Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Hagemeyer Terug naar discussie overzicht

Hagemeyer €2,50 waard

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Service 3 januari 2005 17:01
    Herkansing Hagemeyer
    (Bron:Jacques Potuit)

    De koers van Hagemeyer is in een paar dagen 20% opgelopen, nadat de Amerikaanse investeringsgroep Clayton, Dubilier & Rice (CDR) afgelopen maandag een bod van 2,6 miljard euro uitbracht op Hagemeyers Franse concurrent Rexel.
    Dat beleggers watertandend naar deze deal kijken is begrijpelijk. CDR heeft met 6,7 keer Rexel’s ebitda een mooi bod op tafel gelegd en in de kern verschillen de twee bedrijven niet zo veel van elkaar.
    CDR beschouwt Rexel kennelijk ook als het redelijk alternatief voor Hagemeyer. Een jaar geleden keek de investeringsgroep serieus naar het Naardense handelshuis, maar de overname ketste af op een effectieve beschermingswal die de banken hadden opgericht.
    Indicatieve waarde van 2,7 miljard euro
    Beide bedrijven kampten in de afgelopen drie jaar met zware conjuncturele tegenwind, waardoor de resultaten onder druk kwamen te staan. Hagemeyer blunderde bovendien met de invoering van een automatiseringssysteem, wat haar niet alleen op honderden miljoenen euro's verlies kwam te staan, maar ook haar concurrentiepositie aantastte.
    Tot 2003 was Hagemeyer de grootste van de twee. In de vijf jaar tot en met 2002 werd jaarlijks een ebitda van gemiddeld ruim 400 miljoen euro verdiend op een omzet van gemiddeld 7,5 miljard euro. Een zelfde multiple van 6,7 toegepast op dit historische ebitda-niveau levert een indicatieve waarde op van 2,7 miljard euro - een fractie meer dan CDR’s bod op Rexel.
    Inderdaad, een indicatie voor wat had kunnen zijn, maar ook niet meer dan dat. Zoals bekend waren de ontwikkelingen bij Hagemeyer in de afgelopen twee jaar dramatisch. De onderneming scheerde langs de rand van de afgrond en kon slechts gered worden met een zwaar verwaterende aandelenemissie.
    Intirgerend
    Op de huidige koers van 1,75 euro heeft Hagemeyer een marktkapitalisatie van 900 miljoen euro. De drievoudige indicatieve waarde van 2,7 miljard euro is des te meer intrigerend, omdat dit bedrag nagenoeg identiek is aan de gemiddelde beurswaarde van Hagemeyer gedurende die vijf jaar die wij al noemden tot 2002.
    Die 2,7 miljard euro is overigens een zwakke afspiegeling van wat Hagemeyer ooit waard was. In 1997 lag de beurswaarde nog iets boven de 6 miljard euro. Na desinvesteringen kan het afgeslankte Hagemeyer nog steeds bogen op een jaaromzet van 5,3 miljard euro, die wordt behaald in nagenoeg dezelfde of nauw verwante markten waarin Rexel actief is.
    Grofweg is Hagemeyer nu 20% kleiner dan Rexel, dat dit jaar afstevent op een omzet van 7 miljard euro, maar de beurswaardering ligt op slechts een derde van het bod dat nu voor Rexel op tafel ligt. Wat ons intrigeert is waarom CDR nu zoveel over heeft voor Rexel, terwijl ze zich een jaar geleden als een zuinige kruidenier opstelde ten opzichte van Hagemeyer.
    500 miljoen euro
    Toen werd gesproken over een gecompliceerde constructie, waarvan de bijzonderheden nooit in detail bekend zijn geworden. Uit wat van de onderhandelingsgesprekken naar buiten druppelde kon afgeleid worden dat gesproken werd over een emissie van 430 miljoen euro, die als volgt tot stand moest komen:
    · CDR: 230 miljoen euro,
    · Bestaande aandellhouders: 100 miljoen euro,
    · Schuldconversie van een lening die deels tegen een hoge discount door CDR was verworven: 100 miljoen euro.
    Bovendien eiste CDR dat de banken een deel van hun uitstaande krediet aan Hagemeyer kwijtscholden. Na deze operatie had CDR voor nog geen 350 miljoen euro een meerderheidsbelang van 70% verworven. Op deze basis werd een jaar geleden aan heel Hagemeyer daarom een waarde van zo’n 500 miljoen euro toegekend...
    Meer uitslepen
    Let wel, het is nooit tot een officieel bod gekomen en dit zijn slechts gegevens die de banken een jaar geleden lieten uitlekken. De veel genereuzere opstelling van CDR nu ten opzichte van Rexel voedt de twijfel dat er een jaar geleden voor de toenmalige aandeelhouders van Hagemeyer mogelijk veel meer uit te slepen was geweest.
    De banken, met name huisbankier ABN Amro, hielden hun eigen belang echter nauw in het vizier en wisten 90% van de bestaande aandeelhouders bereid te vinden om in te tekenen op de verwaterende claimemissie: 3,5 nieuwe aandelen voor één bestaand aandeel tegen dezelfde emissieprijs van 1,20 euro. Voor de banken was dit een mooie opsteker.
    Hun kredieten waren veiliggesteld en Hagemeyer bleef melkkoe, die ze van kort krediet konden voorzien tegen een opslag van 600 basispunten boven het interbancaire tarief. Heeft ABN Amro ceo Rijkman Groenink zijn reputatie van brutale straatvechter ook in deze affaire waargemaakt, tot schade van de aandeelhouders in Hagemeyer?
    2,50 euro
    Feit is dat de zaak destijds zo gevoelig lag dat bankier Jan Kalff, die zowel bij Hagemeyer als bij ABN Amro een commissariszetel bezet hield, terug trad uit de onderhandelingen om de schijn van belangenverstrengeling tegen te gaan. Of dat voldoende was, is een vraag die, nu het bod of Rexel bekend is, opnieuw mag worden gesteld.
    Hoe dan ook, CDR’s genereuze bod op Rexel is een opsteker voor de huidige aandeelhouders in Hagemeyer. Het geeft in ieder geval voeding aan de fantasie over een mogelijke overname, of uitverkoop van onderdelen van Hagemeyer tegen prijzen die recht doen aan wat in het vrije marktverkeer haalbaar is.
    Daarbij moet terdege rekening worden gehouden dat Hagemeyers management in de afgelopen twee jaar belangrijke miskleunen beging. Dat heeft zowel de winstmarge als de concurrentiepositie wezenlijk aangetast. Niettemin, zelfs als wij uitgaan van de helft van de waardering van Rexel - circa 1,3 miljard euro - komen wij uit op een koers van 2,50 euro.
    Dat is precies dezelfde koers die wij op 22 juli in ons artikel Hagepreek beargumenteerden.
  2. Service 4 januari 2005 17:20
    Dank je voor de positieve reacties.
    Hagemeyer heeft nog een hoop goed te maken. Het aandeel is zwaar ondergewaardeerd. Ik denk dat we de komende tijd ook snel zullen koersen naar een koers van ruim boven de €2,00
    Analisten pakken het aandeel ook weer op en tippen Hagemeyer tot het aandeel behorende tot de top 3 in 2005.
  3. Service 5 januari 2005 17:19


    Amsterdam (BETTEN BEURSMEDIA NEWS) –
    (ter informatie wat berichtgeving in 2004 van de CEO Rudi de Becker en bestuurslid Robert Hin)

    In het tweede kwartaal van 2004 nam de autonome omzetgroei toe tot 5,2%.
    'De turnaround ligt op koers aldus CEO Rudi de Becker in een toelichting op de 1e h.j.cijfers over 2004. Hij is tevreden met de voortgang die Hagemeyer in verschillende kerngebieden van hun business hebben geboekt',.
    'Het meest duidelijk en bemoedigend is wel het herstel van de omzet na jaren van teruggang. Als gevolg van de genomen maatregelen is ons serviceniveau weer concurrerend en onze processen en systemen verbeteren voortdurend. Wij zullen er alles aan doen om dit positieve momentum in de omzet vast te houden, en tegelijkertijd onze marges, kosten en werkkapitaal verder te verbeteren.'

    Hagemeyer verwacht dat de EBITDA voor bijzondere posten in het tweede halfjaar 2004 zal verbeteren ten opzichte van de EBITDA van EUR 17 miljoen positief op vergelijkbare basis in het tweede halfjaar van 2003. Verder voorziet het bedrijf een aanzienlijke verbetering van het netto-resultaat voor het tweede halfjaar ten opzichte van het verlies in het tweede halfjaar van 2003. Er zal echter nog steeds sprake zijn van een negatief resultaat.
    Verwacht wordt dat de vrije kasstroom (voor desinvesteringen) in het tweede halfjaar van 2004 positief zal zijn, maar naar verwachting voor het gehele jaar negatief zal blijven. Voor het tweede halfjaar worden netto bijzondere lasten van maximaal EUR 25 miljoen verwacht. Hierin is een mogelijk boekresultaat in geval van desinvestering van ons belang in Techpac Holdings Limited niet begrepen.
    Volgens bestuurslid Robert Hin zag Hagemeyer al haar markten, behalve Duitsland, in het tweede kwartaal flink aantrekken. 'Waar we het in het eerste kwartaal 2004 nog moeilijk hadden als gevolg van de herfinanciering kwamen de klanten in het tweede kwartaal 2004 weer terug', aldus Hin.
    'In de kerndivisie PPS is het herstel van de activiteiten in het Verenigd Koninkrijk, met een aangepaste autonome groei van 5,6% in 2004 bemoedigend', aldus het bedrijf.
    De aangepaste autonome groei in het Verenigd Koninkrijk nam in het tweede kwartaal 2004 toe tot 9,4%. In de VS bedroeg de aangepaste autonome groei 1,9% en in de regio Nordics, inclusief de PPS activiteiten in China, bedroeg de groei 12%. Duitsland boekte negatieve aangepaste autonome groei van 9,6%. Bestuurslid Hin verwacht een verbetering van de omzet in de tweede helft van 2004. In Australie was met 0,2% negatieve autonome omzetgroei sprake van een verbetering ten opzichte van de 8,2% negatief uit het eerste kwartaal 2004.
    De vrije kasstroom voor desinvesteringen bedroeg voor het eerste halfjaar van 2004 EUR 139 miljoen negatief, tegen EUR 15 miljoen negatief het jaar ervoor. Dat is volgens het bedrijf voornamelijk veroorzaakt door financiele lasten, bijzondere herstructureringskosten, de negatieve EBITA en een afname van niet-handelscrediteuren. De netto rentedragende schuld van de Groep nam af van EUR 927 miljoen aan het einde 2003 tot EUR 639 miljoen per 30 juni 2004, tegen EUR 593 miljoen het jaar ervoor, 'in lijn met het financiele herstructureringsplan'.
6 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.285
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.579 46.206
ABO-Group 1 18
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.876
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.153
Aedifica 2 829
Aegon 3.257 320.024
AFC Ajax 537 7.013
Affimed NV 2 5.744
ageas 5.843 109.777
Agfa-Gevaert 13 1.856
Ahold 3.536 73.978
Air France - KLM 1.024 34.305
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.749
Alfen 12 16.135
Allfunds Group 3 1.159
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.246
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 326
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.484 114.757
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.819 240.212
AMG 965 125.616
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.513
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.108
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 313
Arcadis 251 8.613
Arcelor Mittal 2.023 318.588
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 266
arGEN-X 15 9.099
Aroundtown SA 1 176
Arrowhead Research 5 9.254
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.618
ASML 1.762 76.743
ASR Nederland 18 4.122
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 322
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.640
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.660