Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Hoofdrol voor de dollar

TA: Hoofdrol voor de dollar

Wall Street was maandag gesloten vanwege Labor Day. En als de kat van huis is dansen de muizen; de dollar bereikte het hoogste punt sinds 2017.

Op het valutapodium speelt de dollar weer een hoofdrol. De Amerikaanse munt zet zijn rally door en noteert thans rond het hoogste punt in 2 jaar. Daar zal Trump niet voor applaudisseren: een dure dollar verslechtert de concurrentiepositie van de VS. Hierdoor kan zijn handelsbalans verder verslechteren.

Overigens pleitte de gouverneur van de Britse centrale bank, Mark Carney, recent voor een alternatief voor de dollar.

Hij wil dat er een einde komt aan de afhankelijkheid van de Amerikaanse munt en riep op om een eigen reservemunt te creëren. Er wordt zelfs gesproken over een digitale reservemunt, mogelijk een crypto dus.

Zover is het nog lang niet. Op dit moment is de Amerikaanse dollar nog steeds de dominante munt in de internationale handelsstromen. En voorlopig, met de koers op het hoogste punt sinds medio 2017, is die hoofdrol voor de dollar niet uitgespeeld.

Vandaag bekijk ik de ontwikkelingen van de dollar. Ik check de technische plaatjes van de euro/dollar, maar ook het spiegelbeeld de dollar/euro, alsmede van de US Dollar index.

Technische plaatje AEX is redelijk

De Nederlandse beurs is op korte termijn verbeterd, nadat de topjes van augustus (550-551) werden gebroken. Op weg naar boven komt de AEX eerst nog de gap van juni tegen. Die ligt tussen het high van 2 augustus rond 562,24 en het low van 1 augustus rond 564,98.

Deze gap, gemarkeerd met de bovenste rode cirkel, kan voor wat tussentijdse koersdruk zorgen. Logischerwijze ligt het eerste vangnetje rond de oude topjes in de zone 550-551, die nu voor wat steun kunnen zorgen. De echt stevige steun ligt rond 534,49 (bodem van 3 juni).

Korte termijn: Verkoopdruk bij de EUR/USD houdt aan

De EUR/USD koers wordt door verkopers onder de voormalige koersbodems gedrukt. De lagere koerspieken op de grafiek signaleerden al toenemende verkoopdruk. Nu de voormalige steun het definitief begeeft, mag een verdere koersdaling van de EUR/USD worden verwacht richting 105,02 (bodem van 3 maart 2017). De weerstand ligt op 114,12 (gevormd op 25 juni).

Lange termijn: USD/EUR vormt een mogelijke hogere koersbodem

De koersgrafiek van de USD/EUR laat een patroon zien van gematigd hogere toppen en bodems. Dit duidt op een redelijk positief sentiment onder beleggers. Het valutapaar USD/EUR kan verder oplopen richting weerstand 96,49 (gevormd op 23 december 2016). Het technische plaatje blijft positief. Enige behoedzaamheid is echter vereist, omdat de overtuiging ontbreekt.

Lange termijn: US Dollar Index zet opmars voort

De US Dollar Index heeft na een consolidatie de uptrend weten te hervatten. Nadat de laatste top is gebroken, is er ruimte vrijgekomen voor verdere koersstijging richting weerstand 102,26 (gevormd op 3 maart 2017). We blijven positief zolang steun 95,85 (bodem van 25 juni) weet stand te houden.



.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 ASML oogt wispelturig 20
  2. 15 apr Just Eat Takeaway nog tussen servet en tafellaken 74
  3. 12 apr Nederlandse beurs is alive and kicking 111

Gerelateerd

Reacties

154 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Happy 3 september 2019 07:43
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 3 september 2019 07:34:

    Het is duidelijk dat fruts tegengehouden wordt, dax ook, mag niet up of down, al 1 dag. Pas als us open gaat hosanna up.

    goud gaat al maanden up stiekem
    Dus goud omhoog en de beurs omhoog.
    Zie je niet vaak?
    Ik blijf short op de Dow en de AEX.
  2. forum rang 6 ttroo 3 september 2019 08:34
    Weer een Stieren dag. Saai. Recessie. Spellen kunnen we dat woord nog. Kan je nagaan als er echt eentje komt. Nog vier a negen stieren dagen dan liggen de daggrafieken weer op grote hoogtes. Vandaag ben ik kijker. Ik heb dezelfde dekkingsorder als gisteren ingeschoten. Amerikaanse futures zijn niet heel overtuigend. Het is wachten op de big one die met een Best Buy mededeling komt. Na september komt oktober.
  3. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 3 september 2019 08:36
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 3 september 2019 08:21:

    naairj weer, dus dax al meten up ik zei het zeik het wiest het.
    Meteen haaks up meteen gam om 0900

    ze doen hete rom dus, 3 dagen hang werk lokke en dan di de dag vaak draai, en gam.
    Zo isk mal die Wietndraai..

    Maorg nie wolterup dorch Oetendraai..

    Denc..

    Toegevoegd:

    Als jij dit anders ziet..

    hoor ik graag van je..;)
  4. forum rang 6 shortie 3 september 2019 09:38
    quote:

    New dawn schreef op 3 september 2019 09:29:

    Zie ik een SHS onstaan ? De markt in iedergeval is fragiel en kan niet veel meer verdragen.
    Helemaal mee eens!!
    Men verliest steeds meer het vertrouwen in een goede (snelle) afloop van de handelsvete tussen de VS en China. Tis momenteel dansen op een vulkaan en er hoeft naar mijn gevoel niet heel veel meer te gebeuren alvorens de beurs binnenkort in een vrije val terecht komt waarin alles en iedereen tegelijkertijd van zijn aandelen af wil.
  5. forum rang 5 De verhapstukkende bekokstover 3 september 2019 09:45
    quote:

    shortie schreef op 3 september 2019 09:38:

    [...]

    er hoeft naar mijn gevoel niet heel veel meer te gebeuren alvorens de beurs binnenkort in een vrije val terecht komt waarin alles en iedereen tegelijkertijd van zijn aandelen af wil.
    En dan heb ik gisteravond ook nog The big short gezien, mijn god!
154 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links