Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Liveblog: SBMO, ING, ABN en Prosus

Liveblog: SBMO, ING, ABN en Prosus

Update 16:15 uur: ING en ABN Amro

Alweer een huis dat de adviezen voor onze banken verhoogt. Ja, als u denkt dat die recessie er niet komt, dan is dit wellicht een idee. ING krijgt zelfs een upgrade. 

  • ABN Amro: naar €23,90 van €23 - KBW
  • ING: naar outperform van market perform em naar €13,10 van €11,90 - KBW

Kijk op het koersenbord, de korting (kuch) stráált u weer tegemoet. Intussen bij het analistensentiment: bij ABN Amro verscherpt zich de strijd tussen bulls en bears.

Bij ING zijn hoe langer hoe meer bulls:

 


Update 16:00 uur: SBMO

Kamervragen SBM Offshore: puntje vijf kan u ook zelf even uitzoeken, geachte afgevaardigde Kirsten van den Hul, maar dit even terzijde. Het wachten is op de antwoorden.

Update 15:30 uur: Verwacht nou es een keer niks

Koersen voorspellen en rendementsverwachtingen: wie is er niet een of meerdere keer door gedesillusioneerd geraakt?

En het verbaast mij niet als er het komende jaar weer een nieuwe genera... Nee, dit moet ik goed zeggen. Een generatie die beter zou moeten weten dreigt weer... #juist 

 


Update 14:00 uur: 3G verkoopt Kraft Heinzjes

Ja, dit zijn die hardcore private eqyuity excel-Brazilianen van Jorge Paolo Lemann. Voor gemiddeld $28,44 per stuk. Gewoon via de markt verkocht? Er staat niets in het bericht over hoe.

Het gaat om in totaal 25,1 miljoen aandelen. 3G houdt er nu ongeveer 245 miljoen over, ofwel zo'n 20%. Een zekere Warren B. heeft er nog meer. Zou hij al bij onze vriend Jorge aan de lijn hangen om opheldering...?

Want dit is een opvallende trade. Kraft Heinz heeft net een klein ritje tegen de grote neergaande trend in gemaakt en hup, 3G verkoopt een pluk. Ziet het zelf niet meer waarde in het fonds...? Dat telt, want ik noem de tent niet voor niets hardcore excel-Brazilianen. Die kunnen als geen ander rekenen (en snijden).

Weet u nog? Op 17 februari 2018 bood Kraft Heinz op Unilever. Dat was rond $70. Sindsdien ging alles fout bij het fonds wat u maar verzinnen kan. Net als de onvolprezen ketchup loopt het flesje langzaam leeg. En dan een beetje ranzig opgedroogd bij de dop enzo. U kent het wel.

 


Update 12:00 uur: ZEW van verlichting

De Duitse ZEW vertrouwensindex valt dik mee over september. Mooie meevaller en het kan zijn dat het land - en dan vooral de industrie - door het dal is. Het trackrecord van deze index leert dat im Großen und Ganzen de correlatie met het BBP ongeveer klopt, maar op maand- en kwartaalbasis kan het alle kanten op.

 


Update 11:00 uur: WeWork, SoftBank en Prosus

Blijkbaar lukt het nu niet. Of heel moeizaam om zelfs maar $10 à $12 miljard op te halen...?

U weet het verhaal: in januari belegde SoftBank nog $2 miljard dollar in WeWork of The We Company - die naam en het gedoe er mee is al een rode vlag op zich, denk ik dan met mijn dotcombubbeltrauma en grijzeharen-beurscynisme -  waarmee de totale waarde van het vastgoedbedrijf op $47 miljard uitkwam.

Vastgoedbedrijf met een technologiewaardering, die omschrijving is vaker gebruikt. Inderdaad, dat WeWork veel onderdak biedt aan tech(-ondernemers) betekent nog niet dat het er zelf ook een is. Een draadje leggen is wat anders dan iets verzinnen dat door dat draadje kan. Scheelt een hoop beleggerswaardering! 

Terug naar die som. Volgens mijn bierviltje -75% à 78%... Nu was SoftBank aan het middelen; het heeft al met al $10 miljard in We Work gestoken, ofwel het verlies op deze vastgoedinvestering staat op papier rond -40%. Want zo zie ik zelf WeWork, en dan is die waardering van  $10 à $12 miljard nog best aardig.

Niettemin zit SoftBank met de gebakken peren en dat telt bij dit Japanse fonds, dat zelf omgerekend rond $70 miljard waard is op de beurs van Tokio. De eigen aandeelhouders beginnen te morren. Bovendien is een flinke deuk geslagen in het aura van het investeringsfonds, dat louter gouden handjes leek te hebben.

Maar zoals altijd op de beurs... juist. Vroeg of laat komt die tackle van Mr. Market met twee benen gestrekt van achter. Eerlijk gezegd valt de grafiek mij nog mee.

Nu is er sinds een week ook een reusachtig fonds in Amsterdam genoteerd, dat net als SoftBank een investeerder is: Prosus. Ofwel, een aandeel in Tencent, het verhaal is inmiddels overbekend. De WeWork/SoftBanktoestand laat u haarfijn zien wat het risico van een belegging hierin is. 

 


Update 10:30 uur: Banken criminele organisaties?

Gisteren of zondag was het elf jaar geleden dat Lehman Brothers surseanse van betaling aanvroeg. Dit zal wel toeval zijn, maar pikant is het wel. Bloomberg:

JPMorgan’s Metals Desk Was a Criminal Enterprise, U.S. Says

U.S. prosecutors took an unusually aggressive turn in their investigation of price fixing at JPMorgan Chase & Co., describing its precious metals trading desk as a criminal enterprise operating inside the bank for nearly a decade.

The prosecutors charged the head of JPMorgan’s global precious metals trading operation and two others on Monday, accusing them of “conspiracy to conduct the affairs of an enterprise involved in interstate or foreign commerce through a pattern of racketeering activity.

Nog eentje, de Cum Ex (dividend)-affaire begint nu echt sporen na te laten. Ook hier weer het woord crimineel

Dit is nieuw. Sinds de kredietcrisis zijn alle (groot)banken wel ergens - en vele ontelbare malen - voor aangeklaagd, hebben geschikt en een enkele keer was er zelfs een veroordeling. Als leek dacht ik bij mezelf: hoeveel en wat voor affaires moet je als bank op je naam hebben staan voor je een criminele organisatie bent?

Misschien is dit een keerpunt. Niet meer aftikken, maar brommen. Ja, wat denk je dan beste meelezende bankier wiens of wier mond nu openvalt? Dacht je dat je het werk van God deed en boven de wet stond? En nee, dat het altijd zo ging en dat iedereen het deed, telt niet.

 


Update 10:00 uur: Rustig aan

Even kort, over een uurtje praat Niels u in zijn fondsenrondje bij.

 


Update 09:45 uur: Olie-trades

Voor wie kort op de bal speelt en om inspiratie verlegen zit.

Copy paste, voor de pure handel lijkt het me dat u te laat bent, als u nu nog een keer in actie schiet, maar misschien wel voor een volgende keer. Okee, wat er nu is gebeurd is zonder precedent, maar er is wel eens vaker wat op die markt.

Is er ook nog een trade waarvan u wist dát. Verhogingen, zijn de oliejongens altijd vlug mee. Verlagingen...

 


Update 09:30 uur: GV en WDP

Voorzichtig herstel Damrak vandaag onder leiding van vooral defensieve waarden. Kou nog niet uit de lucht dus. Hie zijn de eerste adviezen van vandaag.

  • GrandVision: naar €28 van €25 - Kepler Cheuvreux
  • WDP: naar €165 van €138 - Kepler Cheuvreux

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht