Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Kleintjes blijven achter

TA: Kleintjes blijven achter

De beurzen blijven over een breed front goed presteren. Afgezien van enkele kortetermijn-adempauzes liggen de meeste indices er momenteel prima bij. Wat wel opvalt is dat de kleinere aandelen per saldo nog altijd wat achterblijven bij de grote fondsen, de zogenoemde large-caps.

AEX index

De AEX index weet de stijgende trend voort te zetten. Hogere toppen en bodems wijzen sinds begin dit jaar op aanhoudende vraag. Hoewel de toppen en bodems de laatste weken wel iets meer in elkaar overlopen, en de kracht van de trend dus wat afneemt, blijft het technische beeld positief.

De recente doorbraak boven de toppen van september 2018 en maart 2019 heeft de stijgende trend nogmaals gevalideerd. Volgende richtpunt is nu de top van medio 2018 rond 576,90.

AEX lange termijn

Het voortdurende herstel heeft ook het technische beeld van de Nederlandse beurs voor de lange termijn flink opgeklaard. Eerder wist de index al terug te keren boven het 200-daags gemiddelde en recent zijn deze verbeteringen bevestigd met de vorming van een hogere bodem.

Nu de 200-dagenlijn weer opwaarts draait, worden de contouren van een stijgende trend steeds duidelijker zichtbaar. Zolang de index boven de steun rond 530 punten blijft, mag verder opwaarts worden gekeken.

AMX lange termijn

De Nederlandse midkap-index, waarin op basis van marktkapitalisatie 25 middelgrote bedrijven zijn genoteerd, ligt er technisch ook niet verkeerd bij. De AMX index heeft een groot deel van het verlies van 2018 inmiddels goedgemaakt.

De eerste maanden van dit jaar heeft de index al een stijging laten zien van ongeveer 22%. De midkap-index doet het hiermee zelfs een stuk beter dan zijn grote broer, de AEX index, die dit jaar bijna 16% wist bij te schrijven.

De AMX index heeft in eerste instantie de dalende trend afgebroken en is daarna ook teruggekeerd boven haar 200-dagenlijn. De hogere koersbodem die daarna is gevormd, duidt op verder aantrekkende vraag.

De eerstvolgende weerstand nadert wel snel, rond 815 punten. Hierboven kunnen de oude toppen van eind 2017 en begin 2018 rond 863 weer opgezocht worden.

ASCX lange termijn

De Nederlandse small-caps-index blijft dit jaar wat achter ten opzichte van de rest van de markt. Met een stijging van 12% doen de kleinere aandelen het minder goed dan de 50 grootste Nederlandse aandelen.

De ASCX index keert echter ook langzaam terug boven haar 200-dagenlijn waarmee het technische beeld verder opklaart. De oude koersbodems van 2018 zouden nu als eerste weerstand kunnen dienen, maar een stijging richting uiteindelijk 1.115 punten sluit ik niet uit. Hier liggen de oude toppen van 2018.

Ondanks de underperformance ziet het technische plaatje er niet slecht uit en lijkt ook deze index verder omhoog te kunnen. Wanneer beleggers ervoor kiezen om wat meer risicovol te gaan beleggen, zullen de small-caps hiervan profiteren.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Olieprijs nog niet uitgebroken 18
  2. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79
  3. 16 apr ASML oogt wispelturig 101

Gerelateerd

Reacties

157 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 april 2019 08:20
    En maar up gam gam, gam.
    Kan geen dag voorbij gaan of het spuit meteen up bij openning om je aankop gam te doen.
    Oil kan alleen maar up al 4.6 maand op rij.

    Brexit, en maar afstellen meteen gam doen meten klaar en uit het sprookje.
    Pas eind van jaar gam en crash.

    Waarom gisteren wel oil gelijk aan indexen als ze dalen en nu niet, Heel vreemd.
  2. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 11 april 2019 08:36
    De Britten krijgen uitstel t/m Oktober van de EU en Donald Tussssssssschk..

    Kan de EU zich zelf dan in November niet gelijk helemaal Opheffen..

    Dit Bureaucratisch Gedrocht met uitlopende ingewanden..

    Is niet meer geloofwaardig en Heeft tóch géén bestaansrecht meer..?!

    Ik denk: Wir schaffen das..!!

  3. [verwijderd] 11 april 2019 08:54
    waarom elke keer in oil en indexen de stoplos uit tikken of net net op een haar na niet en daar keren zo geen steeds.
    Of wel een gok spelletje, gaat ie af of niet af, 2 of 3 x naar je stoplos toe nipt niet of nipt wel of 5 x ernaartoe.

    Hoe kan dit nu, oil en indexen precies op zelfde mopment in tijd zelfde candle kleur hoogte up.
  4. [verwijderd] 11 april 2019 09:04
    quote:

    Now U See Me! schreef op 11 april 2019 08:36:

    De Britten krijgen uitstel t/m Oktober van de EU en Donald Tussssssssschk..

    Kan de EU zich zelf dan in November niet gelijk helemaal Opheffen..

    Dit Bureaucratisch Gedrocht met uitlopende ingewanden..

    Is niet meer geloofwaardig en Heeft tóch géén bestaansrecht meer..?!

    Ik denk: Wir schaffen das..!!


    De Britten maken zichzelf, Europa en de democratie als systeem belachelijk. Dat referendum was op zichzelf niet verkeerd, maar had natuurlijk nooit met zo'n eenvoudige meerderheid geldig mogen zijn. Minstens 75% had tegen moeten zijn om rechtsgeldig te zijn. Een grondwetswijziging wordt toch ook niet aangenomen met een eenvoudige meerderheid! Zoals het nu gegaan is, regeert de waan van de dag.
  5. forum rang 6 d' Aandelen ' 11 april 2019 09:28
    quote:

    ald schreef op 11 april 2019 09:04:

    [...] De Britten maken zichzelf, Europa en de democratie als systeem belachelijk. Dat referendum was op zichzelf niet verkeerd, maar had natuurlijk nooit met zo'n eenvoudige meerderheid geldig mogen zijn. Minstens 75% had tegen moeten zijn om rechtsgeldig te zijn. Een grondwetswijziging wordt toch ook niet aangenomen met een eenvoudige meerderheid! Zoals het nu gegaan is, regeert de waan van de dag.
    Het is maar net hoe je er in staat, heb je zo'n goede baan met bijbehorend salaris dan sta je er volgens mij anders in dan het werkvolk op de werkvloer die aan de lijve ondervinden dat zij steeds minder hebben te besteden door die eenheidsmunt de Euro waarvan de waarde achteruit holt.

    Dat gold ook voor de Britse werkers die hun banen in gevaar zagen komen door veel goedkopere arbeidsmigranten waarvan het lagere salaris wat zij in Engeland verdienden toch nog veel hoger was dan de landen van herkomst.

    De Europese Unie is een groot megalomaan bureaucratisch gedrocht waarvoor de Noordelijke landen steeds meer de kosten moeten opbrengen en dat gaat voor het grootste gedeelte ten koste van de mensen op de werkvloer.

    Ook in Nederland hebben we veel te veel bulshitt banen die alleen maar geld kosten en niets toevoegen maar waarvan de kosten wel opgebracht moeten worden door de mensen met de echte banen die het geld moeten opbrengen.

    Ik heb het al eerder opgemerkt, we moeten terug naar de E.E.G met soevereine
    staten die hun eigen broek ophouden en niet door subsidies en gemeenschapsgeld uit andere landen kunnen blijven doormodderen.

  6. Diminhu 11 april 2019 09:56
    Van mij mag het , ik zit short sinds 555,60 en dus momenteel nog onder water. Rond 552 gaan ze er wel uit, dan verder zien. Als we er al geraken want stijgen gaat zo makkelijk, maar dalen blijft wurgen. Vandaag maar eens een dik procentje eraf. ASML staat al hoog genoeg, kan nog wat af door die chinezen.
  7. forum rang 6 d' Aandelen ' 11 april 2019 09:58
    quote:

    ONN schreef op 11 april 2019 09:50:

    Ach ja, euro of pond. Wat maakt het uit ? :)))

    Goedemorgen...
    Wat het uitmaakt Onno, dat ik zelf aan de lijve ondervind dat mijn AOW + pensioeninkomen op hetzelfde niveau ligt dan wat ik in 1990 verdiende, daar zitten 29 jaar en heel wat prijsverhogingen tussen en dat maakt inderdaad heel wat uit.

    En dat na 47,5 jaar behoorlijk hard werken.
157 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links