Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Drieslag met eindsprint

TA: Drieslag met eindsprint

Beleggers zijn vooral zeer positief over het principeakkoord dat is gesloten over een voorlopige Amerikaans-Chinese handelsdeal. Bovendien is er eindelijk duidelijkheid over Brexit, nu de Tories de Britse verkiezingen met Let's get Brexit done hebben gewonnen. Ten slotte hebben centrale banken het rentebeleid ongewijzigd gelaten, wat de gemoedsrust onder beleggers ten goede komt.

Drieslag

Met deze drieslag gaan de aandelenmarkten in opperbeste stemming aan een eindsprint beginnen. Op Wall Street zijn de koersen al op all-time-highs gesloten, in Europa worden in elk geval nieuwe hoogtepunten voor dit jaar bereikt.

Zoals het er nu naar uitziet zal 2019 als een uitstekend jaar de boeken ingaan, met voor de AEX de hoogste stand in bijna 20 jaar.

Technisch lijken aandelen hun recente topjes te passeren. Na eerdere duidelijk hogere bodems, zullen deze nieuwe doorbraken de stevige rallies van de afgelopen maanden door te zetten.

Vanuit technisch perspectief bezien is de uitbraak boven de toppen van de afgelopen twee jaar, door recente pull backs, gevalideerd.

AEX zet door

De AEX had de afgelopen dagen moeite met de korte termijn weerstand van 602,37 punten. Desondanks bleven we opwaarts kijken, omdat het korte uptrendje (sinds augustus) intact is gebleven.

De uitbraak boven de voormalige toppenlijn (de blauwe stippellijn) is gevalideerd door een hogere bodem (pullback rond 581,02 punten). Technisch zal een doorbraak door de horde 602,37 de oude uptrend een boost geven, met 609,22 als eerste koersdoel, op wat langere termijn kan de AEX naar 644. 

 

Ongewijzigde rentetarieven

De financiële markten over de hele wereld waren in de afgelopen week gefocust op mogelijke aanwijzingen in het rentebeleid van de centrale banken.

Zoals verwacht heeft de Amerikaanse Fed de rente onveranderd gelaten. Ook voor volgend jaar worden in de VS geen rentestappen verwacht. Volgens de Fed rechtvaardigt de huidige economische ontwikkeling in de VS geen aanpassing in de rente.

In Europa waren markten in afwachting van een rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Ook op ons continent bleef de rente ongewijzigd. Nieuw was dat dit de eerste keer was onder leiding van de nieuwe ECB-president Christine Lagarde.

Wat technisch opvalt in de grafieken, is dat zowel in de VS als in Europa de rente al wekenlang pas op de plaats maakt. Beleggers lijken dus, door middel van hun aan- en verkopen in staatsleningen, een neutraal rentebeleid te verdisconteren.

Technisch is de meerjarige dalende rentebeweging, zowel in Europa als in de VS, tot stilstand gekomen. Desondanks is van een duurzame opwaartse draai in de rente absoluut geen sprake zolang de rentes onder hun lange termijn (200-daags) gemiddelden bewegen.

Korte termijn analyse: Nederlandse kapitaalmarktrente neemt gas terug

De 10-jaars Nederlandse kapitaalmarktrente heeft binnen de horizontale trend het koersdoel rond de weerstand van -0,10% (gevormd op 12 juli) bereikt.

De neutrale fase wordt opwaarts afgerond zodra de Nederlandse rente boven de weerstand weet te breken. Dan mogen we een verdere koersstijging verwachten.

De 10-jaars Nederlandse kapitaalmarktrente heeft pas steun rond -0,46% (de bodem van 3 september).



Lange termijn analyse: Hogere rentebodem

De 10-jaars Nederlandse kapitaalmarktrente lijkt na het verlaten van de dalende trend een mogelijk hogere koersbodem op de grafiek achter te laten.

Een doorbraak boven de weerstand van 0,21% (de top van 3 mei) zou de verbetering bevestigen en opwaarts ruimte vrijmaken. Belangrijk is wel dat de steun van -0,49% (berekend koersdoel) intact blijft.



Korte termijn analyse: Amerikaanse 30-jaars rente stabiel

De Amerikaanse 30-jaars rente beweegt binnen een zijwaarts gericht koerspatroon met steun op 1,92% (de bodem van 28 augustus) en weerstand op 2,65% (gevormd op 12 juli).

De uitbraak zal de nieuwe richting gaan bepalen.


Lange termijn commentaar: Nog geen draai

De Amerikaanse 30-jaars rente is hersteld, maar dit gebeurde nog binnen de dalende trend. Op de grafiek zijn nog wel lagere toppen zichtbaar. Het technische plaatje geeft hierdoor nog geen duurzame opwaartse draai weer.

Bij een daling onder de meest recente koersbodems wordt het zwakke technische plaatje bekrachtigd en de dalende trend hervat.

Pas bij een doorbraak boven de weerstand van 2,65% (de top van 12 juli) komt er ruimte voor koersstijgingen.

Steun ligt rond 1,92% (bodem van 30 augustus).

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:50 Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 2
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Reacties

344 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 13 december 2019 08:30
    Jaha hoe is het mogelijk hé..?!

    2013 Schrokken de Beurzen nog heel erg omdat GB de Eu WILDE verlaten..

    Aenix Verlies van -7% !!!

    Straks 2020 gaat GB door de klinkende Overwinning van de Conservatieven..

    De EU DAADWERKELIJK verlaten en is er straks EUforie op de Beurzen..???!

    Moet niet veel gekker worden..

    (Ondanks een evt ini-Mini Fase 1 Deal die wordt getekend..?!)

    Toegevoegd:

    Een Hard Gelach voor de Bureaucraten in Brussel..

    Ze zijn er met zijn allen HELEMAAL ziek van niemand wilde Commentaar geven..

    Behalve Rutte..

    De Grote Vraag is dan ook natuurlijk: WHO'S NEXT ???!..

  2. forum rang 6 d' Aandelen ' 13 december 2019 08:32
    Een wat euforische reactie op het nieuws, alles sky high terwijl het al flink omhoog gegaan was de afgelopen maanden, even doormodderen maar dan zal er naar mijn idee een negatieve reactie volgen.

    Een Brexit zal voor Nederland in het bijzonder nog een dingetje worden, met alle handel die nu nog vlot verloopt maar strak grote hinder zal gaan ondervinden.

    Ondertussen wordt er door de Overheid betaalde ambtenaren, leraren en anderen gestaakt voor nog meer salaris en minder uren werken.

    Tja je kan niet verwachten dat je met 30 uur werken of minder 3 x per jaar op vakantie kan gaan, de mensen die het echt moeten opbrengen en de gepensioneerden betalen het gelag en de verontwaardiging daarover neemt toe.
  3. [verwijderd] 13 december 2019 08:35
    quote:

    'd Aandelen schreef op 13 december 2019 08:32:

    Een wat euforische reactie op het nieuws, alles sky high terwijl het al flink omhoog gegaan was de afgelopen maanden, even doormodderen maar dan zal er naar mijn idee een negatieve reactie volgen.

    Een Brexit zal voor Nederland in het bijzonder nog een dingetje worden, met alle handel die nu nog vlot verloopt maar strak grote hinder zal gaan ondervinden.

    Ondertussen wordt er door de Overheid betaalde ambtenaren, leraren en anderen gestaakt voor nog meer salaris en minder uren werken.

    Tja je kan niet verwachten dat je met 30 uur werken of minder 3 x per jaar op vakantie kan gaan, de mensen die het echt moeten opbrengen en de gepensioneerden betalen het gelag en de verontwaardiging daarover neemt toe.
    Het. klimaat Daan dat gaat pas geld kosten voor de kleine bedrijven en burger
  4. Diminhu 13 december 2019 08:39
    Feit, beurzen zijn irriationeel bezig. Jammer genoeg kunnen ze langer irrationeel zijn, dan weldenkende mensen solvabel...

    Euforie nu er zeker brexit komt, 3 jaar geleden toen er voor brexit gestemd werd opende de aex -10 procent. En o ja, we stonden toen ook nog eens 50 procent lager... die brexit met of zonder deal is sowieso slechte zaak en dit wordt nu hosanna gevierd.
  5. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 13 december 2019 08:46
    Totaal WAANZIN dit..!!

    De directe effecten van de Brexit op de beurs:
    Alle aandelenbeurzen gingen na het bekend worden van de Brexit fors omlaag. Er werd zelfs gesproken van een "Black Friday" als benaming voor deze vrijdag, die de financiële markten en beleggers zich nog lang zullen herinneren. De Franse beursindex CAC 40 verloor bijvoorbeeld meer dan 10% en de AEX 7%.

    De verklaring hiervoor is dat beleggers de Brexit niet hadden voorzien. De algemene indruk was juist dat Groot-Brittannië in de EU zou blijven. De uiteindelijke beslissing van de Britse kiezers heeft dus voor een schokgolf op de markten gezorgd.

    De belangrijkste beleggers hebben er namelijk voor gekozen hun effecten massaal te verkopen, uit angst voor de negatieve gevolgen van de Brexit voor de economieën van de landen van de Europese Unie. De daling van het aantal kopers en het steeds grotere aanbod van effecten zorgde voor grote verschillen en leidde tot historische koersdalingen.



    Wat zijn de gevolgen voor de aandelenbeurzen op de lange termijn?
    De directe consequenties van de Brexit voor de financiële markten zijn intussen bekend. Het is minder eenvoudig om de effecten op de lange termijn in te schatten. De ongerustheid die zich meester heeft gemaakt van de beleggers treft natuurlijk ook de centrale banken, die op dit moment proberen om diezelfde beleggers gerust te stellen. Ook hebben de centrale banken om de schade te beperken aangekondigd dat ze massaal euro's en yens in de economie zullen injecteren. De Bank of England heeft op zijn beurt beloofd 250 miljard pond in de economie te pompen. Bekend is dat de grote centrale banken, zoals de Europese Centrale Bank, de Bank van Japan, de Bank of England, de Zwitserse Nationale Bank, de Bank of Canada en de Amerikaanse Federal Reserve, in 2013 beloofd hebben om de nodige liquiditeiten te leveren in geval van grote onrust op de financiële markten. Het doel hiervan is om voor stabiele valutakoersen te zorgen.
  6. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 13 december 2019 08:53
    quote:

    sok2 schreef op 13 december 2019 08:45:

    [...]

    Niet de brexit, maar klimaatdictator Timmermans gaat ons in een recessie storten
    Ach.. De zakkenvullende Salon-Socialist Frans Timmermans..

    Die het nét niet werd..

    Say No More...;)

    Toegevoegd:

    Europese Unie is opgericht voor en door:

    * De Politiek;

    * De (Centrale) Banken

    * De Multinationals;

    Onder het mom van:

    Géén geld meer wisselen bij de Bank voor Vakantie's..

    Géén (grote) Kans meer op Oorlog..

    Lekkuh alles Centraal geregeld..

    En daarna kregen "We" de ene na de andere Crisis..

  7. forum rang 6 d' Aandelen ' 13 december 2019 08:54
    quote:

    beer56 schreef op 13 december 2019 08:35:

    [...]Het. klimaat Daan dat gaat pas geld kosten voor de kleine bedrijven en burger
    Dat we niet door kunnen blijven gaan zoals het nu gaat is duidelijk en dat er wat moet gebeuren ook.
    Maar de manier waarop overheden dit willen oplossen heeft veel weg van paniek voetbal en met te veel ad hoc oplossingen.

    In dit kleine landje wonen we met teveel mensen, koeien, varkens, kippen, geiten en andere dieren voor consumptie en zijn we de tweede op het gebied van landbouwproducten in de wereld, kortom het evenwicht is al jaren zoek.

    Dat veranderen gaat geld, veel geld kosten.
344 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links