Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Liveblog: DSM, olie en advies

Liveblog: DSM, olie en advies

Update 16:15 uur: DSM?!

Niks te zien op de DSM-site en ook mijn Reuters meldt nog niks. Rein heeft een Bloomberg en dit oogt serieus:

En toen gebeurde er dit. Ziet eruit als een vette vinger. Wordt vervolgd.

Dank inzender, duidelijk dit. DSM is mogelijk in de race. Let wel, de Limburgers hangen zelf voor €20 miljard aan de beurshaak.

 


Update 15:30 uur: Upgrade Lyft en Uber

Beleggers die meegedaan hebben met de beursgang van Lyft en Uber komen van een koude kermis thuis. Beide mobiele apps werden destijds flink gehyped en zijn meer dan 25% gedaald. Toch is er gelukkig nog één partij die er vertrouwen in heeft.

De analisten van HSBC verhoogde voor beide fondsen het koersdoel naar kopen van houden. Het argument is dat de zorgen omtrent de nieuwe regelgeving zijn ingeprijsd. Daarnaast denken de Britten dat Lyft en Uber hun product verder gaan optimaliseren, waardoor beide bedrijven uiteindelijk zwarte cijfers gaan schrijven. (NK)


Update 15:15 uur: Geen paniek

Door de aanslag op twee belangrijke olievelden in Saudi-Arabië valt ruim 5% van de olieproductie uit. Belangrijke officials verwachten dat vandaag een derde van de gemiste output wordt hersteld. Experts zeggen echter dat het nog weken gaat duren voordat de olieproductie weer op het oude niveau is.

Volgens Mohammed Barkindo, secretaris-generaal van de OPEC, hoeven we ons op dit moment nog geen zorgen te maken over de olieproductie. Barkindo zegt tegen Bloomberg dat er updates vanuit Saudi-Arabië zullen komen die de markten geruststellen.

Verder vertelt hij dat het nog te voorbarig is om te concluderen dat andere leden van de OPEC hun olieproductie zullen verhogen. Op dit moment koerst de olieprijs ruim 10% hoger met als gevolg dat Royal Dutch Shell (+3,6%) de grote winnaar binnen de AEX is. (NK)


Update 15:00 uur: Ons inkomen

Aan de vooravond van Prinsjesdag laat Corné zijn Datastream even draaien. U wel, deze zag ik niet aankomen...

FD heeft ook even zitten rekenen en heeft uitputtende plaatjes.

 


Update 15:00 uur: Banksalarissen

Sorry, wie gniffelt hier niet stiekem om? Serieus, de gouden tijden van het vorige decennium zijn voorbij. Wellicht voorgoed voorbij.

 


Update 12:30 uur: Zon en wind

Opbeurend bericht vandaag met die olie-ellende? Inderdaad Joe, gewoon een kwestie van echte vraag en echt aanbod. Het gaat hard in de VS. Citaatje:

The market triumph of renewable energy marks the biggest victory yet in the fight against global warming. Solar and wind are proliferating not because of moral do-gooders but because they’re now the most profitable part of the power business in most of the world. An industry that once relied on heavy subsidies and was propped up by government mandates is now increasingly standing on its own.

 


Update 11:15 uur: Groen knollenland

Met die herfst buiten en in de headlines vandaag wil ik u deze groene scheut niet onthouden. Hieronder vindt u er nog een. JP Morgan zet ASR op kopen. Opvallend, deze maand gaat er zowat geen dag voorbij dat niet een groot huis een (afgestrafte) bank of verzekeraar verhoogt.

 


Update 11:00 uur: Wolters Kluwen

Opvallendste daler vandaag vind ik Wolters Kluwer. Angst in de markt en inderdaad blijven de defensieve fondsen vandaag wat beter liggen. Op Wolters na dan en ook nog eventjes met bijna -3%. Wie ze graag wil hebben kan ze op de dip of met 10% korting kopen, dat dan weer wel. Geldt ook voor collega Relx. 

Wat kan het zijn? Er is geen nieuws en de verwachtingen slaapwandelen verder omhoog, zoals het hoort bij dit oersaaie, maar oerdegelijke fonds. Ik houd het er zonder bewijs op dat de markt Wolters Kluwer te duur vindt, nu bijvoobeeld de ECB minder verruimt dan gehoopt. Het aandeel doet ook nog maar 1,6% dividend.

 


Update 10:00 uur: Olie en advies

Precieze specificatie geeft het niet (Europa en Midden-Oosten 48%), maar Arcadis is nogal actief in de regio. Vandaar de felle koersreactie (-5% zowat) op opening. Intussen is de meeste prijsactie alweer geweest in onze oliefondsen? Aan de goede kant zitten, al is het maar op papier:

  • Royal Dutch Shell
  • Vopak
  • Fugro
  • SBM Offshore
  • Brunel

Aan de verkeerde kant treft u aan:

  • Air France-KLM
  • Arcadis

Het is ook echt wel een dingetje. Te meer daar de aanval nieuw is, met een zwerm drones. Dit drukt militaire strategen ook met de neus op de feiten. Hoe je hier tegen te verdedigen?

Zo kan het ook. 

Nog even deze hele lange plaat. Olie schept geen waarde, verdient geen geld en daarom is er geen dividend of zijn er geen coupons om te herbeleggen.

Verder zijn er deze adviezen en is er weer een verhoging voor een financial. Sneu voor die Berenberg-analist. Hele week zitten zweten op Shell en dan in het weekend gebeurt er... 

  • Aegon: naar €3,80 van €4,90 - JP Morgan
  • ASR: naar over weight van under weight en naar €36,30 van €35,10 - JP Morgan
  • NN: naar €42,10 van €43,30 - JP Morgan
  • Royal Dutch Shell: naar €30,50 van €32 - Berenberg
  • Prosus: starten met underperform en €61 - Jefferies

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.