Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Aandeel

HEIJMANS KON NL0009269109

Laatste koers (eur)

17,600
  • Verschill

    0,000 0,00%
  • Volume

    73.738 Gem. (3M) 117,9K
  • Bied

    17,960  
  • Laat

    17,960  
+ Toevoegen aan watchlist

Derde kwartaal.

707 Posts
Pagina: «« 1 ... 21 22 23 24 25 ... 36 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. salud 27 augustus 2019 13:02
    www.ad.nl/binnenland/tunnelproject-zu...

    Tunnelproject Zuidas dreigt te stranden: 1,9 miljard euro is te laag begroot

    AMSTERDAMWeer is een infrastructureel miljardenproject in nood. Nog voor ringweg A10 op de Amsterdamse Zuidas ondergronds gaat, weigeren de aannemers aan het ondertunnelen te beginnen. De 1,9 miljard euro is te laag begroot. Hoe nu verder?

    Het staat enigszins verstopt in haar brief van eind vorige maand aan de Tweede Kamer: het is 'nodig een verkenning uit te voeren naar nut en noodzaak' van het miljardenproject Zuidasdok, schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). In gewoon Nederlands: het kabinet stelt het megaplan om de ringweg A10 deels te ondertunnelen, ter discussie. Dat zou het einde van één van Nederlands grootste infrastructurele bouwprojecten betekenen.

    Het is het zoveelste hoofdstuk in wat inmiddels een hoofdpijndossier genoemd mag worden. De Zuidas groeide afgelopen decennia tot hét belangrijkste financiële zakencentrum van het land. Er zijn 750 bedrijven gevestigd die bijna 44.000 mensen werk bieden. Verdere ontwikkeling van het gebied is dringend gewenst, alleen is er te weinig ruimte voor uitbreiding van spoor en ringweg A10. De tientallen kantoorgebouwen liggen er direct naast. Een tunnel is de gedroomde weg om aan die omsingeling te ontsnappen.

    Fors stijgen
    Vandaar dat door het rijk, Amsterdam, de stadsregio Amsterdam en de provincie Noord-Holland is besloten dat de snelweg over een lengte van 6 kilometer extra rijstroken moet krijgen. Ter hoogte van station Amsterdam-Zuid gaat de weg een kilometer ondergronds. Deze ondertunneling (het Zuidasdok) maakt ruimte voor uitbreiding van het treinstation dat het aantal reizigers jaarlijks fors ziet stijgen.

    Geraamde kosten van het project, dat in 2026 klaar moet zijn: 1,9 miljard euro. Probleem: zoals zo vaak bij megaprojecten blijkt de uitvoering complexer dan op papier. Al voor de start van de bouw waren er uitstel en extra kosten, bovenop de reeds geraamde 1,9 miljard euro.

    Inmiddels is de ruzie over de aanpak zo hoog opgelopen dat aannemers Heijmans, Hochtief en Fluor (verenigd in bouwcombinatie Zuidplus) in juni het werk hebben stopgezet. Onder leiding van hoogleraar projectmanagement Marcel Hertogh zoeken overheid en aannemers nu een uitweg uit de crisis.

    1,9 miljard euro
    is het bedrag waarop het megaproject op de Amsterdamse Zuidas is begroot. Maar de uitvoering wordt minstens 100 miljoen euro duurder

    Maar welke opties zijn er?
    1. Het project in fases uitvoeren
    Vasthouden aan het complete project lijkt gezien de kosten onwaarschijnlijk, het project wordt namelijk minstens 100 miljoen euro duurder. Een mogelijkheid is het oorspronkelijke plan in stukjes uit te voeren. Heijmans-topman Ton Hillen sloot deze variant vorige week niet uit. Voordeel: meer overzicht en controle. Bovendien wordt er in elk geval gebouwd. De motor achter het plan is immers de verwachte groei van het gebied tot 2030. Het nieuwe Zuidasdok moet een verkeers- en ov-infarct afwenden.

    Er zijn echter haken en ogen: door het bouwproject op te delen ontstaat nieuwe vertraging. Wie zegt dat het Zuidasdok nog toegerust is op het aantal automobilisten en ov-reizigers tegen de tijd dat het hele project is afgerond?

    Daarnaast is het tunnelplan verknoopt geraakt met andere verkeersprojecten. Zo krijgt de nieuwe Amstelveentramlijn een begin- en eindhalte op het geplande tunneldak bij station Zuid. Het in stukjes knippen van het project kan betekenen dat passagiers vele jaren tussen de bouwputten door van de ene naar de andere kant van het station moeten lopen. Een weinig aanlokkelijk vooruitzicht.

    1/2
  2. salud 27 augustus 2019 13:02
    2/2

    2. Eén in plaats van twee tunnels
    Een ander scenario waarover volgens ingewijden wordt nagedacht, is om alleen het zuidelijke stuk van de snelweg (verkeer van Schiphol naar Amsterdam) in een tunnel te leggen. Dan ontstaat ruimte voor spooruitbreiding en kan de Amstelveenlijn op het tunneldak stoppen en keren, net als in het oorspronkelijke plan.

    Voordeel: vereenvoudiging en kostenbesparing. Nadeel: de verbrede snelweg de andere kant op (naar Amsterdam-West en Schiphol) blijft bovengronds. De extra geluidsoverlast en slechtere luchtkwaliteit kunnen dan niet worden opgevangen met een tunnel. En hoe zit het dan met de stikstofnormen, die bouwend Nederland nu al verlammen? Mogelijk zijn nieuwe vergunningen en onderzoeken nodig. Een tijdrovend traject kortom, met onzekere uitkomst.

    3. Geen tunnels
    Een derde optie is volledig afzien van tunnels. Voordeel: veel lagere kosten. Nadeel: er blijft niets over van de ambitie om de wegverbreding te combineren met een leefbaarder stad met park en kinderboerderij op het tunneldak. Al riep die Amsterdamse wens altijd al Haagse scepsis op.

    Andere nadelen van dit goedkope scenario: waar komen het op het tunneldak geplande busstation, de taxistandplaats, de kiss & ride-plek en de fietsenstalling? Hoe is de nieuwe passage onder station Zuid bereikbaar als de snelweg op de huidige plek blijft? En - last but not least- waar komen de extra sporen die de NS wil?

    4. Schrap het hele plan
    Wat er ook besloten wordt, het gesteggel over de toekomst van de Zuidas gaat sowieso tot fikse vertraging leiden. Het roept de vraag op welk nut de verbreding van de A10 en (eventuele) ondertunneling überhaupt heeft. Het Zuidasdokplan moet de verkeersgroei tot 2030 opvangen. Met de vertraging erbij wordt 2026 al bijna 2030. Mogelijk staan bij afronding van het project de wegen alweer tjokvol.
  3. [verwijderd] 27 augustus 2019 17:52
    Informatief Salud.

    Heijmans zit hier voor slechts 15 miljoen omzet per jaar in. Toch zou ik het juridisch maar heel goed dicht timmmeren wat betreft het aannemen van zulke klussen.
    Zuidas zit vol advocaten.
  4. salud 27 augustus 2019 21:37
    @shutterspeedy: neen, niet voor 15 miljoen maar voor 15 procent.
    Het is mij niet duidelijk wat dat betekent als de uiteindelijke kosten omhoog gaan met miljoenen.
    Moet Heijmans daar een evenredig deel van dragen (15%) of niet.
    Dat gaat dus de volgende vraag worden na TenneT. :)

  5. lokeend 27 augustus 2019 23:24
    Ik heb het antwoord Salud, de kosten voor het gehele project worden duurder dus heijmans zal daarvan met 15% mee profiteren.
    De opdrachtgever zal dieper in de buidel moeten tasten.
    Het werk is niet voor de grap stil gelegd! Dit is gedaan om een marktconform aanneemsom tot stand te laten komen.
    In mijn optiek een positieve verrassing dus voor heijmans en andere partijen !

    Succes!
  6. lokeend 27 augustus 2019 23:49
    Het risico van meerkosten van de aanneemsom komt voor rekening van de opdrachtgever daar zal de opdrachtgever zich dan ook van bewust zijn door inhoud contracten !
    Los van eventueel meerwerk in het project
    Het gaat er uiteindelijk om wat je als aannemer en opdrachtgever met elkaar bent overeengekomen, ik ga er van uit dat heijmans in deze ver voorruit loopt!
    Succes!
  7. forum rang 5 Daexter 27 augustus 2019 23:59
    quote:

    lokeend schreef op 27 augustus 2019 23:49:

    Het risico van meerkosten van de aanneemsom komt voor rekening van de opdrachtgever daar zal de opdrachtgever zich dan ook van bewust zijn door inhoud contracten !
    Los van eventueel meerwerk in het project
    Het gaat er uiteindelijk om wat je als aannemer en opdrachtgever met elkaar bent overeengekomen, ik ga er van uit dat heijmans in deze ver voorruit loopt!
    Succes!
    Ik snap het punt niet. Ook al zou het project 100 miljoen meer kosten en ook al betaald Cora dat. Dan kost het haar geen stuiver meer dan begroot.

    De 10 jaarsrente NL staatspapier staat nu namelijk op -0,55%.

    Dat betekent dat als de staat ter financiering van dit project 1,9 miljard +100 miljoen zijnde 2 miljard leent op de kapitaalmarkt voor 10 jaar. Zij per jaar ongeveer 11 miljoen gestort krijgt. Dus als het project inclusief vertraging 10 jaar duurt. Kost het Cora helemaal niets extra.

    Cora heeft er dus gewoon geen zin in.
  8. lokeend 28 augustus 2019 00:16
    Het gaat niet om Cora, maar om inhoud contracten en overeenkomsten !
    Cora mag naar huis!
  9. hartenaas 28 augustus 2019 11:54
    quote:

    Daexter schreef op 27 augustus 2019 23:59:

    [...]

    Ik snap het punt niet. Ook al zou het project 100 miljoen meer kosten en ook al betaald Cora dat. Dan kost het haar geen stuiver meer dan begroot.

    De 10 jaarsrente NL staatspapier staat nu namelijk op -0,55%.

    Dat betekent dat als de staat ter financiering van dit project 1,9 miljard +100 miljoen zijnde 2 miljard leent op de kapitaalmarkt voor 10 jaar. Zij per jaar ongeveer 11 miljoen gestort krijgt. Dus als het project inclusief vertraging 10 jaar duurt. Kost het Cora helemaal niets extra.

    Cora heeft er dus gewoon geen zin in.
    Daexter, ik kan jou niet altijd volgen, maar hier ben ik het volledig mee eens.
  10. buf 28 augustus 2019 12:07
    Coalitie denkt aan miljardenfonds voor economie
    22 augustus 2019 01:52
    Aangepast: 22 augustus 2019 13:40


    De coalitiepartijen denken na over het opzetten van een miljardenfonds om de economische groei in Nederland te waarborgen. Het plan zou bekend moeten worden gemaakt op Prinsjesdag, als onderdeel van de miljoenennota.

    Bronnen in Den Haag bevestigen berichtgeving in De Telegraaf hierover. De beoogde inhoud van het fonds is niet bevestigd, maar volgens de krant gonzen op het Binnenhof geruchten over bedragen die de 50 miljard zouden naderen. Het plan komt uit de koker van minister Wopke Hoekstra (Financiën) en de coalitie zou er al maanden over overleggen.
    De bronnen melden verder aan RTL Nieuws dat het nog niet zeker is dat het plan in de miljoenennota komt en als dit wel het geval is, zal het nog niet concreet zijn. De verwachting is dat er dan wordt aangekondigd dat het kabinet de mogelijkheid onderzoekt van zo'n investeringsfonds.

    Afkoeling economie raakt burger in portemonnee.
    Met het idee hoopt het kabinet eventuele economische tegenslag voor te zijn. Om het te realiseren zou wel een flinke lening nodig zijn, maar omdat de rente historisch laag is, zou de coalitie wel oren hebben naar het plan. De kapitaalinjectie zou bedoeld zijn voor grote, toekomstige investeringen, bijvoorbeeld in de infrastructuur en wetenschappelijk onderzoek.

    Kunstmatige intelligentie.
    Het kabinet zou ook nadrukkelijk willen inzetten op ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. De technologie kan volgens de coalitie veel nieuwe banen opleveren. Ook willen de regeringspartijen, die met de plannen verder kijken dan de eigen regeerperiode, zorgen dat Nederland in de toekomst niet achterop raakt bij andere landen.
  11. buf 28 augustus 2019 12:12
    Als dat fonds er komt, is 100 miljoen extra voor de Zuidas toch geen enkel probleem.
  12. forum rang 4 amice 28 augustus 2019 13:06
    Potverteren. Geld lenen om de economie tijdelijk te stimuleren lost niets structureels op. Ook al betaalt men geen rente over de lening, de schuld wordt groter.
  13. salud 28 augustus 2019 18:14
    Over 10 jaar rijdt iedereen daar gewoon elektrisch geruisloos tot aan het dak van het kantoorgebouw. Maar door de opwarming van de aarde en daarmee gepaard gaande extra straling van de zon is het dan wel noodzakelijk het kantoor eerst naar onder de grond te verplaatsen. :)
    Deze toekomstvisie wordt U gratis aangeboden door Salud.
  14. forum rang 5 DNFTT 28 augustus 2019 22:39
    quote:

    amice schreef op 28 augustus 2019 13:06:

    Potverteren. Geld lenen om de economie tijdelijk te stimuleren lost niets structureels op. Ook al betaalt men geen rente over de lening, de schuld wordt groter.
    Oom Donald leeft er goed van en laat de rekening aan zijn kleinkinderen.
    Investeren in een energietransitie dat zie ik wel zitten en het liefst zie ik een sloop van jaren 50/ 60 woningen omdat de inspanning hier groot is en deze woningen ondanks een grote verbouwing een levensduur van minder dan 50 jaar hebben.
  15. salud 29 augustus 2019 00:36
    @Japio_: Hoe zit dat dan met de huidige generatie nieuwbouw woningen versus levensduur? In mijn beleving gaan die niet eens 40 jaar mee.
    Ook vanwege gebruikte materialen die "nu" als milieu vriendelijk en recyclebaar gedacht zijn maar wellicht toch niet zo goed blijken te zijn?
    En de gedachte over wat een "moderne" woning dan moet zijn / is, verandert ook steeds sneller zoals veel inzichten die jarenlang opgeld deden ook steeds sneller achterhaald zijn door wetenschap en technologie.
    Een woning die "nu" gebouwd wordt gaat mijns inziens in de huidige en komende tijd zeker niet lang mee; het wordt eerder een "mode gevoelig" en nog net geen
    wegwerp artikel dat aan hoge eisen moet voldoen. Zoiets als een auto?
  16. salud 29 augustus 2019 10:40
    www.lc.nl/friesland/noardeast-fryslan...

    De Lauwersmeerdijk bij Anjum wordt voorzien van een ‘buigzame bekleding’, waardoor de dijk zijn sterkte ook bij verzakkingen behoudt.

    De nieuwe laag bestaat uit betonnen ‘zetstenen’ die in elkaar kunnen ‘klikken’. Het bolle stuk van het ene blok past in de holte van het volgende exemplaar. Bij lichte verzakkingen in de dijk scheuren ze niet, maar zakken ze mee. De dijk blijft daardoor op sterkte.

    Tevens worden verzakkingen zichtbaar en kunnen daardoor, indien nodig, aangepakt worden. Er ontstaan geen holle ruimtes meer onder de dijkbedekking, zoals eerder wel kon gebeuren. Individuele blokken kunnen ook vervangen worden.

    De zogeheten Verkalit interlock zetstenen worden al jaren naar tevredenheid gebruikt aan de Duitse Waddenzeekust, aldus Wetterskip Fryslân. Ze hebben hun kracht en betrouwbaarheid bewezen bij hoogwater, stormvloeden en ijs.

    Voor de aanleg nabij Anjum wordt een machine gebruikt die speciaal voor dit doel in Duitsland ontwikkeld is. De zetstenen worden voor het eerst in de Nederlandse zoutwaterkering gebruikt.

    Nieuw ‘fietspad’ op de dijk
    Een andere nieuwigheid op de Lauwersmeerdijk is dat er midden op de dijkhelling een recht stuk asfalt komt, dat als fietspad kan worden gebruikt. De functie hiervan is het breken van de golven bij extreem hoog water. Het nieuwe ‘pad’ wordt 2 tot 3 meter breed. De hoogte van de dijk blijft overigens gelijk.

    Het aanbrengen van de zetstenen maakt deel uit van de aanpak van 4,4 kilometer van de Lauwersmeerdijk door Wetterskip Fryslân. Tussen Peazemerlannen en de R.J. Cleveringsluizen voldoet deze niet meer aan de veiligheidseisen. De dijkversterking kost zo’n 26 miljoen euro en moet eind 2021 klaar zijn. Het project hoort bij het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma.

    Aannemer Heijmans is in eerste instantie tot oktober aan het werk op de dijk. Daarna ligt het werk tot april stil in verband met het stormseizoen. Het is de bedoeling dat een kwart van het werk de komende weken afgerond wordt.
  17. forum rang 5 DNFTT 29 augustus 2019 12:06
    quote:

    salud schreef op 29 augustus 2019 00:36:

    @Japio_: Hoe zit dat dan met de huidige generatie nieuwbouw woningen versus levensduur? In mijn beleving gaan die niet eens 40 jaar mee.
    Ook vanwege gebruikte materialen die "nu" als milieu vriendelijk en recyclebaar gedacht zijn maar wellicht toch niet zo goed blijken te zijn?
    En de gedachte over wat een "moderne" woning dan moet zijn / is, verandert ook steeds sneller zoals veel inzichten die jarenlang opgeld deden ook steeds sneller achterhaald zijn door wetenschap en technologie.
    Een woning die "nu" gebouwd wordt gaat mijns inziens in de huidige en komende tijd zeker niet lang mee; het wordt eerder een "mode gevoelig" en nog net geen
    wegwerp artikel dat aan hoge eisen moet voldoen. Zoiets als een auto?
    Huidige nieuwbouwwoningen gaan minimaal 100 jaar mee. Het zwakste punt zal het kunststof zijn, maar de schil is duurzaam en door de modulebouw is het geheel tzt ook weer eenvoudig af te breken.
    Huizen op de grachtengordel staan er al lang, maar veel daarvan zijn in een veel slechtere staat dan jaren 60 woningen.
  18. Joseph185 29 augustus 2019 17:05
    quote:

    Japio_ schreef op 29 augustus 2019 12:06:

    [...]

    Huidige nieuwbouwwoningen gaan minimaal 100 jaar mee. Het zwakste punt zal het kunststof zijn, maar de schil is duurzaam en door de modulebouw is het geheel tzt ook weer eenvoudig af te breken.
    Huizen op de grachtengordel staan er al lang, maar veel daarvan zijn in een veel slechtere staat dan jaren 60 woningen.
    Ik heb daar mijn twijfels over. Als ik zie wat er soms voor wanden gezet zijn. Ok wel een hoge isolatiewaarde maar of die nou zo lang mee gaan moet zich nog bewijzen.Gemetselde muren hebben zich door de eeuwen heen bewezen.
707 Posts
Pagina: «« 1 ... 21 22 23 24 25 ... 36 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht