Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Fed: Kwartje valt

Fed: Kwartje valt

Better too early than too late

Het zijn de woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell zelf en misschien zijn ze de beste samenvatting van deze renteverlaging. Welkom bij weer een Fed-rentebesluitpersconferentie. De Fed verlaagt de rente met een kwartje naar 1,75%-2,00%. Eerst dit:

  • Aandelen dalen iets
  • Dollar stijgt
  • Obligaties stijgen: tweejaars rente stijgt tien basispunten, de tienjaars vijf, ofwel de markt twijfelt wat meer aan toekomstige renteverlagingen 

Hier het oorspronkelijke rentebesluit van 20:00 uur. Toch een kwartje eraf. De laatste consensus vlak voor het besluit luidde 70%-30%. Dat is toevallig ook de stemverhouding: twee leden wilden niet verlagen, eentje wilde 50 basispunten eraf. Hier het persbericht

Met nieuwe ramingen. Ja, de Amerikaanse economie draait aardig, maar er zijn bedreigingen van abroad: handelsoorlog en economische vertraging. 

Omdat het zo actueel is, eerst dit. En meteen bij deze, volgende onderwerp. Dit is gewoon waar de Fed voor is. Onverhoopte krapte in de markt door omstandigheden.

Dat volgende onderwerp laat niet lang op zich wachten. Als het moet, gaat ook de Fed weer verruimen, misschien wel sneller dan verwacht. De Fed voorziet echter géén recessie. Klinkt misschien niet logisch, maar het is 2019. 

Wacht even, het zit 'm in de details:

Dan had ik deze even gemist. Waarvan akte.

Dat was wel zo'n beetje het belangrijkste. Dit persbericht gaat al sinds 1913 (?) mee en wordt iedere keer weer een beetje aangepast. Zoek de verschillen.

Tot slot, het kan raar gaan. 

En het laatste woord is aan de president. Die van de VS dan. Niet die van (een van) de Fed (-afdelingen). Powell benadrukt eens te meer dat de bank onafhankelijk opereert van elected officials. 

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht