Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Liveblog: Fastned, AMG, BAM en goud

Liveblog: Fastned, AMG, BAM en goud

Update 16:50 uur: Brexit

Verhip, gisteren was het inderdaad drie jaar geleden dát. Zal het nooit vergeten. Ik was gewoon op vakantie gegaan, want dat ging een non-event worden, wist ik. Dat leverde weer een gevoelige tackle van achteren met twee benen gestrekt van Mr. Market op. U hebt vast ook wel uw herinneringen. Nog iets eraan verdiend? 

Plaatje dan maar hoe het de London Stock Exchange verging sinds die verrassende stembusuitslag. De hele handel geef ik herbelegd en in euro's. De Britse FTSE 100 Index heet liefkozend foetsie. Moet ik doorgaan?  

De crux zit 'm vooral in het pond, dat een beuk kreeg na het brexit referendum. Daarna beweegt het ding per saldo min of meer zijwaarts.

 


Update 16:25 uur: KPN

Kom maar op met die grapjes over de warmte. 

 


Update 16:15 uur: Fastned II

Dit lijkt me zeker procentueel een historisch grote spread? Kijk eventjes naar alle reacties op die tweet, allerlei handelaren bemoeien zich er al tegenaan. 

Ja, arbitreren maar, maar u begrijpt dat er met zo'n spread een addertje... Dat is er ook. Het duurt een week tot tien dagen voor u van de ene beurs op de andere bent. Wie durft dat aan? Intussen kijkt de hele handel zijn ogen uit en Sybren doet een denk ik niet eens zo gewaagde voorspelling:

Inderdaad kán de beursgang van Fastned een lang (juridisch) vervolg krijgen, hangt er vanaf hoe diep de zakken en het doorzettingsvermogen zijn van hen die zich gedupeerd voelen en hun recht proberen te halen. De rekeningen van de juridische industrie kunnen in dat geval die €30 miljoen wel eens overstijgen.

 


Update 14:15 uur: AMG

Het is een publiek geheim hier op IEX dat ik van mijn moeder geen lijnen meer in grafieken mag trekken: Beter voor iedereen, jongen. Toch kan ik het niet laten en zie ik dit nou goed? Tikt AMG vandaag met dat wilde bewegen nou zowel boven- als onderkant van het korte opgaande trendkanaaltje aan? Faites vos jeux.

Ik lees in de comments wel of ik het goed zie, of dat ik beter naar mijn moeder moet luisteren.

 


Update 14:00 uur: BAM

Zetten parkeergarages uit met dit weer ofzo? Geen idee hoe, wat en waarom, maar BAM staat wel dik lager. En dat op aardige omzet, er zitten zelfs twee duidelijke piekjes in na al een dikke slotveiling vrijdag. Als ik de grafiek langer trek springen die twee er zelfs nog uit. Misschien is het iets, misschien is het niets.

In ieder geval ga je op zo'n nikserige dag als vandaag vanzelf spijkers op laag water zoeken en zomaar bijna -3% is te veel om de schouders over op te halen. 

 


Update 13:45 uur: Goud

Jaja...

Ondanks dat goud voor het eerst sinds 2011 of 2016 zo u wilt weer een duidelijk teken van leven geeft, was het deze eeuw een veel betere belegging dan de S&P 500. Zelfs met herbelegd dividend blijft die ver achter.

Zoals zo vaak en misschien wel altijd is het ook hier weer een kwestie van peildatum kiezen. Ala ik ik vanaf 1990 neem is het beeld ietwat anders.

Hier is ie weer, de beroemde grafiek van Jeremy Siegel. Peperdure data, ik heb er geen abonnement op en dit is de meest verse die ik spot. Hier is het jaartal niet zo belangrijk. In the long run is het herbelegd yield (dividend, rente, huur en royalties) dat de mannen van de jongens scheidt op de beurs. Kan geen prijsactie tegenop. 

 


Update 11:00 uur: Fastned

Wie maakt een kunstzinnige beschrijving in de comments? Het ziet eruit als een heel moeilijk schilderij in het Amsterdamse Stedelijk Museum. De Japanse candle sticks, anderhalve dag handel in Fastned dus.

Zelden gaf zo'n klein aandeel - het was een beursgang van €30 miljoen - zoveel reuring. Maak daar maar #schande en #ophef van volgens de VEB? Dat is al in de pen geklommen

Een van de redenen voor de koersexplosie van Fastned is waarschijnlijk de schaarste aan vrij verhandelbare certificaten van aandelen. Ruim 80 procent van de certificaten is onder controle van Fastned-oprichter Bart Lubbers en topman Michiel Langezaal.

Zij hebben eerder aangegeven hun stukken vast te houden. Volgens de VEB staat in de regels dat 5 procent van het aandelenkapitaal van een onderneming vrij verhandelbaar moet zijn.

"Als Fastned, zoals gepland, aandelen had uitgegeven bij het beursdebuut op Euronext was deze drempel met gemak gehaald. Maar door het afblazen van de geplande emissie, in combinatie met het gegeven dat veel aan Nxchange genoteerde stukken nog niet waren overgeschreven, maakte de spoeling voor de handel buitengewoon dun. De grens van vijf procent ‘liquide’ aandelen komt dan ook in zicht", aldus de belangenbehartiger.

Als het u allemaal duizelt, Nico doet vandaag het definitieve verhaal én de sommen uit de doeken. Hij komt tot 1,5% free float.

 


Update 10:00 uur: Takeaway

Goedemorgen, de AEX telt een nieuweling. Fagron schuift door naar de AMX. Dat ligt ook al zo goed.

Er is taart van Morgan Stanley:

Intussen zijn er nog twee adviezen:

  • KPN: naar €3,15 van €3,05 - UBS
  • ForFamers: naar accumulate van hold (€8,50) - KBC

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.