Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: Complete gekte!

Slot: Complete gekte!

De laatste keer dat ik zoveel gekte meemaakte met een aandeel was met Imtech. Een claim die €0,01 waard hoorde te zijn, noteerde even meer dan €0,50. Bij Fastned (+430%) is het ook gekkenhuis.

Het lukte het bedrijf niet om beleggers te interesseren zich in te schrijven tegen €10, maar blijkbaar zijn er wel partijen bereid €52,99 neer te tellen. Een gigantisch verschil dat alleen maar verklaard kan worden door de lage free float

Anders gezegd, er zijn relatief weinig stukken beschikbaar om in te handelen. Als er dan een grote koper is, kan de koers fors omhoog. Vergeet ook niet de mensen die willen meeliften op de stijging van het aandeel. Daar komt bij dat er de nodige handelaren zijn op het Damrak die aan het einde van de handelsdag verplicht de geshorte stukken terug moeten kopen.

Allemaal triggers voor een explosieve koersstijging. Als het aandeel op €67 was gesloten, dan was Fastned €1 miljard waard geweest. Dat voor een bedrijf met een omzet van €844.000 in het eerste kwartaal van dit jaar. Bizar!

Terug naar de markt

De AEX wist deze week net geen nieuwe all time high op het bord te zetten. Toch hebben beleggers niets te klagen over een plus van 1,7%. Met name het bericht dat ECB-voorzitter Mario Draghi bereid is de geldkraan open te draaien als het nodig is, deed de beurzen goed. 

Daar komt bij dat de Amerikaanse president Donald Trump een individueel gesprek gaat voeren met de Chinese leider Xi Jinping. Als kers op de taart liet de Fed doorschemeren bij de komende vergadering de rente te verlagen. Allemaal berichten die beleggers graag willen horen.

VS
Klik op het plaatje voor een grote versie

De Nasdaq en S&P500 zijn dit jaar niet te stoppen. In dollars renderen deze twee grote Amerikaanse indices bijna 20%. Als belegger moet je het wel heel bont maken om in deze markt verlies te lijden.

Bitcoin bijna $10.000

Wie begin dit jaar zou voorspellen dat Bitcoin weer door de $10.000 zou breken, was waarschijnlijk voor gek verklaard. Nog $200 te gaan en het is zover. Ook het saaie goud heeft deze week een mooi ritje gemaakt. Een plus van 4,0% zien we bij het edelmetaal niet iedere week op de borden. 

Indices

Rentes

Een beeld dat we niet iedere dag zien: fors oplopende rentes. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier stijgt vier basispunten, maar noteert nog 0,11% negatief.

Rentes

Over naar de lijstjes

  • AEX deze week +1,7%
  • AEX deze maand +4,1%
  • AEX dit jaar +15,3%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar +17,9% 

AEX

Tot de toppers van de week behoort een aandeel dat bijna iedere dag een all time high op het bord zet, maar niemand kan boeien. Het gaat over de distributeur van chemicaliën IMCD (+4,6%). Cyclische aandelen zoals Aalberts (+4,6%) en ArcelorMittal (+4,7%) krijgen ook een lift.

Daarentegen is Adyen (-2,8%) uit de gratie, omdat enkele grote aandeelhouders hun stukken lozen. De grootste tegenvaller is Unibail Rodamco (-1,3%). De rentes doken deze week naar nieuwe dieptepunten, maar het vastgoedfonds weet daar maar niet van te profiteren. 

AEX

AMX

Geen groot nieuws bij TomTom (+9,9%), maar beleggers lijken het aandeel weer in de armen te hebben gesloten. Het navigatiebedrijf sluit op de hoogste koers sinds november 2017. Grote bleeder is Air France-KLM (-6,1%) dat last heeft van de fors opgelopen olieprijs. 

AMX

ASCX

De ene Vastned (-5,6%) is de andere niet. Wat kent het vastgoedfonds een slecht jaar zeg. Dat geldt ook voor Kendrion (+8,8%), maar dit aandeel begint deze week wel met een aardig herstel. Alfen (-1,2%) dook deze week voor het eerst onder de introductiekoers. 

ASCX

Volgende week 

Zondag schrijft Arend Jan de vooruitblik. Bedankt voor uw bezoek en reacties deze week en een fijn weekend toegewenst.

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. Febo85 21 juni 2019 18:59
    quote:

    Snugger schreef op 21 juni 2019 18:51:

    Bizar ja, en op basis van wát eigenlijk…Maargoed, er ontstaat wel een verkoopprijs, die van de eerste koper, die gelijk maandag al iets in de verkoop zet... En zo komen bewegingen tot stand waar je iets aan hebt, met dank aan de belegger, en z'n sentiment.

    Wat kan jij toch wezenloos slap lullen zeg zonder dat je werkelijk wat zegt.
    Je staat in de Top drie meest zinloze posters op IEX.
  2. [verwijderd] 21 juni 2019 19:18
    quote:

    Febo85 schreef op 21 juni 2019 18:59:

    [...]

    Wat kan jij toch wezenloos slap lullen zeg zonder dat je werkelijk wat zegt.
    Je staat in de Top drie meest zinloze posters op IEX.
    Da's gewoon omdat je het niet begrijpt, je zit in de fundamentele, of gok, hoek. Een technisch analist, of handelaar, begrijpt 'm altijd wel namelijk…. Dus omdat jij 'm niet begrijpt ben 'k de lul?, beetje de omgekeerde wereld!..
  3. morgen1 21 juni 2019 20:24
    Spaarrente daalt naar 0%

    www.telegraaf.nl/financieel/150401071...

    Huizenprijs op record, maar stijging zwakt af

    www.telegraaf.nl/financieel/122733984...

    Goudprijs naar hoogste punt in zes jaar

    www.telegraaf.nl/financieel/204839753...

    Bitcoin stijgt naar $10.000

    www.telegraaf.nl/financieel/618642424...
  4. forum rang 4 efreddy 21 juni 2019 22:55
    quote:

    Belegger81 schreef op 21 juni 2019 22:01:

    [...]

    Niet op reageren die gozer, hij geniet vooral zelf van zijn eigen nietszeggende posts.
    Hij ziet in ieder geval op korte termijn de Bitcoin dalen met zijn technisch inzicht en dat reeds toen die iets boven de 5000 $ noteerde terwijl die nu de 10000 $ nadert.
    Maar het zal wel zijn omdat ik niet snap wat een korte termijn is,een korte termijn kan immers zowel enkele seconden,minuten,uren,dagen,weken,maanden,jaren of eeuwen zijn.
  5. [verwijderd] 22 juni 2019 11:13
    Inderdaad, verdien geen stuiver aan stops, maar daar zijn ze dan ook niet voor bedoeld..Zo min mogelijk eventueel verlies lopen is de bedoeling van een stop.. Heb jij het al die tijd verkeerd gedaan misschien?, jammer, da's de wijsneus in je geweest..

    Is heel lastig communiceren met degenen die van toeten nog blazen weten, en eigenlijk nooit verder zijn gegaan dan het koopknopje indrukken, 'k zou geen goede leraar kunnen zijn in ieder geval, dus laten we het hier maar bij laten. Komt het onderwerp ook ten goede!
  6. Born4Value1987 23 juni 2019 10:46
    Het artikel mag wel wat korter gehouden worden.
    AEX stond begin deze eeuw hoger.
    En nee hoezo zou je voor gek verklaard worden als je zou zeggen dat de Bitcoin door 10k zou gaan.
    Dit zagen we al eerder en misschien interessant voor je om eens over volatiliteit te lezen.
    Niet meer na een paar biertjes een artikel schrijven!
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links