Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Wat een beroerde dag

Liveblog: Wat een beroerde dag

Update 22:00 uur: Puinhoop Wall Street

Geen nieuwe feiten op Wall Street, wel dikke dalingen. Slechtste beursdag sinds begin januari met toen die omzetwaarschuwing van Apple. Dat ligt nu weer heel slecht. Uber -10,8% kan ik er nog aan toevoegen. Dat had anderhalve maand geleden nog gehoopt nu in dit marktgewogen rijtje te staan. Het liep anders.

Verder waarschuwde Warren Buffett een week geleden nog nooit aandelen op headlines te verkopen, maar ook dat lijkt vergeten. Morgen verder. Let wel, één tweet van de Amerikaanse president over de handelsoorlog is voldoende om de markten weer een kant uit te sturen. Eerst zien wat Shanghai doet vannacht. 

Oh ja, onze AEX future is nog een beetje opgelopen in vergelijking met het Amsterdamse slot en is nog een relatief lichtpuntje. Defensieve index, relatief weinig technologie en de weging van de financials valt mee. 

 


Update 16:00 uur: Amsterdam geef ook advies, hoor :-)

Nog een beetje lol op deze draak van een beursdag. Al uw vooroordelen over 020 in één plaatje bevestigd :-) 

 


Update 16:00 uur: Uitverkoop

HSBC verhoogt Royal Dutch Shell naar £27,40 en met de oplopende olieprijs behoedt Olies met haar 15% indexgewicht de AEX voor een nog beroerder score. Want beroerd is het. Chinese tariefsverhogingen dus voor de VS.

Apple wordt midscheeps geraakt door Chinese importtarieven voor elektronica en verder zijn het weer de bekende namen en ususal suspects uit de Nasdaq 100 die de volle laag krijgen. Vooral chippers dus. Uber doet nu -8,3%, waar al -10% stond.  

 


Update 15:00: Oeps...

U ziet de koersen dalen: China gaat de nieuwe Amerikaanse handelstarieven vergelden per 1 juni. Hierbij wordt gedacht aan onder andere de verkoop van Treasuries. Het zijn de bekende aandelen die dalen (cyclicals, chippers, industrials et cetera), de dollar zakt en de Amerikaanse rente daalt vier basispunten.

Risk-off dus. 

AP weet meer:

 


Update 14:15: Buy the tech dip?

Precies -10%, dit is een dip uit het boekje. Iemand trek om die te kopen?

Dit zijn alle dertig fondsen uit de index. Mooi zooitje bij elkaar. Mooie namen ook. Ik vind Maxim Integrated Products de fraaiste. Klinkt een beetje als het bedrijf van de bad guy uit een James Bond film. Geen idee wat ze doen trouwens.  

 


Update 13:45: Uber weer

Intussen heeft iedereen er drie nachtjes Uber kunnen slapen, maar het wordt er nog niet beter op. Wall Street ontwaakt en heeft de bokkenpruik op. De S&P 500 future doet niet veel beter, -1,4%.

 


Update 12:00: Olie

Hoe leest u het? Dit wordt toch meteen ingeprijsd, of is dit ouwerwetsch gedacht?

 


Update 11:45: Unies

Het mooie aan Datastream is dat als ik geen inspiratie heb en echt niet weet wat ik moet tikken, er altijd wel weer een grafiekje in elkaar te flansen is. Bij deze weer eentje met volledig overbodige informatie, waar u niet om hebt gevraagd en niet op zit te wachten. 

 


Update 10:15: "Mijd de VS"

De voorspelling zou ik zoals altijd met een korrel zout nemen, maar de analyse is misschien wel nuttig. Het is toch Morgan Stanley. De conclusie is duidelijk; de VS is duur. Om eerlijk te zijn kom ik die conclusie al zeker twintig jaar tegen en iedere keer doet Amerika het weer beter, maar eens wordt het vast een keer anders. 

 


Update 10:00: Bitcoin

Ik heb rond zitten neuzen, maar geen enkel network heeft een verklaring. Er is alleen de constatering dát. Misschien is dat ook het beste. Waarde is er niet, bitcoin is louter een prijs die beweegt, ofwel is puur menselijke psychologie. En probeer die maar niet te duiden, te verklaren, laat staan te voorspellen.

 


Update 09:50 uur: VS-China

Vakwerk van WSJ om zo'n reconstructie te kunnen maken. Heel knap. Heel verhaal. Ik pik de slotalinea's maar. Want wordt - en zo ja, hoe en wanneer - dit schip vlotgetrokken?

Of...? Puntje, maar waarom deze meneer zo zeker is van schulden vermeldt hij niet. Wat maakt het ook eigenlijk uit? Bij aandelen gaat het in the long run om de winsten. Houd die altijd in de gaten. De rest blijkt uiteindelijk altijd ruis. In the long run dan. Tot wereldoorlogen aan toe.

Intussen starten de Chinezen een charme-offensief?

 


Update 09:30 uur: PostNL

De trigger vandaag is een koersdoelverlaging van HBC, zie hieronder. Het vertrouwen bij PostNL is volledig zoek. Of het geduld het is op. Want groei mag u pas na 2020 verwachten. In ieder geval kijkt u tegen koersen aan die u jaren niet hebt gezien. Wat is uw oppikken, wegleggen en straks maar weer eens zien-koers?

 


Update 09:30 uur: Advies

  • KPN: verlaagd naar neutral en verlaagd naar €2,63 - Redburn
  • Unilever: verhoogd naar €60 - Citigroup
  • Air France-KLM: naar under perform van market perform en naar €7 van €10 - Bernstein
  • PostNL: naar €2,07 van €2,60 - HSBC

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. 8eWereldWonder 13 mei 2019 14:30
    Beste Arend Jan, bitcoin is toch niet een prijs die beweegt, maar een wisselkoers? Je zegt toch ook niet dat de prijs van een dollar in euro's een psychisch ietsje is? Het is een munt waarmee hier en daar mee betaald kan worden, met vraag en aanbod. Tsja, je kunt ook speculeren met een munt... En, ok, ik vraag me ook af of er niet een te grote groep speculanten ten opzichte van daadwerkelijke gebruikers zijn...
  2. Brievenbus 14 mei 2019 11:09
    quote:

    Snugger schreef op 14 mei 2019 10:50:

    In het hele stuk komt de woordcombinatie sell off niet voor. Die Brievenbus ziet ze vliegen of dacht zelf aan een sell off!..
    Tja, op het moment dat ik dat schreef was "Sell Off" alleen maar de titel van de Liveblog... :-)

    Voor de snuggeren die zoiets niet begrijpen, die titel wisselt een aantal keren per dag.....
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links