Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

ASML Holding NL0010273215

Laatste koers (eur)

821,000
  • Verschill

    -19,300 -2,30%
  • Volume

    834.780 Gem. (3M) 593,4K
  • Bied

    -  
  • Laat

    -  
+ Toevoegen aan watchlist

ASML 2019

5.740 Posts
Pagina: «« 1 ... 232 233 234 235 236 ... 287 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 rene66 21 november 2019 09:02
    quote:

    Prince Meander schreef op 21 november 2019 08:53:

    Intel kan vraag naar pc-chips niet bolwerken
    Gepubliceerd op 21 nov 2019 om 08:27 | Views: 754

    Hierbij de brief die Intel naar klanten heeft gestuurd.
  2. forum rang 6 rene66 21 november 2019 11:48
    @Toert.Ik heb je verhaal van KPMG gelezen over de automotive en semiconductors. Ik vond het heel interessant, ook bij de automobiel industrie staan wij nog maar aan het begin van wat er gaat komen op het gebied van semiconductors. Dit is echt vooruit kijken ipv in de achteruitkijkspiegel. Nogmaals hartelijk bedankt.

    Aan de rechterkant aan de onderzijde van de onderstaande pagine kan je een pdf openen voor de liefhebbers met heel veel info.

    advisory.kpmg.us/articles/2019/automo...
  3. [verwijderd] 21 november 2019 12:39
    als belg moet ik als automotive altijd aan Melexis denken, uiteraard.

    de wereld wordt alleen maar ingewikkelder, met meer en meer sensoren, deze sector kan alleen maar belangrijker worden. En dus op lange termijn is dit een nobrainer.
  4. [verwijderd] 21 november 2019 12:54
    quote:

    Hoppschwiiz schreef op 20 november 2019 12:59:

    Je weet zelf ook heel goed dat dit natuurlijk altijd zo is. Respect voor al het uitzoeken en in hapklare brokken neerleggen voor anderen, maar je bent eigenlijk een geschiedenis boekje aan het schrijven.

    Mijn eigen twijfel ligt in het feit dat we macro economisch aan het rommelen zijn. De rente historisch laag staat. En de beurzen èn ASML historisch hoog staan. Dubbel oppassen dus
    Ik ben met je eens dat het verleden niet de waarde van aandelen bepaalt. Het verleden kan echter wel degelijk een beeld geven of beleggers overdrijven in hun optimisme over de toekomst. De aandelenkoers van ASML is dit jaar met meer dan 80% gestegen. In een jaar dat YTD ASML en de vrijwel de gehele chipsector en de belangrijkste afnemers van chips financieel slechter presteren dan vorig jaar.

    Dat het aandeel ASML is gestegen is volkomen terecht. Maar 83% stijging is overdreven. De informatie die nu beschikbaar is, is echt niet veel anders dan op 1 januari 2019.

    ==================================================

    Verder deel ik jouw zorgen over het macro-economisch rommelen.

    Ik moet dit plaatje nog updaten, maar het eindeloos opkopen van schuldpapier door de FED en ECB is volgens mij wel het grootste gerommel. Het kan nog jaren duren, maar dat gaat op een moment helemaal mis.

  5. forum rang 7 A3aan 21 november 2019 14:34
    Goedemiddag. Het haantjes en kippen gedrag van zowel de chinezen als Trump heeft mij doen besluiten om een poosje langs de zijlijn te gaan staan. Ik heb rond 144,00 dan ook alle posities gesloten. Er zat een te mooie winst in om dat weer te verspelen. Tot wanneer blijf ik lang de zijlijn. We zullen zien of ik er spijt van krijg of niet. Het gaat U allen goed.
  6. forum rang 5 Inion 21 november 2019 16:52
  7. forum rang 6 rene66 21 november 2019 17:04
    quote:

    Inion schreef op 21 november 2019 16:52:

    [...]

    Gaat gewoon door. Met of zonder Trump.
    Volgens mij ook. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat er wel een deal gaat komen. Als je 100% zeker wil spelen dan kan het geen kwaad om je posities (lees geld) veilig te stellen. Zelf zit ik long en dan beschouw je dat gekibbel tussen de VS en China al ruis.
  8. forum rang 4 alexnr75 21 november 2019 17:30
    @AD,

    Jij haalt altijd artikelen aan waar wordt gezegd dat de FED geld drukt, maar deze kloppen niet. Er worden illiquide activa geruild voor liquiditeiten van de centrale bank die belegd of uitgeleend kunnen worden zonder dat de geldhoeveelheid verandert.
  9. forum rang 4 Bakkiekoffie 22 november 2019 00:25
    @Toert, dank voor het qrtikel. Dat kan ik wel gebruiken nu er wat euro's van de koers zijn afgevallen, terwijl ik net wat hoger maandag heb bijgekoht.
    Ik bijf nog even zitten. Dank voor de inspiratie
  10. [verwijderd] 22 november 2019 08:58
    Artikeltje uit "De Standaard", een kwaliteitskrant in Vlaanderen.
    Over een bedrijfsbezoek in Eindhoven, ASML wordt zijdelings vermeld.

    MET GIMV OP INSPECTIETOCHT IN BRAINPORT
    Een raket uit een Kuifje-verhaal symboli­seert de mentaliteit van het technologie­bedrijf One of A Kind en de tech-cluster Brainport: durf groots te denken en maak je dromen waar.

    Professor Zonnebloem in Eindhovens tech-center
    De één meter hoge raket uit het Kuifje-verhaal ‘Raket naar de maan’ staat expliciet uitgesteld naast het presentatiebord van het Eindhovense technologiebedrijf One of A Kind. Het symboliseert niet alleen de mentaliteit van One of A Kind, maar ook van de Nederlanders in de Eindhovense techcluster Brainport. Durf groots te denken en maak je dromen waar.
    VAN ONZE REDACTEUR IN NEDERLAND PASCAL DENDOOVEN

    EINDHOVENBijna was het de bus van voetbalclub Anderlecht geworden waarmee Gimv analisten, journalisten en een communicatieduo van Growth Inc. meenam richting Brainport, het hightech-center voor de maakindustrie in Eindhoven. ‘Maar dan waren we onze financieel directeur, Kristof Vande Capelle, een grote fan van Club Brugge, kwijt’, zegt Koen Dejonckheere, ceo van Gimv.

    Als de neutrale bus die Gimv uiteindelijk koos, Eindhoven nadert, verandert het landschap in een zone van bedrijvigheid. Onder meer bus­fabrikant VDL springt eruit met verschillende gebouwen en filialen. ‘Ze zijn ook in Roeselare actief’, zegt Dejonckheere. ‘Maar hier is duidelijk veel bedrijvigheid.’ ‘Daar is Punch Powertrain ook. We moeten hier meer komen.’

    Gimv heeft sinds anderhalf jaar meer te maken met Eindhoven. In juni vorig jaar verwierf het bijna de helft van het kapitaal van One of A Kind Technologies, een bedrijf dat gespecialiseerd is in inspectiesystemen. En Gimv heeft ook een minderheidsbelang in het Vlaamse IT-bedrijf Cegeka, dat een vestiging in Eindhoven heeft. Niet toevallig mondt de busreis van Gimv uit in bedrijfsvoorstellingen in Eindhoven van Cegeka én One of A Kind Technologies. Die van Cegeka vinden plaats in het voetbalstadion van PSV, waar op de zakenwereld gerichte conferentieruimtes zijn.

    ‘De samenwerking met Gimv is best prettig, ze laten ons doen’
    ALEX KIND
    Co-stichter One of A Kind Technologies
    Brainport is volgens Alex Kind, co-stichter van One of A Kind en voormalig directeur van het Zweedse Ericsson, de grootste technologiehub van Europa, die honderden bedrijven telt. In Brainport werken circa 73.000 mensen, het grootste aantal in de hightech-maakindustrie. De Europese Commissie riep Eindhoven uit tot de meest innovatieve stad van Europa, op basis van een vergelijking van 200 steden. ‘Het succes van Eindhoven is te danken aan ASML, een machinebouwer voor de halfgeleiderindustrie’, zegt Kind. ASML ontstond in 1984 als een joint venture van het toen nog zo machtige Philips dat destijds Eindhoven domineerde. Het bedrijf is uitgegroeid tot een speler met meer dan 10 miljard euro omzet en 12.000 werknemers.

    De technische universiteit van Eindhoven stoomt techneuten klaar, maar de honger naar talent in de regio is niet te stillen. En dan is er die slokop van een ASML, dat talent lokt met torenhoge weddes. ‘Soms zou ik wensen dat we niet in Eindhoven gevestigd zijn’, zegt Richard Vialle, de andere co-oprichter van One of A Kind. Vialle laat geen kans liggen om naar ASML uit te halen. ‘Jongens, hier heb je toch veel meer vrijheid en is het leuker werken dan bij ASML’, zegt hij terwijl hij de journalisten en analisten rondleidt in zijn bedrijf, dat vlak tegenover de luchthaven is gelegen. Er blijken ook enkele bollebozen die in Leuven studeerden, aan de slag te zijn.

    Het personeel van One of A Kind is vooral bedreven in wiskunde, natuurkunde en algoritmen. Het bedrijf maakt robots die kunnen zien en daar naar handelen. De kernopdracht zijn inspectiesystemen. Dat kan gaan van 38 Mentos-snoepjes per seconde controleren op vorm en kleur, maar ook ampullen voor de farma-industrie of vleestomaten selecteren naar gewicht en omvang en in de juiste verpakking doen.

    Slechts één mislukking

    Niet toevallig staat in de vergaderruimte van One of A Kind een namaak-raket van 1 meter hoog uit het Kuifje-album Raket naar de maan. Tekenaar Hergé geloofde dat mensen dromen realiteit konden maken.

    En dat geloof zit er bij het technologiebedrijf ook in. Oorspronkelijk maakte het inspectierobots op maat. Je had maar te bellen naar Eindhoven en de ingenieurs gingen aan de slag. Vaak werd van de robot nooit een tweede exemplaar verkocht, wegens geen andere partijen die dit type nodig hadden. ‘In het bedrijf is intussen veel meer focus gekomen’, zegt Tom Van de Voorde, hoofd Smart Industries bij Gimv. One of A Kind ziet grote mogelijkheden in de agri-sector. ‘Laat robots de teelt inspecteren en plukken’, zegt Vialle.

    Door de instap van Gimv in 2018 kreeg het bedrijf met een tikje Professor Zonnebloem-gehalte de middelen om 40 medewerkers extra aan te trekken en zo sneller nieuwe inspectie­robots te ontwikkelen. ‘Gimv dacht dat het ons niet zou lukken, maar we deden het’, zegt Alex Kind. Hij is erg tevreden over de samenwerking met Gimv. ‘Ze laten het aan ons waar en hoe we groeien. Dat vind ik wel prettig.’ Het Zonnebloemgehalte stoort Van de Voorde niet. ‘Dit is smart industries’, zegt hij glimlachend. Een grafiekje toont dat Gimv op twaalf dergelijke deals maar één mislukking kende en acht die bovenmatig rendeerden.
  11. [verwijderd] 22 november 2019 10:16
    quote:

    Toert schreef op 21 november 2019 23:48:

    Interessaant artikel over 1 van asml zijn grote klanten :

    seekingalpha.com/article/4308312-taiw...
    Dit artikel is volgens mij - hoewel redelijk evenwichtig - een mooie illustratie van het opblazen van de verwachtingen voor de chip-industrie.

    Er zijn zeker duidelijke groeitrends, maar de koersen lopen ver vooruit op die groei. Er is weinig oog meer voor het feit dat TSMC die dure machines van ASML ook nog moet zien terug te verdienen. Terwijl ze "Not yet happy" zijn met de performance van die machines bits-chips.nl/artikel/tsmc-not-yet-ha...

    En in de onderbouwing wordt één kwartaal (Q3) gebruikt om een groeiscenario van TSMC te onderbouwen. Terwijl de financiële resultaten Year To Date helemaal niet geweldig zijn.

    TSMC - 2019 YTD (9 months) tov 2018 YTD
    Omzet 1,5% gestegen
    Gross Margin -420 basispunten gedaald
    Net Income -8,7% gedaald
    EPS (diluted) -8,8% gedaald

    In het derde kwartaal was er inderdaad herstel. Echter de omzetgroei begint alweer af te vlakken.

    Maandelijkse YoY omzet groei.
    Jan. -2.1%
    Feb. -5.8%
    Mar. -23.1%
    Apr. -8.8%
    May -0.7%
    Jun. 21.9%
    Jul. 14.0%
    Aug. 16.5%
    Sept.7.6%
    Oct. 4.4%
    Nov.
    Dec.
    Total 1.8%

    Ondertussen is de koers van TSMC dit jaar met 44% gestegen.
    Zouden beleggers er niet verstandig aan doen om nu eens even pas op de plaats te maken om aan te zien of de torenhoge verwachtingen echt wel werkelijkheid worden?

  12. forum rang 5 Inion 22 november 2019 10:39
    quote:

    rene66 schreef op 21 november 2019 23:32:

    Een interessante film van AMAT over AI, de powerconsumptie, de ontwikkelingen ed

    www.youtube.com/watch?v=TP8LGlOBtM4
    Dank. Interessant verhaal. De hoeveelheid energie nodig om neurale netwerken te trainen is even een eyeopener. Gaan we niet redden met zonnepanelen en windmolens. ;-)

    De CEO van AMAT heeft het over een machine met kamers om structures te maken. Is dat nou een alternatief tov lithografie? Hoe moet ik dat zien?
  13. Anneleen 22 november 2019 11:25
    Even goed bodem aanstampen voor de de uitbraak ASML naar E260
    Aandelen bezitters ASML
    u kunt binnenkort nog een extra 7% winst oogsten als u nu bijkoopt.

    Follow your instincts

    Life is easy
    Only Humans make it complicated
  14. [verwijderd] 22 november 2019 11:32
    quote:

    AnalytischDenker schreef op 22 november 2019 10:16:

    [...]

    Dit artikel is volgens mij - hoewel redelijk evenwichtig - een mooie illustratie van het opblazen van de verwachtingen voor de chip-industrie.

    Er zijn zeker duidelijke groeitrends, maar de koersen lopen ver vooruit op die groei. Er is weinig oog meer voor het feit dat TSMC die dure machines van ASML ook nog moet zien terug te verdienen. Terwijl ze "Not yet happy" zijn met de performance van die machines bits-chips.nl/artikel/tsmc-not-yet-ha...

    En in de onderbouwing wordt één kwartaal (Q3) gebruikt om een groeiscenario van TSMC te onderbouwen. Terwijl de financiële resultaten Year To Date helemaal niet geweldig zijn.

    TSMC - 2019 YTD (9 months) tov 2018 YTD
    Omzet 1,5% gestegen
    Gross Margin -420 basispunten gedaald
    Net Income -8,7% gedaald
    EPS (diluted) -8,8% gedaald

    In het derde kwartaal was er inderdaad herstel. Echter de omzetgroei begint alweer af te vlakken.

    Maandelijkse YoY omzet groei.
    Jan. -2.1%
    Feb. -5.8%
    Mar. -23.1%
    Apr. -8.8%
    May -0.7%
    Jun. 21.9%
    Jul. 14.0%
    Aug. 16.5%
    Sept.7.6%
    Oct. 4.4%
    Nov.
    Dec.
    Total 1.8%

    Ondertussen is de koers van TSMC dit jaar met 44% gestegen.
    Zouden beleggers er niet verstandig aan doen om nu eens even pas op de plaats te maken om aan te zien of de torenhoge verwachtingen echt wel werkelijkheid worden?

    We zitten nu eenmaal in een bullmarkt. Opportunisme regeert. Dus profiteer ervan. Of gewoon winst nemen.

    Dagchart:

    invst.ly/or4qk

    Indicatoren koelen iets af terwijl de koers netjes blijft liggen. Ijzersterk.

  15. forum rang 6 rene66 22 november 2019 11:46
    quote:

    Inion schreef op 22 november 2019 10:39:

    [...]

    Dank. Interessant verhaal. De hoeveelheid energie nodig om neurale netwerken te trainen is even een eyeopener. Gaan we niet redden met zonnepanelen en windmolens. ;-)

    De CEO van AMAT heeft het over een machine met kamers om structures te maken. Is dat nou een alternatief tov lithografie? Hoe moet ik dat zien?
    Ik vond het ook een interessant verhaal. Een aantal dingen waren al bekend maar een aantal ook niet. De enorme hoeveelheid energie de ze nodig hebben is inderdaad gigantisch. Het is te hopen dat ze dat kunnen verminderen maar dan blijft het nog steeds gigantisch. Ik heb het idee dat 99,99% procent van de mensen geen idee heeft wat er allemaal nodig is en allemaal gaat komen. Ik denk haast dat het alleen op te lossen is met kernenergie in combinatie met technologische vernieuwingen.

    Ik moest ook meteen denken aan ASML, dankzij EUV gebruiken de chips als het ware ook minder energie vergeleken met chips die op gangbare technieken worden gemaakt.

    De data explosie de komende jaren is ook gigantisch. Ik zie alleen maar datacenters voor mij, nieuwe auto's en heel veel chips. De dagen van semisector cycli zijn gewoon voorbij, het is een booming gebeuren wat gaat komen.

    Ook qua innovatie gaat het steeds sneller. Ook het opschalen van lab oplossingen nog grote schaal is een wereld apart. Daar loopt ASML ook tegen aan, het is stukje bij beetje opschalen.

    Ik vond die Iphone ook leuk. Met jaren 80 technologie 14 meter hoog, 600 kWatt en 100 miljoen. Je weet dat alles slimmer en kleiner is, maar het is toch enorm wat ze bereikt hebben.

    Die machine was inderdaad een verhaal apart. Elke kamer kan een laagje opbrengen, ook dat verwarmen en koel proces erbij. Ik heb het idee dat het inderdaad een vervanging is van het lithografie proces. Als forumleden niks te doen hebben of het interessant vinden om te kijken waar wij heen gaan dan is het zekers een aanrader.

  16. forum rang 4 roloff 22 november 2019 12:01
    quote:

    AnalytischDenker schreef op 22 november 2019 10:16:

    [...]Ondertussen is de koers van TSMC dit jaar met 44% gestegen.
    Zouden beleggers er niet verstandig aan doen om nu eens even pas op de plaats te maken om aan te zien of de torenhoge verwachtingen echt wel werkelijkheid worden?
    @AD, als shorter bevalt het je al een hele tijd niet wat de markt doet, ik zou zeggen Deal With It. Lijkt me simpel, maar voor jou kennelijk (nog steeds) niet, gezien je dagelijkse posts in deze.
5.740 Posts
Pagina: «« 1 ... 232 233 234 235 236 ... 287 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in
Premium Premium

Orderintake ASML doet even pijn, maar verandert dit iets aan de beleggingscase?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht