Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Bar en boos op Wall Street

Bar en boos op Wall Street

Geklokt om 21:00 uur, bar en boos in New York en het spreekt allemaal voor zich. Nee, dat laatste niet en daarom blog ik ook. Dat aandelenkoersen lager gaan verbaast mij niet, Wat dat betreft vind ik de winst- en omzetwaarschuwing van Philips vandaag exemplarisch: er is geen cijfermatige onderbouwing.

Iedereen weet nu dat wereldeconomie en winsten in Q1 minder zijn, alleen weet nog niemand hoeveel, en hoeveel - vergeef me het woord - besmetting er naar Q2 zal zijn. Misschien is dat ook de reden dat ineens de angst in de koersen slaat: dat de epidemie toch niet met een kwartaaltje over en gepiept is.

Zolang compleet onduidelijk is met hoeveel procent precies economie, omzetten en winsten gebukt gaan onder het virus, valt er niet te rekenen op de beurs en is iedere prijs op het bord mogelijk. Zie Philips maar vandaag... Kijk niet raar op als achteraf de bodem precies was op het moment dat die cijfers er waren.

Buy the rumour and sell the fact is dan ook meer een beurswijsheid dan -spreuk, zal ik maar zeggen. Dat zien we dan allemaal wel weer, eerst wat nu opvalt:

  • De VIX of volatiliteit ontploft naar standje nerveus
  • Goud daalt?! Goud daalt
  • De Amerikaanse rente zakt vijf, maar de Duitse maar één basispunt
  • De dollar zakt

Ik kan het ook anders zeggen. Misschien krijgen we nu of morgenochtend wel een herstelletje. Dat van vandaag was maar een kort leven beschoren. De AEX future die u hier ziet startte vanochtend nog met +0,5%.

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht