Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Wordt België een tweede Griekenland?

1.448 Posts
Pagina: «« 1 ... 66 67 68 69 70 ... 73 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Kaiser 23 juli 2019 04:36

    Belgische begroting zakt nog dieper in het rood dan verwacht sinds val van de regering. Gevolg: 4 miljard euro extra gezocht


    Vandaag om 03:00 door Matthias Vanderaspoilden

    Het structurele begrotingstekort bedraagt dit jaar nog eens bijna 4 miljard euro meer dan wat de regering aanvankelijk had vooropgesteld.

    7 miljard euro. Zo veel bedraagt het structurele begrotingstekort dit jaar. Dat is bijna 4 miljard euro meer dan wat de regering aanvankelijk had vooropgesteld. Dat blijkt uit een raming van het monitoringcomité. “We hebben zo snel mogelijk een regering met volwaardige bevoegdheden nodig”, zegt minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD).

    “Elk uur, elke dag, elke maand die we verliezen heeft een prijs. Ons land kan zich niet veroorloven te treuzelen. We moeten zo snel mogelijk aan de slag.” Dat zegt minister van Financiën Alexander De Croo nadat het monitoringcomité een weinig fraai beeld van de begroting heeft bekendgemaakt.

    Sinds de val van de regering doet Charles Michel zonder N-VA voort in lopende zaken. Dat betekent dat de premier en zijn ministers geen nieuwe beslissingen meer kunnen nemen. Het betekent ook dat de regering de begroting voor dit jaar niet meer kan bijsturen en dat wordt een steeds groter probleem.

    Omdat niemand nog een accuraat zicht had op de financiële situatie van ons land, besliste het kernkabinet twee weken geleden om het monitoringcomité in te schakelen. Dat team van topambtenaren heeft nu een rapport klaar en dat drukt ons land met de neus op de feiten: ze schatten het begrotingstekort voor 2019 op 1,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is een pak meer dan wat de regering-Michel voor ogen had bij de opmaak van de begroting van 2019; omgerekend 3,8 miljard extra. Het maakt dat de financiële situatie van ons land alleen maar roder kleurt. Het structurele begrotingstekort bedraagt nu al zo’n 7 miljard.

    Wake-upcall

    Het grotere tekort komt er door tegenvallende belastinginkomsten. “Door een minder gunstig economisch klimaat consumeren we minder en maken de bedrijven minder winst. Dat betaal je cash”, zegt Alexander De Croo. Zeker omdat de regering in lopende zaken niet kan en mag bijsturen: de begroting nu is een doorslagje van die van vorig jaar.

    “Een volwaardige regering had in het voorjaar een begrotingscontrole kunnen uitvoeren”, zegt minister van Begroting Sophie Wilmès (MR). “We hadden rekening kunnen houden met een nieuwe economische realiteit en we hadden adequaat kunnen reageren met een reeks maatregelen.”

    Dus, zegt Alexander De Croo, moet dit een wake-upcall worden voor de twee grootste partijen van dit land, N-VA en PS. “We kunnen ons als land niet permitteren om rustig de tijd te nemen. We hebben zo snel mogelijk nood aan een regering met volwaardige bevoegdheden. Iedere maand die we laten liggen, maakt het moeilijker voor de volgende regering.”
  2. Kaiser 22 augustus 2019 14:47

    Consumentenvertrouwen op laagste peil in bijna drie jaar


    Consument Het consumentenvertrouwen in België is deze maand gedaald tot -9, het laagste niveau sinds november 2016. Dat meldt de Nationale Bank.

    De consumenten waren in augustus vooral pessimistischer wat betreft de macro-economische vooruitzichten. Zo werden de vooruitzichten inzake de economische situatie neerwaarts bijgesteld. En de vrees voor een stijging van de werkloosheid nam fors toe, na een stabilisering tijdens de vorige drie maanden.

    De evolutie was minder uitgesproken voor de verwachtingen als het gaat over de persoonlijke situatie van de consumenten. Zij verwachten wel dat hun financiële situatie de komende twaalf maanden zal verslechteren, maar hun spaarintenties bleven ongewijzigd in vergelijking met juli.

    Het consumentenvertrouwen is intussen tien maanden onafgebroken negatief.
  3. Kaiser 22 augustus 2019 16:14

    Voka denkt dat kans op recessie in Vlaanderen “redelijk groot” is

    22 augustus 2019 16u03 Bron: Belga

    Economie De kans dat Vlaanderen in een recessie belandt, is “redelijk groot”, zo vreest de Vlaamse ondernemersorganisatie Voka. Eén op de vier Vlaamse exportbedrijven verwacht de komende maanden minder bestellingen, één op de vijf ondernemers verwacht een krimp van de activiteit.

    Het pessimisme onder Vlaamse ondernemers stijgt, zo blijkt uit een bevraging van Voka. Er zijn steeds meer zorgen over de verslechterende economische omstandigheden. Eén op de vijf verwacht de komende zes maanden zelfs een krimp van de eigen activiteit: het zwakste cijfer in zes jaar tijd. Eén op de vier exportbedrijven verwacht minder bestellingen het komende halfjaar.

    Mondiale onzekerheden
    Vooral de mondiale onzekerheden wegen op de economie. “Aan onzekerheden geen gebrek”, zegt Bart Van Craeynest, hoofdeconoom van Voka. Denk maar aan “de handelsoorlog van Trump, de aarzeling van de Chinese economie, de brexit, de problemen in de Duitse industrie, de financiële markten. Die toenemende onzekerheid en de impact daarvan op de economische activiteit valt ook voor de Vlaamse ondernemers niet te ontlopen”, aldus Van Craeynest.

    De kansen op een recessie stijgen. Voka gaat uit van fiftyfifty. “Als de Duitse economie zich op korte termijn niet herstelt en er een ‘no deal’-brexit komt, is een recessie allicht moeilijk te vermijden”, vreest Van Craeynest.
  4. Kaiser 27 augustus 2019 15:17

    Vrije val Duitse economie slecht nieuws voor België

    De economische crisis in Duitsland zal de groei van de Belgische economie in 2020 onder 1 procent doen dalen, zeggen economen.

    Het gaat van kwaad naar erger met de Duitse economie. De Ifo-indicator van het Duitse ondernemersvertrouwen is in augustus gedaald naar het laagste peil in bijna zeven jaar. De subindicator die peilt naar de economische vooruitzichten zakte zelfs naar het laagste niveau in tien jaar.
    " Het afschuwelijk Ifo-cijfer vermindert de hoop dat de Duitse economie op eigen kracht zal heropleven "

    Vooral in de dienstensector en de handel verslechterde het economisch klimaat. Dat is een aanwijzing dat de crisis van de industrie, in het bijzonder in de auto-industrie, de rest van de economie besmet.

    'De vrije val van de Duitse economie duurt voort', zegt Carsten Brzeski, hoofdeconoom van ING Duitsland. 'De hoge voorraden en dalende orderboekjes beloven niet veel goeds voor de industriële activiteit in de komende maanden. Het afschuwelijk Ifo-cijfer vermindert de hoop dat de Duitse economie op eigen kracht zal heropleven.'

    Belgische industrie

    De Duitse economie kromp in het tweede kwartaal en steeds meer economen verwachten ook in het derde kwartaal een daling van de economische activiteit. Dat zou betekenen dat Duitsland zich in een recessie bevindt, wat slecht nieuws is voor België.

    'De risico's voor de Belgische industrie zijn duidelijk neerwaarts', zegt Hans Bevers, hoofdeconoom van Degroof Petercam. 'Er bestaat een nauwe verwantschap met de Duitse industrie.' Belgische industriële ondernemingen verkopen veel half afgewerkte producten aan de Duitse industrie.

    Bevers is somber over de economische vooruitzichten. 'De handelsoorlog escaleert. Er komt geen heropleving in het tweede halfjaar. De centrale banken kunnen niet veel doen om de stemming te keren en er is op korte termijn weinig te verwachten van het begrotingsbeleid. Ik zie weinig lichtpunten.'


    Frankrijk en Nederland

    Degroof Petercam ziet de groei van de Belgische economie dalen naar 1 procent in 2019 en 0,7 procent in 2020, hoewel de conjunctuur in de loop van volgend jaar wellicht lichtjes verbetert.
    " Voorlopig profiteert de Belgische economie nog van de hogere groei in Frankrijk en Nederland. Maar ook in die landen zal de economie afkoelen "
    KBC

    KBC verlaagde vorige week zijn groeiprognose voor de Belgische economie. 'De belangrijkste reden is de recessie in Duitsland', zegt hoofdeconoom Jan Van Hove. 'Voorlopig profiteert de Belgische economie nog van de hogere groei in Frankrijk en Nederland. Maar ook in die landen zal de economie afkoelen.' KBC verwacht 1,1 procent groei in 2019 en 0,8 procent in 2020.

    ING is wat minder somber. 'Trump zal met het oog op zijn herverkiezing alles doen om een recessie te voorkomen', zegt Philippe Ledent, die voor de bank de Belgische economie volgt. 'Wij verwachten in 2020 geen recessie in de eurozone. We veronderstellen dat de ECB de rente verlaagt en andere stimuleringsmaatregelen aankondigt.' ING voorspelt zowel voor dit als voor volgend jaar 1 procent groei.

    De groeivertraging zal negatieve gevolgen hebben voor de arbeidsmarkt en de overheidsfinanciën. De stijging van de werkgelegenheid zal vertragen en de werkloosheid wellicht toenemen. Het begrotingstekort zal meer stijgen dan verwacht.

  5. Kaiser 4 september 2019 14:18

    KBC Bank schrapt 1.400 banen in België

    KBC Bank gaat 1.400 banen schrappen in de hoofdzetel, ondersteunende diensten en kantoren. Er komt wel geen collectief ontslag. De bank rekent op een natuurlijke uitstroom. www.standaard.be/cnt/dmf20190904_0459...

    Begrotingstekort loopt op tot bijna 12 miljard tegen 2024

    Het monitoringcomité heeft nieuwe langetermijnvooruitzichten voor de begroting klaar. Daarin loopt het tekort tegen het einde van de huidige legislatuur, in 2024, op tot 11,8 miljard euro. Het structurele begrotingstekort, de beste graadmeter voor de gezondheid van de begroting, loopt tegen 2024 op tot 11,38 miljard, of 2,12 procent.


    Het lijkt een bijna onmogelijke klus om de begrotingsdoelstellingen te halen die de regering-Michel aan Europa heeft overgemaakt in het stabiliteitsprogramma. Bij de opmaak van de begroting voor 2020 zou dan ruim 8 miljard euro bespaard moeten worden, weet De Tijd. De doelstelling om in 2021 opnieuw aan te knopen met het evenwicht, komt dan ook in gevaar. De cijfers houden bovendien geen rekening met de belastingverlagingen die tijdens de verkiezingscampagne zijn beloofd.


    www.hln.be/nieuws/binnenland/begrotin...
  6. Kaiser 5 september 2019 16:08
    Bij het callcenter IPG Contact Solutions zijn 96 banen bedreigd. Dat meldt de liberale vakbond. De directie heeft vandaag een intentie tot herstructurering aangekondigd.

    Aanleiding voor de herstructurering is het verdwijnen van een belangrijk contract bij Proximus, zegt ACLVB-secretaris Thomas Vanbiervliet. “We gaan proberen om dat aantal ontslagen naar beneden te dringen. Het gaat om een erg kwetsbare groep werknemers, met een grote diversiteit”, aldus de vakbondsman.
  7. Kaiser 17 september 2019 13:57

    Vertrouwen van beleggers op laagste niveau in meer dan zeven jaar

    ADN 17 september 2019 Bron: Belga

    Geld Het vertrouwen van de beleggers is in augustus gezakt tot het laagste peil in meer dan zeven jaar, zo toont een enquête van ING vandaag aan. “De vrees voor een economische recessie neemt duidelijk toe”, stelt de bank.

    De ING-beleggersbarometer, die maandelijks het vertrouwen meet van de particuliere belegger in België, zakte in augustus naar 76 punten. Bij deze barometer geldt 100 punten als neutraal.

    Het pessimisme heeft veel te maken met de verzwakkende economische groei, zo blijkt. Bijna de helft van de bevraagde beleggers verwacht dat de conjunctuur de komende maanden verder zal afkoelen; slechts 12 procent verwacht een verbetering. Ook de brexit-perikelen laten zich voelen.
    Het is dan ook weinig verrassend dat de beleggers ook niet erg veel verwachten van de beurzen de komende maanden. Vijftien procent ziet de beurs in de komende maanden stijgen, maar 52 procent ziet de aandelenkoersen eerder onderuitgaan.

    En een grote meerderheid verwacht dat de periode van lage rente nog minstens drie jaar zal aanhouden. Vastgoed zou in dat opzicht momenteel de beste belegging zijn.
  8. Kaiser 25 september 2019 16:07

    Punch Powertrain kondigt 120 extra ontslagen aan
    De directie van auto-onderdelenproducent Punch Powertrain in Sint-Truiden kondigt nog eens 120 ontslagen aan. Dat bevestigt metaalvakbond ACV-CSC Metea. Eind augustus vielen al 188 ontslagen in het bedrijf dat automatische versnellingsbakken produceert.

    De 120 ontslagen - 32 arbeiders en 88 bedienden - vallen binnen de R&D-afdeling en de ondersteunende diensten. Tijdens een bijzondere ondernemingsraad op 30 augustus kondigde de directie van Punch Powertrain al eens de intentie tot collectief ontslag van 172 arbeiders en zestien bedienden aan. De 188 getroffen werknemers van het bedrijf behoren tot de afdeling Operations. Daar komen nu nog eens 120 ontslagen bij, in totaal dus 308.
  9. Kaiser 25 september 2019 16:09
    145 jobs bedreigd bij VTM en Q2

    DPG Media, het moederbedrijf boven televisiezenders VTM, Q2, CAZ, Vitaya en VTM Kids, schrapt 145 banen in de tv-organisatie en de ondersteunende diensten.

    DPG Media, het bedrijf dat ontstaan is door de fusie van De Persgroep Publishing (onder meer Het Laatste Nieuws, De Morgen, red.) en Medialaan (onder andere VTM en Q2), gaat zijn tv-activiteiten verder digitaliseren en past daarom zijn organisatie aan.

    ‘We hebben een nieuwe, toekomstgerichte organisatie uitgetekend die wezenlijk verschillend is van de huidige’, zegt ceo Kris Vervaet in een persbericht. ‘De impact op het bedrijf is substantieel.’

    Het bedrijf wil 145 banen schrappen binnen de klassieke tv-organisatie en ondersteunende diensten. ‘Het is de intentie om het aantal gedwongen ontslagen zo veel mogelijk te beperken’, klinkt het in een persbericht. Ook de aansturing van DPG Media in België wordt vereenvoudigd, met impact op het directieteam en het management.

    Tegelijk plant DPG Media ook de creatie van een 50-tal nieuwe jobs, voornamelijk digitale profielen. ‘Waar mogelijk komen de huidige medewerkers als eerste in aanmerking om deze in te vullen’, klinkt het.

    'Schokgolf door het bedrijf'

    'Dit bericht komt niet geheel onverwacht', zegt Jan Meeuwens van de BBTK. 'Het gaat nu eenmaal om twee mastodonten in de mediasector, De Persgroep die VTM opslokt en opneemt in het Van Thillo-imperium. Dan kun je zo'n operatie verwachten. Anderzijds vind ik dat dit nieuws toch nog snel komt.'

    Tijs Hostyn, vakbondssecretaris van ACV, noemt het 'een zeer zwaar verdict'. 'Binnen het bedrijf voelden mensen wel dat er iets stond te gebeuren, maar dit is héél zwaar. Zowat alle afdelingen lijken getroffen te worden. Het is een schokgolf die door het bedrijf gaat', zegt Hosyn aan Belga. 'We gaan deze namiddag samenzitten met de vertegenwoordigers van het personeel om te zien hoe we dit gaan aanpakken en om meteen concrete afspraken te maken.'
  10. Kaiser 1 oktober 2019 14:25

    Aantal faillissementen in België komt in buurt van recordjaar 2013

    ADN 01 oktober 2019 13u48 Bron: Belga

    Economie In de eerste negen maanden van dit jaar zijn in België 8.741 bedrijven failliet verklaard. Dat is een stijging met 15,2 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het niveau van het aantal faillissementen komt daarmee in de buurt van dat van recordjaar 2013, meldt handelsinformatiekantoor Graydon vandaag.

    In de eerste drie kwartalen van 2019 kwamen er 15.871 jobs op de tocht te staan als direct gevolg van het faillissement van de werkgever. Dat is een stijging van 19,3 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, al blijft dit aantal ver onder de cijfers die genoteerd werden tijdens de crisisperiode. Het faillissement van Thomas Cook in België is in deze cijfers nog niet meegenomen.


    Lees ook: Verkooppunten Thomas Cook België failliet: 500 werknemers verliezen wellicht hun job
  11. forum rang 7 hirshi 4 oktober 2019 12:49
    Drie mensen in ons land zijn overleden door de listeriabesmetting in vleeswaren van producent Offerman. Een vrouw heeft er een miskraam door gehad, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Twintig mensen raakten de afgelopen twee jaar besmet met de bacterie via de vleeswaren.

    Eigenaar van Offerman is het in Brussel genoteerde Ter Beke. De koers kwam kort na het middaguur in een vrij val en noteert nu ongeveer 9% lager.
  12. forum rang 7 ffff 4 oktober 2019 12:57
    Wat een ellende!

    Eerst die besmettingen bij Greenyard Foods in Hongarije. Werd één van de oorzaken dat greenyard Foods op een jaar tijd zo'n 85 procent van zijn beurswaarde verloor.

    En nu deze ramp voor Ter Beke. Voor de goede orde: Ter Beke ken en volg ik al zeker dertig jaar en altijd een goede reputatie.
    Ben benieuwd wat de media allemaal gaan schrijven de komende dagen…. En al die discussieprogramma's op tv.... Als er doden te betreuren zijn, dan hakt het erin.
  13. forum rang 6 haas 4 oktober 2019 13:03
    quote:

    hirshi schreef op 4 oktober 2019 12:49:

    Drie mensen in ons land zijn overleden door de listeriabesmetting in vleeswaren van producent Offerman. Een vrouw heeft er een miskraam door gehad, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Twintig mensen raakten de afgelopen twee jaar besmet met de bacterie via de vleeswaren.

    Eigenaar van Offerman is het in Brussel genoteerde Ter Beke. De koers kwam kort na het middaguur in een vrij val en noteert nu ongeveer 9% lager.
    Notering Ter Beke opgeschort
    De notering van Ter Beke TERB-8,94% op Euronext Brussel is opgeschort op vraag van het bedrijf zelf. Dat bereidt een persbericht voor.

    Dat gaat zo goed als zeker over de listeriabesmetting bij de Nederlandse dochter Offerman. Daar zouden als drie mensen overleden zijn ten gevolge van de besmetting.

    Net voor de opschorting verloor het aandeel 8,9 procent.

    PS: paar jaren gelden had TerBeke ook zoiets: met Pizzas voor de duitse markt
  14. Kaiser 18 oktober 2019 13:28
    Begrotingstekort voor 2020 loopt op tot 11 miljard

    Als het beleid niet verandert, zal het tekort de volgende jaren nog oplopen. Tegen 2024 zal dat volgens het Monitoringcomité zelfs 14 miljard euro bedragen. Zo komt ons land in erg moeilijk vaarwater, terwijl de kosten van de vergrijzing steeds toenemen.
    www.demorgen.be/politiek/begrotingste...
  15. Kaiser 21 oktober 2019 02:29
    De erfenis van de regering-Michel is een tekort van 11 miljard euro. En als niet wordt ingegrepen, wordt het alleen maar erger. Maar niemand voelt zich nog geroepen de veenbrand die België teistert te blussen, stelt WIm Van de Velden in zijn politiek weekboek.

    www.tijd.be/dossier/weekboekpolitiek/...
  16. Kaiser 22 oktober 2019 14:53
    Tijdelijke werkloosheid bij arbeiders piekt door vertragende economie www.hln.be/geld/economie/tijdelijke-w...

    “Een op de vijf Belgen kan rekening gezondheidszorg niet betalen” www.hln.be/nieuws/binnenland/-een-op-...

    Europa tikt België op de vingers over begroting www.tijd.be/politiek-economie/europa/...

    Regering keurt begroting gezondheidszorg niet goed, Riziv-partners boos: “Ziekteverzekering in onzekerheid gestort” www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/10/21/riziv/

    daar komen de Griekse toestanden.....
1.448 Posts
Pagina: «« 1 ... 66 67 68 69 70 ... 73 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.282
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.579 46.083
ABO-Group 1 18
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.870
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.146
Aedifica 2 828
Aegon 3.257 320.010
AFC Ajax 537 7.010
Affimed NV 2 5.734
ageas 5.843 109.775
Agfa-Gevaert 13 1.854
Ahold 3.536 73.977
Air France - KLM 1.024 34.302
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.682
Alfen 12 16.000
Allfunds Group 3 1.122
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.246
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 324
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.484 114.756
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.819 240.154
AMG 965 125.587
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.512
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 381
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.103
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 313
Arcadis 251 8.613
Arcelor Mittal 2.023 318.575
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 266
arGEN-X 15 9.092
Aroundtown SA 1 175
Arrowhead Research 5 9.248
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.532
ASML 1.762 76.467
ASR Nederland 18 4.117
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 322
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.624
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.657

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht