Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Nog één keer door de knieën?

TA: Nog één keer door de knieën?

Het is opvallend hoe positief de aandelenbeurzen in de wereld de laatste weken hebben geanticipeerd op de eindfase in het handelsoverleg tussen de VS en China.

Beleggers denken dat het de goede kant opgaat met de onderhandelingen over het handelsconflict. De Chinese president Xi Jinping is in elk geval positief over de voortgang ervan. Hij riep onlangs in een brief aan Trump op om de onderhandelingen zo snel mogelijk af te ronden.

Beleggers rekenen erop dat Trump en Xi nog deze maand een akkoord zullen bereiken.

Verdisconteerd

Hoe mooi dat ook klinkt, feit is dat de markten technisch al ruimschoots hebben geanticipeerd op deze ontwikkelingen. Mijn inschatting is dat eventuele positieve uitkomsten rond het handelsoverleg al redelijk in de beurskoersen zijn ingeprijsd.

Wall Street

Indien we dit vanuit een technisch perspectief bekijken, valt op dat Wall Street flink is gestegen, maar geen nieuwe koersrecords heeft neergezet.

De meeste beursindices op Wall Street staan nu slechts 1,5% tot 3% verwijderd van een nieuw koersrecord. Onze eigen AEX moet nog maar 2,5% stijgen om het hoogste punt in bijna twintig jaar te bereiken.

De grote vraag is nu hoe de markten op een eventueel akkoord in het  handelsoverleg tussen de VS en China zullen reageren.

Zal de overeenkomst voldoende nieuwe positieve elementen bevatten om een doorbraak van de belangrijkste beursindices te rechtvaardigen? Of treedt scenario B in werking en doen de markten eerst een stapje terug?

Gezien de huidige overboughtcondities van de meeste beurzen denk ik dat scenario B het meest waarschijnlijke is: eerst nog één keer door de knieën, voordat de sprong naar nieuwe hoogtepunten kan worden ingezet.

Hieronder de langetermijn technische plaatjes van enkele belangrijke beursbarometers. Europa staat deze keer onderaan.

Alle beurzen hebben gemeen dat de betreffende index boven de 200-dagenlijn noteert, terwijl de 200-dagenlijn omhoog tendeert. Dit duidt op een verbetering in de technische omstandigheden.

All time high Wall Street

Wall Street staat minder dan 2% van haar all-time-high af. De Dow Jones is rond de weerstand van 26.951,81 punten het oude koersrecord, gevormd op 3 oktober 2018, genaderd.

De stijgende trend krijgt enkel een nieuwe impuls indien deze laatste top wordt gebroken. In dat geval mag men verdere koersstijgingen tegemoet zien en wordt 32.072,65 het volgende opwaartse koersdoel.

Wall Street heeft pas steun rond 21.712,53 punten (de bodem van 28 december 2018).

S&P500

Ook de S&P500 flirt met haar all-time-highs uit 2018. De S&P500-index nadert de weerstand van 2.940,91 punten (gevormd op 21 september 2018), binnen de stijgende trend.

De opwaartse fase krijgt alleen een nieuwe impuls als de laatste koerstop wordt gebroken. Verdere koersstijgingen mogen dan verwacht worden.

Na een uitbraak boven 2.940,91 punten wordt 3.499,68 het volgende koersdoel.

De steun van de US 500 index ligt pas rond 2.322,25 punten (de bodem van 31 maart 2017).

Nasdaq

De Nasdaq Composite index heeft het koersdoel rond de weerstand van 8.133,30 punten (de top van 31 augustus 2018) bereikt, binnen de stijgende trend.

Ook hier geldt dat verdere koersstijgingen verwacht mogen worden als de laatste koerstop wordt gebroken. 

De steun van de Amerikaanse technologiebeurs ligt pas rond 6.177,19 punten (de bodem van 25 augustus 2017).

Na een uitbraak boven de weerstand van 8.133,30 punten wordt 9.678,63 het volgende opwaartse koersdoel.

AEX index

De AEX-index heeft met de doorbraak boven de barrière rond 554,34 punten de stijgende trend weten te hervatten. Hier lagen de toppen van september, oktober en maart, waarmee een technische verbetering is opgetreden.

Het eerste koersdoel ligt nu rond de weerstand van 576,90 punten (gevormd op 27 juli 2018). Zolang de AEX-index hogere toppen en hogere bodems weet te vormen blijft het plaatje positief.

Steun ligt op 538,70 punten (de bodem van 25 maart).

DAX

De Duitse beurs is verbeterd nadat de horde rond 11.802,40 punten is doorbroken.

De technische verbetering heeft voor de DAX ruimte vrijgemaakt, in eerste instantie richting 12.458,30 (de top van 21 september 2018).

De steun ligt rond 11.371,74 punten (de bodem van 5 februari).

Euro Stoxx 50 index

Het Europese beursgemiddelde verbetert op de korte termijn nu de correctieve beweging opwaarts wordt gebroken.

De Euro Stoxx 50 index laat afgezien hiervan bewegingen zien boven de steun van 2.908,70 punten (de bodem van 28 december 2018).

Voor een volgende verbetering is een doorbraak boven de weerstand van 3.536,87 punten (de top van 3 augustus 2018) noodzakelijk.

Bij een daling onder de steun van 2.908,70 (de bodem van 28 december 2018) verzwakt het beeld.

Koersverloop van de wereldbeursindex

De MSCI World index, die het koersverloop van de wereldbeurzen weergeeft, komt er technisch bezien wat beter bij te liggen, nu de correctieve fase wordt afgebroken.

Voor een nieuwe verbetering is een doorbraak boven de weerstand van 2.200,01 punten (de top van 21 september 2018) noodzakelijk.

Belangrijk is dat de steun van 1.833,13 punten (de bodem van 14 april 2017) intact blijft.

Bij de MSCI World index krult de 200-dagenlijn omhoog. Dit duidt op een verbetering in de technische omstandigheden.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 61
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Reacties

66 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 april 2019 09:06
    F1-Fan, voor je oil agenda. Verhaal is bekend maar blijft (nog) buiten beeld MSM. Gaat wel groot worden, als ze er klaar voor zijn.
    www.financialexpress.com/market/oil-r...

    Basis is seasonal, daarover demand projecties (=politiek), daarover bredere issues zoals shale welvaren, OPEC+ en zulke als hierboven, boven geopolitieke crises(jes), bovenop paper oil dat bij tijd en wijle diep kan boren in voorgenoemde laagjes (=opbouw oil prijs).

    UIteraar blijft gokken en GAMmen. grt
  2. [verwijderd] 8 april 2019 09:16
    Mooi he je kunt met TA alles verklaren ;-)

    Individuele aandelen of gewoon de hele markt.

    Hoe lang duurt het nog voordat deze charlatan bezigheid verboden wordt en ontmaskert als turbo-marketing. Van de guru’s valt weinig te plukken, dus je zult een bank aansprakelijk moeten stellen voor deze fake adviezen.
  3. forum rang 6 d' Aandelen ' 8 april 2019 10:02
    quote:

    Makita schreef op 8 april 2019 09:16:

    Mooi he je kunt met TA alles verklaren ;-)

    Individuele aandelen of gewoon de hele markt.

    Hoe lang duurt het nog voordat deze charlatan bezigheid verboden wordt en ontmaskert als turbo-marketing. Van de guru’s valt weinig te plukken, dus je zult een bank aansprakelijk moeten stellen voor deze fake adviezen.
    Goedemorgen,

    kansloze opmerking, met beleggen ligt de verantwoordelijkheid geheel bij het eigen kunnen en inzicht, analisten en banken zullen en kunnen nooit verantwoordelijk worden gesteld hoe de koersen zich zullen ontwikkelen.

    Tenzij men met voorbedachte rade mensen op het verkeerde been zou zetten naar mijn idee.

    TA volgt de koers, vormt herkenbare patronen die echter niet altijd zo uitpakken als men zou verwachten.
  4. Sem_7 8 april 2019 11:55
    quote:

    Diminhu schreef op 8 april 2019 11:46:

    Wat doet die AEX weer? Alle indexen momenteel naar intraday laagste punt van de dag, en de AEX trekt omgekeerd aan naar hoogste punt...OINK? mag niet dalen, zelfs geen puntje gegund na 20 punten stijging op 5 dagen.
    Met andere woorden, ziet er prima uit die aex :))
66 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links