we met beleggen vooruit moeten kijken en niet achteruit.

Ratio's Signify                       2019                  2020                     2021                   
EV/ebitda 5,2 5,4 5,5
K/W 8,3  8,4  8,4 
Omzetgroei  -3,3% -2,5%  -2,3% 
Net debt/ebitda 0,9  1,0  1,0 

Analisten verwachten dat Signify de komende jaren stug doorgaat met krimpen. Dat wordt veroorzaakt door de imploderende traditionele lampendivisie. Het bedrijf denkt dat deze dit jaar tussen de 21 á 24% krimpt. De LED-divisie kan dit nog niet compenseren.

Het is daarom niet verwonderlijk dat Signify laag gewaardeerd is met een getaxeerde EV/ebitda van 5,2 en K/W van 8,3 voor dit jaar. Met een net debt/ebitda van 0,9 is de schuldgraad overigens dik in orde. In ieder geval één ding waar beleggers zich niet ongerust over hoeven te maken (NK).


Update 15.10 uur: Consumentenvertrouwen VS

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen over de maand maart valt behoorlijk tegen. Het werkelijke cijfer kwam uit op 124,1 daar waar de markt uitging van 132,0. Toch is het geen reden voor de beurzen om naar beneden te gaan.

Misschien dat het hoge niveau wat houvast biedt. In de onderstaande grafiek ziet u dat de lange termijntrend nog altijd stijgend is (NK). 

AMG
Klik op het plaatje voor een grote versie

Update 14.10 uur: Wirecard +30%

Wirecard gaat 30% omhoog op het bericht dat een onafhankelijk partij zegt dat er geen onvolledigheden zijn gevonden in de boekhouding bij Wirecard.


Update 14.05 uur: Galapagos

Er zijn een aantal turbobeleggers die van een koude kermis thuiskomen. Bij opening ging Galapagos bijna 8% omlaag, waardoor er de nodige turbo's werden uitgestopt. Inmiddels staat er een plus op het bord van 0,5%.

Het idee is leuk: een turbo long kopen met een strakke stoploss, zodat het verlies bij een negatief testresultaat van het medicijn Filgotinib redelijk beperkt blijft. De benodigde inleg bij een turbo met een hoge hefboom is immers een stuk lager dan wanneer u de aandelen koopt. Maar dat plannetje valt in duigen, wanneer de koers zonder nieuws alle kanten op beweegt.

Misschien is het aan te raden om te kiezen voor een lagere hefboom. Voor wat het waard is, want zelf heb ik niet al teveel succes gehad met de turbohandel. Doe mij maar gewoon aandelen (NK). 


Update 13.00 uur: AEX vs S&P500

De Amerikaanse beurzen lijken te openen, zoals ze het gehele jaar al doen, en dat is hoger. De future voor de S&P500 staat 0,5% in de plus en daarmee rendeert de belangrijkste Amerikaanse beursindex dit jaar 13,5%.

De afgelopen dertig jaar is het helemaal hard gegaan voor de S&P500. Het totaalrendement over deze periode bedraagt maar liefst 1830%, omgerekend 10,3% per jaar. Het verschil met onze eigen AEX index (+1056%) is schrikbarend. Omgerekend rendeerde de Amsterdamse hoofdindex 8,5% per jaar.

U ziet in de onderstaande afbeelding dat een verschil van 1,8% per jaar op lange termijn tot een enorm verschil in rendement leidt. Reden genoeg om niet een te hoge vergoeding aan uw vermogensbeheerder te betalen. 

AMG
Klik op het plaatje voor een grote versie

Enige nadeel van de opgelopen koersen is dat de S&P500 momenteel duurder is dan het langlopend gemiddelde. Op dit moment betalen beleggers 18,8 keer de verwachte winst over de komende twaalf maanden. De gemiddelde Forward P/E komt uit op 17,6 (NK).


Update 12.25 uur: Hogere lonen

De uurlonen van werknemers maakten afgelopen jaar een mooi sprongetje, waardoor zij er in de afgelopen tien jaar per saldo net zo hard op vooruit gingen als zelfstandigen. Het gemiddelde uurloon steeg in deze periode met zo'n 18% (NK).


Update 12.05 uur: Schrappen

Facebook maakte bekend 2600 accounts te hebben verwijderd. Opvallend is dat 1900 van deze accounts een connectie hebben met Rusland. Laat het een eerste kleine stap zijn naar een beter imago voor het sociale mediaplatform (NK).


Update 11.40 uur: €11,3 miljard

Het gaat goed met de Nederlandse overheid. Door de hogere BTW, stijgende dividend-, winst- en energiebelasting stegen de inkomsten van de staat met 4,7%. Hier staat tegenover dat de uitgaven (en daar krijgt premier Mark Rutte nog weleens kritiek op vanuit rechts) met 4,1% stijgen.

Ondanks die hogere uitgaven rolt er een prachtig begrotingsoverschot van €11,3 miljard uit. Een resultaat waar landen zoals Italië en Griekenland alleen maar van kunnen dromen. We mogen echter niet vergeten dat er nog een staatsschuld resteert van €405 miljard.

In verhouding tot ons BBP bedraagt de schuldgraad 52,9% (peildaturm derde kwartaal 2018, want is 52,4% na Q4 2018). Hiermee voldoen we ruim aan de regels van het stabiliteits- en groeipact van de Europese Unie. Hierin staat dat het begrotingstekort niet boven de 3% mag uitkomen en de staatsschuld onder de 60% moet zijn. 

ING
Klik op de afbeelding voor een grote versie

(Bron Statista)

Nu Griekenland (182%), Italië (133%), Portugal (125%), België (105%), Frankrijk (100%) en Spanje (98%) nog. Kortom, wij hebben het goed voor elkaar, maar er is nog voldoende werk aan de winkel om ook de overige landen mee te krijgen. Als deze landen er maar mee weg blijven komen, wordt het natuurlijk wel een heel lastige klus (NK).


Update 09:15 uur: Galapagos

De zenuwen staan strak gespannen bij Galapagos. Volgens het management zou nieuws omtrent de onderzoeksresultaten van de studies Finch I en Finch III in het eerste kwartaal van 2019 bekendworden.

Partner Gilead voert de onderzoeken uit en zou met nieuws moeten komen. Bij goed nieuws staat weinig meer verdere commercialisatie in de weg, bij slecht nieuws echter... 

Alfen

Vanochtend ging er een groot pakket aandelen op €78,22 over de toonbank. Biotech-aandelen blijven altijd gevoelig op dit punt. In het geval van Galapagos is er natuurlijk wel een enorme kaspositie en meerdere onderzoeksprogramma's met kans op succes. Alle eieren liggen dus niet in één mandje.

vw 

Afbeelding: uit de laatste presentatie van Galapagos (maart)  

Er wordt reikhalzend uitgekeken naar de resultaten. Opnieuw: kijk uit met turbo's met een te hoge hefboom, want de koers kan in aanloop daarnaartoe alle kanten opzwiepen. (NI) 

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht