Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rabo of Rambo Certificaten?

Rabo of Rambo Certificaten?

Met ArcelorMittal, Pharming en bitcoin is het een van de meest bezochte koersenpagina's hier op IEX. Het is wel van een compleet ander slag. Waar die eerste items echte handelsobjecten zijn, zijn de Rabobank Leden Certificaten - want daar gaat het hier over - typische beleggingsproducten. 

Simpel, deel bij deze vér achtergestelde obligaties - u bent uw geld kwijt als minfin Wopke de systeembank moet redden - de coupon van 6,50 euro door de koers en vermenigvuldig met honderd. Ondanks de enorme koersstijging dit jaar yielden de certificaten momenteel nog een fraaie 5,2%. 

Hoe verhoudt zich zich dat tot de dividendrendementen van de banken, verzekeraars, brokers, vermogensbeheerders en market makers uit de AEX, AMX, AScX? In een minuut bent u bijgepraat.  

En of die Rabo Certificaten dit jaar een mooie rit hebben gemaakt.   

Hier ziet u het actuele rendement op die certificaten en de dividendrendementen van alle financials uit de AEX, AMX en AScX. Nog even voor de duidelijkheid: Rabobank kan ieder moment de certificaten tegen 100% aflossen, als de bank dat wil. Dat verklaart wellicht (mede) de erg hoge yield op de certificaten. 

  • Rabobank Leden Certificaten: 5,2%
  • ABN Amro: 4,4%
  • Aegon: 5,0%
  • ING: 4,4%
  • NN: 3,3%
  • ASR: 3,7%
  • Flow Traders: 5,2%
  • Binck: 5,1%
  • Van Lanschot Kempen: 4,7%


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Harm Wijk 6 december 2017 17:38
    Als ING of ABN (opnieuw) gered moeten worden, dan zijn de aandeelhouders ook hun geld kwijt. De Europese regels over banken redden en aandeelhouders zijn de afgelopen jaren steeds verder aangescherpt. Wel opvallend dat er bij de certificaten steeds maar weer op de risico's wordt gehamerd, maar bij het bespreken van bank aandelen nooit.

    En waarom was het ook al weer de de Rabo de enige Nederlandse bank was die niet gered hoefde te worden? Dit kwam omdat ze geen aandelen hebben, en dus niet door short sellers e.d. ondersteboven getrokken werden. Daardoor waren er vele (zeer grote) professionele marktpartijen die de Rabo in de donkerste dagen van de financiële crisis als de meest veilige bank zagen. Daardoor werd de Rabobank tijdens de crisis overspoeld met geld dat zo veilig mogelijk gestald moest worden. In de jaren direct na de crisis zijn hierover zeer interessante lezingen gehouden voor Rabobank leden.

    Ook bij een volgende crisis zal de Rabobank weer deze functie vervullen. En als je dan voor de veiligheid van je investering moet kiezen tussen een Rabo certificaat of een aandeel van een beursgenoteerde bank, kies dan voor de Rabobank.
  2. gyronando 6 december 2017 18:15
    ondanks dat in de donkerste dagen hier de telefoon roodgloeiend
    stond van bange spaarmensen en er werkelijk veel geld naar ze toe kwam knepen ze hem hier aan de top als een ouwe dief die zijn vak nog een keer ging doen.
    Van de 700 miljard dollar die de amerikanen vrijgaven voor redding van de banken hebben ze hier 3 keer geld geput.
    Van het voorjaar hebben ze een certificaatjes uitgifte gedaan,
    wat is het goed voor deze bank dat de huizen nu echt herstellen.
    De rabobank had een groot geluk in de crisis dat de gemiddelde spaarder totaal onwetend was en hierdoor dachten ze dat deze ruimt alle boeren en beleggersopbank wel veilig op hun centjes zou passen.
    Dit is de grootste huichelbank van Nederland.
  3. oldebox 6 december 2017 18:32
    quote:

    gyrolando schreef op 6 december 2017 18:15:

    ondanks dat in de donkerste dagen hier de telefoon roodgloeiend
    stond van bange spaarmensen en er werkelijk veel geld naar ze toe kwam knepen ze hem hier aan de top als een ouwe dief die zijn vak nog een keer ging doen.
    Van de 700 miljard dollar die de amerikanen vrijgaven voor redding van de banken hebben ze hier 3 keer geld geput.
    Van het voorjaar hebben ze een certificaatjes uitgifte gedaan,
    wat is het goed voor deze bank dat de huizen nu echt herstellen.
    De rabobank had een groot geluk in de crisis dat de gemiddelde spaarder totaal onwetend was en hierdoor dachten ze dat deze ruimt alle boeren en beleggersopbank wel veilig op hun centjes zou passen.
    Dit is de grootste huichelbank van Nederland.

    Probeer de volgende keer je gedachten een beetje te ordenen, voordat je begint met typen. Hier is echt geen chocola van te maken. Behalve dan dat je het niet zo op Rabobank hebt... denk ik.
  4. gyronando 6 december 2017 18:48
    Sorry Oldebox, ik kan het zelf prima lezen maar dat komt
    omdat ik ze goed gevolgd heb tijdens en na de crisis.

    Oplast van de nederlandse bank zijn hier ook nog hypotheekpaketten
    verkocht oa aan binck.

    Verder hebben ze ook afscheid moeten nemen van Robeco vermogensbeheer.

    Kortom ondanks alle instroom van spaargelden heeeft de crisis
    gelukkig genadeloos toegeslagen aan deze rotlui.
  5. Harm Wijk 6 december 2017 18:53
    En dan nog even over het risico van aflossen tegen 100%. Ja dit is een theoretische mogelijkheid. Maar begin 2017 heeft de Rabo juist het tegenovergestelde gedaan, door extra certificaten uit te geven. De reden voor de extra uitgifte was om aan toekomstige kapitaaleisen te voldoen. Dit is natuurlijk een lange termijn beslissing. En door de extra uitgifte in januari 2017 is het dus juist nog onwaarschijnlijker geworden dat de Rabo de komende jaren certificaten gaat aflossen.

    Alle belangrijke bloggers op het IEX rabobank certificaten forum waren het er begin dit jaar over eens dat de extra uitgifte juist een reden was om certificaten te kopen, omdat door de extra uitgifte het aflosrisico voor een langere periode minimaal is. De Rabo maakt ruim voldoende winst om de rente te betalen, en de Nederlandse economie draait uitstekend. Dus ook de komende kwartalen zal de winst van de Rabo prima zijn. Plotseling aflossen is dus niet nodig, en zou een totaal onnodige "zelfmoordactie" zijn voor de Rabo. De extra uitgifte heeft dus de basis gelegd voor de mooie koersstijging dit jaar.

    Een aantal bekende bloggers op het IEX Rabo certificaten forum had dit al snel goed gezien, en hebben dit jaar een prachtig resultaat behaald.
  6. gyronando 6 december 2017 20:25
    Die uitgifte was om de verliezen van hun verzekeringen
    te compenseren.

    Het is heel mooi voor alles en iedereen dat de huizen markt aantrekt in het bijzonder voor deze opruimclub.

    Ze hebben ook die libor affaire bewust meegedaan het blijve bankiertjes en die zijn nu eenmaal een beetje fout.

  7. koekeloer 6 december 2017 20:30
    Goed gezien Harm. Daar ben ik het helemaal mee eens. Hebben en houden is het devies voor de Rabo certificaten. Daarbij: hoe lekker is het om 4x per jaar wat geld toegestopt te krijgen? Verhoogt het rendement van de certificaten ook nog eens met circa 0,1% op jaarbasis. En niet te vergeten de call warrant op de 10-jaars (S)rente indien die boven de 5% komt.
  8. clever 7 december 2017 01:03
    quote:

    matin schreef op 6 december 2017 21:39:

    100 % goed Harm!

    Heb zelf op 108 ingeschreven, bovenop de certificaten die ik al had.
    Fantastisch rendement dit jaar.
    Heb op 127.22 een gedeelte verkocht .
    Hoop nog op een dip om weer wat terug te kopen.
    Denk volgend jaar een koers tussen de 122 en 132.
    Wat fijn dat je op het laagste punt gekocht en op het hoogste punt verkocht hebt. Ik zat daar aan beide kanten wat vanaf maar idd, was een uitstekend jaar. Ik zat er zwaar in (ik geloof niet zo in spreiding) maar heb nu 90% verkocht. Als de rentes gaan stijgen komt de koers onder druk maar ook als het algemene sentiment negatief wordt. Ik koop weer op 119.

    ps. Nu zit ik in Ahold
  9. Met Effekt 7 december 2017 10:25
    Bij de IEX posts valt het mij vaak op dat er verschillende soort reacties zijn:
    - de BN-ers (Boze Nederlanders) zoals bv gyrolande
    - de RB-ers (Rationele Beleggers) zoals bv Harm

    Als je op de beurs succesvol wilt zijn dan is het beter een RB dan een BN te zijn.

    Mijn RB bijdrage: kijk eens naar SRLev 9%. Hebben net als Rabo CF een leuke koerswinst gehaald dit jaar, ca 10%. Er was zelfs een mooi dipkoop moment toen de CEO van Anbang in China werd opgepakt. Ondertussen is de financiele positie van Anbang verbeterd.
    SRLev rendement is nu ca 7.5%. Coupon is 9% t/m 15 april 2021, daarna 12m Euribor met 6.165% opslag. Er is vanaf 15 april 2021 ook kans op vervroegde aflossing.
  10. knax63 7 december 2017 10:56
    allemaal meningen van mensen zowel van voorstanders als tegenstanders en ga dan maar eens bepalen wat de juiste is als buitenstaander.

    Wat ik raar vind is dat je rabo certicaten met 6,5% rente krijgt terwijl de lange rentes veel lager liggen. Ze denken dus makkelijk die 6,5% rendementen te kunnen halen om dat te kunnen blijven betalen. Waarom doen ze dat? Ik zou simpel zeggen lenen tegen 2a3% is beter dan 6,5% betalen of ben ik nu te ondernemend. En wat doen ze met al dat geld wat binnenkomt want dat moet minstens 6,5% rendement opleveren om uit te kunnen betalen?
    Huizen kopen en dan 6a7% rendement op onroerendgoed maken lijkt interessant mede ook omdat de prijzen nog wat stijgen, maar dat moet wel oneindig lang door gaan. Bij ons in de straat worden de meeste huizen gekocht voor belegging. Dat gaat goed tot dat het niet meer goed gaat!
    En dat is wanneer er geen geld meer is om erin te stoppen. kortom een geld stroom verhaal. En daar weten ze wel wanten mee bij de banken omdat zij die continue monitoren.

    succes allemaal de voor en tegenstanders.
  11. forum rang 5 theo1 7 december 2017 11:26
    quote:

    Harm Wijk schreef op 6 december 2017 17:38:

    Als ING of ABN (opnieuw) gered moeten worden, dan zijn de aandeelhouders ook hun geld kwijt. De Europese regels over banken redden en aandeelhouders zijn de afgelopen jaren steeds verder aangescherpt. Wel opvallend dat er bij de certificaten steeds maar weer op de risico's wordt gehamerd, maar bij het bespreken van bank aandelen nooit.

    En waarom was het ook al weer de de Rabo de enige Nederlandse bank was die niet gered hoefde te worden? Dit kwam omdat ze geen aandelen hebben, en dus niet door short sellers e.d. ondersteboven getrokken werden. Daardoor waren er vele (zeer grote) professionele marktpartijen die de Rabo in de donkerste dagen van de financiële crisis als de meest veilige bank zagen. Daardoor werd de Rabobank tijdens de crisis overspoeld met geld dat zo veilig mogelijk gestald moest worden. In de jaren direct na de crisis zijn hierover zeer interessante lezingen gehouden voor Rabobank leden.

    Ook bij een volgende crisis zal de Rabobank weer deze functie vervullen. En als je dan voor de veiligheid van je investering moet kiezen tussen een Rabo certificaat of een aandeel van een beursgenoteerde bank, kies dan voor de Rabobank.
    Ik ben het niet helemaal met je eens.

    Ja, als ABN of ING moet worden gered, dan ben je je geld ook kwijt. Het zijn aandelen, en met de nieuwe regels ben je gewoon de zak als redding nodig is. Het punt is dat de Rabocertificaten niet "voelen" als aandelen, maar effectief wel bijna aandelen zijn. Het verschil is dat de Rabocertificaten geen groeipotentieel hebben, en daarvoor word je gecompenseerd door een iets hoger inkomen. Er wordt bij Rabocertificaten geregeld gewezen op het risico omdat veel mensen ze zien als een soort van spaarproduct en dat zijn ze dus niet. Het is een directe participatie in het kapitaal van de Rabobank en staat dichter bij een aandeel dan bij een spaarrekening of een obligatie. Het is denk ik best gerechtvaardigd om daar op te wijzen. Omdat het aandeelkarakter enigszins "verborgen" is, is het niet overdreven om erop te wijzen dat het qua risicoprofiel eigenlijk een aandeel is.

    De Rabobank is niet gered door de Nederlandse overheid, maar heeft wél gebruik gemaakt van het Amerikaanse steunfonds. En ze hebben een aantal grote onderdelen verkocht (Robeco, Interpolis) en een grote emissie van certificaten gedaan. Ze zijn dus zeker niet zonder kleerscheuren door de crisis gekomen. De schade is wel relatief beperkt gebleven omdat ze kennelijk vóór de crisis best veel vet op de botten hadden, en een degelijk imago hebben waardoor ze veel spaargeld binnen kregen.

    Dat je de Rabobank niet kan shorten (kan je Rabocertificaten eigenlijk shorten?), is natuurlijk zeker geen nadeel. Daar staat wel tegenover dat ze ook geen aandelenemissie kunnen doen om snel geld binnen te halen. Dan moeten ze certificaten emitteren, wat ze dus ook hebben gedaan. De enigszins mistige structuur van de bank en de beperkte verslaggeving helpt natuurlijk ook als het lastig wordt. Dat maakt het gemakkelijker om de vuile was binnen te houden. Aan de andere kant kan dat natuurlijk ook aanleiding geven tot hardnekkige geruchten dat alles nog veel slechter is. Het zijn allemaal dingen die twee kanten op kunnen werken. In 2017 werkte het toevallig de goede kant op. Maar kijk eens naar al die coöperatieve en semi-publieke banken in Spanje en Italië. Die hadden niet bepaald voordeel van hun juridische structuur. Die gingen gewoon hartstikke kapot, verhandelbare aandelen of niet.

    En voor banken zijn CDS'en en de perceptie onder het publiek minstens zo belangrijk als de beurskoers. Als mensen denken dat hun spaargeld in gevaar is, heeft dat meer invloed dan de beurskoers. Als de obligatiemarkt in paniek raakt, is dat ook een groot probleem. En in die twee dingen is de Rabobank niet anders dan welke andere bank dan ook. De Rabobank is echt niet minder afhankelijk van de obligatiemarkt dan een ING of ABN. Naar de toekomst toe, zijn ABN en ING misschien juist wel veiliger, omdat daar de kwetsbaarheden genadeloos aan het licht zijn gebracht en er grote schoonmaak is geweest. Bij een bank die net ontsnapt is, weet je niet of er nog wat onder het tapijt ligt.

    En je moet nooit vergeten dat de Rabobank twee hele grote specifieke risico's in zich heeft: de landbouw en de Nederlandse hypotheekmarkt. Als de boeren massaal gaan omvallen, heeft de Rabobank een probleem. Als alleen al de EU het landbouwbeleid gaat omgooien, dan zal dat al een hele grote impact hebben, want al die boeren zitten tot hun oogbollen in de schulden bij de Rabobank. Als veel mensen hun hypotheek niet meer kunnen betalen, heeft de Rabobank een probleem. Het is even eng geweest, maar de hypotheekmarkt in Nederland is met de schrik vrij gekomen. Het aantal mensen dat hun maandelijkse termijn niet meer kon opbrengen is beperkt gebleven. Dat het huis onder water staat, is een drama voor de bewoners, maar niet primair een probleem voor de bank. Het wordt pas een echt probleem voor de bank als mensen hun termijn niet kunnen opbrengen.

    Ik wil niet zeggen dat de Rabobank linke soep is en dat de certificaten een slechte belegging zijn. Ik denk dat die certificaten zelfs relatief veilig zijn omdat de Rabobank ze tot de laatste snik zal verdedigen. Als ze de distributie op de certificaten gaan verlagen, zal dat namelijk worden opgevat als alarmfase 3 en dan wordt het heel moeilijk voor die bank. Maar je moet zeker niet gaan denken dat de Rabobank een natuurverschijnsel is dat er altijd is geweest en er altijd zal zijn en ook niet dat de Rabocertificaten eigenlijk een spaarrekening zijn. Dat zijn ze niet. Het zijn pseudo-aandelen.
27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links