Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Draadje:Pensioenfondsen en effect op de beurs

10.075 Posts
Pagina: «« 1 ... 481 482 483 484 485 ... 504 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 24 december 2019 18:15
    Werknemers pompstations mogen drie jaar eerder met pensioen

    Medewerkers van pompstations kunnen voortaan drie jaar eerder stoppen met werken. Dat zijn vakbond FNV Metaal en de werkgeversorganisaties Bovag en Beta dinsdag overeengekomen.

    In de nieuwe cao voor de 17.000 werknemers in de branche is vastgelegd dat alle medewerkers onder de regels uit het pensioenakkoord vallen voor een zwaar beroep. 'Meer dan terecht, want deze medewerkers staan de hele dag, werken op onregelmatige tijden en hebben te maken met onveiligheid’, stelt FNV-bestuurder Albert Kuiper.

    Ook is het generatiepact uit de vorige cao uitgebreid. Oudere werknemers kunnen vanaf zestig jaar minder werken. Ze werken dan 80%, krijgen daarvoor 90% loon en bouwen 100% pensioen op.

    De sociale partners zijn verder overeengekomen dat alle werknemers tijdens de looptijd van de cao met €140 bruto per maand erop vooruitgaan. De nieuwe cao begint op 1 januari 2020 en is twee jaar lang geldig.

    fd.nl/economie-politiek/1329348/werkn...
  2. forum rang 10 voda 13 januari 2020 08:15
    Pensioen voor werkenden weer duurder

    Een grote groep werknemers en werkgevers gaat in 2020 toch meer betalen voor pensioen, ondanks de oproep van minister Wouter Koolmees om premies niet te laten stijgen.

    Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het FD en PensioenPro naar de ontwikkeling van pensioenpremies. Wanneer premies stijgen, gaat dat ten koste van loon van werknemers of bedrijfswinsten. Daarnaast kiezen steeds meer fondsen ervoor om minder pensioen te beloven voor de ingelegde premie, werknemers zijn dan in feite ook duurder uit.

    Begin van de orkaan

    Pensioenfondsen en deskundigen waarschuwen voor meer en grotere ingrepen volgend jaar, door de lage rente en lagere verwachte beleggingsrendementen. 'Wat we zien zou wel eens het begin van een orkaan kunnen zijn', zegt pensioenadviseur Hans Kennis van Montae & Partners.

    Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken riep sociale partners eind vorig jaar op de premies dit jaar nog niet te laten stijgen. Hij deed dat tegelijkertijd met zijn besluit om pensioenfondsen de ruimte te geven kortingen op de pensioenen een jaar uit te stellen zodat er 'rust' is voor de uitwerking van het pensioenakkoord. Koolmees noemde het uitstellen van kortingen én premieverhogingen ‘evenwichtig’, omdat van het eerste vooral gepensioneerden profiteren en van het tweede vooral werkenden.

    Premie omhoog, opbouw omlaag

    Maar bij de helft van de 48 bedrijfstakpensioenfondsen stijgt de premie alsnog, of krijgen werknemers minder terug voor hun inleg. Bij die fondsen sparen circa 600.000 werknemers voor hun pensioen. In de bouw bijvoorbeeld stijgen de premies met 10%, in de glastuinbouw en bloembollenteelt met 13% en bij bedrijven aangesloten bij pensioenfonds Zoetwaren met 12%. Bibliotheekmedewerkers en personeel van levensmiddelengroothandels blijven hetzelfde betalen maar bouwen vanaf dit jaar respectievelijk 20% en 12% minder pensioen per jaar op.

    Van de grootste tien pensioenfondsen verhogen alleen Bouw en BPL (Landbouw) dit jaar de premie. De anderen maken wel een pas op de plaats. Maar zij voorzien forse premiestijgingen voor volgend jaar. Een aantal fondsen heeft dat ook al aangekondigd. In de metaalsector waarschuwen PME en PMT vast dat de premie in 2021 met 16% (PME) tot 26% (PMT) stijgt. Pensioenfonds Grafische Bedrijven (PGB) verhoogt volgend jaar de premie met 17%. Ambtenarenpensioenfonds ABP, dat dit jaar niets aan premie of opbouw doet, kreeg daarvoor stevige kritiek van het eigen Verantwoordingsorgaan.

    Premie onder de kostprijs

    Naast de kortingsdreiging en uitblijvende indexatie (de compensatie voor inflatie) bij pensioenfondsen, zorgt ook de premie voor steeds meer verdeeldheid in de pensioensector. Die moet door de lage rente eigenlijk nog verder omhoog dan al gebeurt. Pensioenfondsbestuurders vinden het steeds moeilijker om te verantwoorden dat zij pensioen beloven, maar daar niet genoeg premie voor innen.

    De premiedekkingsgraad, die aangeeft in hoeverre de premie de kosten van pensioenopbouw dekt, is vorig jaar bij veel fondsen tot rond 70% gedaald. Met name gepensioneerden zijn daar boos over, omdat te lage premies ten koste gaan van de dekkingsgraad van een pensioenfonds. De kans op korten van pensioenen wordt dan groter en die op indexatie kleiner.

    Stijgende pensioenkosten

    Werkgevers en werknemers op hun beurt hikken tegen de almaar stijgende pensioenkosten aan. Dat verkleint de ruimte om de lonen te laten stijgen, zegt bijvoorbeeld werkgeversorganisatie Bouwend Nederland.

    Ondernemingspensioenfondsen, verbonden aan een bedrijf en niet aan een hele sector, zijn vaak later met hun premiebesluit en maken die niet altijd bekend. Maar ook daar wordt ingegrepen blijkt nu al. Bij AkzoNobel Pensioenfonds bijvoorbeeld blijft de premie (circa 27%) gelijk, maar verlaagt de opbouw met bijna 15%. Als de premie vorig jaar €100 aan pensioen voor later opleverde, wordt dat dit jaar nog maar €85. Shell en Unilever laten weten dat de premies dit jaar stijgen, maar niet met hoeveel.

    fd.nl/economie-politiek/1330286/pensi...
  3. forum rang 10 voda 14 januari 2020 11:58
    Pensioenfonds kan weer aankloppen bij uitvoerder APG, maar niet bij PGGM of MN

    APG staat als enige van de drie grote Nederlandse pensioenuitvoerders weer open voor nieuwe pensioenfondsen die willen aansluiten. Dat zegt bestuursvoorzitter Gerard van Olphen in gesprek met het FD.

    De stap van APG — met klanten als pensioenfonds ABP en Bouw de grootste pensioenuitvoerder van Nederland — komt gelegen. Steeds meer pensioenfondsen klagen dat zij grote moeite hebben om een uitvoerder te vinden voor de administratie van hun pensioenen: het bijhouden van wie hoeveel pensioen moet krijgen en dat uitkeren. De meeste fondsen doen dat niet zelf.

    Huis op orde

    De drie grote uitvoerders, naast APG, ook PGGM en MN, accepteerden de afgelopen jaren geen nieuwe klanten voor pensioenbeheer, of namen zelfs afscheid van fondsen. Tegelijkertijd trekken kleinere partijen zich terug uit deze markt die draait om schaalgrootte, omdat zij te weinig verdienen. In de sector waarschuwen bestuurders en adviseurs dat pensioenfondsen uit nood zelfs kiezen om dan maar te fuseren met een groter fonds. 'Er wordt echt geleurd met fondsen’, zei bestuursvoorzitter Toine van de Stee van pensioenuitvoerder BlueSky Group vorige maand in vakblad PensioenPro.

    Ook APG, dat 4,5 miljoen pensioenen en €534 mrd (eind november 2019) aan vermogen beheert, heeft al jaren geen nieuwe klanten aangenomen voor pensioenbeheer. Een uitzondering was Architectenbureaus, vanwege de verwantschap met de bestaande klant pensioenfonds Bouw. 'We hebben de afgelopen jaren gezegd: we concentreren ons op onze kernactiviteiten. Het huis op orde maken stond voorop', zegt APG-bestuursvoorzitter Van Olphen nu. APG verkocht onder meer dochters InAdmin en Loyalis om zich helemaal te kunnen richten op pensioenen. Nu die verkopen zijn afgerond, wil Van Olphen 'het signaal afgeven dat pensioenfondsen hier welkom zijn als nieuwe klant'.

    Nog steeds staat APG niet open voor alle fondsen die aankloppen. ‘Het moet wel wat toevoegen’, aldus Van Olphen. Als het leidt tot schaalvoordelen zijn klanten welkom. Geen minifondsjes dus, met maar een paar honderd deelnemers. En ook geen fondsen met mega-ingewikkelde pensioenregelingen die heel anders zijn dan die van de fondsen die APG al als klant heeft.

    PGGM en MN zijn dicht

    De nummer twee en drie, PGGM en MN, bevestigen maandag dat pensioenfondsen die een nieuwe uitvoerder zoeken bij hen niet terechtkunnen. PGGM, de tweede uitvoerder van Nederland, kondigde twee jaar terug aan terug te gaan naar de basis: de pensioenen van Zorg en Welzijn (PFZW). Pensioenfondsen die klant willen worden van PGGM rest maar een optie: fuseren met PFZW. Ook MN concentreert zich op de bestaande klanten, de metaalfondsen PMT en PME en het pensioenfonds voor de Koopvaardij.

    Pensioenuitvoerder TKP, een Aegon-dochter, wil afscheid nemen van een aantal klanten, waaronder nota bene het pensioenfonds van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Dat fonds en pensioenfonds IBM zoeken nieuw onderdak. Adviseur AON is helemaal gestopt met de pensioenuitvoering. Nieuwkomers, bijvoorbeeld uit de automatisering, proberen het gat te vullen, maar zij moeten zich nog bewijzen. Pensioenfonds Detailhandel stapt als eerste over naar Cap Gemini. Centric heeft een paar kleinere pensioenfondsen als klant weten aan te trekken die weg moesten bij Syntrus Achmea.

    Voor de financiële crisis hadden de Nederlandse pensioenuitvoerders juist de ambitie om flink te groeien. De grote pensioenfondsen zetten toen hun uitvoerders op afstand. Zo werd PGGM losgekoppeld van pensioenfonds Zorg en Welzijn en APG van ambtenarenfonds ABP. Maar het aantrekken van andere pensioenfondsen als klant, leverde tegen de verwachtingen in niet veel nieuw geld op. En wel veel meer complexiteit, omdat al die fondsen andere pensioenregelingen hebben.

    fd.nl/economie-politiek/1330798/pensi...
  4. forum rang 10 voda 15 januari 2020 12:06
    APG-topman: 'Nog meer uitstel pensioenakkoord kunnen we niet maken'

    'Tijd voor een doorbraak'. En: 'partijen moeten uit hun schuttersputje komen'. Bestuursvoorzitter Gerard van Olphen van APG, de grootste pensioenuitvoerder van Nederland, laat er geen misverstand over bestaan. Politiek, sector en sociale partners mogen het pensioenakkoord niet meer laten mislukken. 'Nog meer uitstel kunnen we niet maken.'

    Van Olphen deed die oproep in zijn eigen organisatie, in zijn Nieuwjaarstoespraak tegenover de mensen die 4,5 miljoen pensioenen en €534 mrd beheren voor onder anderen ambtenaren, bouwvakkers en schoonmakers, maar wil hem ook delen met de buitenwereld. 'We hebben nog honderd dagen, in een debat dat al elf jaar duurt.’

    Veel tijd is er inderdaad niet meer. Volgens minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken moeten kabinet, werkgevers en werknemers in april klaar zijn met de uitwerking van de twee pensioencontracten uit het vorig jaar gesloten pensioenakkoord. Een meer collectief contract — een wens van de bonden — en een individueler contract zoals het kabinet wilde. Dat tijdschema is krap en succes niet verzekerd, klinkt het in de pensioensector.

    'Of het 1 april, 1 mei of 1 juni wordt, dat maakt niet zoveel uit', zegt de APG-topman over het krappe tijdpad. 'Maar na de zomer, of na de verkiezingen? Dat is spelen voor tijd en doet geen recht aan hoe belangrijk het is dat Nederland weer vertrouwen krijgt in het pensioenstelsel. Aan de ene kant hebben we het beste pensioenstelsel in de wereld. Het is het best gefinancierde stelsel. Maar aan de andere kant: de Nederlander vertrouwt het niet. De rek is er gewoon uit.'

    U pleit voor een doorbraak. Waarom nu?

    'Het is niet zo dat ik twijfel aan dadendrang of integriteit. Maar het is een ingewikkelde discussie. Het moet zorgvuldig. En dan blijven we toch een beetje hangen. Het pensioenakkoord ging vooral over de AOW-leeftijd en eerder stoppen met werken. Er lagen contouren voor de tweede pijler met twee nieuwe pensioencontacten om verder uit te werken. Veel weten we al: het worden premieregelingen, het risico verschuift richting deelnemers. Vervolgens moet de vraag dan zijn: hoe gaan we die deelnemers zo goed mogelijk helpen? Maar het lijkt nu alsof tegenstellingen nog steeds worden gekoesterd.'

    In april moet het rond zijn. Wat zijn dan de stappen die de partijen nu moeten zetten?

    ‘Wat je nu vaak ziet, is een discussie in de trant van 'mijn contract is superieur aan jouw contract'. Eerlijk gezegd lijken de twee nieuwe contracten best wel op elkaar. Hoe je het ook wendt of keert: het zijn beide premiecontracten: waarbij we uitgaan van de premie en met beleggingsrendementen toegroeien naar een verwachte pensioen. Er is geen - schijn van - garantie meer. En dan is het ene contract een individueel contract met een aantal collectieve elementen en het ander is een collectief contract met een aantal individuele kenmerken. Voor de deelnemer is dat niet zo heel verschillend.'

    'In mijn eigen woorden: heel veel mensen zijn goed - wij soms ook - in het bewonderen van het eigen schuttersputje. Het zou toch mooi zijn als we in staat zijn om daar uit te komen. En het gesprek op te zoeken. Niet bij iedere oplossing meteen denken: hier is een volgend probleem.'

    Wat als het nu niet lukt, wat betekent dat dan voor de deelnemers van APG?

    'Stel nu dat er eind dit jaar geen pensioenakkoord is, en de wereld blijft een beetje zoals die is, dan is de vraag wat gaat de minister volgend jaar doen? Als hij niet opnieuw uitstel wil geven voor kortingen dan komen er mogelijk fondsen in een horrorscenario: pensioenpremie verhogen, toekomstige opbouw verlagen en bestaande pensioenen korten. En dat moeten wij zo doen dat deelnemers dit begrijpen en ervaren als rechtvaardig voor jongeren, voor werkenden midden in hun carriere en voor gepensioneerden. Dat is een enorm dilemma. Daarom zeg ik: playing for time, dat is niet de route.’

    Komen premieverhogingen en kortingen er met een akkoord dan niet?

    ‘Dat durf ik niet zeggen. Het is niet zo dat als er een nieuw pensioencontract er in één keer een heleboel geld bijkomt of dat er een lang leven risico of de rente er in ene heel anders uitziet. En het is ook niet zo dat als we dit jaar een akkoord hebben, dat we dan op 1 januari een nieuw pensioenstelsel hebben. Maar er ontstaat wel weer een nieuw perspectief en mensen moeten daar ook weer vertrouwen in krijgen. Dat ben ik ben met FNV-onderhandelaar Tuur Elzinga eens (die opriep volgend jaar alvast te beginnen met indexeren, red). Of dan volgend jaar indexeren de goede route is, dat is een tweede.’

    fd.nl/economie-politiek/1330774/apg-t...
  5. agapim 15 januari 2020 19:16
    Eerst een REËELE REKENRENTE, zeker als we overgaan naar "premiecontracten" met een risicoverschuiving naar de deelnemers !

  6. forum rang 10 voda 23 januari 2020 12:44
    Pensioenfondsen met 18% rendement nog niet uit problemen

    Afgelopen jaar was een uitstekend jaar voor de beleggingen van pensioenfondsen. Dat bevestigen de hoge beleggingswinsten die de vijf grootste pensioenfondsen donderdag bekendmaken. Ambtenarenpensioenfonds ABP, pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), de metaalfondsen PMT en PME en pensioenfonds Bouwnijverheid boekten rendementen van 17% à 18%. De resultaten van kleinere fondsen zijn doorgaans in lijn met de grote vijf.

    De hoge rendementen laten zich niet rijmen met de voortdurende dreiging van kortingen op de pensioenen, vinden de voorzitters van de grote pensioenfondsen. Voor PMT bijvoorbeeld was een rendement van 18,1% 'niet genoeg' om die dreiging af te wenden, zegt voorzitter Jos Brocken van het pensioenfonds. 'Onze deelnemers worden er tureluurs van.'

    Kortingsdreiging

    Tegenover de groei van het belegd vermogen stond, door de daling van de rente in 2019, een ongeveer even snelle stijging van de verplichtingen - de waarde van de beloofde pensioenen. Immers: hoe lager de rente, hoe hoger de verplichtingen. PFZW bijvoorbeeld boekte een rendement van bijna 19%, maar zag de verplichtingen met bijna 18% stijgen.

    De dekkingsgraden van fondsen zijn daardoor nauwelijks van hun plaats gekomen vergeleken met eind 2018. Voor volgend jaar hangt de kortingsdreiging daardoor opnieuw boven miljoenen pensioenen. En indexatie zal er al helemaal zelden inzitten.

    De fondsen hopen dat het pensioenakkoord hier verandering in kan brengen en zij bij hoge rendementen de pensioenen wel kunnen verhogen. Daar staat dan wel tegenover dat bij financiële tegenvallers pensioenen ook sneller omlaaggaan. Het topjaar 2019 volgt bijvoorbeeld op het zeer magere 2018, het slechtste beleggingsjaar sinds de financiële crisis.

    ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool tempert bovendien de toekomstverwachtingen, ondanks een rendement van 17% afgelopen jaar en van gemiddeld 7% vanaf de crisis. 'Nu hebben we een goed beleggingsjaar achter de rug', zegt zij, 'maar we verwachten dat de rente de komende jaren laag zal blijven. Ook verwachten we, net als andere grote beleggers, lagere rendementen, van gemiddeld rond de 4%.'

    De beleggingswinsten van 2019 zijn deels te danken aan de sterk gedaalde rente in dat jaar, waardoor obligaties en rentederivaten meer waard werden. Daarnaast waren er goede prestaties van aandelen en vastgoedbeleggingen, die vooral aan het begin van het jaar de schade van 2018 deels inliepen.

    Bij Bouw bijvoorbeeld stegen de vastrentende waarden - goed voor 40% van de portefeuille - 9% in waarde. Aandelen - ruim een kwart van de beleggingen - werden bijna 27% meer waard. Vastgoed - een zesde van de portefeuille - leverde een beleggingswinst op van bijna 12%. In de laatste maanden van vorig jaar deden de aandelenbeurzen een pas op de plaats en steeg de rente: dat leidde in het vierde kwartaal tot beleggingsverliezen bij pensioenfondsen.

    Dekkingsgraden onder de 100%

    De grote vijf maken donderdag ook officieel bekend wat hun dekkingsgraden waren eind 2019. Die lagen - behalve bij Bouw - onder de 100%. Minder grote fondsen kwamen afgelopen week al met hun dekkingsgraden. De grote lijn was begin januari al bekend: dankzij een stijging van de rente zijn dekkingsgraden in het laatste kwartaal van vorig jaar weer opgelopen, waardoor de meeste fondsen dit jaar de pensioenen toch nog niet hoeven te verlagen.

    Slechts twee fondsen, de metaalfondsen PMT en PME, hebben aangekondigd dat zij alsnog een beroep moeten doen op de uitstelregeling die minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken eind november in het leven riep. Zonder dat uitstel hadden zij de pensioenen moeten korten. Mogelijk zijn er nog een aantal kleinere fondsen die ook een beroep op uitstel doen. Maar bij grote fondsen zoals ABP, PFZW en BPL (Landbouw) en PNO Media, waar eerder wel voor kortingen werd gevreesd, is dat niet nodig.

    Dekkingsgraden grotere bedrijfstakpensioenfondsen eind 2019

    ABP 97,8%

    Zorg en Welzijn 99,2%

    PMT (Metaal en Techniek) 98,8%

    Bouwnijverheid 114,1%

    PME (Metalektro) 98,7%

    PGB 105,4%

    Vervoer 103,2%

    Detailhandel 112%

    BPL 96,6%

    Spoorwegpensioenfonds 111,1%

    Woningcorporaties 113,1%

    Horeca & Catering 109%

    Werk- en (re)Integratie 105,5% (beleidsdekkingsgraad)

    Schilders-, Afwerkings- en Glaszetbedrijf 107,8%

    Levensmiddelen 94,7%

    PNO Media 99,5%

    Zorgverzekeraars 105,8%

    Schoonmakers en Glazenwassers 92,1%

    Architectenbureaus 111,2%

    fd.nl/economie-politiek/1331751/pensi...
  7. agapim 23 januari 2020 13:49
    Waarbij wellicht ten overvloede opgemerkt dat de bovengenoemde dekkingsgraden zijn berekend met een IRREËELE REKENRENTE !

    Wanneer een reëele rekenrente wordt gehanteerd gaan de dekkingsgraden van de "grote drie" allemaal richting de 110% !

    .
  8. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 23 januari 2020 22:46
    quote:

    agapim schreef op 23 januari 2020 13:49:

    Waarbij wellicht ten overvloede opgemerkt dat de bovengenoemde dekkingsgraden zijn berekend met een IRREËELE REKENRENTE !

    Wanneer een reëele rekenrente wordt gehanteerd gaan de dekkingsgraden van de "grote drie" allemaal richting de 110% !
    Meer dan dat!

    Op pg 62 van het ABP-jaarverslag 2018 staat een interessante tabel. Daaruit valt af te lezen dat als de (idd irreële) rekenrente in 2019 met 1% gestegen zou zijn ipv. met 0,7% gedaald, dat dan de DG (bij het daadwerkelijk in 2019 gehaalde beleggingsrendement van bijna 17%) gestegen zou zijn tot 118%!
    En bij 0% rendement nog altijd tot 106%.

    Laat staan bij een reële rekenrente van zeg tegen de 3%. Zie hier de huidige rekenrentewaanzin in optima forma. Volksverlakkerij is het.
    Lager kan de officiële rekenrente bijna niet meer, hoger wel. Ben benieuwd naar het overeenkomstige tabelletje in het nog te verschijnen JV20129.

    NB. Om kritische opmerkingen van oplettende lezertjes voor te zijn: bovengenoemde tabel en het rekensommetje zijn gebaseerd op de balanscijfers (bezittingen vs verplichtingen) per ultimo 2018. Over heel 2019 zou de DG ca een procent lager uitkomen dan genoemd door a) natuurlijke groei van de verplichtingen (lonen hoger dan vroeger), en b) ontvangen premies bij het ABP een miljardje lager dan de uitkeringen.

  9. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 24 januari 2020 00:27
    Hoezeer de huidige berichtgeving over pfn losgezongen is van de werkelijkheid moge ook blijken uit het volgende.

    In de ABP-jaarverslagen wordt naast de gewone DG ook de 'reële dekkingsgraad' genoemd. Dat is wat de DG (theoretisch) zou zijn indien de verplichtingen volledig voor prijsinflatie geïndexeerd zouden worden. Die reële DG stond eind 2018 op 84,9% (valt me nog mee), bij de huidige officiële rekenrente wel te verstaan.
    Helaas geen 100%, maar wel in een stijgende trend (in 2015 was het nog 80,6%).
    Dat lees je in de pers nu nooit, die schrijven alleen maar dat het slecht gaat met onze pfn.

    Nog duidelijker zie je dat bij de 'absolute dekkingsgraad'. Dat is de DG bij rekenrente nul (oftewel bij niet-verdisconteerde verplichtingen). Die wordt nergens gepubliceerd maar het is mijn hobby die regelmatig te schatten. Ik doe dat adhv van de rentegevoeligheden (zie mijn vorige post), en ook nog op een andere manier. Voor het ABP komen de twee uitkomsten heel aardig (binnen een procent) overeen. De tweede methode gebruik ik voor alle pfn bij elkaar, uitgaande van de DNB-totalen daarvoor.

    De absolute DG ligt voor de meeste pfn, incl. de 'grote drie', momenteel in de range 82%-89%, voor alle pfn bij elkaar aan de bovenkant daarvan. Het betekent dat het geld voor de huidige pensioenaanspraken nu al bijna voor 90% in huis is, ook al komen die pas over 10, 20, 30, 40, ... jaar tot uitkering. En al die tijd kan het ingelegde geld renderen!

    Dat mag ook wel, zal je zeggen, want er is inflatie en je wilt tussentijds toch wel een keertje indexeren. Maar ik wil de mythe "het gaat steeds slechter" ontzenuwen. Het tegendeel is waar.
    De absolute DG's zijn al jaren in een stijgende trend. Omdat ze niet (reken)rentegevoelig zijn is dat ook een stabiele trend. Enkele jaren geleden lagen de absolute DG's nog onder de 80% en tien jaar geleden rond de 70%. Aan het begin van deze eeuw onder de 60% en in de 90-er jaren rond of zelfs onder 50%.

    Het gaat gewoon goed met onze pfn! Knot, Koolmees en Dijsselbloem vertellen sprookjes, en het journaille -ook bij FD en DFT- is te dom om dat door te hebben.

  10. forum rang 10 voda 3 februari 2020 19:29
    'Verhoging pensioenen in overgang naar nieuw stelsel mogelijk'

    De overgang naar een nieuw pensioenstelsel biedt de mogelijkheid om gepensioneerden te compenseren voor de gemiste indexatie van de afgelopen jaren. Dat zegt pensioenwetenschapper Bas Werker van de Universiteit van Tilburg en betrokken bij de uitwerking van het vorig jaar gesloten pensioenakkoord.

    ‘Als je tot de conclusie komt dat volgens de nieuwe regels pensioenen de afgelopen jaren wel hadden kunnen stijgen, dan kun je daar in de transitie voor corrigeren’, aldus Werker bij een bijeenkomst van onderzoeksinstituut Netspar.

    Rondom de onderhandelingen over de uitwerking van het pensioenakkoord valt steeds vaker te horen dat compensatie van gepensioneerden voor hun gedaalde koopkracht, geen taboe is. Ouderenorganisaties pleiten daar al langer voor. Maar een pleidooi van vakbond FNV, een van de partijen die het pensioenakkoord onderschrijft, om volgend jaar al de pensioenen al te verhogen, kreeg eind vorig jaar nog veel kritiek.

    'Geef pensioenfondsen die van plan zijn om over te stappen op het nieuwe pensioencontract de ruimte om te indexeren als zij dat onder de nieuwe regels wel zouden kunnen’, aldus onderhandelaar Tuur Elzinga tegen het FD. ‘Anders heb je straks een hele generatie die indexatie heeft gemist.'

    Pensioenfondsen hebben veel last van de sterke daling van de rente en opgelopen levensverwachting sinds de financiële crisis. Pensioenen — met name bij grote pensioenfondsen — zijn al meer dan tien jaar niet verhoogd. De koopkracht van een pensioen bij bijvoorbeeld ambtenarenfonds ABP is daardoor al met zo’n 20% achteruitgegaan sinds 2008. Bij de metaalfondsen PMT en PME zijn de pensioenen ook nog eens gekort.

    Het nieuwe pensioenstelsel moet een pensioencontract opleveren waarin pensioenen weer kunnen stijgen bij goede beleggingsresultaten, maar ook sneller omlaaggaan bij tegenvallers. De verwachting is dat pensioenen vaker zullen stijgen, dan dalen. En het pensioen moet stabieler worden naarmate iemand ouder wordt. Werkenden krijgen in het nieuwe stelsel meer zekerheid dat de premie die zij inleggen ook echt gebruikt wordt voor hun eigen pensioen en niet om klappen elders op te vangen.

    Als dat allemaal lukt en blijkt dat met deze regels pensioenen de afgelopen jaren wel omhoog hadden gekund, dan is er volgens Werker best iets voor te zeggen om de huidige gepensioneerden te compenseren. ‘Maar niet door de rekenrente te verhogen’, zegt hij. Daardoor lijken fondsen rijker, terwijl er geen geld bijkomt en dit ten koste gaat van jongeren.

    Wat volgens hem wel kan, is meer vermogen aan ouderen toerekenen en daar eerlijk bij zeggen dat dit ten koste gaat van werkenden. Een andere optie is een deel van de verwachte rendementen vast aan gepensioneerden uitkeren. Maar als de werkelijke rendementen lager uitvallen, zou hun pensioen ook weer omlaaggaan. Werkenden blijven dan buiten schot.

    Werker wijst kritiek dat dit oneigenlijke herverdeling is, van de hand. In de overgang naar het nieuwe stelsel zijn er nog veel meer afspraken die zullen leiden tot het schuiven van vermogen tussen groepen. Zoals het afschaffen van de doorsneesystematiek en de compensatie daarvoor. ‘Uiteindelijk moet dat allemaal bij elkaar worden opgeteld en moet je er een streep onder zetten, ook als je het niet precies kunt uitrekenen’, zegt Werker. In het huidige pensioenstelsel is immers niet vastgelegd van wie het geld is, alleen op welke uitkering mensen recht hebben.

    Of dit allemaal juridisch haalbaar is, is een van de vele vragen die nog op tafel liggen bij de uitwerking van het pensioenakkoord. Kabinet en sociale partners werken daar achter gesloten deuren al maanden hard aan. Daarbij gaat het nog steeds over hoe het nieuwe pensioenstelsel er precies gaat uitzien. Maar ook over de overgang van de huidige naar de nieuwe situatie.

    fd.nl/economie-politiek/1333115/verho...
  11. forum rang 10 voda 4 februari 2020 07:02
    Beleggingskosten aanvullend pensioen erg hoog voor kleine belegger

    Zzp'ers en anderen die hun pensioen laten groeien via een aanvullende regeling, zijn vaak duur uit. De kosten van deze relatief nieuwe producten lopen flink uiteen en zijn veel hoger dan het opbouwen van een potje via de werkgever, vooral voor beleggers die instappen met weinig vermogen.

    Dat blijkt uit een maandag gepresenteerd onderzoek door adviesbureaus Deal Consultancy en AF Advisors dat het FD heeft ingezien. Het is voor zover bekend het eerste onderzoek dat de beleggingskosten van verschillende vormen van vermogensopbouw, van werkgeverspensioen tot zelf beleggen, met elkaar vergelijkt. De onderzoekers namen zeventig aanbieders van beleggingsdiensten onder de loep met in totaal €1900 mrd aan belegd vermogen van tien miljoen Nederlanders.

    Tarieven liggen ver uit elkaar

    'De kosten verschillen aanzienlijk', concludeert onderzoeker Ivar Roeleven. Nederlanders betalen jaarlijks zo'n €13 mrd aan beleggingskosten, inclusief pensioenbeleggingen. De tarieven die veel vermogensbeheerders hanteren liggen ver uit elkaar. Hoewel de onderzochte groep groot is, worden zij niet met individuele namen genoemd in het zogeheten benchmarkrapport. Toch zijn de verschillende categorieën goed met elkaar vergelijkbaar, zegt Roeleven. 'Uiteindelijk gaat het allemaal om vermogensopbouw van individuen.'

    De uitslagen zijn opmerkelijk aangezien steeds meer mensen, zoals zzp'ers en werknemers van bedrijven zonder pensioenregeling, zijn aangewezen op deze alternatieve manier van pensioenopbouw. Zij zijn dus duurder uit. Er komen ook meer partijen op de markt die een pensioenregeling aanbieden in de zogeheten derde pijler. Daar kan individueel een aanvullend pensioen worden opgebouwd. Voorbeelden van deze nieuwe aanbieders zijn Brand New Day, ZZP Pensioen en BrightPensioen.

    Op het eerste gezicht lijkt het kostenverschil tussen iemand die een aanvullende regeling heeft en iemand die lid is van een traditioneel pensioenfonds niet zo groot. Gemiddeld betaalt iemand die pensioengeld belegt bij de werkgever 0,48% van het belegd vermogen per jaar voor de collectieve regeling en een paar basispunten minder voor de individuele regeling. Het aanvullend pensioensparen kost gemiddeld 0,67%. Dat is dan gerekend met een bedrag van een ton.

    Grote verschillen in kosten

    Maar dat beeld is vertekend. Wie een kleinere beurs heeft en bijvoorbeeld €10.000 inlegt, betaalt voor de aanvullende pensioenregeling namelijk gemiddeld het dubbele: 1,21%. Bij de werkgever is dat veel minder. De kosten lopen daarbij flink uiteen: er zijn aanbieders die een beleggingsdienst voor iets meer dan halve procent aanbieden, terwijl sommige pensioenbeleggers meer dan 2,5% per jaar rekenen. Bij een collectief pensioen lopen de aanbieders uiteen tussen de 0,1% en 0,9%.

    'Bij de aanvullende pensioenregelingen moeten de kosten, zeker als je weinig vermogen hebt, toch een aanzienlijke rol spelen in je afweging', zegt Roeleven, die wel benadrukt dat het kostenverschil rap kleiner wordt naarmate mensen meer dan een ton inleggen. Bovendien kan iemand die via de derde pijler belegt min of meer zelf bepalen hoeveel risico hij of zij neemt.

    Ook zelf beleggen is duur

    Wie denkt dan maar zelf te beleggen of zijn geld laat beheren door een (private) bank, is ook relatief duur uit. Bij een lage inleg zijn de kosten van zelf beleggen gemiddeld 1,02%. Dat kan bijvoorbeeld bij aanbieders als Robeco, Evi van Lanschot en BinckBank. Ook hier zijn de verschillen zeer groot. Tussen de goedkoopste en duurste aanbieder zit een gat van 2,2 procentpunt. Dat heeft grote gevolgen voor het rendement. Wie bij de duurste zelfbeleggingsdienst eenmalig €10.000 inlegt en dat twintig jaar laat staan, heeft €7200 minder rendement dan bij de goedkoopste aanbieder.

    Dat beleggen bij (groot)banken relatief veel geld kost, was al eerder bekend. Wie een halve ton inlegt bij in het standaard vermogensbeheerproduct van ING, Rabobank of ABN Amro, betaalt jaarlijks tussen de 1,5% en dik 2% van het beheerd van aan kosten, bleek eerder uit een cijfers van vermogensbeheervergelijker Finner. Grootbanken gaan hun vermogensbeheer wel veranderen, dat moet tot lagere kosten leiden.

    Kosten bij banken niet veel lager als vermogen groeit

    Wat opvalt in het maandag gepresenteerde onderzoek is dat de kosten van zowel zelf beleggen als vermogensbeheer niet veel lager worden naarmate iemand meer inlegt. Zo betaalt iemand die €10.000 inlegt voor beheerd beleggen gemiddeld 1,33% bij een grootbank of chique vermogensbeheerder, en wie een miljoen inlegt betaalt gemiddeld 1,21%.

    Bij de grootbanken lopen de kosten zelfs gemiddeld iets op naarmate er meer wordt belegd. 'Maar naarmate je meer geld hebt, heb je ook toegang tot meer dienstverlening, is de begeleiding beter en kan je bijvoorbeeld beleggen in categorieën zoals private equity', nuanceert Roeleven.

    fd.nl/beurs/1333053/beleggingskosten-...
  12. forum rang 10 voda 7 februari 2020 19:45
    Pensioenspaarders in de derde pijler worden flink benadeeld

    Sjaak Zonneveld is directeur van BrightPensioen

    Werknemers bouwen in de regel pensioen op via de tweede pijler van ons pensioenstelsel. Als je als zzp’er, ondernemer of werknemer zonder pensioen zelf een potje wilt opbouwen, ben je aangewezen op de derde pijler van ons pensioenstelsel. Beide pijlers hebben als doelstelling: het fiscaal faciliteren van een oudedagsvoorziening.

    Steeds meer verplegers zijn zzp'er en moeten hun eigen pensioen regelen. Foto: Hollandse Hoogte

    De politiek maakt zich zorgen over het aantal werkenden dat geen pensioen opbouwt. Naast alle zelfstandigen zijn er ook nog eens 856.000 werknemers zonder pensioen. Daarom is het vreemd dat wie op de derde pijler is aangewezen, fors wordt benadeeld.
    Het meest opvallend is het premiepercentage van 13,3%. Deze valt in het niet bij de pensioenpremies in tweede pijler. Zeker voor wie al wat ouder is.

    ‘Zzp’ers en ondernemers beginnen meestal niet meteen geld vast te zetten voor later’
    Minstens zo vervelend is dat in de derde pijler het inkomen van het vorige kalenderjaar bepaalt hoeveel je dit jaar mag inleggen. Hierdoor heeft een starter het eerste jaar geen mogelijkheid om pensioen op te bouwen. Als werknemer bij een werkgever zonder pensioenregeling heb je een vergelijkbaar probleem. Als jouw vorige werkgever wél een pensioenregeling in de tweede pijler bood heb je nauwelijks jaarruimte in de derde.

    Het zorgt er ook voor dat mensen met een wisselend inkomen – zoals veel ondernemers – in jaren dat ze veel verdienen weinig jaarruimte hebben en in jaren dat ze weinig verdienen juist veel. Terwijl je in goede jaren juist flink wat opzij wilt zetten.
    Ook het inhalen van gemist pensioen in voorgaande jaren is lastiger in de derde pijler. Jaren waarin je geen pensioen hebt opgebouwd kun je inhalen via de zogeheten reserveringsruimte. Die is moeilijk te berekenen en fors beperkt.

    Zzp’ers en ondernemers beginnen meestal niet meteen geld vast te zetten voor later. Na een paar jaar van ondernemerschap willen ze dit inhalen. Maar dan worden ze aan alle kanten beperkt. Om onduidelijke redenen mag je de gemiste ruimte niet in een keer inhalen. Er geldt een beperking van 17% van de premiegrondslag van het vorige jaar. Bovendien geldt een jaarlijks maximum.

    Ten slotte houdt de derde pijler geen rekening met parttimers. In de tweede pijler mag gerekend worden met een parttimefranchise. In de derde pijler moet je de volledige franchise aftrekken, waardoor parttimers nauwelijks jaarruimte hebben.

    Het pensioenakkoord kondigde een arbeidsvormneutraal pensioenkader aan. Dat betekent dat de verschillen tussen beide pijlers rechtgetrokken moeten worden. Een zzp’er met inkomsten gelijk aan iemand in loondienst moet tot hetzelfde pensioenresultaat kunnen komen.

    Sjaak Zonneveld is directeur van BrightPensioen.

    fd.nl/opinie/1333884/pensioenspaarder...
  13. forum rang 10 voda 18 februari 2020 06:49
    Pensioenfondsen hebben weer flinke knauw gekregen

    De financiële positie van de grote pensioenfondsen heeft vorige maand een flinke knauw gekregen. De wereldwijde angst voor het nieuwe coronavirus zette de aandelenmarkten onder druk en de fondsen deden daardoor minder goede zaken met hun beleggingen. Ook ging de rente omlaag. Hierdoor blijft de dreiging van kortingen aanwezig.

    Economieredactie 17-02-20, 09:53 Laatste update: 10:58

    ABP, het grootse Nederlandse fonds, zag zijn dekkingsgraad verslechteren tot 94,1 procent, van 97,8 procent eind december. Dit betekent dat ABP voor elke euro die het ambtenarenfonds in de toekomst aan pensioenen moet uitkeren, slechts ruim 94 eurocent in kas heeft.

    Een woordvoerster van ABP erkent dat het coronavirus het lastig maakte voor het fonds. ,,Maar de rente speelde ook een rol. Het gaat echt om een combinatie van die twee.” Ook bij zorgfonds PFZW was een duidelijke terugval te zien. Hier ging de graadmeter van 99,2 naar 95,7 procent. Metaalfondsen PME en PMT hadden eind vorig jaar nog een dekkingsgraad rond de 99 procent. Nu scoren ze ruim 96 procent.

    De pensioensector kampt al langere tijd met moeilijke marktomstandigheden. Vooral de lage rente speelt de fondsen parten. Ook worden de regels op bepaalde vlakken strenger. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken kwam vorig jaar met maatregelen waardoor de meeste fondsen niet hoeven te korten. Als er geen maatregelen waren getroffen, dan hadden 27 fondsen met in totaal 7,8 miljoen deelnemers moeten korten.

    Of er straks toch ergens gekort moet worden, is nog niet met zekerheid te zeggen.

    Bekijk hier al onze video's over het coronavirus.

    www.ad.nl/economie/pensioenfondsen-he...
  14. agapim 18 februari 2020 11:03
    Waarbij opnieuw opgemerkt dat de bovengenoemde dekkingsgraden zijn berekend met een IRREËELE REKENRENTE !

    Wanneer een reëele rekenrente wordt gehanteerd gaan de dekkingsgraden van de "grote fondsen" allemaal ruimschoots richting de 10% en hoger !

    Wat meer aandacht verdient is dat Koolmees weigert een commissie van deskundigen samen te stellen die de rekenrenteproblematiek gaat oplossen (zoals beloofd in de Tweede Kamer.)

    Wat ook meer aandacht verdient is dat Koolmees en co een wet voorbereiden waarmee pensioengerechtigden worden GEDWONGEN over te stappen naar het minderwaardige nieuwe pensioencontract. (ook tav dit nieuwe contract wacht de Tweede Kamer nog steeds op doorrekeningen die aangeven hoe dit nieuwe contract in bijv. de laatste 20 jaar gescoord zou hebben.)

    .
  15. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 18 februari 2020 13:45
    quote:

    voda schreef op 18 februari 2020 06:49:

    ...
    ABP, het grootse Nederlandse fonds, zag zijn dekkingsgraad verslechteren tot 94,1 procent, van 97,8 procent eind december. Dit betekent dat ABP voor elke euro die het ambtenarenfonds in de toekomst aan pensioenen moet uitkeren, slechts ruim 94 eurocent in kas heeft.
    ...
    www.ad.nl/economie/pensioenfondsen-he...
    Het journaille snapt er weer niks van. In feite heeft het ABP voor alle op dit moment opgebouwde aanspraken slechts ca 83% in kas (zie mijn post van 24 jan. 00.27 uur).
    Niet dat dit erg is. Om het 'tekort' aan te vullen heeft men vele jaren de tijd (gemiddelde looptijd der verplichtingen is bijna 20 jaar).

    De gewraakte zin zou moeten luiden:
    "Dit betekent dat ABP voor elke euro die het ambtenarenfonds in de toekomst aan pensioenen moet uitkeren, na verdiscontering slechts ruim 94 eurocent in kas heeft."

    Uitleg voor de financiële redactie van het AD en andere pensioendummies:

    Uitgaande van een van nu tot in de eeuwigheid verondersteld beleggingsrendement van 0,7% per jaar (de huidige wettelijke rekenrente voor het ABP) zou men met de huidige 'kas' slechts 94% van de op dit moment opgebouwde pensioenrechten in de toekomst kunnen honoreren.

    Maar bij een zeer bescheiden gemiddeld beleggingsrendement van 1% zou de dekkingsdraad al tot boven de 100% stijgen ...

  16. forum rang 10 voda 19 februari 2020 16:53
    PvdA: snel geld voor zware beroepen, 'anders geen pensioenakkoord'

    Het kabinet wacht te lang met extra geld voor zware beroepen, vindt de Partij van de Arbeid. Voor de zomer moet het geld beschikbaar komen, anders trekt de oppositiepartij de steun aan het pensioenakkoord in. Dat zegt Gijs van Dijk, PvdA-Kamerlid voorafgaand aan een pensioenoverleg in de Tweede Kamer.

    In het pensioenakkoord is afgesproken dat er €800 mln beschikbaar komt voor 'duurzame inzetbaarheid' van werknemers. De PvdA wil dat geld gebruiken om werknemers in zware beroepen eerder te laten stoppen. Maar de afspraak ligt volgens Van Dijk 'nog steeds stof te vergaren op de plank'.

    Het ministerie van Sociale Zaken laat in een reactie weten dat er dit voorjaar meer informatie komt over de besteding van de €800 mln. 'Daarover is nu overleg gaande met sociale partners', aldus een woordvoerder van minister Koolmees.
    Ondertussen dreigen acties bij de politie omdat het nog niet gelukt is om afspraken te maken over vroegpensioen voor het politiepersoneel. De politiebonden hebben deze maand hun regionale actieteams bijeengeroepen, omdat de gesprekken met justitieminister Grapperhaus — verantwoordelijk voor de politie — nog altijd 'uitermate stroef' verlopen. 'Straks hebben we acties tegen het pensioenakkoord van de politie', waarschuwt Van Dijk. Overigens is de pot van €800 mln onvoldoende om alle politiemedewerkers het recht te geven eerder te stoppen.

    Zonder steun van oppositiepartijen komt het pensioenakkoord niet door de Eerste Kamer omdat het kabinet daar geen meerderheid meer heeft. Maar ook in de Tweede Kamer is brede steun voor de pensioenhervormingen waar kabinet vorig jaar een hoofdlijnenakkoord over sloten, hard nodig. De kans dat Koolmees alle benodigde wetgeving nog voor de verkiezingen door de Kamer krijgt, is immers klein.

    Koolmees zelf schreef vorig jaar aan de Tweede Kamer dat de €800 mln juist bedoeld is om mensen tot op hogere leeftijd aan het werk te houden. 'Sociale partners kunnen op cao-niveau afspraken maken over het faciliteren van langer doorwerken', aldus de minister in de brief over het pensioenakkoord. Hij somde beschikbare instrumenten op zoals investeren in om- en bijscholing, loopbaanbegeleiding, deeltijdpensionering, en generatiepactregelingen. ‘Sectoraal kan een goede inschatting gemaakt worden welke instrumenten het meest effectief zijn.' Die afspraken in de sectoren wil het kabinet steunen, schreef Koolmees, met €200 mln per jaar. Maar wel pas vanaf 2021.

    fd.nl/economie-politiek/1335317/pvda-...
  17. forum rang 5 DurianCS 19 februari 2020 17:41
    quote:

    voda schreef op 19 februari 2020 16:53:

    PvdA: snel geld voor zware beroepen, 'anders geen pensioenakkoord'
    ....
    Dan moeten ze maar snel vertellen wat dat zijn, zware beroepen, want volgens mij weet niemand dat.
  18. Kaiser 28 maart 2020 13:10
    The entire central bank action is aimed at keeping sovereign bond yields artificially low. Discrepancy between real risk and return rises as solvency worsens. This creates a timebomb in pension funds as the slightest rise in yields causes massive nominal and real losses. pbs.twimg.com/media/EUMPc8zXkAA8JDy?f...
  19. agapim 28 maart 2020 18:39
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 28 maart 2020 14:31:

    Die redenering klopt niet. Leg anders maar uit waarom pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen altijd staan te juichen bij hogere rentes.

    Inderdaad, ook Borgdorff (Zorg en Welzijn) heeft eind 2019 bij één van de laatste hoorzittingen vd Tweede Kamer nog verklaard dat zijn fonds er per saldo beter van wordt als de marktrente omhoog gaat.

    .
10.075 Posts
Pagina: «« 1 ... 481 482 483 484 485 ... 504 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.282
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.579 46.073
ABO-Group 1 18
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.862
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.143
Aedifica 2 828
Aegon 3.257 319.997
AFC Ajax 537 7.010
Affimed NV 2 5.734
ageas 5.843 109.775
Agfa-Gevaert 13 1.854
Ahold 3.536 73.977
Air France - KLM 1.024 34.302
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.681
Alfen 12 15.993
Allfunds Group 3 1.122
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.246
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 324
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.484 114.756
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.819 240.150
AMG 965 125.581
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.512
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 380
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.101
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 313
Arcadis 251 8.613
Arcelor Mittal 2.023 318.571
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 266
arGEN-X 15 9.091
Aroundtown SA 1 175
Arrowhead Research 5 9.247
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.526
ASML 1.762 76.433
ASR Nederland 18 4.117
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 322
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.620
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.657

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht