Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Liveblog: Shell, W'have, Buffett & blockchain

Liveblog: Shell, W'have, Buffett & blockchain

Update 14:30 uur: Uber

Nu ik er even over nadenk, is het misschien niet onlogisch: hoogconjunctuur of depressie, Uber trekt de cash toch wel per strekkende meter door de schoorsteen. En nu serieus: is naam Uber niet de opvallende afwezige in het rijtje Alphabet, Amazon, Apple en Facebook die de Amerikaanse overheid op de korrel neemt?

 


Update 14:15 uur: Most crowded trades

The most crowded trades is zo'n gevleugeld beursbegrip, ofwel dat zijn de aandelen waar we met de hele meute en kudde dag en nacht bovenop zitten. Tesla, Amazon, Alphabet, Nvidia, Galapagos, Fugro, AMG, Pharming en Besi zijn zo een paar namen. Uiteraard zou ik zeggen hoort hier een tegeltjeswijsheid bij. 

En die is heel kort: mijd de crowded trades! Simpel, meestal overpriced, hyperig en noem all termen van uw berenbeursbingokaart maar op. En toen was er Goldman Sachs. Klopt niet, zegt de überzakenbank.  

Citaat:

Since 2009, the top 20% of stocks with the highest number of hedge fund owners have outperformed the least popular quintile in 65% of quarters during the 3 months following the position filings, with an average excess return of 0.9 percentage point.

The same pattern is reflected in mutual funds’ most-popular positions. Since 2013, the top 20% of stocks with highest overweight in large-cap mutual funds have outperformed the bottom quintile by an average excess return of 0.67 percentage point.

The shared favorites for both hedge funds and mutual funds have shined even brighter, generating an annualized return of 19% since 2013, while the S&P 500 returned 13%.

Since 2013, the group underperformed the S&P 500 about 56% of the time during weeks when the broader market went down, while they outperformed 60% of the time when market climbed. /em>

The 12 most-popular stocks among both hedge funds and mutual funds in the first quarter were:

  • Adobe
  • Booking Holdings
  • Citigroup
  • Comcast
  • Salesforce.com
  • Delta Airlines
  • Alphabet
  • Mastercard
  • ServiceNow
  • PayPal
  • United Health
  • Visa

Kort afgerond, the most traded crowded handelen eigenlijk met een hefboom of een bèta van meer dan één ten opzichte van de brede markt. Nogal wiedes denk ik, want juist door de fantasie die er in die aandelen zit, wordt iedereen hier als vliegen door aangetrokken. Vervolgens honing en stroop in een bull- en azijn in een bear market.

Nog één ding, uit dit onderzoekje blijkt inderdaad dat die crowded trades het beter doen. Sinds 2009 dus. Ik denk dat het een kwestie is van net zo lang een jaartal of een periode kiezen is om ieder denkbaar gelijk te halen.

 


Update 11:45 uur: Zoek de EU-inflatie

Donderdag ECB-rentebesluit - zijn er nog haviken in de zaal? - en president Mario Draghi zit nu vast eindeloos Whatever it takes te mompelen boven zijn rente-excelletjes. Zijn mandaat is 2%.

Grapje, als ik me er even mee mag bemoeien?

 


Update 10:45 uur: Cryptolunch Buffett

Eén keer per jaar, geloof ik. U mag bieden om de eer te hebben met Warren Buffett te lunchen. Opbrengst goed doel, u kent het. Schaamteloos copy-paste, want ik denk dat Warren zich er dit jaar echt op verheugt. Pikant. Nog even over die 4,6 miljoen: is dat in dollars of...? 

 


Update 09:45 uur: Royal Dutch Shell

Er is een paar tienden tot een procent underperformance ten opzichte van de peers, ofwel zo heel zwaar moet u hier denk ik niet aan tillen. Koninklijke Olie  heeft een strategie-update, herhaalt de eerder gestelde doelen en is van plan de komende vijf jaar miljarden meer geld naar de aandeelhouders te sluizen.

Toch een daling. Waarom? Gokje, de markt had wellicht heel stiekempjes eerder op een dividendverhoging gehoopt dan ná 2020? Want dan loopt het aandeleninkoopprogramma af.

Bent u Oud Geld en betaalt Shell uw pensioen, dan vindt u hier alles wat u weten moet.

 


Update 09:30 uur: Advies

Met name bij Wereldhave is er prijsactie te bespeuren. Dat zat er in op deze verhoging van The Firm. NIBC verlaagt Stern met het superdividend.

  • OCI: naar €31 van €32 (buy) - Berenberg
  • Wereldhave: naar neutral van sell en naar €22 van €21,60 - Goldman Sachs
  • Stern: verlaag met €3,50 naar €21,80 - NIBC

 


Update 09:15 uur: Fed rente

The end is near.

Wellicht is dit het enige beursadvies dat sinds de start van de aandelenhandel in 1602 iedere dag klonk. Enfin, is het intussen ook niet meer de vraag wanneer dan of de Fed verlaagt?

Ik bedoel maar.

Hoe stroomt het geld? De Fed Fund futures voor het rentebesluit van over twee weken...

... en die over een half jaar. Geen verhoging meer te zien, echt nul. Let wel, dit zijn opportunistische dingen. Eén anders uitgesproken komma door de voorzitter en ze vliegen de andere kant uit.

 


Update 09:00 uur: Huawei

Weet u dat ook weer. Duidelijk.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht