Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Biedt corona een koopkans?

Biedt corona een koopkans?

De markten gaan op dit moment keihard onderuit. De AEX daalt zelfs 4%. Allemaal uit angst dat het coronavirus zich razendsnel verspreidt over Europa.

Die angst lijkt terecht, nu in Italië het aantal besmettingen razendsnel oploopt. Binnen vier dagen tijd is het aantal besmettingen gestegen van 3 naar 152 en er zijn inmiddels vier doden te melden. Gevolg is dat in de Noordelijke regio's de scholen dicht zijn, grote evenementen worden afgelast en mensen binnen blijven.

De impact op korte termijn voor de Italiaanse economie is groot. Als het virus zich verder verspreidt, kunnen we in Nederland dezelfde taferelen krijgen. Met name de beurs zou hierdoor een flinke tik kunnen krijgen. 

Sterftepercentage laag

Toch zijn er goede redenen te bedenken waarom de huidige dip een koopkans biedt voor beleggers. Allereerst meldt de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat 81% van het aantal besmettingen als 'mild' kan worden bestempeld.

Dit betekent dat het grootste deel van de slachtoffers geen extreme klachten krijgt. Daar komt bij dat het sterftepercentage 'slechts' 2,3% bedraagt. Natuurlijk is iedere dode er één teveel, maar het is niet zo dat er miljoenen mensen zullen sterven aan deze ziekte. Dat zou namelijk echt ontwrichtend zijn voor de samenleving en dus voor de economie op lange termijn.

Nu lijkt vooral de impact op korte termijn groot. In China beginnen ze het virus bijvoorbeeld al enigszins onder controle te krijgen. Dit betekent niet dat het normale leven daar alweer doorgaat, maar het is een signaal dat het de goede kant op gaat.

Beurs kijkt altijd vooruit

Zoals iedereen weet, kijkt de beurs altijd vooruit. Meestal gaat het om een periode van zo'n zes tot negen maanden. Als het virus rond juni een halt is toegeroepen, is de kans groot dat met name de economie in de zomer een extra impuls krijgt.

Chinezen die in januari een nieuwe computer wilden hebben, gaan dit immers niet eeuwig uitstellen. Hetzelfde geldt voor smartphones, meubels etc. De kans is dus heel groot dat er rond de zomer een inhaalvraag plaatsvindt. 

Dit gaan we dan ook zien in de cijfers van bedrijven. Inmiddels zijn we 6% gecorrigeerd. Als de schade van het coronavirus vooral op de korte termijn wordt geleden, krijgt u in feite 6% korting. De kans dat deze crisis uiteindelijk met een sisser eindigt, is nog steeds reëel.

Het Internationaal Montair Fonds denkt bijvoorbeeld dat de wereldeconomie dit jaar door de Chinese groeivertraging slechts met 0,1 procentpunt wordt geraakt. Dat is niet echt schokkend.

Geen alternatief

Een derde argument waarom ik denk dat de huidige dip een koopkans biedt, is dat er simpelweg geen alternatieven zijn voor beleggen. De obligatiemarkt lijkt een echte bubbel te zijn.

Of u heeft er geen probleem mee om uw geld tien jaar uit te lenen tegen een rente van -0,4%.Of uw geld aan de Grieken toe te vertrouwen tegen een vergoeding van 0,99%. Ook die 0,01% op uw spaarrekening oogt niet bepaald aantrekkelijk.

Aantrekkelijke dividendaandelen zijn er gelukkig wel. Eurocommercial Properties keert een dividend uit van 9,6% en heeft het dividend de afgelopen 25 jaar niet hoeven verlagen. Binnen de AEX noteert ASR, dat slechts beperkte exposure heeft naar corona, een dividendrendement kent van ruim 5%.

Als de rook eenmaal is opgetrokken, staat er genoeg geld klaar om dit soort namen op te pikken. Maar goed, eerst moeten we even door de zure appel heen bijten.

Een ene meneer Buffett lijkt mijn verhaal te ondersteunen. Dat is in ieder geval niet de minste:)  

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht