Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Cliffhanger AEX

TA: Cliffhanger AEX

Beleggers wereldwijd blijven zich zorgen maken over de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus. Nu het aantal besmettingen toeneemt worden op steeds grotere schaal  aandelenposities veilig gesteld.

Opvallend is dat nu op vrijwel alle aandelenindices gelijktijdig het beruchte cliffhanger scenario wordt gevormd, een koerspatroon dat op korte termijn duidt op winstnemingen.

Hieronder wordt het technische verloop van de AEX, met name het cliffhanger scenario, uitvoerig besproken. Daarnaast worden ook de koersgrafieken van de DAX, de Eurostoxx 50, De Dow Jones en de Nasdaq weergegeven. Let wel, dit scenario geld alleen voor het korte termijn verloop.

Cliffhanger omlaag AEX

De Nederlandse beurs heeft een week geleden de opwaartse fase achter zich gelaten, door de steunlijn onder de koersbodems vanaf augustus 2019 te breken. Hiermee brak de AEX de onderkant van het stijgende trendkanaal, ook wel de stijgende bodemlijn genoemd, op de grafiek afgebakend met de blauwe stippellijn.

In de opleving daarna is de AEX afgeketst op deze voormalige stijgende bodemlijn, waarmee een eerste lagere top is gevormd. Op de grafiek hieronder is deze lagere top gemarkeerd met het vette horizontale rode lijntje. Het niveau van deze eerste lagere top bevindt zich rond 606,20 (het intraday high van afgelopen woensdag).

Technisch geeft dit aan dat zich op korte termijn een cliffhanger scenario aftekent. Dit scenario bestaat altijd uit twee signalen. Lees de uitgebreide uitleg van het cliffhanger scenario onderaan deze column.

  • Signaal 1 was de uitbraak uit het stijgende trendkanaal
  • Signaal 2 was het éénmalig herstel in combinatie met de lagere top onder de voormalige stijgende bodemlijn


Er ligt een stevig vangnet rond 581,02 (bodem van 3 december 2019). De technische schade zou tot enkel de korte termijn beperkt blijven zolang de AEX-index hierboven weet te blijven.

In een eerdere column heb ik aangegeven dat een daling richting 581 beschouwd mag worden als een lange termijn koopkans. Hoewel ik de kans hierop indertijd op minder dan 25% inschatte, lijkt dit scenario zich thans inderdaad af te tekenen. Technisch tekent zich dus enkel op korte termijn een cliffhanger scenario af.

 

Duitse beurs: DAX-index

 


 

Europese beursgemiddelde: Eurostoxx 50

 


 

Wall Street: Dow Jones index 


 

Technologiebeurs: Nasdaq Composite index

 

  

Uitleg cliffhanger omlaag

Op de afbeelding hieronder is een neerwaartse cliffhanger gestileerd afgebeeld. Dat is een koersformatie die altijd het einde van een stijgende trend, alsmede het begin van winstnemingen aankondigt. Dit koerspatroon bestaat altijd uit twee signalen:

  • Signaal 1 is de uitbraak uit het stijgende trendkanaal of het afbreken van een herstelbeweging. Dit is het eerste teken van verkoopdruk. Vervolgens zakt de koers naar punt b, gevolgd door een éénmalig herstel.
  • Indien de koers in dit herstel weerstand ondervindt aan de onderkant van het voormalige stijgende trendkanaal treedt signaal 2, de cliffhanger, op. Met signaal 2 wordt altijd een lagere top gevormd, de verkoopdruk wordt bevestigd.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  2. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79
  3. 16 apr ASML oogt wispelturig 101

Gerelateerd

Reacties

352 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 3 februari 2020 08:51
    quote:

    handyman6 schreef op 3 februari 2020 08:35:

    Film was onlangs nog op de buis.......
    Alsof ze het wisten.
    :-)
    Handy.. Liverpool zo goed als Kampioen van de PL..

    Ik hoop dat de Kampioenswedstrijd uit is bij Man.C..

    Dan kan Peppie daar ook nog even een Kloppie krijgen..;))

    Toegevoegd: FA & CL..?!
352 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links