Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Te­rug­blik: im­pact SARS (2003) op BBP

Te­rug­blik: im­pact SARS (2003) op BBP

In 2003 was het SARS-virus de grote kopzorg. Kunnen we leren van toen?

In de periode 2002-03 veroorzaakte SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) 774 doden, van wie het merendeel in China en Hongkong. Ook in Canada viel een aantal slachtoffers nadat een oudere vrouw de ziekte meebracht van een uitstapje naar Hongkong.

Ook nu met het Corona-virus is er wegens de besmettelijkheid en het gevaar van een wereldwijde pandemie een sterk gevoel van urgentie. Er worden snel maatregelen getroffen, maar dat neemt niet weg dat het aantal besmettingen én het dodental snel oplopen. 

Drie categorieën problemen

Dat leidt ook deze keer in economie en financiële markten tot nervositeit. Ruwweg zijn er drie categorieën angsten te onderscheiden. Ten eerste is er de maatschappijelijk onrust over het coronavirus. Vooral oudere mensen en mensen met een verminderde weerstand zijn kwetsbaar.

Daarnaast zijn de drastische maatregelen die ervoor moeten zorgen dat het virus zich niet verder verspreiden kan een reden tot zorg. Toerisme en vervoer liggen aan banden en dat zorgt voor minder omzet bij bedrijven die daarvan afhankelijk zijn.

Een derde probleem is het stokken van de aanvoer van productielijnen. China heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot de productieschuur van de wereld. Veel halffabrikaten en onderdelen komen nu niet op tijd bij de assemblagelijnen elders in de wereld.

Het is interessant eens terug te blikken op de schade die SARS destijds aanrichtte, in 2003. Gezegd moet dat het aantal officiele doden door het Coronavirus nu al meer dan viermaal zo hoog is als destijds. 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen

Afbeelding: impact van SARS op BBP diverse landen (bron: IATA)

De grafiek geeft aan dat de impact op het BBP van betrokken landen als Hongkong behoorlijk was, maar op wereldniveau was die gering. Kijken we naar de bedragen in absolute getallen, dan is dat niet te verwaarlozen, maar moet het ook niet overdreven worden.

SARS haalde destijds regelmatig het nieuws, wat ook het sentiment op de beurzen beïnvloedde. Maar ook hier bleef de impact op indexniveau beperkt, al is dat moeilijk te bepalen omdat meerdere belangrijke factoren speelden.

In 2002 kampten de Westerse markten met een heuse kredietcrisis (te hoge bedrijfsschulden) en de VS voerden geleidelijk de druk op Irak op, resulterend in het begin van de Golfoorlog in maart 2003. Sindsdien - het bleek een korte oorlog - beleefden de beurzen een langdurige periode van stijgingen.

Moeilijk te zeggen dus, die impact van SARS op de beurzen in het algemeen. Echter: op individuele aandelen was die impact er wel degelijk. Aandelen uit de toerismesector (o.a. hotel- en luchtvaartaandelen) kregen rake klappen. In individuele gevallen zullen zich dus best wel grote koersschommelingen voordoen.

Les van toen

Maar laat u niet meeslepen door het sentiment in het geval de zaken nog verder verergeren. De markten hebben immers de neiging om te extrapoleren. Dat leidt vaak tot overdrijvingen, terwijl het probleem per definitie tijdelijk zal zijn. 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen

‘Hoe tijdelijk’ maakt nu eenmaal onderdeel van de onzekerheid uit en de mogelijke omvang - zowel in tijd als in percentages - van de impact.

Vooruitzien is belangrijk

Daarom is het belangrijk om verder te kijken dan deze crisis. Een beurscorrectie brengt kwaliteitsaandelen dichterbij: zeker in deze door lage rentes aangedreven beurs. Ga op zoek naar deze betere aandelen die u op lange termijn van uw broodnodige rendement zullen voorzien. 

Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl. Volg @nicoinberg op Twitter

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht