Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Mr Market heeft altijd gelijk

TA: Mr Market heeft altijd gelijk

Nu 2019 ten einde loopt, kunnen we ons tijdens de feestdagen bezinnen op de vraag waar de beurs volgend jaar heen kan. Ik vraag het Mr Market.

Ik heb heel lang geleden mijn twee belangrijkste beleggingsregels geleerd:
1: De MARKT heeft altijd gelijk
2: Indien de markt ongelijk heeft, gaat regel 1 automatisch in werking.

De moraal hiervan is dat je nooit van Mr Market kunt winnen. Vroeg of laat word je altijd weer door de markt ingehaald.

Boeren, beleggers en de markt

Boeren demonstreerden deze week ook voor betere prijzen voor hun agrarische producten. Maar ook zij hebben te lijden onder de tucht van Mr Market. Doorgaans wordt de hoogte van de prijs voor een product op de markt bepaald. Is de prijs te laag? Dan is er waarschijnlijk te veel aanbod; mogelijk wordt er wel teveel geproduceerd. Bij te veel aanbod zal de prijs altijd dalen.

Is er krapte, het aanbod laag of wordt er te weinig geproduceerd, dan zal de prijs doorgaans stijgen. Dat is de economische wet van vraag en aanbod.

Boeren en beleggers hebben één ding gemeen, beide zijn afhankelijk van Mr Market. Beleggers volgen koersbewegingen van aandelen op financiële markten, terwijl boeren zijn gefocust op prijsbewegingen voor hun producten op agrarische markten.

Door deze aparte link tussen demonstrerende agrariërs en beleggers stuitte ik door het onderwerp Mr Market.

Wet van vraag en aanbod

Agrarische producten verschillen hierin niet van aandelen of vastgoed. Voor spruitjes, om maar wat te noemen, gelden dezelfde wetmatigheden als voor aandelen Philips. Dus ook al smaken de spruitjes fantastisch, zien ze er prachtig uit en vriest het buiten 20 graden, indien de markt wordt overspoeld met spruitjes, zal de prijs dalen. Dit is de wet van vraag en aanbod.

Dus boeren, ook al voelt het land sympathie voor jullie verlangens en eisen, de prijs van spruitjes en tomaten moet door Mr Market en niet op het Malieveld geregeld worden.

Waar gaat de markt heen?

Nu het jaar ten einde loopt, kunnen we ons tijdens de feestdagen bezinnen op de vraag of we nog een aandelen moeten blijven zitten en waar de markt volgend jaar heen kan.

Als belegger is het te veel van een eigen mening vaak fataal. Ben je negatief, dan zie je alleen maar beren langs de weg. Maar ben je positief, zoals ik, dan zie je alleen maar de zon schijnen.

In beide gevallen struikel je vaak over de markt, want die gaat toch altijd zijn eigen weg volgens de wet van vraag en aanbod. Daarom is de mening van Mr Market zo belangrijk.

Opschudden portefeuille

Nu de meeste beurzen doorgebroken zijn, is het aanbod (= verkoopdruk) boven de markten weg. Dit biedt een ideaal klimaat om de portefeuille op te schudden.

Ik ben positief, want de markt heeft een perfecte pullback voltooid. Wat waren de signalen (lees verder onder de grafiek)?

/grafieken/10aexweek.gif

 

Signaal 1

Als we de lange-termijngrafiek van de AEX vanaf 2016 nemen, dan zien we goed wat de markt heeft gedaan. Tussen 2015 en 2018 bewoog de AEX in een uptrend en steeg de index van 375 naar 576 punten.

In de periode 2018-2019 maakte de AEX een pas op de plaats en is een consolidatie gevormd in de vorm van een Hoofd & schouder (zie uitleg onderaan). Deze consolidatie heeft de uptrend dus onderbroken.

Eind 2019 steeg de beurs door de tweejarige horde van 581-586. Dit gaf signaal 1 (op de voorbeeldgrafiek onderaan): het koopsignaal.

Signaal 2

Kort na de uitbraak heeft de beurs even getalmd, onder andere door onzekerheid over het handelsconflict tussen de VS en China. Maar de oude weerstand (a-b op de voorbeeldgrafiek) heeft de koersdalingen prima opgevangen.

Deze terugval vormde de feitelijke pullback. In de afgelopen weken is de koersval goed opgeveerd vanaf de oude horde rond 581 punten. Dit is signaal 2.

Signaal 3

Na een geslaagde pullback is het logisch dat weer een rally volgt, want beleggers die eerst de boot hadden gemist zullen nu alsnog instappen.

In de opleving die daaruit volgt wordt de laatste top (603) gebroken. Dit is dan signaal 3, de laatste kans om nog in te stappen.

Koersdoel 700

Daarna vertrekt de AEX, met 700 als ultieme koersdoel. Dit koersdoel berekenen we door de afstand tussen het hoofd (circa 115 punten) op tellen op bij het uitbraakpunt 586,50.

Een tussenliggend koersdoel ligt rond 644 punten. Dit koersdoel berekenen we door de afstand tussen de schouder rond 528,68 (circa 58 punten) op tellen op bij het uitbraakpunt 586,50.

Als stoploss voor deze positieve visie nemen we de bodem rond 553,85 punten. Zakt de beurs hieronder, dan breekt de opmars.

Uitleg (grafiek) uitbraak Hoofd & schouders met bullish pullback

Meestal  biedt een uitbraak uit een Hoofd & schouder maar liefst drie koopmomenten aan, hieronder signalen genoemd.

Signaal 1: Een koopsignaal treedt op indien de koers de belangrijke toppen a en b breekt. Op de AEX zijn deze toppen in de periode 2018 en 2019 gevormd tussen 581 en 586,50. U kunt nu instappen.

Signaal 2: De terugval naar de oude toppen biedt een nieuwe (tweede) kans om aan boord te gaan. Deze terugval is de feitelijke pullback. Op de AEX lagen deze toppen in de zone  tussen 581 en 586,50 punten.

Signaal 3: Tenslotte wordt ook het hoogste punt gepasseerd: uw derde en laatste kans om mee te doen. De trein is nu vertrokken. Op de AEX  lag deze laatste top rond 602,50 punten.

/grafieken/pbbullie.gif

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 61
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Reacties

116 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 d' Aandelen ' 20 december 2019 08:12
    Goedemorgen,

    Mr. Market heeft altijd gelijk en technisch gezien kan ik jouw betoog wel volgen.

    Maar we staan ook aan het begin van een grote transitie waarbij de weerstand tegen het gebruik van fossiele brandstoffen steeds groter wordt en het besef groter wordt dat fossiele brandstoffen a) niet oneindig zijn b) de vervuiling van ons milieu steeds groter wordt en c) dat wij als mensen moeten realiseren dat wij niet op dezelfde manier kunnen blijven doorgaan de aarde volledig uit te putten.

    Nieuwe uitdagingen zijnde fossiele brandstoffen vervangen door een echt milieu vriendelijk alternatief, de groei van de wereldbevolking afremmen, eerlijker verdeling van wat de aarde ons biedt en aanpak van de gevolgen van klimaatverandering en vervuiling van lucht en water en vooral aanpak de opwarming van de aarde, kijk maar naar Afrika, Australië en Zuid Amerika wat de gevolgen zijn.

    Geen focus op steeds meer groei maar veel verstandiger en verantwoordelijker omgaan met onze leefomgeving.
  2. forum rang 6 ttroo 20 december 2019 08:36
    Aziatische beurzen komen ook vanochtend maar moeizaam vooruit. De Westerse Schulden Wereld is de enige wereld die enthousiast te krijgen is maar in Europa lijkt het enthousiasme tot stilstand te komen. Goud en zilver proberen die down trend, waar ze al een tijdje inzitten te verlaten. Het is saai.
  3. Diminhu 20 december 2019 08:44
    Die dax elke dag rood (behalve maandag) en op weekbasis ook rood, de aex op weekbasis groen.Gisteren shorts vanvorige vrijdagavond er met klein verlies uitgegooid (nadat ik maandag groot verlies had)
    Slecht jaar hier. Teveel short gezeten, en dat nadat ik vorig jaar in december long ging rond 502...Werd aardig uitgestopt toen het zakte naar 470...En dit jaar te veel short gegaan (vanaf initiele herstel naar 516)

    Jammer maar helaas. Nieuw jaar, nieuwe kansen. - 25k op boosters dit jaar. Pijnlijk. Dat gaan we niet meer goedmaken dit jaar, ik stop er ook mee, ff 2 weken vakantie en vanaf half januari zien we wel weer.
  4. [verwijderd] 20 december 2019 09:26
    quote:

    'd Aandelen schreef op 20 december 2019 08:12:

    Goedemorgen,

    Geen focus op steeds meer groei maar veel verstandiger en verantwoordelijker omgaan met onze leefomgeving.
    Goedemorgen,

    Zal erg moeilijk zijn Daan, als hier de schooljeugd door de straat komt kun je iedere dag een paar emmers met puin ruimen.
    Het zijn vooral lege blikjes en plastic fast food zakjes.
    Ik bedoel hier mee dat volgens mij die ouders van die kinderen geen klap beter zijn.
    Ik ga wat klussen leuke weekend allemaal.
  5. Stock Exchange Monkey 20 december 2019 09:38
    quote:

    Snugger schreef op 20 december 2019 09:33:

    Een beetje ijdelheid hoort erbij!..

    Maar je zit trouwens behoorlijk scheef hoor, Mr Market..
    Snugger id=11992608 date=2019 12-08 21:08 schreef:
    Voorbeeldje dan maar? S&P500 short, stoploss 3155….
    Zo gecompliceerd is het allemaal niet, het stoploss niveau is het niveau wat de index niet zal aantikken...

    Snugger id=12001189 date=2019 12-12 16:16]
    Ach omhoog..,de kudde zal het nooit verder schoppen dan 1,618%. En da's bij S&P 3183…
    De AEX heeft ook zo'n punt waar de kudde stopt met draven..

    U ook denk...
116 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links