Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Waar blijft de eerste koper?

TA: Waar blijft de eerste koper?

Hoewel de paniek onder beleggers aanhoudt, raakt de AEX technisch uitverkocht. Wil de eerste koper zich melden, die de eerste stap durft te zetten? Let wel, signalen van bodemvorming ontbreken nog.

Hoewel de impact van de corona-pandemie nog niet nauwkeurig te meten is, verwachten economen dat de klap voor de wereldeconomie stevig zal zijn. Zeker omdat de Chinese economie zeer nauw verweven is met die van de rest van de wereld.

Vrije val

Sinds de top van 17 februari rond 632,12 is de Nederlandse beurs in de uitverkoop gedaan en in een vrije val terecht gekomen. Daarmee lijkt paniek zich van beleggers meester te maken. Maar paniek is nooit een goede raadgever, zeker nu niet!. Want technisch raakt de AEX, overigens geheel in lijn met de andere beurzen, volledig oversold. Dat betekent dat er koopniveaus zullen aankomen.

Elke belegger die had willen verkopen is inmiddels uitgestapt. Dit betekent dat de Nederlandse beurs in de fase van overdrijving terechtkomt, de markt is technisch oversold.

Van een technische oversold-conditie is sprake indien de koersen in korte tijd veel te hard zijn gedaald. Dit kunnen we objectief meten met de RSI (Relative Strength Index) van de AEX, deze komt nu voor het eerst in het groen.

In de laatste negen beurssessies is de AEX (tussen intraday highs en lows) ruim 80 punten verloren. Let wel, deze daling is in één rechte lijn verlopen, zonder substantieel tussentijds herstel. Dit illustreert de paniek in de markt, maar geeft tegelijk aan dat een tussentijdse opleving dichterbij komt. Maar dan moeten de  bodems van een half jaar geleden wel standhouden.

Ik bespreek de stand van zaken op de AEX, alsmede van de belangrijkste technische indicatoren.

Nederlandse beurs raakt oversold

De doorbraak van de AEX-index onder de steun van 581,02 punten heeft het luik helemaal open gezet. Let wel op dat ook de bodem van 3 oktober 2019 op 553,85 punten ook onder druk staat. Daarna wordt 538,74 het volgende neerwaartse koersdoel.

In het geval van een tussentijds herstel, ligt de eerste horde in het gebied van de gap, het gat in de grafiek. We hebben dit gebied gemarkeerd met de rode cirkel. Het gat ligt tussen het low 613,20 (van 21 februari) en het high 602,99 (van 24 febrruari).

De echte weerstand is gevormd rond 632,12 punten (de top van 17 februari).


/grafieken/10.gif

RSI duidt op oversold conditie

De RSI van de AEX geeft op korte termijn een serieuze oversold conditie (zwaar uitverkocht) aan. Hiervan is sprake bij een RSI van 30 of lager.

De RSI sloot donderdag ruim onder 20, dat is het laagste punt van deze indicator sinds augustus vorig jaar. De groene kleur van deze indicator geeft aan dat de markt oversold raakt, dus in een overdrijvingsfase terecht komt.  Zie ook uitleg van de RSI onderaan deze column.

/grafieken/10-rsi.gif


MACD onder 0

De MACD verzwakt op korte termijn (daalt en is door de 0-lijn gezakt). MACD staat voor 'Moving Average Convergence Divergence' en is een indicator die wordt berekend op basis van korte twee voortschrijdende gemiddelden van de AEX index.

De MACD-lijn zelf wordt berekend door het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 26 dagen af te trekken van het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 12 dagen. Dit verschil wordt weergegeven door de verticale groene en rode lijntjes.

De tweede lijn, de signaallijn, is de zwarte doorlopende lijn. Dit is het exponentieel gemeten gemiddelde van MACD.

Beide lijnen vormen de MACD-indicator. Niet alleen de richting van de lijnen geeft een signaal af. Ook treden signalen op indien de lijnen elkaar kruisen en/of indien de indicator door de 0-lijn zakt.


/grafieken/10-macd.gif

AEX verliest Momentum

Het momentum (Rate of Change) tendeert duidelijk neerwaarts. Bovendien zijn alle momentum-bodems van de afgelopen zes maanden gebroken.

/grafieken/10-roc.gif


Onder de 200-dagenlijn

De AEX is ook onder de stijgende 200-dagenlijn (rode glooiende  doorlopende lijn) gezakt. Op lange termijn is er sprake van een verzwakkende technische conditie, indien de AEX onder het 200-daags gemiddelde blijft.

/grafieken/10aexweek.gif

Uitleg RSI

De RSI (Relative Strength Index) is een technische indicator die de kracht van de laatste koersstijgingen vergelijkt met die van de laatste koersdalingen. Hiermee kunnen bijvoorbeeld uitverkochte (oversold) condities gevonden worden, zoals nu.

Deze situatie treedt op bij RSI-waarden onder 30. Let op, hieraan kunnen geen directe koopsignalen ontleend worden, want een aandeel in een sterke dalende trend kan soms wekenlang oversold blijven. Het gaat bij de RSI vooral om divergenties (afwijkingen) tussen het koersverloop en de indicator zelf.

Deze situatie treedt op indien de koers nog lagere bodems vormt, terwijl de RSI al hogere bodems begint te vormen. Dat zijn vaak signalen van een nakende trendverandering.

Overigens is daar nog geen sprake van. Vanwege de vele signalen geeft de RSI ook relatief veel onjuiste signalen af. Dat leidt bij consequent volgen tot een slecht resultaat. De analisten van Tostrams passen overigens een subtielere beoordeling toe, waarbij ook wordt gekeken of deze indicator net uit de oversoldzone stijgt.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:50 Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 56
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Reacties

840 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 42 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 februari 2020 08:20
    Dit zou nmm moment zijn voor short puts gedekt door puts met lagere strike om max verlies af te dekken. Zou alleen niet goed weten welke serie en looptijd voor beiden te kiezen.

    Zou voor eerste serie wrschlk degene kiezen met hoogste theta.. maar tweede zou ik niet zo snel weten.. Daarom doe ik dat ook maar niet..

    Schoenmaker.. :-)
  2. [verwijderd] 28 februari 2020 08:23
    quote:

    Patmania schreef op 28 februari 2020 08:20:

    [...]

    je denkt toch niet dat je goedkoop mag instappen.
    of duur mag verkopen?
    minder duur zal je bedoelen.

    dit is niet goedkoop..

    pas als ik ga instappen is het goedkoop..

    vorige keer dat ik echt zwaar long ging was rond de 200 en dat is de waarheid.

    was er wel weer uit op 220 230 zoiets.

    maar dit is verre verre verre van goedkoop.
  3. forum rang 5 De verhapstukkende bekokstover 28 februari 2020 08:29
    'Wil de eerste koper zich melden, die de eerste stap durft te zetten?'
    'Elke belegger die had willen verkopen is inmiddels uitgestapt.'

    Royce, ik heb nog steeds niet verkocht. Zit nog te wachten op jouw vroegtijdige verkoopsignaal op basis van TA. Als je wilt kopen moet je eerst VERkopen. Want ik was nog vol belegd.

    Had ik maar naar easy geluisterd.
  4. Patmania 28 februari 2020 08:32
    quote:

    fred optie schreef op 28 februari 2020 08:23:

    [...]

    minder duur zal je bedoelen.

    dit is niet goedkoop..

    pas als ik ga instappen is het goedkoop..

    vorige keer dat ik echt zwaar long ging was rond de 200 en dat is de waarheid.

    was er wel weer uit op 220 230 zoiets.

    maar dit is verre verre verre van goedkoop.
    tja wat is goedkoop en wat is duur?
    Het is waard wat de gek ervoor geeft.
  5. forum rang 5 De verhapstukkende bekokstover 28 februari 2020 08:37
    quote:

    Ni! schreef op 28 februari 2020 08:20:

    Schoenmaker.. :-)
    Die Jacob van RTLZ heet ook Schoenmaker. Had die maar naar zijn grootvader geluisterd in plaats van naar de moeder. Of was in de leer gegaan bij beer56, dan had ik hem nou een stel laarzen van mijn vriendin laten verzolen.
840 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 42 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links