Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Draadje:Pensioenfondsen en effect op de beurs

10.075 Posts
Pagina: «« 1 ... 455 456 457 458 459 ... 504 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 izdp 21 juli 2019 23:58
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 21 juli 2019 02:54:

    De door DNB en de commissie Dijsselbloem steeds verder omlaag gemanipuleerde rekenrente leidt niet alleen tot dreigende pensioenkortingen, maar ook tot drastische premieverhogingen. In dit verband heeft het ABP de vorige week deze brief aan de regering gestuurd (iets ingekort):

    Vorig jaar hebben wij u in juli geïnformeerd over een eerste inschatting van de pensioenpremie. Dit deden we zodat u bij het maken van uw begroting alvast rekening kon houden met de kosten voor de pensioenpremie. Helaas lukt het ons dit jaar niet u wederom zo tijdig te informeren over de pensioenpremie van volgend jaar.
    De afgelopen periode is de rente weer flink gedaald. Daarnaast heeft de commissie parameters, in opdracht van de Minister van Sociale Zaken naar de rekenregels gekeken waarmee pensioenfondsen moeten werken. De huidige rentestand en het door de Minister en DNB onderschreven advies van de commissie om de inflatie en rendementen per 1 januari 2020 naar beneden bij te stellen, maakt verder onderzoek naar de effecten nodig.
    Zoals gebruikelijk zal de pensioenpremie voor 2020 in november 2019 worden vastgesteld. Wij hopen die prognose van de premies 2020 met u te kunnen delen aan het einde van september.


    Op subtiele wijze waarschuwt het ABP tussen de regels door voor de gevolgen van veel hogere ambtenaren-pensioenpremies voor de rijksbegroting. Steun uit onverwachte hoek in de strijd tegen het actuariële fundamentalisme van DNB en het kabinet!
    En heel listig geven zij hun prognoses pas af na Prinsjesdag. Ik zit me stiekem te verkneukelen. Boontje komt om zijn loontje, Koolmees!

    Nee, je hebt het akkoord nog steeds niet door.
    Oud kreeg 4% cadeau voor er gekort wordt; niet bij 104 maar pas bij 100 gekort.
    Maar er wordt gesleuteld aan de leeftijdsgroepen en zo ik lees gaat het dan om verschillende rekenrente's.

    Stel je bent 66 jaar geworden en je krijgt een zak geld vrij.
    Bijvoorbeeld 3 ton.
    Wat dacht je wat je dan kreeg als levenslange uitkering per jaar van een financiële instelling?
    Op hoeveel rendement reken je dan? Probeer het maar eens ;-)

  2. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 22 juli 2019 02:04
    @ izdp:
    Klets niet zo mens. Daar heeft het ABP het helemaal niet over.
    En verschillende rekenrentes per leeftijdsgroep? Waar haal je die onzin vandaan?

    Ik blijf erbij: van het onderwerp pensioenen heb je zo weinig verstand dat discussie zinloos is.

  3. forum rang 6 izdp 22 juli 2019 11:51
    ABP waar ik het akkoord noem?
    Maar ook in het jaarverslag van het ABP staat het te lezen.

    Je weigert nog steeds te rekenen aan welk voorbeeld ik je ook geef.

    Ik blijf erbij dat je blind gaat voor je poen en je per se je gelijk zoekt.
  4. forum rang 10 voda 22 juli 2019 19:00
    Nog geen overeenstemming over nieuw nabestaandenpensioen

    Bij eerder overlijden dan de pensioenleeftijd is er nu een groot risico op het ontbreken van dekkingGetty Images/iStockphoto

    Werkgevers en werknemers zijn het nog niet eens over de toekomst van het nabestaandenpensioen. Dat blijkt uit de reacties op het bericht dat er een plan ligt voor versimpeling van het nabestaandenpensioen tot een uitkering ter grootte van vijf jaarsalarissen.

    Sociale partners buigen zich sinds begin dit jaar op verzoek van minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken over de toekomst van het nabestaandenpensioen. De minister wil meer uniformiteit; nu kunnen partners van overledenen in vergelijkbare situaties een totaal verschillend nabestaandenpensioen krijgen. Vooral bij overlijden voordat iemand met pensioen gaat.

    Deze zomer zouden werkgeversorganisaties en vakbonden volgens De Volkskrant daarom in de Stichting van de Arbeid een plan uitwerken waarbij het huidige nabestaandenpensioen wordt vervangen door eenmalige uitkering van een aantal jaarsalarissen. Tenminste wanneer iemand overlijdt voor pensioendatum. De partner van een overledene kan dan zelf kiezen of hij of zij dat geld direct wil krijgen, of er een levenslange uitkering mee wil aankopen. Bij overlijden na pensioendatum blijft de levenslange uitkering.

    Varianten
    'Dit is slechts een van de varianten die op tafel liggen', zegt pensioenspecialist Klaartje de Boer van de VCP, de vakcentrale van onder meer piloten en agenten en een van de betrokken werknemersorganisaties. De vijfjaarsvariant is volgens haar ingebracht door werkgevers. Zij wil niet ingaan op welke andere varianten er nog worden bekeken, dat moet na de zomer duidelijk worden als de Stichting van de Arbeid (Star) met een advies komt. Ook FNV zegt dat er nog geen keuze voor een van de varianten is gemaakt.

    Nu zijn twee varianten gebruikelijk: een waarbij een deelnemer kapitaal opbouwt en nabestaanden daar ook recht op houden wanneer iemand niet meer bij het pensioenfonds zit. En een nabestaandenpensioen op risicobasis: de verzekering geldt dan alleen zolang iemand deelnemer is van het pensioenfonds. Beide varianten leveren een levenslange uitkering op, maar die valt soms veel lager uit dan het inkomen van de overledene. VNO NCW heeft daarom begin dit jaar al eens geopperd dat met name jongere nabestaanden geholpen zijn met meer geld, in een kortere periode, om hun leven weer op de rails te krijgen.

    'Slecht voorstel'
    CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, medeopsteller van een initiatiefnota om het nabestaandenpensioen te verbeteren, reageert op Twitter alvast kritisch op het uitgelekte idee. 'Wat gebeurt er als je géén baan hebt (werkloos, ziek, arbeidsongeschikt, ZZP'er) en je overlijdt?', vraagt hij zich af. 'Indien niets, dan zeer slecht voorstel.' Wie een pensioen op opbouwbasis heeft, kan dan nu immers alsnog een stevig inkomen nalaten bij ziekte of werkloosheid. Daarnaast kan een nabestaandenpensioen onder de huidige regelingen ook veel hoger uitvallen dan vijf jaarsalarissen.

    fd.nl/economie-politiek/1309613/pensi...
  5. forum rang 10 voda 30 juli 2019 10:22
    Pensioenfondsen staan er slechter voor

    (ABM FN-Dow Jones) De financiële positie van de pensioenfondsen is in het tweede kwartaal verslechterd. Dit blijkt uit rapportages van pensioenfondsen aan toezichthouder De Nederlandsche Bank.

    De waarde van de verplichtingen groeide met 96 miljard euro naar 1.463 miljard euro. "De belangrijkste oorzaak hiervoor is de daling van de rente op de financiële markten", aldus DNB.

    Het vermogen van pensioenfondsen steeg eveneens, maar minder hard. Het vermogen groeide met 55 miljard euro naar 1.488 miljard euro.

    Het gewogen gemiddelde van de dekkingsgraden van de pensioenfondsen is in het tweede kwartaal gedaald naar 101,8 procent. Dat is een verslechtering ten opzichte van het eerste kwartaal met 3 procentpunt.

    Het aantal pensioenfondsen waarvan de beleidsdekkingsgraad onder de 104,2 procent kwam, nam toe. Deze fondsen beheren 60 procent van alle pensioenaanspraken. Een kwartaal eerder lag dat percentage op 56 procent.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  6. forum rang 9 josti5 30 juli 2019 10:36
    Knap, dat de waarde van de verplichtingen berekend kan worden... op drijfzand: levensverwachting, inflatie, aantal deelnemers, dekkingsgraad ...
    Iedere maand, ieder kwartaal weer berekeningen...
    Wat een onrustverwekkende, zichzelf overschattende, overbodige onzin.

  7. forum rang 10 voda 30 juli 2019 10:41
    Het ene na het andere pensioenfonds stopt

    Dit najaar komt er een eind aan het eigen pensioenfonds van horecagroothandel Sligro, maakte het bedrijf maandag bekend. Reden: 'toenemende regeldruk en stijgende uitvoeringskosten'. Het is het derde pensioenfonds in ruim een week tijd dat met die aankondiging komt: vorige week deden de pensioenfondsen Randstad en Owase dat al.

    De berichten passen in een trend: het aantal pensioenfondsen in Nederland slinkt in hoog tempo. Rond de eeuwwisseling waren er nog meer dan duizend, eind vorige maand stonden er volgens de statistieken van De Nederlandsche Bank nog 229 pensioenfondsen onder toezicht. Maar de kans is groot dat in de praktijk de grens van 200 al is geslecht: zo'n dertig fondsen zijn al in liquidatie. En het einde is nog niet in zicht, verwachten pensioendeskundigen.

    Ieder jaar eenmalige kosten

    Ook Randstad en Owase wijzen naar de regeldruk en kosten als reden om te stoppen. 'Pensioenfondsen zeiden een paar jaar terug “de kosten vallen hoger uit door een eenmalig project”’, zegt Myrthe Oosterhout van adviseur Focus Orange, die werkgevers en fondsen bijstaat. 'Maar nu zien besturen dat er ieder jaar wel een eenmalig project is.'

    'Er zullen nog meer pensioenfondsen volgen', verwacht pensioenadvocaat Nicolette Opdam van HVG Law. Het pensioenakkoord en de lage rente zullen het proces volgens haar nog versnellen. 'Dit is het moment voor fondsen om te gaan kiezen.'

    Opdam wijst daarnaast naar de strengere regels die Iorp2, de Europese pensioenwetgeving, stelt aan pensioenbesturen. Vooral kleinere fondsen kunnen daar niet aan voldoen. Als zij dan externe deskundigen moeten inhuren, is dat kostbaar.

    Apf is in trek

    Het pensioen van de 11.000 (oud-)werknemers van Sligro, €370 mln aan vermogen, wordt straks ondergebracht bij Centraal Beheer APF. Ook Randstad en Owase kiezen voor overdracht aan een zogeheten algemeen pensioenfonds (apf). Een apf is een soort paraplufonds dat meerdere pensioenregelingen naast elkaar kan uitvoeren. Dat biedt kleinere pensioenfondsen, die niet willen of kunnen fuseren met een groter fonds, een uitweg. Samen kunnen ze kosten drukken, maar houden zij wel hun eigen regeling. Bij een fusie raken zij die kwijt. Bovendien moeten dan de dekkingsgraden van de fondsen gelijk zijn, of worden getrokken. Dat betekent in de praktijk vaak korten of bijstorten.

    'Je ziet dat nu ook wat grotere fondsen, met een vermogen van rond €1 mrd de stap maken naar een apf', zegt Oosterhout van Focus Orange. Randstad en Owase kozen voor Het Nederlandse Pensioenfonds, opgericht door verzekeraar ASR. Randstad is een gesloten fonds: het draagt 16.000 deelnemers en ruim €1,2 mrd belegd vermogen over, maar geen nieuwe premie. Owase voert de pensioenregeling uit voor de 26 werkgevers die zijn voortgekomen uit buizenfabrikant Wavin en beheert €900 mln.

    Volle pijplijn

    Apf's bestaan sinds 2016 en zijn inmiddels goed voor circa €12 mrd aan vermogen. Zowel Het Nederlandse Pensioenfonds als Centraal Beheer zeggen dat zij een volle pijpleiding hebben en dat de komende maanden nog meer fondsen zich aansluiten. Zo is van het pensioenfonds voor ANWB-medewerkers bekend dat het wil aanhaken bij een apf, al heeft het nog geen keuze gemaakt. Ook het pensioenfonds voor het Delta Lloyd-personeel, dat sluit vanwege de overname van de verzekeraar door NN, gaat mogelijk naar een apf.

    Er zijn ook nog steeds pensioenfondsen die kiezen voor een fusie, zoals de pensioenfondsen Hout en Meubel. Tandtechniek is vorig jaar al opgegaan in Pensioenfonds Zorg en Welzijn, maar moest toen korten op de pensioenen vanwege het verschil in dekkingsgraad. En de Stichting Pensioenfonds Openbaar Vervoer (SPOV) wil samengaan met het Spoorwegpensioenfonds (SPF), meldde het FD twee weken geleden.

    fd.nl/economie-politiek/1310494/het-e...
  8. forum rang 9 objectief 30 juli 2019 10:43
    quote:

    josti5 schreef op 30 juli 2019 10:36:

    Knap, dat de waarde van de verplichtingen berekend kan worden... op drijfzand: levensverwachting, inflatie, aantal deelnemers, dekkingsgraad ...
    Iedere maand, ieder kwartaal weer berekeningen...
    Wat een onrustverwekkende, zichzelf overschattende, overbodige onzin.

    Waarom spreek je van onrust; het is inmiddels toch algemeen bekend dat de meeste pensioenfondsen niet indexeren. Elke gepensioneerde weet nu waar ie aan toe is.
    "Overschatting/Onzin", dat is niet het geval, het gaat om onzekere toekomstige factoren. Gelukkig maar dat je niet weet wanneer je dood gaat.
  9. forum rang 6 izdp 30 juli 2019 11:33
    quote:

    josti5 schreef op 30 juli 2019 10:36:

    Knap, dat de waarde van de verplichtingen berekend kan worden... op drijfzand: levensverwachting, inflatie, aantal deelnemers, dekkingsgraad ...
    Iedere maand, ieder kwartaal weer berekeningen...
    Wat een onrustverwekkende, zichzelf overschattende, overbodige onzin.

    Tja, wat levensverwachting betreft hebben ze de plank in het verleden finaal misgeslagen.
    En dus te weinig ingelegd.
    Dat risico lijkt mij voor de toekomst veel geringer.
    Wordt zeker ook niet per maand of per kwartaal bijgesteld.
    Inflatie zal geen factor zijn voor de berekeningen.
    Dekkingsgraad uiteraard wel en dus de grote boeman: de rente.
    Mochten daarnaast de overige assets echt gaan dalen dan zijn de rapen pas echt gaar.
    Bepaald niet denkbeeldig.
  10. forum rang 10 voda 1 augustus 2019 12:48
    Zo voorkom je pensioenstress
    Fijn dat er een nieuw pensioenakkoord is, maar daarmee zijn we er nog niet. Want het pensioen- stelsel gaat op de schop. Lastige materie, maar wel belangrijk voor je inkomen na een arbeidzaam leven. Hoe steekt ons pensioen in elkaar?

    Eduard Voorn > 31-07-19, 19:00

    Wie bij een werkgever in dienst treedt, zal zijn eerste salarisstrook aandachtig bestuderen. Wat verdien je bruto, welke toeslagen krijg je, welke premies worden afgedragen en wat houd je onder de streep over?

    Op die loonstrook zie je hoeveel pensioenpremie je stort in het pensioenfonds of bij de pensioenverzekeraar. Want de meeste werkgevers bieden als onderdeel van de arbeidsvoorwaarden een pensioenregeling aan. Je betaalt dan elke maand automatisch vanuit je brutoloon premies voor deze pensioenregeling. Let wel: ook de werkgever stort premie, doorgaans zelfs meer dan de werknemer. De verhouding één derde werknemer, twee derde werkgever komt het meeste voor.

    Sommige bedrijven hebben een eigen pensioenfonds, ondernemings- of bedrijfspensioenfonds genoemd. Soms zitten bedrijven uit één branche met elkaar in één pensioenfonds: een bedrijfstakpensioenfonds. Ben je ambtenaar dan draag je verplicht premie af aan het ABP, ben je bouwvakker dan aan BpfBOUW.

    Het voordeel van pensioen opbouwen in zo’n collectieve pensioenregeling is dat de kosten met elkaar worden gedeeld. Daarnaast kunnen slechte beleggingsresultaten beter worden opgevangen.

    Pensioen op basis van middelloon
    Bij de onderhandelingen over de (collectieve) arbeidsvoorwaarden spreken werkgevers en werknemers ook het ‘soort’ pensioen af. Tegenwoordig is dat vrijwel alleen nog een middelloonregeling. De oudere werknemer kent misschien nog de eindloonregeling, maar die is vaak in de loop van het traject omgezet naar middelloon.

    Bij middelloon komt er elk jaar een beetje pensioen bij op basis van het dat jaar verdiende salaris en het opbouwpercentage van het pensioen (bijvoorbeeld 2 procent van je salaris). Verdien je een jaar later meer, dan bouw je over dat jaar ook iets meer pensioen op. Zo spaar je een pensioen bij elkaar dat gebaseerd is op je gemiddeld verdiende salaris in alle jaren. Dat is in principe een gegarandeerd pensioen: het bedrag (per jaar) staat op je pensioendatum vast en elke maand krijg je een twaalfde deel uitgekeerd.

    Toch kan het gebeuren dat op het pensioen wordt gekort: als het vermogen van een fonds te laag is om de betaling van alle pensioenen nu en in de toekomst te garanderen. Dat dreigt volgend jaar te gebeuren bij ABP, Zorg&Welijn, PMT en PME.

    De drie pijlers
    Het pensioenstelsel in Nederland kent drie pijlers waarop onze oudedagsvoorziening is gebaseerd. Dat is ook in een nieuw pensioenstelsel zo.

    De eerste pijler is het staatspensioen, de AOW (Algemene Ouderdomswet). Dat ontvang je zodra je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt (nu 66 jaar en 4 maanden). De hoogte daarvan kun je nagaan op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Daar zie je bijvoorbeeld dat een alleenstaande nu recht heeft op een bruto bedrag van 1228,22 euro per maand.

    Naast dit basispensioen komt er voor de meeste mensen geld bij van de tweede pijler: het werknemerspensioen. Het overgrote deel van de werknemers in Nederland bouwt een aanvullend pensioen op in deze tweede pijler, zoals hiervoor beschreven. De discussie over ons pensioenstelsel gaat puur over deze pijler.

    Levensstijl
    Volgens pensioenspecialist Steven Spiessens van accountantskantoor EY zijn de twee pijlers samen in principe voldoende om van te leven. ,,In Nederland is het zo geregeld dat je kunt rondkomen van enkel een AOW, dat is het bijstandsniveau. Ik zeg zeker niet dat dat ruim is, maar het zou moeten kunnen, rekening houdend met beschikbare toeslagen.

    Een pensioen van de baas is een aanvulling op je AOW. Waar het dan om draait is het welstandsniveau: kun je na het bereiken van je pensioenleeftijd doorgaan met je levensstijl? Wil je na je na je werkzame leven drie tot vier keer per jaar naar Bali en om de zoveel jaar een nieuwe auto kopen, dat kan meestal niet. Maar er niet van kunnen leven lijkt me niet aan de orde.’’

    Wie het later toch wat breder wil hebben, is aangewezen op pijler 3: met individuele pensioenproducten sparen voor extra pensioen. Een specialist als Spiessens adviseert dan om privé erbij te sparen, te beleggen of bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering af te sluiten. ,,Het is verstandig om daar al mee te beginnen als je gaat werken, om zo vermogen op te bouwen. Beleggingen, obligaties, sparen, eigen woning: laat je adviseren welk pensioenproduct geschikt voor je is. En laat je niet gek maken door hoge rendementen, want daar zitten ook hogere risico’s aan.’’

    Pensioen-bewusteloos
    Wil je weten hoe je ervoor staat met je opgebouwde pensioen? Jaarlijks stuurt je pensioenfonds het wettelijk verplichte Uniforme Pensioenoverzicht (UPO), een soort bankafschrift van je pensioen. Maar voor het totaalplaatje van al je pensioen (inclusief AOW) kun je terecht op Mijnpensioenoverzicht.nl.

    Toch blijken beide overzichten onvoldoende om mensen meer bij hun pensioen te betrekken. Volgens het ABP, met een beheerd vermogen van 436 miljard euro het grootste fonds van Nederland, zijn we collectief ‘pensioenbewusteloos’. Met hulp van de neurowetenschap zoekt het gigafonds daarom naar manieren om mensen actiever naar hun pensioen te laten kijken. Zo heeft ABP samen met pensioendeelnemers en wetenschappers de Persoonlijke Pensioenpot ontwikkeld. Dat is een pensioengrafiek die zo overzichtelijk mogelijk de inleg van werknemers, werkgevers en het beleggingsrendement van het fonds toont.

    Marike Knoef, hoogleraar empirische micro-economie aan de Universiteit Leiden, snapt de inspanningen van fondsen als het ABP. ,,Hoe bewuster deelnemers zijn van hun pensioen, hoe beter keuzes kunnen worden gemaakt. Het voorkomt pensioenstress.’’

    Daarnaast draagt een groter pensioenbewustzijn bij aan het vertrouwen in het pensioenstelsel, meent Knoef, die ook verbonden is aan pensioendenktank Netspar. ,,Jonge mensen denken dat ze later niets zullen krijgen. Als ze iets meer van het stelsel zouden weten, dan zien ze dat ze wel degelijk pensioen krijgen.’’

    ‘Ook zzp’er moet aan zijn pensioen denken’

    Jochem Dijckmeester werd in 2017 uitgeroepen tot jonge pensioenfondsbestuurder van het jaar.

    Hij was toen 35 jaar en zat in het pensioenfonds PGB. Inmiddels is hij plaatsvervangend voorzitter van het fonds en heeft hij de taak om jonge, maar ook oudere zzp’-ers te laten nadenken over hun pensioen.

    Lastige klus, omdat pensioen gewoon niet sexy is, zegt Dijckmeester. ,,Ik probeer daarom zzp’ers door inspiratie te activeren zich te interesseren voor dit onderwerp. In loondienst hoef je eigenlijk niet na te denken over je pensioen: de werknemer legt een derde in en de werkgever het andere deel. Het pensioenfonds doet de rest. Het groeiende legioen zzp’ers zal dat wél zelf moeten organiseren.’’

    Dilemma
    Het is een duivels dilemma, meent Dijkmeester: zet je geld dat je nu verdient opzij voor zo’n verre toekomst? ,,Ik moet jonge mensen overtuigen dat hoe eerder ze beginnen met hun pensioen, hoe beter het resultaat is als ze de pensioenleeftijd hebben bereikt.

    Hoe ze dat doen, is maatwerk voor een adviseur. In elk geval vraag ik ze zich te verdiepen in de AOW en laat ik ze informatie lezen op de websites van bijvoorbeeld het Nibud of Wijzer in geldzaken.

    Overigens is in het nieuwe pensioenakkoord afgesproken dat zzp’ers zich vrijwillig kunnen aansluiten bij een pensioenfonds als PGB.’’

    www.ad.nl/economie/zo-voorkom-je-pens...
  11. 2008drama 1 augustus 2019 14:56
    quote:

    voda schreef op 1 augustus 2019 12:48:

    Zo voorkom je pensioenstress
    Fijn dat er een nieuw pensioenakkoord is, maar daarmee zijn we er nog niet. Want het pensioen- stelsel gaat op de schop. Lastige materie, maar wel belangrijk voor je inkomen na een arbeidzaam leven. Hoe steekt ons pensioen in elkaar?

    Eduard Voorn > 31-07-19, 19:00

    Wie bij een werkgever in dienst treedt, zal zijn eerste salarisstrook aandachtig bestuderen. Wat verdien je bruto, welke toeslagen krijg je, welke premies worden afgedragen en wat houd je onder de streep over?

    Op die loonstrook zie je hoeveel pensioenpremie je stort in het pensioenfonds of bij de pensioenverzekeraar. Want de meeste werkgevers bieden als onderdeel van de arbeidsvoorwaarden een pensioenregeling aan. Je betaalt dan elke maand automatisch vanuit je brutoloon premies voor deze pensioenregeling. Let wel: ook de werkgever stort premie, doorgaans zelfs meer dan de werknemer. De verhouding één derde werknemer, twee derde werkgever komt het meeste voor.

    Sommige bedrijven hebben een eigen pensioenfonds, ondernemings- of bedrijfspensioenfonds genoemd. Soms zitten bedrijven uit één branche met elkaar in één pensioenfonds: een bedrijfstakpensioenfonds. Ben je ambtenaar dan draag je verplicht premie af aan het ABP, ben je bouwvakker dan aan BpfBOUW.

    Het voordeel van pensioen opbouwen in zo’n collectieve pensioenregeling is dat de kosten met elkaar worden gedeeld. Daarnaast kunnen slechte beleggingsresultaten beter worden opgevangen.

    Pensioen op basis van middelloon
    Bij de onderhandelingen over de (collectieve) arbeidsvoorwaarden spreken werkgevers en werknemers ook het ‘soort’ pensioen af. Tegenwoordig is dat vrijwel alleen nog een middelloonregeling. De oudere werknemer kent misschien nog de eindloonregeling, maar die is vaak in de loop van het traject omgezet naar middelloon.

    Bij middelloon komt er elk jaar een beetje pensioen bij op basis van het dat jaar verdiende salaris en het opbouwpercentage van het pensioen (bijvoorbeeld 2 procent van je salaris). Verdien je een jaar later meer, dan bouw je over dat jaar ook iets meer pensioen op. Zo spaar je een pensioen bij elkaar dat gebaseerd is op je gemiddeld verdiende salaris in alle jaren. Dat is in principe een gegarandeerd pensioen: het bedrag (per jaar) staat op je pensioendatum vast en elke maand krijg je een twaalfde deel uitgekeerd.

    Toch kan het gebeuren dat op het pensioen wordt gekort: als het vermogen van een fonds te

    Naast dit basispensioen komt er voor de meeste mensen geld bij van de tweede pijler: het werknemerspensioen. Het overgrote deel van de werknemers in Nederland bouwt een aanvullend pensioen op in deze tweede pijler, zoals hiervoor beschreven. De discussie over ons pensioenstelsel gaat puur over deze pijler.

    Levensstijl
    Volgens pensioenspecialist Steven Spiessens van accountantskantoor EY zijn de twee pijlers samen in principe voldoende om van te leven. ,,In Nederland is het zo geregeld dat je kunt rondkomen van enkel een AOW, dat is het bijstandsniveau. Ik zeg zeker niet dat dat ruim is, maar het zou moeten kunnen, rekening houdend met beschikbare toeslagen.

    Een pensioen van de baas is een aanvulling op je AOW. Waar het dan om draait is het welstandsniveau: kun je na het bereiken van je pensioenleeftijd doorgaan met je levensstijl? Wil je na je na je werkzame leven drie tot vier keer per jaar naar Bali en om de zoveel jaar een nieuwe auto kopen, dat kan meestal niet. Maar er niet van kunnen leven lijkt me niet aan de orde.’’

    Wie het later toch wat breder wil hebben, is aangewezen op pijler 3: met individuele pensioenproducten sparen voor extra pensioen. Een specialist als Spiessens adviseert dan om privé erbij te sparen, te beleggen of bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering af te sluiten. ,,Het is verstandig om daar al mee te beginnen als je gaat werken, om zo vermogen op te bouwen. Beleggingen, obligaties, sparen, eigen woning: laat je adviseren welk pensioenproduct geschikt voor je is. En laat je niet gek maken door hoge rendementen, want daar zitten ook hogere risico’s aan.’’

    Pensioen-bewusteloos
    Wil je weten hoe je ervoor staat met je opgebouwde pensioen? Jaarlijks stuurt je pensioenfonds het wettelijk verplichte Uniforme Pensioenoverzicht (UPO), een soort bankafschrift van je pensioen. Maar voor het totaalplaatje van al je pensioen (inclusief AOW) kun je terecht op Mijnpensioenoverzicht.nl.

    Toch blijken beide overzichten onvoldoende om mensen meer bij hun pensioen te betrekken. Volgens het ABP, met een beheerd vermogen van 436 miljard euro het grootste fonds van Nederland, zijn we collectief ‘pensioenbewusteloos’. Met hulp van de neurowetenschap zoekt het gigafonds daarom naar manieren om mensen actiever naar hun pensioen te laten kijken. Zo heeft ABP samen met pensioendeelnemers en wetenschappers de Persoonlijke Pensioenpot ontwikkeld. Dat is een pensioengrafiek die zo overzichtelijk mogelijk de inleg van werknemers, werkgevers en het beleggingsrendement van het fonds toont.

    Marike Knoef, hoogleraar empirische micro-economie aan de Universiteit Leiden, snapt de inspanningen van fondsen als het ABP. ,,Hoe bewuster deelnemers zijn van hun pensioen, hoe beter keuzes kunnen worden gemaakt. Het voorkomt pensioenstress.’’

    Daarnaast draagt een groter pensioenbewustzijn bij aan het vertrouwen in het pensioenstelsel, meent Knoef, die ook verbonden is aan pensioendenktank Netspar. ,,Jonge mensen denken dat ze later niets zullen krijgen. Als ze iets meer van het stelsel zouden weten, dan zien ze dat ze wel degelijk pensioen krijgen.’’

    ‘Ook zzp’er moet aan zijn pensioen denken’

    Jochem Dijckmeester werd in 2017 uitgeroepen tot jonge pensioenfondsbestuurder van het jaar.

    Hij was toen 35 jaar en zat in het pensioenfonds PGB. Inmiddels is hij plaatsvervangend voorzitter van het fonds en heeft hij de taak om jonge, maar ook oudere zzp’-ers te laten nadenken over hun pensioen.

    Lastige klus, omdat pensioen gewoon niet sexy is, zegt Dijckmeester. ,,Ik probeer daarom zzp’ers door inspiratie te activeren zich te interesseren voor dit onderwerp. In loondienst hoef je eigenlijk niet na te denken over je pensioen: de werknemer legt een derde in en de werkgever het andere deel. Het pensioenfonds doet de rest. Het groeiende legioen zzp’ers zal dat wél zelf moeten organiseren.’’

    Dilemma
    Het is een duivels dilemma, meent Dijkmeester: zet je geld dat je nu verdient opzij voor zo’n verre toekomst? ,,Ik moet jonge mensen overtuigen dat hoe eerder ze beginnen met hun pensioen, hoe beter het resultaat is als ze de pensioenleeftijd hebben bereikt.

    Hoe ze dat doen, is maatwerk voor een adviseur. In elk geval vraag ik ze zich te verdiepen in de AOW en laat ik ze informatie lezen op de websites van bijvoorbeeld het Nibud of Wijzer in geldzaken.

    Overigens is in het nieuwe pensioenakkoord afgesproken dat zzp’ers zich vrijwillig kunnen aansluiten bij een pensioenfonds als PGB.’’

    www.ad.nl/economie/zo-voorkom-je-pens...

    met behulp van neurowetenschappers.. woehhhaahaa, misschien is het beter om wat econometristen en actuarissen onder de tafel geld te geven om wat sterftetabellen te laten aanpassen....
    Of de vaccins voor griep vervangen door placebo’s in december. Het zal me niet verbazen dat er naast het kantoortje voor neurowetenschap een kantoortje zit met doktoren die Ebola uit Kongo introduceren en of tijgermuggen aan het kweken zijn.

    De enige die neurotisch bij het ABP zijn, zijn de gepensioneerden.

  12. forum rang 10 voda 1 augustus 2019 16:56
    Dekkingsgraad pensioenen lager in juli

    (ABM FN-Dow Jones) De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in juli gedaald naar 102 procent. Dit bleek donderdag uit de Pensioenthermometer van Aon.

    Grote boosdoener is de dalende rente. In juli daalde de rente met gemiddeld ruim 15 basispunten. De Ultimate Forward Rate (UFR), waarmee pensioenfondsen de waarde van hun toekomstige verplichtingen berekenen, dempte het effect van de dalende rente iets en is 2,2 procent. Door de rentedaling nam de waarde van de verplichtingen per saldo met circa 4 procent toe, aldus Aon.

    Ook de beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, daalde in juli, naar 106 procent. Deze dekkingsgraad is hoger dan het wettelijk vereiste minimum van 104,3 procent maar een aantal fondsen zit onder die grens.

    De beleidsdekkingsgraad zal de komende maanden vermoedelijk verder teruglopen, omdat de hogere dekkingsgraden van de tweede helft van 2018 dan niet meer meewegen in dit gemiddelde. Mogelijke kortingen aan het einde van 2019 en 2020 zijn daardoor niet uitgesloten.

    "Sterker nog, met de flinke keldering in mei, de uitblijvende stijging in juni en verdere daling in juli worden kortingen een steeds meer realistisch scenario", waarschuwde Aon donderdag.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  13. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 1 augustus 2019 19:01
    quote:

    2008drama schreef op 1 augustus 2019 14:56:

    [...]met behulp van neurowetenschappers.. woehhhaahaa, misschien is het beter om wat econometristen en actuarissen onder de tafel geld te geven om wat sterftetabellen te laten aanpassen....
    Of de vaccins voor griep vervangen door placebo’s in december. Het zal me niet verbazen dat er naast het kantoortje voor neurowetenschap een kantoortje zit met doktoren die Ebola uit Kongo introduceren en of tijgermuggen aan het kweken zijn.

    De enige die neurotisch bij het ABP zijn, zijn de gepensioneerden.
    Jij komt ook behoorlijk neurotisch over. Je geeft de indruk dat je de pfn het liefst nu al wil laten werken met sterftetabellen die pas in 2030 bekend zullen zijn.

    Ik wijs je er verder op dat de neurotische en fundamentalistisch berekende lage rekenrente in het nadeel van zowel werkenden als gepensioneerden is. Als de 2x Balkenende verdienende Knot zijn zin krijgt zullen de pensioenpremies de komende jaren nog verder en draconisch stijgen, en dan nog zijn ze nauwelijks kostendekkend.
    Tenminste, bij de huidige archaïsche regelgeving. Bij een realistische en toch prudente rekenrente van 2,5% zou er niks aan de hand zijn. Dijsselbloem voorspelt nota bene netto rendementen van 5,6% voor de zakelijke waarden waar de pfn het grootste deel van hun vermogens in beleggen!

    Wanneer worden de politici eens wakker en gaan ze iets aan het FTK doen? Of wachten ze tot veel meer mensen 50PLUS, SP, Denk, FvD of PVV gaan stemmen?

  14. 2008drama 1 augustus 2019 19:38
    quote:

    voda schreef op 1 augustus 2019 16:56:

    Dekkingsgraad pensioenen lager in juli

    (ABM FN-Dow Jones) De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in juli gedaald naar 102 procent. Dit bleek donderdag uit de Pensioenthermometer van Aon.

    "Sterker nog, met de flinke keldering in mei, de uitblijvende stijging in juni en verdere daling in juli worden kortingen een steeds meer realistisch scenario", waarschuwde Aon donderdag.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
    Je staat in deze discussie nu al vier jaar tegen de wind in te pissen. Je hebt inmiddels een Zuidwester nodig om de urine in je gezicht te ontwijken.

    BDB idem.

    Toen de rekenrente ... de forward rate... op drie stond was ie ook veel te hoog. Toen ie op twee stond schreeuwde je ook moord en brand... kom weer eens naar buiten met je comments als ze de Backward rate introduceren en dan mag je nog eens de rente gokken...

    De enige die jullie nog serieus nemen hebben een roze strippenkaart....

  15. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 1 augustus 2019 22:13
    Waarom ga je niet in op mijn argument van de door de cie Dijsselbloem voorspelde rendementen, schreeuwlelijk? Negeren van wat niet in je kraam te pas komt?

    Je commentaar op (de nieuws kopiërende maar verder neutrale) voda vraagt om een NOK.
  16. forum rang 6 izdp 1 augustus 2019 22:21
    Die mooie rendementen kunnen als sneeuw voor de zon verdwijnen.
    Kuifje doet erg zijn best ervoor.
    Dat zie je maar weer vanavond met een portie extra.

    Elke dag weer is het raak met de rente.
    Moet je die 10-jaars nu eens zien.

  17. 2008drama 2 augustus 2019 08:57
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 1 augustus 2019 22:13:

    Waarom ga je niet in op mijn argument van de door de cie Dijsselbloem voorspelde rendementen, schreeuwlelijk? Negeren van wat niet in je kraam te pas komt?

    Volgens mij heeft Dijsselbloem gezegd dat de rekenrente veel te hoog is, verlaagd moet worden, en dat ondergravend is voor het zojuist afgesloten pensioenakkoord omdat de verplichtingen steeds groter worden.

    Toch?

    Wellicht had er destijds meer betaald moeten worden maar dat valt niet zo lekker bij de achterban. Dan het nu maar minder krijgen is ook al niet zo een geliefd onderwerp. Laten we de actuaris trappen. Ja! dat is een goed plan!

    Nergens heb ik een FNV'er openlijk commentaar zien geven op deze nieuwe bevindingen dus ik denk dat er een grommend ok is. Daar was niets schimmigs aan qua timing of zoals sommige het als een complot zien/zagen.

    Iedere vijf jaar wordt dit getoetst, daar kan je een Zwitsers klokje op gelijk zetten. Dat het FNV er tien jaar over doet om een warrig en niet haalbaar compromis te sluiten en het een pensioenakkoord te noemen tsja..De afgelopen periode hebben ze de toetsing al drie keer meegemaakt maar dat lees je dan weer nergens om de boze oude man niet tegen het scheen te trappen.

    Laat overigens pensioenfondsen maar een paar jaar 4% netto overall rendement maken dan lullen we verder. Voorlopig is het FTK een prima indicator geweest namelijk een immer lagere rente die door macro economische omstandigheden niet meer substantieel omhoog kan.

    Dus niet terug kijken naar het verleden (of distilleer de koerswinsten en coupon van obligaties) uit de resultaten en trek het lijntje door...

    The trend is not our friend....

    (zo beter/ kusje!)


  18. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 2 augustus 2019 18:16
    quote:

    2008drama schreef op 2 augustus 2019 08:57:

    [...]Volgens mij heeft Dijsselbloem gezegd dat de rekenrente veel te hoog is, verlaagd moet worden, en dat ondergravend is voor het zojuist afgesloten pensioenakkoord omdat de verplichtingen steeds groter worden.
    ...
    Dijssel heeft tot op de millimeter geadviseerd over de rekenrente binnen de regels van de huidige pensioenwet (FTK). Als je de huidige 'risicovrije' rentemarkt als maatstaf neemt (en negeert dat pfn steeds minder in die negatieve troep beleggen), kom je idd op een nog lagere rekenrente uit.
    Op pg. 10 van hun rapport zegt de cie Dijsselbloem echter:
    "De commissie benadrukt dat het meer algemene vraagstuk – hoe
    pensioenverplichtingen te waarderen – geen onderdeel is van haar taak."


    Ze zeggen dus niks over de rekenregels zelf. Ik doe dat wel, en met goede redenen. Het FTK is een achterhaald gedrocht geworden, nog slechts gesteund door fundamentalistische actuarissen.

    De verplichtingen worden idd steeds groter. Maar de vermogens van de pfn groeien nog harder. De absolute dekkingsgraad (Dabs) is de laatste jaren alleen maar toegenomen.
    N.B. Dabs is de dekkingsgraad bij rekenrente nul (voor alle looptijden).
    10-20 jaar geleden was deze < 50%, zo'n 5 jaar geleden ca 65%. Nu staat Dabs op 81%.

    En over een paar jaar op 100%? Dan hoeven pfn geen enkel rendement meer te maken om toch aan al hun toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. Dan is rendement alleen nog maar nodig voor indexatie (inflatiecorrectie). Staat de werkelijke rekenrente dan op de door Dijssel geadviseerde niveau's (rond 0,8%-1,0%), dan is de gewone dekkingsgraad inmiddels sky high geworden en kan er naar hartenlust geïndexeerd worden.

    Dat de pfn armlastig zijn en er te weinig over blijft voor 'later', is een hardnekkige mythe.
    Net zo'n mythe als:
    - Inenten leidt tot autisme.
    - Jongeren subsidiëren de pensioenen van ouderen.
    - Zoetstoffen zijn slecht voor het sperma.
    - Woningcorporaties krijgen subsidie.
    - Global warming is slechts een hype.

  19. 2008drama 2 augustus 2019 23:24
    Je bent selectief aan het pikken. Ook is de opbouw veel harder aangepakt. waardoor de premies hoger zijn en de uitkeringen lager.
    Ik respecteer je antwoord vele malen meer dan je nok.

    Maar daarmee wordt opbouw duurder en uitkering lager... en iedereen kijkt om zich heen... al jaren.. van 2,5 naar .. 1,67.. of althans als mediAan.

    Ook ik snap de negatieve rentes niet. Of althans is mij nog nooit verteld. Draai het eens om. Tien jaar lang geen indexatie.... helft van het cohort weg... ook niet goed. Ook ik erken dat 1,1 niet ok is... dertig jaar was vandaag... nul.

    Maar vraag je eens af waarom toekomstig geld een negatieve factor meekrijgt. Moet Italië vallen? En daarmee Frankrijk etc etc.

    Alle systemen werken met hefboom en het trappen van the can down the road heeft een prijs..

    Rekenrente is een schaamlap, ben lam. Liever scherp ... het doel is leeg...ik scoor wel weer in de uitwedstrijd..

    Fijn weekend!
10.075 Posts
Pagina: «« 1 ... 455 456 457 458 459 ... 504 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.285
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.579 46.200
ABO-Group 1 18
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.876
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.152
Aedifica 2 829
Aegon 3.257 320.024
AFC Ajax 537 7.013
Affimed NV 2 5.744
ageas 5.843 109.777
Agfa-Gevaert 13 1.856
Ahold 3.536 73.978
Air France - KLM 1.024 34.305
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.742
Alfen 12 16.128
Allfunds Group 3 1.143
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.246
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 326
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.484 114.757
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.819 240.212
AMG 965 125.612
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.513
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.108
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 313
Arcadis 251 8.613
Arcelor Mittal 2.023 318.586
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 266
arGEN-X 15 9.099
Aroundtown SA 1 176
Arrowhead Research 5 9.254
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.593
ASML 1.762 76.723
ASR Nederland 18 4.122
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 322
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.639
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.660