Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Technische schade wordt groter

TA: Technische schade wordt groter

De schade aan de aandelenbeurzen neemt toe. Een technische deuk, die wat groter wordt.

De snoeiharde daling op Wall Street, die volgde op de aankondiging van Trump om een importheffing  ter grootte van 300 miljard dollar op Chinese producten op te leggen, heeft de S&P technisch flink gedeukt.

De daling van donderdag lijkt geen nieuwe hogere bodem te kunnen opleveren, geen nieuwe koopkans dus. Op de AEX, waar de AEX onder de laatste toppen is gezakt, breekt de opwaartse lange termijn trend.

De paniekbarometers van zowel Wall Street als van de Nederlandse beurs, de VIX indices, zijn hierdoor flink opgelopen en geven een grotere mate van onrust aan. Hieronder bekijk ik de lange termijn van de Nederlandse beurs, de korte termijn van Wall Street (S&P500) en van beide VIX-en.

AEX weet niet boven voormalige toppen te blijven

De Nederlandse beurs (AEX-index) valt terug en breekt uit de stijgende lange termijn trend. De onderkant van de lange trend lag rond 560. Nu de koers onder de voorgaande toppen (blauwe stippellijn) en uit de trend zakt, oogt het technische beeld minder positief.

De S&P500 index index zakt door de steun 2.954

De S&P index zakt door de voormalige weerstand, alsmede het oude uitbraakniveau rond 2.9543. Nu deze steun 2.954 niet stand houdt, deemt de kans op een verdere stijging af. Ons eerste koersdoel ligt op 3.300 (berekend koersdoel) komt verder weg te liggen. Nu de steun op 2.954,13 (bodem van 30 april) niet intact blijft, geven we onze positieve visie op.

NL VIX

De Nederlandse VIX index blijft neutraal bewegen, met flinke uitslagen. Onze VIX index test nu de top rond 17,31. De koersuitslagen zijn erg grillig, de onrust onder Nederlandse beleggers neemt wat toe.

US VIX

Wall Streets paniekbarometer, de Amerikaanse VIX,  is naar boven gedraaid. De onrust onder Amerikaanse beleggers begint op te lopen. De VIX index heeft  de correctieve fase naar boven gebroken. Afgezien hiervan laat de VIX bewegingen zien tussen 11,03 (bodem van 17 april) en 23,38 (gevormd op 9 mei).

Wat is de VIX Index?

De VIX index, ook wel Wall Streets paniekbarometer genoemd, geldt wereldwijd als een toonaangevende graadmeter van de volatiliteit. Meer specifiek: de VIX is een index die de implied volatility van S&P 500 indexopties weergeeft.

Het valt op dat koersdalingen in de aandelenmarkten doorgaans samenvallen met veel angst bij beleggers, wat logischerwijs weer tot een grotere beweeglijkheid van de koersen leidt.


BNP

Kan een belegger handelen in de VIX? BNP onderhoudt de handel in Turbo's op de VIX future. Op de Tostrams-site wordt de actuele stand (spot) van de VIX gevolgd. Een belangrijk verschil tussen de futures en de 'spot'-VIX is dat deze laatste heftiger kan reageren dan de future. Een belegger die zou willen anticiperen op een stijging van de VIX index zou dan een Turbo Long kunnen aanschaffen.

Hoe kunt u de VIX gebruiken? De VIX is een relatief jonge index, maar beleggers raken meer en meer enthousiast over de mogelijkheden. Zo kan een belegger profiteren van de signaalfunctie van de VIX. Verder kunt u uiteraard inspelen op de volatiliteit zelf. Diverse instellingen hebben Turbo's Long en Short op de VIX Future. Indien u verwacht dat de beurzen een turbulente periode tegemoet gaan, kunt u een VIX Future Turbo Long overwegen. Denkt u dat de volatiliteit weer terugkeert naar lage niveaus? Kijk dan eens naar een Turbo Short op de VIX Future. Kijk o.a voor meer informatie op de website van BNP Paribas.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  2. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79
  3. 16 apr ASML oogt wispelturig 101

Reacties

296 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
296 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links