Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Aandeel

TomTom NL0013332471

Laatste koers (eur)

6,180
  • Verschill

    -0,005 -0,08%
  • Volume

    270.698 Gem. (3M) 301,7K
  • Bied

    6,170  
  • Laat

    6,185  
+ Toevoegen aan watchlist

oktober Wordt Tomtom beloond naar harde werken??

2.107 Posts
Pagina: «« 1 ... 101 102 103 104 105 106 | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 JP Samosa 1 november 2019 20:01
    quote:

    Wereldbelegger schreef op 1 november 2019 17:55:

    Prachtresultaat in één week. Bijna driemaal beter dan de AMX-index.

    Tom2 25-okt 10,112 1-nov 10,32 verschil 0,21 2,06%
    AMX 25-okt 867,7 1-nov 874,33 verschil 6,63 0,76%

    Hé Hoe kan dat nou. Vandaag geen posts over koersdrukken?
    wellicht had de stagiaire bij MW zijn terugkomdag op school.
    ((-;

    Of gaan we het eindelijk beleven?
    Laat de speculaties maar weer komen.

    Een gevalletje van een Kinderhand is gauw gevuld
  2. DerksVisie 1 november 2019 21:40
    Mooi stuk in de volkskrant over de zelfrijdende auto, met quotes van grote namen.

    "Visioen van zelfrijdende auto is voorlopig verdampt"

    De autonoom rijdende auto komt er al jaren ‘nu echt bijna’ aan. Is het inmiddels überhaupt nog wel een realistisch idee?

    Een jaar of vijf geleden waren veel toplieden uit de auto-industrie het erover eens: nog een handvol jaren, vijf, hóóguit zeven, zou het duren en dan zou de wereld overspoeld worden met zelfrijdende auto’s.

    De reden voor hun enthousiasme was de geweldige sprong die toen was gemaakt op het gebied van kunstmatige intelligentie, kortweg AI. Zelflerende computers bleken in staat zichzelf in een paar uurtjes om te scholen tot schaakgrootmeester en er kwamen nieuwe laserscanners beschikbaar die de omgeving van een auto tot in groot detail vastlegden. Het ging zo snel, dachten de ceo’s, dat over een handvol jaren de zelfrijdende auto een feit was.

    Er volgden indrukwekkende investeringen om de race naar autonoom rijden te winnen. Degene die als eerste de technologie in de vingers had, zou immers een enorm marktvoordeel behalen op de concurrentie. Dus werden enorme bedragen vrijgemaakt voor de robotauto. In 2017 stak Ford 1 miljard dollar in het jonge bedrijf Argo AI. Toyota investeerde in 2015 1 miljard dollar in een onderzoeksinstituut voor robotauto’s. Volvo stak in 2016 300 miljoen in Uber, dat toen nog een veelbelovende speler leek op het gebied van zelfstandig rijdende voertuigen. Hyundai pompte in 2016 1,7 miljard dollar in de ontwikkeling van autonome voertuigen.

    Ook in maatschappelijk opzicht bood de robotauto financieel voordeel: als het aantal botsingen met 90 procent daalde (autonome auto’s zijn per definitie betere chauffeurs, was het idee; ze drinken niet, ze vallen niet in slaap en ze kijken geen Harry Potterfilms tijdens het rijden), zou dat de Amerikaanse economie 190 miljard dollar schelen, berekende McKinsey & Company in 2012. Elk jaar opnieuw.

    ‘Het zou me behoorlijk verbazen als we in 2020 geen zelfrijdende auto’s verkopen.’
    President Dan Ammann van General Motors (tegenwoordig de baas van GM’s robotautodochter Cruise) in 2014 tegenover beleggers.

    ‘We zijn minder dan twee jaar verwijderd van autonome auto’s.’]
    Tesla-baas Elon Musk in 2016.

    ‘Minder jaren dan er vingers aan een hand zitten.’
    Google-oprichter Sergey Brin in 2012.

    ‘De meerderheid van onze ritten zal in 2021 zelfrijdend zijn.’
    Taxibaas John Zimmer van Lyft.

    ‘Geen gaspedaal, geen stuur – passagiers zullen vanaf 2021 nooit meer hoeven in te grijpen als de auto in bepaalde gebieden rijdt.’
    Toenmalig ceo Mark Fields van Ford in 2016.

    ‘In 2020 rijden er tien miljoen robotauto’s op de weg.’
    Onderzoeksbureau BI Intelligence in 2016.

    Laatste 2 procent
    Wetenschappers gespecialiseerd in AI toonden zich minder optimistisch over de snelheid waarmee de zelfrijdende auto op ons afkwam. ‘Dit is een ongelooflijk lastig op te lossen probleem’, zei Philip Koopman, hoogleraar computerwetenschap aan de Amerikaanse Carnegie Mellon University, in 2016 tegen de Volkskrant. Onderzoekers van de universiteit reden al in 1995 een autonome auto dwars door de VS. ‘98 procent van de tijd deed de computer het werk. Je zou kunnen zeggen dat we al twintig jaar bezig zijn met die laatste 2 procent.’

    Zelfs als de autonome auto het in 99,99 procent van de gevallen goed doet, is er een probleem: ‘99,99 procent klinkt goed, niet?’, aldus Koopman destijds. ‘Behalve als jij de tienduizendste voetganger bent die hij over het hoofd ziet.’

    Hier schuilt een probleem: niemand weet precies hoe ver de techniek momenteel is. Om te weten of een robotauto 20 procent veiliger is dan een menselijke bestuurder, zouden robotauto’s acht miljard kilometer moeten afleggen, berekende onderzoeksinstituut Rand Corporation destijds. Vertaald: honderd zelfrijdende auto’s zouden 24 uur per dag gedurende een periode van 225 jaar moeten rondrijden om de stelling te bewijzen.

    In de jaren daarna gebeurden een aantal opmerkelijke ongevallen met (semi-)zelfrijdende auto’s, zoals de crash van een Tesla die een enorme overstekende vrachtwagen over het hoofd zag en het dodelijk ongeval met een Ubertaxi die een overstekende fietser miste (overigens ook omdat de ingenieurs delen van de systemen hadden uitgeschakeld).

    Deze ongelukken leidden tot maatschappelijke onrust: in sommige Amerikaanse staten staken burgers banden lek van robotauto’s die voor het stoplicht stonden, en werden er incidenteel stenen gegooid. Maar ook in de board rooms daalde de nieuwe realiteit neer: misschien gaat het toch minder snel dan gehoopt. En voor de merkwaarde van een bedrijf als Daimler, BMW of General Motors zou een crash grote gevolgen hebben.

    Geringe winst
    Inmiddels is duidelijk dat autonoom rijden op de snelweg binnen redelijke termijn haalbaar is, maar dat de oorspronkelijk gehoopte game changer, een auto die vanuit de showroom zo zelfstandig zijn rondjes zal rijden in Europese binnensteden van Napels, Parijs en Amsterdam, nog decennia op zich laat wachten. En misschien wel nooit komt.

    En zelfs als auto’s ooit volledig zelfstandig op level 5 kunnen rijden, is de winst voor fabrikanten gering. Met autonoom kun je je niet onderscheiden, zegt de Nederlandse baas van Audi Bram Schot. ‘Op korte termijn wel. Wie de eerste is kan zich even differentiëren. Maar over tien jaar is dat irrelevant geworden.’ Want als iedereen de technologie gebruikt, is er voor marketeers weinig eer te behalen bij het verkopen van de technologie in nieuwe auto’s.

    Audi kondigde in 2017 overigens als eerste een auto aan die deels autonoom kon rijden op level 3, de A8. Deze auto zou op de snelweg, in files en tot snelheden van 60 kilometer per uur de besturing volledig kunnen overnemen. Maar de technologie is bijna drie jaar later nog altijd niet te koop, volgens Audi vooral vanwege juridische obstakels.

    De vraag in de bestuurskamers is inmiddels: wat nu? Er zijn miljarden in autonoom rijden gestoken en de sprong van level 2 naar 3 is nog altijd niet gemaakt. Wetenschappers zouden overigens deze stap –?waarbij de auto deels autonoom rijdt, maar de bestuurder nog wel alert moet blijven?– het liefst overslaan in commercieel verkrijgbare voertuigen, omdat het onveilig zou zijn. Bovendien staan de verkopen wereldwijd onder druk door handelsconflicten en de Brexit en moet er vooral worden geïnvesteerd in elektrische aandrijving om miljardenboetes in Europa te vermijden.

    Het optimisme van enkele jaren geleden is inmiddels ingeruild voor realisme. ‘Toeleveranciers en concerns die aan de technologie werken hebben hun planning voor de invoering van AI flink aangepast’, zei Toyota's vice-president Shigeki Tomoyama afgelopen week tegen Reuters. Toyota was overigens een van de autoconcerns die al langere tijd zei dat de autowereld te optimistisch was over de komst van de robotwagen. Ook elders is het optimisme teruggeschroefd. ‘We hebben de invoering van de zelfrijdende auto overschat’, zei de nieuwe Ford-topman Jim Hackett eerder dit jaar. Zijn bedrijf werkt inmiddels samen met Volkswagen aan de technologie, om kosten te besparen. Ook andere concerns klitten samen. Zo werkt Daimler samen met onder meer toeleverancier Bosch.

    Daarmee is het visioen dat veel autobazen enkele jaren geleden hadden, voorlopig verdampt. De mens houdt voorlopig het heft in handen.

    ---------------------------------

    Grappig dat Goddijn dit dus al zei. Maar toen dacht iedereen dat TomTom wederom zou worden disrupt door Google. Nu blijkt HD-maps dus de enige echt mogelijke weg naar de zelfrijdende auto.

    Wij als beleggers gaan hier heel veel plezier van beleven, tenzij de familie uiteindelijk toch besluit de boel van de beurs te halen.
  3. forum rang 8 Wereldbelegger 2 november 2019 11:24
    DerksVisie 1 nov 2019 om 21:40
    AB van mij voor het delen

    Vraag over:
    Citaat: "Grappig dat Goddijn dit dus al zei. Maar toen dacht iedereen dat TomTom wederom zou worden disrupt door Google. Nu blijkt HD-maps dus de enige echt mogelijke weg naar de zelfrijdende auto."

    "de enige echt mogelijke weg"? Is dat niet de wens is de vader van de gedachte?
  4. forum rang 8 Wereldbelegger 2 november 2019 11:37
    Beste Señor Acero u vindt een plus van 2,06% in één week blijkbaar niet bijzonder.
    Ik wel!. Zowel afgezet tov de AMX-index als tegenover het negatieve sentiment over TomTom.

    Kijken we naar het rendement over de laatste 2 weken dan heeft Tom2 misschien de stijgende lijn weer te pakken.

    *Garantie tot de onderlijn van deze post.

    rendement over laatste week
    Tom2 25-okt 10,112 1-nov 10,32 verschil 0,208 2,06%
    AMX 25-okt 867,71 1-nov 874,3 verschil 6,59 0,76%

    rendement over 2 weken
    Tom2 18-okt 9,79 1-nov 10,32 verschil 0,53 5,41%
    AMX 18-okt 850,26 1-nov 874,3 verschil 24,04 2,83%

    Naast het rendement op de aandelen
    staat het plukje turbo's waarmee ik long zit op plus 27% in 10 handelsdagen.
    Mijn kinderhand is op dit moment goed gevuld.
    ((-;

    quote:

    Señor Acero schreef op 1 november 2019 20:01:

    [...]

    Een gevalletje van een Kinderhand is gauw gevuld
  5. Brouwer285 2 november 2019 15:29
    @ derek, mooi stuk, echter bij dit soort verhalen bekruipt mij het gevoel van ‘sponsored content’, dit om consumenten te bewegen om toch maar de portemonnee te trekken voor auto modellen die achterlopen op de technologie waar oa tesla mee bezig is.
  6. DerksVisie 3 november 2019 22:02
    quote:

    Wereldbelegger schreef op 2 november 2019 11:24:

    DerksVisie 1 nov 2019 om 21:40
    AB van mij voor het delen

    Vraag over:
    Citaat: "Grappig dat Goddijn dit dus al zei. Maar toen dacht iedereen dat TomTom wederom zou worden disrupt door Google. Nu blijkt HD-maps dus de enige echt mogelijke weg naar de zelfrijdende auto."

    "de enige echt mogelijke weg"? Is dat niet de wens is de vader van de gedachte?
    De wens is altijd een beetje de vader van de gedachte. Maar we kunnen er niet omheen dat autonomous rijden eerst alleen op de snelweg zal zijn met behulp van HD-maps. Het is dus ook cruciaal om zoveel mogelijk probes te bezitten die data verzamelen. In andere woorden, TomTom moet met zoveel mogelijk autofabrikanten een contract afsluiten, en dat hebben ze dus gedaan afgelopen tijd.

    Want zoals geschreven in bovengenoemde column zal er moeten bewezen worden dat de computer veiliger is dan de mens. En hoe meer auto's op de weg met deze technologie hoe sneller ze het uiteindelijk kunnen bewijzen.

    Google kan wel de betere technologie hebben maar als ze niet genoeg probes op de weg hebben zal het veel langer duren voordat ze het kunnen bewijzen.
2.107 Posts
Pagina: «« 1 ... 101 102 103 104 105 106 | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht