Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Beurzen op de trampoline

TA: Beurzen op de trampoline

Aandelen springen op en neer, boven recente dieptepunten. Deze trampolinesprongen signaleren bodemvorming.

De aandelenbeurzen wereldwijd maken stevige oplevingen door, vooral in de hoop op nieuwe stimuleringsmaatregelen. Het herstel, dat eind vorige week is ingezet, beklijft, waardoor we kunnen spreken van bodemvorming.

Ook begint het besef door te dringen dat VS nog lang niet in een recessie verkeert, ondanks de remmende effecten van de handelsoorlog.

Hoop op stimulieringsmaatregelen

Beleggers kijken nu vooral uit naar de notulen van de Amerikaanse centrale bank en de bijeenkomst van centrale bankiers later in de week. Er wordt alom verwacht dat hieruit een bevestiging zal komen van het voornemen om extra te stimuleren.

De Amerikaanse president Trump roept al langer dat de rente in de VS omlaag moet. Trump heeft ook meerdere malen Fed-voorzitter Powell hierover op het matje geroepen.

Kopers in de markt

Nu belangrijke steunzones hebben standgehouden, wordt het technisch steeds waarschijnlijker dat er een bodem wordt gelegd.

Behalve stimuleringsmaatregelen door de Chinese centrale bank, zijn er sinds kort indicaties dat de Europese Centrale Bank aandelen gaat kopen. Dit heeft in elk geval op korte termijn weer kopers in de markt gelokt.

Technisch is sterk dat de dieptepunten van begin augustus hebben standgehouden en een vangnet hebben gelegd in de vorm van een trampoline.

Ik loop de belangrijkste beursindices langs en bekijk in hoeverre er sprake is van bodemvorming.

AEX veert stevig op boven de steunzone

De Nederlandse beurs heeft de steunzone van 529,72 - 534,49 punten aangetikt. Hier liggen de koersbodems van maart, juni en augustus. Nu deze steunzone standhoudt, lijkt de beurs voorlopig gered.

Een voorzichtig herstel tekent zich af, waardoor we technisch kunnen spreken van bodemvorming.

De eerste horde ligt aan de onderkant van de gap, rond het blauwe lijntje. Hier is de AEX al een aantal keer op afgeketst, maar een doorbraak komt er aan.

Daarna kan de tweede gap (bovenste rode cirkel) worden opgezocht, iets boven de 561 punten.


/grafieken/10.gif


Duitse beurs veert op vanaf de steun

Nu DAX index in Frankfurt weer boven de laatste koersbodem kruipt, wordt de eerdere neerwaartse doorbraak geneutraliseerd.

Dit geeft aan dat de verkoopdruk boven de markt opdroogt. We kunnen voorzichtig weer spreken van bodemvorming.



Europese beursgemiddelde toont weer wat kracht

De Euro Stoxx 50 index heeft binnen de dalende trend de steun van 3.273,68 punten (de bodem van 8 maart) bereikt en gaat nu trampolinespringen.

Hoe meer sprongen boven deze steun, des te sterker wordt de bodem.


Nasdaq 100 index neemt adempauze boven steun 7.356,27

De kleinere Amerikaanse technologiebeurs veert op en neer boven de steun van 7.356,27 punten (de bodem van 5 augustus). Technisch duidt dit op bodemvorming bij de Nasdaq 100 index.



Wall Street springt op en neer

Bij de S&P500 index komen vraag en aanbod goed in evenwicht, nu de bodem van begin augustus weet stand te houden. Dit zien we op de grafiek terug in sprongetjes op en neer, per saldo in een voorzichtig proces van bodemvorming.

De afstand tussen de steun van 2.822,12 punten (de bodem van 5 augustus) en de weerstand van 2.943,31 punten (gevormd op 13 augustus) is te krap om te traden.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 49
  2. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 79
  3. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 79

Reacties

98 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 20 augustus 2019 08:42
    Iemand heeft het over een ECB Trampoline..

    Volgens mij is het meer een Centrale Banken Parasiet..

    Die voor de uitholling van- en een (nog!) meer uitgemergeld Kapitalistisch Systeem zorgt..

    Het lijkt Leefbaar..

    Zolang de Voorraad strekt zullen we maar zeggen..;))
  2. [verwijderd] 20 augustus 2019 08:57
    quote:
    shortie schreef op 20 aug 2019 om 00:07:

    [...]

    Maar de film blijft wel top... al kijk je hem 10 keer :)

    Heb je inside job ook gezien? Ook top.
    -------
    yep,verhelderend en bevestigend wat je al denkt/weet hoe de financiele sector werkt.

    Dit soort docu's/films moet je eigenlijk vaker terug kijken om wakker teblijven:-)
  3. forum rang 5 Daexter 20 augustus 2019 09:39
    Volgens mij is Royce in de war en bedoelt hij een bungee jump. We zijn van 580 naar beneden gedoken en veren nu weer wat op richting de 561, om straks weer verder te dalen, maar anders dan bij een bungee jump waar de vaart er langzaam uitgaat, gaan we met evenveel kracht naar beneden richting de 500
  4. Diminhu 20 augustus 2019 09:40
    NAar mijn idee ook zijwaarts komende weken, met een maximimale up rond 553 - en indien doorbroken misschien nog eens 558 a 561. Verder zie ik de Aex niet meer komen. 470 naar 560 is nog altijd een plus van bijna 20% dit jaar... Die handels'hoop' draait weer op niets uit in september en verder nog mss een 'hard brexit' en de verwachtingen tov ECB en FED zijn weer hoog, als die ook maar een klein beetje minder doen dan verwacht zijn de rapen terug gaar int najaar. Ik verwacht augustus zijwaarts en najaar toch daling tot aex 500 of lager. Mss nog een eindejaarsrallyje om zo rond 530 het jaar uit te gaan dan.
  5. De sjaak 20 augustus 2019 10:39
    quote:

    Diminhu schreef op 20 augustus 2019 09:40:

    NAar mijn idee ook zijwaarts komende weken, met een maximimale up rond 553 - en indien doorbroken misschien nog eens 558 a 561. Verder zie ik de Aex niet meer komen. 470 naar 560 is nog altijd een plus van bijna 20% dit jaar... Die handels'hoop' draait weer op niets uit in september en verder nog mss een 'hard brexit' en de verwachtingen tov ECB en FED zijn weer hoog, als die ook maar een klein beetje minder doen dan verwacht zijn de rapen terug gaar int najaar. Ik verwacht augustus zijwaarts en najaar toch daling tot aex 500 of lager. Mss nog een eindejaarsrallyje om zo rond 530 het jaar uit te gaan dan.
    Handelsdeal komt er voorlopig niet, simpelweg omdat de Chinezen geduldig zijn. Zij weten drommels goed dat Trump volgend jaar herkozen wil worden dus naarmate de verkiezingsdatum dichterbij komt zal de noodzaak voor een deal voor Trumpie toenemen terwijl de Chinezen altijd een winnende positie zullen hebben. Of Trump doet concessies en er komt een voor China betere deal uit dan wat nu op tafel ligt of hij doet geen concessies, geen deal en mogelijke verkiezings nederlaag waardoor China om tafel komt met een democratische President. Sterker nog de Chinezen hebben er dus baat bij als de beurzen richting de verkiezingen flink omlaag gaan. Mocht Trumpie in de laatste situatie alsnog winnen dan zijn de rapen gaar.......
98 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links