Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Aandeel

Pharming Group NL0010391025

Laatste koers (eur)

0,868
  • Verschill

    -0,093 -9,63%
  • Volume

    37.599.271 Gem. (3M) 6,4M
  • Bied

    0,865  
  • Laat

    0,900  
+ Toevoegen aan watchlist

Een korte chronologische reis in de tijd

93 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 16 oktober 2019 14:53
    Pharming beschuldigd van bedrijfsspionage

    Het Australische biotechbedrijf CSL Behring heeft Pharming PHARM€1,11-12,08% aangeklaagd voor bedrijfsspionage bij de rechtbank van het Amerikaanse Pennsylvania Eastern District. Een voormalige medewerker van CSL Behring, Joseph Chiao, zou 25 gigabyte aan data hebben verwijderd bij zijn oude werkgever, zo meldt de Australische krant The Sydney Morning Herald. Dr. Chiao is recent in dienst van Pharming gekomen als medisch directeur.

    De koers van Pharming daalde woensdag met meer dan 13% op de Amsterdamse beurs. Pharming heeft bevestigd dat er een onderzoek gaande is. Het ontkent data van CSL te hebben ontvangen, noch Dr. Chiao aangezet te hebben om ze te verwijderen. Pharming zegt in het persbericht volledige medewerking toe bij het rechtbankonderzoek.

    De koers van de aandelen van moederbedrijf CSL, genoteerd aan de beurs van Sydney, sloot woensdagochtend op A$253, de hoogste koers van dit jaar.

    fd.nl/beurs/1320478/pharming-beschuld...
  2. forum rang 10 voda 17 oktober 2019 10:35
    Pharming-directeur beschuldigd van bedrijfsspionage

    Het Australische farmabedrijf CSL Behring heeft zijn Nederlandse concurrent Pharming PHARM€1,10-1,08% beschuldigd van bedrijfsspionage. Een voormalig werknemer, Joseph Chiao, zou 25 gigabyte aan data van CSL Behring hebben meegenomen met de bedoeling die door te spelen aan Pharming. Chiao trad deze maand bij Pharming in dienst als medisch directeur.

    CSL Behring en Pharming zijn directe concurrenten. Beide ondernemingen verkopen medicijnen tegen een zeldzame aandoening, angio-oedeem, waarbij het weefsel in het gezicht of andere lichaamsdelen van een patiënt plotseling kan gaan zwellen.

    Pharming bevestigd onderzoek
    Pharming bevestigde woensdag dat een onderzoek loopt naar aanleiding van een aanklacht die het Australische bedrijf heeft ingediend bij een Amerikaanse rechter in Pennsylvania. In deze staat is het Amerikaanse hoofdkantoor van CSL gevestigd.

    Pharming moet nu aantonen dat in zijn computersystemen geen vertrouwelijke CSL-informatie aanwezig is, zo meldt Sijmen de Vries, de ceo van Pharming. De Vries spreekt van een 'logische' gang van zaken. 'Als ik zou ontdekken dat er mogelijk informatie uit onze systemen was verdwenen, zou ik ook zo'n procedure in gang zetten.'

    Chiao geschorst
    In een persbericht meldde Pharming 'voor de goede orde' dat het bedrijf Chiao op geen enkele manier heeft aangespoord om gegevens van zijn voormalige werkgever te ontvreemden. 'Bovendien heeft Pharming geen CSL-informatie van Dr Chiao of enige andere bron ontvangen of gezien.'

    Chiao is voorlopig geschorst, in afwachting van een hoorzitting bij de rechtbank. De voormalige werknemer van CSL Behring had onlangs bij Pharming gesolliciteerd en was daar aangenomen als medisch directeur. Chiao zou op de belangrijke Amerikaanse markt contacten onderhouden met artsen die patiënten met angio-oedeem behandelen.

    Koers daalt
    De koers van Pharming daalde woensdag op de Amsterdamse beurs met €0,15 op €1,11, een verlies van ruim 11%. Het nieuws over de juridische procedure kwam woensdag naar buiten door publicaties in de Australische media.

    De markt voor medicijnen tegen angio-oedeem staat bekend als zeer competitief. Pharming en CSL Behring moeten het beide opnemen tegen marktleider Shire, dat inmiddels deel uitmaakt van het Japanse farmaconcern Takeda.

    Misleiding
    Pharming is eerder dit jaar door Shire beschuldigd van misleidende berichtgeving over onderzoek naar geneesmiddelen tegen angio-oedeem. Shire zag een klacht gehonoreerd: de Codecommissie Geneesmiddelenreclame oordeelde dat Pharming zich schuldig had gemaakt aan misleiding.

    fd.nl/beurs/1320478/pharming-beschuld...
  3. forum rang 10 voda 25 oktober 2019 08:30
    Pharming worstelt met Europese levering Ruconest

    Ruconest is het enige goedgekeurde geneesmiddel dat Pharming op de markt heeft.Foto: Pharming

    Het Leidse biotechbedrijf Pharming PHARM:€1,20-- waarschuwt bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers dat het medicijn Ruconest de laatste maanden van dit jaar in delen van Europa tijdelijk niet geleverd kan worden. Mogelijk lopen de tekorten door tot in het eerste kwartaal van 2020, afhankelijk van de goedkeuring van een nieuwe productiefaciliteit.

    Het Europese tekort is ontstaan doordat de vraag in de Amerikaanse markt hoger is dan verwacht. Ruconest is het enige goedgekeurde medicijn dat Pharming op de markt heeft. Het is een geneesmiddel tegen angio-oedeem, een zeldzame aandoening waarbij weefsel in het gezicht en andere lichaamsdelen plotseling kan gaan zwellen.

    In de eerste negen maanden van 2019 steeg de omzet van Pharming naar €122,8 mln, een kwart meer ten opzichte van de €97,7 mln in de dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst kwam over de eerste drie kwartalen uit op €24,1 mln, tegenover €13,9 mln in de eerste negen maanden van 2018.

    Strijdbijl met CSL begraven

    De nieuwe medisch directeur van Pharming, Joseph Chiao, werd deze maand, enkele weken na zijn aantreden, beschuldigd van bedrijfsspionage door de Australische concurrent CSL Behring. Hij zou 25 gigabyte aan data van zijn voormalige werkgever hebben meegenomen met de bedoeling die door te spelen aan Pharming.

    Het Nederlandse bedrijf stelde meteen dat het bedrijf Chiao op geen enkele manier heeft aangespoord om gegevens van zijn voormalige werkgever te ontvreemden. 'Bovendien heeft Pharming geen CSL-informatie van Dr Chiao of enige andere bron ontvangen of gezien.'

    Gisteren heeft CSL vrijwillig de aantijgingen ingetrokken zonder enige schuld, aansprakelijkheid of boete voor Pharming, aldus het Nederlandse bedrijf. Het dienstverband van Chiao bij Pharming is inmiddels beëindigd.

    fd.nl/ondernemen/1321490/pharming-wor...
  4. forum rang 10 voda 30 december 2019 15:17
    De medicijnproducerende konijnen van Pharming krijgen meer ruimte

    Pharming kan zijn geluk niet op. Het beursgenoteerde biotechbedrijf uit Leiden leed zeker vijfentwintig jaar lang verlies, maar nu stroomt het geld opeens binnen. Dankzij de succesvolle Amerikaanse verkoopresultaten van zijn enige medicijn, Ruconest, een middel tegen de zeldzame aandoening angio-oedeem.

    De onderneming wentelt zich in zijn nieuwe luxe. In Leiden heeft het bedrijf een nieuw kantoorruimte betrokken, op stand, in het Heerema-gebouw met zijn waanzinnige glazen voorpui ter grootte van een half voetbalveld.

    Het personeelsbestand is in twaalf maanden toegenomen van 140 tot 220. Daar blijft het niet bij. Pharming investeert volop. Maandag maakte de onderneming bekend €7,5 mln te spenderen aan het terugkopen van de commerciële rechten op Ruconest in 36 landen, waaronder Polen en Hongarije. Dit zijn de vijf andere belangrijke investeringsprojecten.

    1. Meer konijnen
    Konijnen zijn van levensbelang voor Pharming. Het biotechbedrijf gebruikt een unieke technologie: genetisch gemanipuleerde konijnen fungeren als levend bioreactorvat - de werkzame stof voor Ruconest wordt opgekweekt in het dier en vervolgens gewonnen uit de konijnenmelk. Maar er zijn te weinig konijnen, mede door strengere regels. De dieren hebben tegenwoordig recht op meer ruimte per dier.

    Pharming moet dus uitbreiden. De capaciteit van de bestaande konijnenboerderij is afgenomen en de vraag naar Ruconest groeit. Inmiddels heeft de onderneming een tweede boerderij in gebruik, ook met konijnen van het ras New Zealand Whites. Enig geduld is nog vereist. Toezichthouders moeten binnenkort groen licht geven voor het gebruik van de melk die in de tweede boerderij al volop wordt geproduceerd.

    Intussen hoopt Pharming spoedig te beginnen met de bouw van een derde konijnenfarm, vertelde topman Sijmen de Vries vorige maand tijdens een bijeenkomst met beleggers in Leiden. Kosten: €2 mln tot €3 mln. De onderneming heeft zelfs plannen voor een vierde boerderij. Die moet in China komen, als onderdeel van lang bestaande plannen om het complete Europese productieproces te dupliceren.

    2. Ruconest uitmelken
    Pharming hoopt dat zijn medicijn Ruconest werkzaam is tegen meer aandoeningen dan alleen de zeldzame aandoening angio-oedeem, waarbij weefsel in bijvoorbeeld het gezicht van patiënten plotseling kan gaan zwellen. Er zijn aanwijzingen dat het medicijn ook effectief kan zijn tegen acuut nierfalen en pre-eclampsie, in het verleden beter bekend als zwangerschapsvergiftiging.

    Het komt nu aan op het verzamelen van harde bewijzen. Vandaar dat Pharming volop investeert in vervolgonderzoek. Een eerste studie met patiënten met pre-eclampsie is al van start. Binnenkort begint het eerste patiëntenonderzoek naar acuut nierfalen. Beleggers worden blij van dit soort onderzoek, zo bleek in Leiden, omdat ze hopen op het aanboren van een nieuwe, veel grotere markt. Het verklaart deels de stijging van het aandeel Pharming dit jaar van €0,77 naar €1,58.

    3. De koe als reactorvat
    Het voordeel van konijnen is dat ze zich snel voortplanten, maar een nadeel is dat ze niet zoveel melk produceren. Koeien leveren melk met liters tegelijk. Pharming zal daarom op enig moment moeten overstappen naar genetisch gemanipuleerde koeien die ook in hun melk de werkzame stof van Ruconest produceren.

    Dat moment is dichtbij. Pharming verwacht over enkele jaren grotere hoeveelheden medicijn nodig te hebben, al is het maar voor het grootschaliger patiëntenonderzoek naar acuut nierfalen en pre-eclampsie.

    Veel wil Pharming er niet over kwijt. Maar duidelijk is dat ergens in Nederland een groepje zwangere koeien staat, geïnsemineerd met sperma van een genetisch gemanipuleerde stier. De bedoeling is dat de koeien een aantal bijzondere dochters baren: als de dames geslachtsrijp zijn en melk gaan geven, zal blijken of die melk ook de werkzame stof voor Ruconest bevat. Pas dan komt Pharming met meer mededelingen.

    4. Een eigen fabriek in Nederland
    Tot nu toe betaalt Pharming veel geld aan het Franse farmaconcern Sanofi, dat de konijnenmelk verwerkt tot een injecteerbaar medicijn. Dat gaat in elf stappen - onder meer zuiveren, purificeren en filteren - en duurt negen maanden. Het is een kostbaar proces, niet in de laatste plaats doordat Sanofi de hoofdprijs kan vragen. Pharming stond immers jarenlang met de rug tegen de muur.

    Nu de tijden van armlastigheid voorbij zijn, investeert Pharming in een eigen fabriek voor dit proces. Die komt waarschijnlijk in Oss en vergt enkele tientallen miljoenen euro's. De tweede productielocatie moet Pharming minder kwetsbaar maken. Bovendien verwacht het bedrijf in een eigen fabriek een stuk goedkoper uit te zijn dan nu bij Sanofi.

    5. Meer medicijnen
    Pharming verkoopt tot nu toe maar één medicijn. Dat is niet heel efficiënt. De tientallen vertegenwoordigers in vooral de Verenigde Staten kunnen in hun koffertjes best nog een tweede of derde medicijn meenemen.

    Dus is Pharming op zoek naar meer koopwaar: experimentele medicijnen waarvan de ontwikkeling al behoorlijk is gevorderd. Het bedrijf wil de rechten op dat soort medicijnen van andere fabrikanten overnemen, om ze vervolgens verder te ontwikkelen en te verkopen.

    Aankopen is eerder dit jaar voor het eerst gelukt. Van Novartis kocht Pharming de rechten op een medicijn tegen de immuunziekte APDS. Een moment van triomf. Nu het grootste farmaconcern ter wereld zaken wilden doen met het Nederlandse biotechbedrijf, was definitief bewezen dat Pharming zijn status van brekebeen achter zich heeft gelaten.

    Novartis verkocht de rechten omdat de immuunziekte APDS te zeldzaam is om voor een farmareus interessant te zijn. Voor Pharming is het medicijn wel interessant, want het middel past goed in het koffertje van zijn vertegenwoordigers. Pharming betaalde Novartis een voorschot van € 18 mln. Tot voor kort was dat voor de Leidenaren onbetaalbaar geweest. Nu niet meer. 'Dit betalen we uit onze achterzak', zegt De Vries.

    fd.nl/ondernemen/1326220/de-medicijnp...

    Auteur: Thieu Vaessen
  5. forum rang 10 voda 14 januari 2020 16:26
    Pharming is weer creatief

    Het biotechbedrijf Pharming uit Leiden legde lange tijd een ongekende creativiteit aan de dag, vooral bij het ophalen van nieuw geld. Dat was hard nodig, want de structureel verlieslatende ontwikkelaar van medicijnen had steeds weer behoefte aan nieuw kapitaal.

    Inmiddels is Pharming een volwassen bedrijf geworden. Maar de financiële creativiteit komt nog goed van pas, nu het biotechbedrijf rotzooi uit het verleden opruimt. In dit geval een lening waarover Pharming 13% rente betaalt.
    Die hoge rente dateert uit de tijd dat Pharming als zwakke broeder blij mocht zijn dat het überhaupt geld kon lenen. Deze lening betrof $100 mln, waarvan nog $56 mln openstaat. Pharming lost het bedrag nu vervroegd af, tegen een boete die volgens topman Sijmen de Vries minimaal is.

    Pharming financiert dit met een nieuwe obligatie, in feite een nieuwe lening. Het is niet zo maar een obligatie. We hebben hier te maken met een 'senior ongedekte converteerbare obligatie'. De Vries: 'Iedereen wordt er beter van.'

    Het voordeel voor Pharming is evident. Dankzij de versterkte positie betaalt het bedrijf nu veel minder rente, namelijk 3%. Een verschil van 10%-punt op $56 mln scheelt al snel $5,6 mln per jaar.

    Bovendien haalt Pharming nu veel meer geld op, in totaal €125 mln. Dat extra geld kan het bedrijf aanwenden voor zijn investeringsplannen. Ook hoeft de nieuwe lening pas drie jaar later te worden terugbetaald dan de oude.

    Wat zit er in het vat voor de nieuwbakken obligatiehouders? Die krijgen in principe 3% per jaar, maar het is hen te doen om de potentiële upside. Als het succes van Pharming doorzet, kunnen ze de lening omzetten naar aandelen en profiteren van een gestegen aandelenkoers.

    De conversieprijs is ambitieus, namelijk €2,00 per aandeel. Dat is 40% boven de huidige koers. Voor de obligatiehouder wordt het dus pas lucratief om te converteren naar aandelen als de koers boven de €2,00 uitkomt.

    Er is een maar. Als de koers van Pharming langere tijd boven de €2,60 noteert, kan het Leidse bedrijf de pret van de obligatiehouders verpesten. Dan heeft Pharming namelijk het recht om de obligaties terug te kopen tegen de nominale waarde plus een rentevergoeding. De obligatiehouder moet dus tijdig converteren bij een aandelenkoers tussen €2,00 en €2,60.

    In feite wordt de beloning afgetopt op 30%. Als dit scenario zich voltrekt in de maximale tijd van vijf jaar dan is het jaarlijkse rendement bijna 6%. Dat resulteert met de jaarlijkse rente van 3% in een theoretisch rendement van 9%. Niet slecht voor een obligatie. Maar 3% is de werkelijkheid, zolang de koers van Pharming geen €2,00 aantikt.

    Reageren? Mail naar Bartjens@fd.nl.

    fd.nl/ondernemen/1330884/pharming-is-...
  6. forum rang 10 voda 21 januari 2020 13:11
    Biotechbedrijf Pharming mag nieuwe konijnenboerderij gebruiken

    Een medewerker van Pharming doet onderzoek. Foto: Lex van Lieshout/ANP

    Het Leidse biotechbedrijf Pharming PHARM:€1,44+1,12% mag zijn nieuwe konijnenboerderij in gebruik nemen, de tweede in zijn soort. De Europese toezichthouder voor geneesmiddelen, de EMA, heeft hiervoor toestemming voor gegeven. Dat heeft het bedrijf dinsdag voorbeurs gemeld.

    Dankzij de EMA-goedkeuring kan Pharming naar eigen zeggen gemakkelijker voldoen aan de Europese vraag naar zijn enige medicijn, Ruconest. Eerder had Pharming bij de EMA gemeld dat het bedrijf tegen een grens dreigt aan te lopen bij de productie. Het risico op tekorten is nu 'aanzienlijk' verminderd, aldus Pharming.

    Werkzame stof uit konijnenmelk

    Pharming produceert zijn geneesmiddel met behulp van genetisch gemanipuleerde konijnen. De dieren maken de werkzame stof, die vervolgens wordt gewonnen uit de konijnenmelk. Het Leidse bedrijf heeft twee konijnenboerderijen op geheime locaties in Nederland. Er zijn plannen voor de bouw van een derde boerderij, mede omdat de konijnen meer ruimte moeten krijgen.

    Voor de Amerikaanse markt is goedkeuring nog niet binnen. Die hoopt het bedrijf het komende halfjaar te krijgen van de Amerikaanse toezichthouder, de FDA. De Amerikaanse markt is veruit het belangrijkste voor Pharming.

    Chinese fabriek

    Angio-oedeem, de ziekte die met Ruconest wordt behandeld, leidt onder meer tot plotseling opzwellen van gezichtsweefsel. Er zijn aanwijzingen dat het medicijn effectief is tegen acuut nierfalen en zwangerschapsvergiftiging. Dat zou de markt voor het middel aanzienlijk vergroten. Pharming is al enige tijd bezig om de commerciële rechten op Ruconest terug te kopen in een groot aantal landen.

    De onderneming heeft ook plannen voor een vierde boerderij. Die moet in China komen, als onderdeel van lang bestaande plannen om het complete Europese productieproces te dupliceren. Pharming werkt verder aan de bouw van een eigen fabriek, waarschijnlijk in Oss. Daar wil het bedrijf zelf de werkzame stof verwerken tot een bruikbaar medicijn. Dat proces heeft Pharming nu uitbesteed.

    Lening

    Vorige week maakte het bedrijf bekend €125 mln te hebben opgehaald met de plaatsing van converteerbare obligaties. Een deel daarvan wordt gebruikt voor vervroegde aflossing van een oudere, dure lening.

    fd.nl/ondernemen/1331569/biotechbedri...
  7. forum rang 10 voda 5 maart 2020 12:57
    Biotechbedrijf Pharming kijkt terug op goed jaar

    Het Leidse biotechbedrijf Pharming heeft vorig jaar zijn sterke omzetgroei doorgezet. Ook de winst nam stevig toe. De decennia waarin het bedrijf een moeizame zoektocht naar een succesvol geneesmiddel en voldoende financiering doormaakte, zijn inmiddels vergeten en vergeven.

    De omzet nam vorig jaar met 25% toe tot €169 mln. De winst steeg nog harder, met 45% tot €36,2 mln. De onderneming is voor zijn omzet en winst vrijwel volledig afhankelijk van de verkopen in de Verenigde Staten.

    De groei is volgens topman Sijmen de Vries te danken aan een 'consistente' toename van het aantal patiënten dat Pharmings geneesmiddel Ruconest gebruikt. Het medicijn is bestemd voor patiënten met angio-oedeem, een zeldzame aandoening waarbij weefsel in het gezicht of elders in het lichaam plotseling kan gaan zwellen. De werkzame stof haalt het bedrijf uit de melk van genetisch gemanipuleerde konijnen.

    Pharming heeft vorig jaar geprofiteerd van de introductie van een nieuw geneesmiddel van de grote concurrent Takeda/Shire, dat aanvallen van angio-oedeem moet voorkomen. Omdat het nieuwe medicijn niet alle aanvallen blokkeert, hebben patiënten als vangnet vaak nog een tweede geneesmiddel in voorraad. Daarbij kiezen ze relatief vaak voor Ruconest, omdat het Pharming-medicijn een ander werkingsmechanisme heeft.

    Topman De Vries besteedt in een terugblik veel aandacht aan 'de zeer succesvolle herfinanciering'. Het bedrijf wist zijn schuldenlast sterk terug te dringen met de uitgifte van een converteerbare obligatie. Die leverde Pharming €125 miljoen nieuw kapitaal op. Het bedrijf had eind februari dit jaar een kaspositie van €149,2 mln. Daardoor is het bedrijf in staat te investeren in onder meer onderzoek naar nieuwe toepassingen voor Ruconest.

    Pharming heeft plannen om de werkzame stof voor zijn medicijn niet alleen te produceren met konijnen, maar ook met behulp van koeien.

    fd.nl/beurs/1336930/biotechbedrijf-ph...
  8. forum rang 10 voda 11 maart 2020 16:18
    Pharming verandert van lelijk eendje in een zwaan

    Pharming kan zich opmaken voor een feestje. Het biotechbedrijf was ooit het zwarte schaap van de Amsterdamse effectenbeurs, omdat het steeds weer aandelen moest uitgeven tegen een steeds lagere koers. Maar het tij is gekeerd. Pharming bloeit als nooit te voren. Het bedrijf kan nu zelfs een FD-Gazelle tegemoet zien. De Gazelles zijn een bekroning die het FD jaarlijks uitreikt aan snelgroeiende bedrijven.

    De belangrijkste voorwaarde voor een trofee is een omzetgroei van zeker 20% over de laatste twee boekjaren. Om zich Gazelle te mogen noemen, moet het bedrijf ook winst maken, in ieder geval over twee van de laatste drie jaar. Twee jaar winst was Pharming tot voor kort niet gelukt.

    Het Leidse biotechbedrijf was de weg naar boven al in 2017 in geslagen. Ver nadat Pharming wereldfaam had gekregen met zijn genetisch gemanipuleerde Stier Herman steeg de omzet in dat jaar opeens met 563%. Die spectaculaire groeiversnelling dankte het bedrijf aan de herovering van het Amerikaanse eigendomsrecht op zijn enige medicijn, het middel Ruconest.

    In 2018 volgde opnieuw een flinke omzetstijging van €89,6 mln naar €135,1 mln, oftewel 51%. Pharming maakte ook voor het eerst winst.

    Bij de publicatie van de cijfers over 2019 bleek vorige week dat het sprookje aanhoudt. Het lelijke eendje is veranderd in een zwaan. Cfo Robin Wright kondigde vandaag zijn vertrek bij Pharming aan en kon dat met een gerust hart doen.

    Pharming boekte vorig jaarvoor de tweede keer in zijn bestaan winst. Riant zelfs: €36,2 mln. De FD-Gazelle krijgt zelfs extra glans door de omzetgroei vorig jaar van 25% tot €189,4 mln.

    Heeft Pharming daarmee een unieke prestatie geleverd voor een beursgenoteerd bedrijf? Nee. In het verleden hebben onder meer TKH, Brunel, Randstad, Fugro, Arcadis, Boskalis, Kendrion, Vopak en Crucell een Gazelle binnengehaald.
    Ook dit jaar is Pharming onder de beursfondsen niet de enige onderneming die zich voor een bekroning kwalificeert. Neem de chipfabrikant ASM International. Die voerde zijn omzet in twee jaar tijd met 74% op tot €1,3 mrd.
    Of kijk naar die nog grotere maker van chipmachines: ASML. De omzet van deze grootmacht steeg in twee jaar tijd van €9,1 mrd naar €11,8 mrd, een toename van 24,7%. Zowel ASMI als ASML combineerden die omzetgroei met prachtige winstcijfers.
    Maar om ASMI en ASML nu gazelles te gaan noemen? Dat is waarschijnlijk niet de juiste beeldspraak. De twee fabrikanten van chipmachines zijn met hun miljardenomzet de competitie voor snelgroeiende bedrijven ontstegen.

    Dat geldt veel minder voor Pharming. Het bedrijf moest van zo ver komen dat een onderscheiding in Leiden waarschijnlijk welkom is.

    Reageren? Mail naar Bartjens@fd.nl.

    fd.nl/ondernemen/1337483/pharming-ver...
  9. forum rang 10 voda 15 mei 2020 15:35
    Pharming begint 2020 met goede cijfers

    Het Leidse farmabedrijf Pharming kan terugkijken op een fraaie start van 2020. De onderneming publiceerde donderdag goede cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar. De omzet steeg met 40% tot €49,3 mln. De operationele winst nam met 59% toe tot €19,4 mln.

    Van de coronacrisis hebben de verkopen van Pharmings enige geneesmiddel, Ruconest geheten, niet te lijden, zo meldt de onderneming. Het bedrijf zou zelfs enorme baat kunnen hebben bij de wereldwijde pandemie, aangezien er aanwijzingen zijn dat Ruconest ook effectief is tegen covid-19. Een Zwitserse arts werkt aan vervolgonderzoek onder mogelijk 150 patiënten.

    Patiëntenonderzoek stilgevallen
    Pharming ondervindt ook hinder van de wereldwijde uitbraak van corona: patiëntenstudies naar de effectiviteit van Ruconest tegen meer aandoeningen zijn voorlopig stil gevallen. Dat is geen verrassing. Meer farmaceutische bedrijven merken dat ziekenhuizen momenteel niet in staat zijn om mee te werken aan medicijnenonderzoek.

    Met nieuwe indicaties hoopt Pharming de markt voor Ruconest sterk te vergroten. De onderneming haalt de werkzame stof van zijn medicijn uit de melk van genetisch gemanipuleerde konijnen. Om de productiecapaciteit te vergroten, wil de onderneming ook koeien gaan inzetten voor de productie van de werkzame stof.

    Europese groei
    Pharming meldt dat de verkopen van Ruconest in Europa met 38% zijn gestegen. Dat is opmerkelijk, omdat de Europese verkoop tot nu toe nauwelijks van de grond kwam. De onderneming is vrijwel volledig afhankelijk is van de Amerikaanse markt. De verkoopinkomsten in Europa bedroegen in het eerste kwartaal €1,8 mln, nog altijd minder dan 4% van de totale omzet.
    De Europese groei wijst er wel op dat Pharming succes boekt met zijn strategie om Ruconest zelf in Europa te gaan verkopen. De marketing van het middel was tot vorig jaar grotendeels uitbesteed.

    fd.nl/beurs/1344843/pharming-begint-2...
  10. forum rang 10 voda 10 juni 2020 08:43
    Pharming beloont topman met turbobonus

    Slecht nieuws voor topman Sijmen de Vries van Pharming. De hem toebedachte salarisverhoging voor de komende jaren staat op losse schroeven. Op de vergadering van aandeelhouders trok het biotechbedrijf uit Leiden vorige maand plotseling een beloningsvoorstel voor zijn raad van bestuur in. Wat is hier aan de hand?

    Uniek is het gebeuren niet. Bij meer bedrijven hebben aandeelhouders zich dit voorjaar tegen een verbeterd beloningsvoorstel voor de bedrijfstop gekeerd.
    Een salarisverhoging is volgens de commissarissen van Pharming wel hard nodig. Een analyse over 2019 laat volgens het jaarverslag zien dat het basissalaris van de drie bestuurders 20% lager is dan bij collega's van vergelijkbare bedrijven. Dat gat moet in 2023 stapsgewijs zijn ingelopen.

    Om alvast een begin te maken, besloten de commissarissen eerder dit jaar al tot een extra salarisverhoging van 2%, bovenop een reguliere jaarlijkse verhoging van 4%. Dat betekent dat topman De Vries zijn basissalaris nu sowieso met 6% ziet stijgen van €507.000 tot €537.000.

    Daar verandert het intrekken van het beloningsvoorstel niets aan. Hooguit is twijfelachtig geworden of de rest van de inhaalslag de komende drie jaar doorgang kan vinden. Dat oordeel is aan een bijzondere vergadering van aandeelhouders later dit jaar.

    Diverse buitenlandse institutionele beleggers hebben bezwaren tegen het beloningsvoorstel, zo blijkt uit een summiere toelichting van Pharming. Het Leidse biotechbedrijf zou zich met de verkeerde collega-bedrijven vergelijken. In de niet-gepubliceerde analyse zijn kennelijk nogal wat Amerikaanse bedrijven meegenomen en die betalen vaak hogere salarissen dan in Europa gangbaar is.

    Toch lijkt het uitstel voor De Vries overkomelijk. Want de topman krijgt dit jaar sowieso al een tweede extra. Niet alleen zijn basissalaris gaat omhoog. De commissarissen menen dat ook de cash bonus omhoog moet, van 60% naar 70% van het basissalaris. De bonus is onderdeel van de variabele beloning, die vorig jaar in totaal ongeveer €900.000 bedroeg.

    Die tweede extra is voor de Pharming-topman zeer aantrekkelijk. In feite gaat het om een turboregeling. Als het basissalaris omhoog gaat en ook het percentage voor de cash bonus, gaat immers de cash bonus zelf versneld omhoog.

    Zodoende levert de 70% over het nieuwe basissalaris van €537.000 een maximale cash bonus op van €375.000. Dat betekent dat de potentiële cash bonus in één jaar tijd stijgt met €71.000. Oftewel ruim het dubbele van de toename (€30.000) van het basissalaris.

    Pharming wilde deze turbo doortrekken tot 2023. Aandeelhouders zijn niet enthousiast.

    Reageren? Mail naar bartjens@fd.nl

    fd.nl/ondernemen/1347325/pharming-bel...
  11. forum rang 10 voda 14 juli 2020 08:04
    3. Beperk de schade
    Bij ernstig zieke patiënten is het virus vaak niet meer het probleem, maar kampt het lichaam onder meer met de gevolgen van een sterke immuunreactie. Dat kan blijvende schade veroorzaken. Zo zijn er patiënten die ademhalingsklachten houden, doordat in de longen littekenweefsel is ontstaan na een ontsteking.

    Een bestaand middel als dexamethason bijvoorbeeld remt die ontstekingsreactie. Uit een onlangs gepubliceerde, groot opgezette studie van de universiteit van Oxford bleek dat de sterfte aanzienlijk lager was onder covid-19-patiënten die het middel kregen.

    Het Nederlandse Pharming heeft mogelijk zo'n middel tegen covid-19 in huis. Het beursgenoteerde biotechbedrijf verkoopt tot nu toe slechts één medicijn: Ruconest tegen de zeldzame aandoening angio-oedeem. Het toeval wil dat juist deze ontstekingsremmer ook wel eens in staat zou kunnen zijn de overmatige immuunreactie waar veel covid-patiënten mee kampen, te beteugelen.

    Pharming maakte bijna drie maanden geleden bekend dat bij een kleinschalige test vier van de vijf patiënten herstelden, nadat ze Ruconest hadden gekregen. Beleggers reageerden euforisch. De beurswaarde van Pharming steeg op één dag met ruim €180 mln. Het wachten is nu op de uitkomst van een groter onderzoek.

    Mocht het middel effectief blijken, dan kan het snel beschikbaar komen omdat toezichthouders het al eerder als veilig hebben beoordeeld. Een nadeel is wel dat het moeilijk in grote hoeveelheden is te produceren. De werkzame stof wordt gewonnen uit de melk van genetisch gemanipuleerde konijnen. Pharming wil in de nabije toekomst ook koeien inzetten, wat de productiecapaciteit aanzienlijk zou vergroten.

    fd.nl/achtergrond/1349821/nederlands-...
  12. forum rang 10 voda 29 oktober 2020 10:08
    Pharming werkt aan Nasdaq-notering

    Het Leidse biotechbedrijf Pharming PHARM€0,93+0,54% krijgt naast zijn beursnotering in Amsterdam waarschijnlijk een tweede notering, aan de Nasdaq-beurs in New York. Een procedure ten behoeve van de Nasdaq-notering is inmiddels gestart, zo heeft de onderneming donderdagochtend bekendgemaakt bij de publicatie van zijn kwartaalcijfers.
    De Nasdaq staat bekend als de eredivisie voor biotechbedrijven die nieuwe medicijnen ontwikkelen. Ten behoeve van de Amerikaanse notering past Pharming onder meer zijn bestuursstructuur aan naar een zogenoemd one-tierboard, waarbij commissarissen plaatsmaken voor niet-uitvoerende bestuursleden.

    Nederlandse biotech aan de Nasdaq
    Aan de Nasdaq zijn nu al vier Nederlandse biotechbedrijven genoteerd: Galapagos, Uniqure, Merus en ProQR. Gemeten naar zijn huidige beurswaarde van €580 mln is Pharming groter dan Merus en ProQR maar een stuk kleiner dan Galapagos en Uniqure. Van de vijf ondernemingen is Pharming de enige die al een goedgekeurd medicijn op de markt heeft.

    Pharming maakt zijn nieuwe beursambitie bekend nu blijkt dat de onderneming zich de afgelopen drie maanden heeft hersteld van een zwak tweede kwartaal. In het derde kwartaal nam de omzet met 17,3% toe tot €46,1 mln. Over de eerste negen maanden kwam de omzet uit op €134,7 mln, een stijging van 9,2% ten opzichte van vorig jaar.

    Rapporteren in dollars
    De nettowinst steeg in de eerste negen maanden met 6,2% tot €25,6 mln. Dat resultaat werd sterk gedrukt door de lagere dollarkoers. Het is voor Pharming mede aanleiding om vanaf volgend jaar zijn resultaten niet meer in euro's te melden maar in dollars. Het overgrote deel van zijn omzet haalt Pharming ook uit de Verenigde Staten.

    Zijn inkomsten en winst realiseert Pharming met het geneesmiddel Ruconest. Dat is een medicijn voor patiënten met erfelijk angio-oedeem, een zeldzame aandoening waarbij het weefsel in bijvoorbeeld het gezicht van patiënten plotseling kan gaan zwellen.

    Met de aankondiging van de Amerikaanse beursambitie meldt Pharming ook dat de onderneming zijn Nasdaq-debuut niet zal gebruiken voor het ophalen van nieuwe financiering. Dat kan een geruststelling zijn voor bestaande aandeelhouders. Pharming moest in het verleden herhaaldelijk grote aantallen aandelen uitgeven om het hoofd boven water te kunnen houden. Inmiddels heeft het bedrijf vaste grond onder de voeten, zoals onder meer blijkt uit zijn kaspositie van €156,1 mln.

    fd.nl/beurs/1362548/pharming-werkt-aa...
  13. forum rang 10 voda 23 december 2020 15:13
    Pharming maakt toch debuut op Nasdaq
    Marianne Slegers 14:00

    De Nasdaq is gevestigd in New York Reuters

    Woensdag gaat het dan echt gebeuren. Het debuut van biotechbedrijf Pharming Group op de Amerikaanse techbeurs Nasdaq in New York lijkt een feit, nu het bedrijf er een persbericht over heeft uitgegeven. Beleggers hebben er ook weer vertrouwen in en het aandeel staat woensdag in Amsterdam op 5% winst. Het voert daarmee de lijst van stijgers van de Midkap-index aan.

    De indicatieve datum van het Amerikaanse beursdebuut stond op dinsdag 22 december, en dat zorgde voor enige verwarring onder beleggers. Gedurende de Amsterdamse handelsdag was het onduidelijk of alle papieren rond waren om van start te gaan met de tweede beursnotering. Dat was terug te zien aan de koers van het aandeel van het bedrijf. Dat sloot dinsdag met een verlies van 5,7% nadat het juist de afgelopen weken behoorlijk in de lift zat.

    Na het sluiten van de Amsterdamse beurs werd echter bekend dat de kogel toch door de kerk is en dat het van oorsprong Leidse bedrijf 'American Depositary Shares' (ADS) gaat verhandelen in de Verenigde Staten. Elke ADS vertegenwoordigt tien gewone aandelen van Pharming. Er worden overigens geen nieuwe aandelen uitgegeven met de nieuwe notering.

    Zeldzame aandoening
    Pharming verkoopt tot nu toe één medicijn: Ruconest. Het middel is bestemd voor patiënten met het erfelijke angio-oedeem, een zeldzame aandoening waarbij het weefsel in bijvoorbeeld het gezicht van patiënten plotseling kan gaan zwellen. Lopend onderzoek moet uitwijzen of het middel ook geschikt is voor de behandeling van andere ziektes. Pharming werd wereldwijd bekend omdat het de eerste genetisch gemodificeerde koe ter wereld, Herman, creëerde.

    Hoewel de meeste analisten adviseren om het aandeel te kopen, zit er ook een tussen die het aandeel juist in de verkoop heeft gedaan: Alex Cogut, analist bij zakenbank Kempen & CO. De medicijnenmarkt voor dit type oedeem is momenteel in ontwikkeling vertelt hij, en gaat richting 'meer gemak' voor patiënten. En Ruconest biedt dat juist niet, omdat het via een infuus wordt toegediend. De concurrentie heeft vergelijkbare medicijnen, of is daar mee bezig, die via een injectie gaan of oraal kunnen worden ingenomen.

    Interessant voor grote beleggers van pensioenfondsen en verzekeraars is de Nasdaq-notering van het bedrijf niet, vermoedt Cogut: 'Ik denk dat er te weinig liquiditeit zal zijn voor het aandeel op de Nasdaq om daadwerkelijk impact te maken, dan wel interessant te zijn voor institutionele beleggers.' Pharming kondigde eerder aan dat een belangrijke reden voor een tweede notering is om zo makkelijker andere biotechbedrijven over te nemen.

    fd.nl/beurs/1368584/pharming-maakt-to...
  14. forum rang 10 voda 29 december 2020 10:40
    07.27 uur | Pharming boekt op Nasdaq nog geen succes

    Voor het biotechnologieconcern Pharming moest december een uitzonderlijke maand worden, zo schreven beleggers begin deze maand op het IEX-forum. ‘Zorg dat je erbij bent! Want december 2020 gaat in de boeken als een historische maand. Niets is hetzelfde.'

    Het Leidse bedrijf, dat al meer dan 20 jaar een notering aan de Amsterdamse effectenbeurs heeft, zou deze maand een tweede notering krijgen aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Op het beleggersplatform, maar ook in een ‘webinar’ voor beleggers werd 22 december als de belangrijkste datum genoemd. ‘Een enorm potentieel aan beleggers zou klaar staan om aandelen Pharming in te slaan’, zo viel te lezen. Na de promotie van de smallcapindex naar de Midkap-index in Amsterdam in het voorjaar zou dit mogelijk een tweede boost geven.

    De koers steeg voorafgaand aan de introductie van €1,185 naar €1,48. Dat was de Amsterdamse openingskoers vorige week. Ook de volumes, het aantal aandelen dat van eigenaar verwisselde nam toe. Van 6,8 mln gemiddeld per dag begin december naar 33,3 miljoen vorige week. Op die bewuste dag keek menig belegger in Pharming om half vier gespannen naar het scherm. En er gebeurde niets.

    Pas op 23 december had Pharming alle benodigde formulieren ingevuld en kon de notering in ADR’s van start gaan. Van een overweldigende belangstelling van Amerikaanse beleggers was weinig te merken. In de drie eerste dagen zijn er gemiddeld per dag 407.000 aandelen verhandeld. De voornaamste handel in Pharming vindt plaats in Amsterdam, niet in de VS.

    De koers in euro’s is inmiddels weer terug op het niveau van begin december: €1,185. De daling gisteren van 7,2% was met 25.401.361 verhandelde stukken significant.

    fd.nl/beurs/1368982/live-beurzen-brek...

    Grafiek:
    Pharming: terug bij af
    Koersontwikkeling Pharming sinds 1 december 2020, in €
  15. forum rang 10 voda 4 maart 2021 08:29
    Pharming weerstaat corona en zwakke dollar
    Van onze redacteur 07:41

    Het farmabedrijf Pharming uit Leiden kan terugkijken op een sterk 2020. De omzet en het bedrijfsresultaat van de onderneming stegen, ondanks de coronapandemie en negatieve wisselkoerseffecten door de zwakke dollar.

    Pharming PHARM€1,13-- heeft één goedgekeurd medicijn dat Ruconest heet en hoofdzakelijk in de Verenigde Staten wordt verkocht. De grote afhankelijkheid van de Amerikaanse omzet zorgt voor een nadelig koerseffect bij een lage dollar, wat voor Pharming aanleiding is om de resultaten voortaan in dollars te gaan rapporteren.

    Beste kwartaalresultaat
    Over 2020 rapporteert Pharming nog in euro's, wat een resulteert in een omzetstijging van 9,9% tot €185,7 mln. In het tweede kwartaal had Pharming nog flink last van de coronapandemie, kennelijk doordat patiënten inteerden op hun voorraad medicijn. Die tegenvaller is in het derde en vierde kwartaal goedgemaakt. In laatste drie maanden van vorig jaar boekte Pharming een omzet van €51,0 mln , het beste kwartaalresultaat uit de geschiedenis van het bedrijf.

    Het bedrijfsresultaat steeg in 2020 met 10,7% tot €67,4 mln. De nettowinst daalde wel met bijna 10% tot €32,7 mln door een extra financiële last.

    De verkopen van Ruconest zitten al een aantal jaren in de lift, sinds Pharming de verkooprechten op zijn medicijn terugkocht. Het geneesmiddelen is bestemd voor patiënten met angio-oedeem, een zeldzame aandoening waarbij het weefsel in het gezicht of andere lichaamsdelen plotseling kan gaan zwellen.

    Verkoop in Europa
    In Europa krijgt Pharming met zijn medicijn inmiddels voorzichtig een voet aan de grond. De omzet in Europa steeg vorig jaar met 69% tot €8,3 mln. Pharming schrijft de toename toe aan extra marketinginspanningen. Die zijn mogelijk doordat het bedrijf inmiddels ook in Europa weer volledig eigenaar is van de verkooprechten op zijn medicijn.

    In verband met het terugkopen van de Amerikaanse rechten op Ruconest heeft Pharming vorig jaar nog een laatste nabetaling moeten doen van $25 mln. Die verplichting vloeit voort uit de gestage toename van de verkoopinkomsten uit het geneesmiddel.

    Originele link van het artikel: fd.nl/beurs/1375819/pharming-weerstaa...
  16. forum rang 10 voda 6 mei 2021 15:42
    Waarom biotechbedrijven de Europese beurs inruilen voor die op Wall Street
    Mathijs Rotteveel 15:36

    Waar Europese onderzoekers worden geprezen om de snelheid en de efficiëntie waarmee ze nieuwe geneesmiddelen ontwikkelen, is het vaak de Amerikaanse belegger die profiteert. Hoe komt dat?

    Of Sijmen de Vries het vreemd vindt dat veel Europese biotechbedrijven hun heil zoeken in New York op de Nasdaq-beurs? 'Natuurlijk niet!' Zijn eigen Pharming heeft eind vorig jaar ook de sprong naar Wall Street gewaagd. 'Er heerst in Europa gewoon geen goed investeringsklimaat voor biotechbedrijven. Je hoort politici keer op keer zeggen dat we hier voorop willen lopen bij het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen. In de praktijk zie ik hier bar weinig van terug.'

    Europese onderzoekers, onder wie ook Nederlanders, ontwikkelen telkens weer nieuwe geneesmiddelen. Toch zijn het vooral de Amerikaanse beleggers die hiervan profiteren. Dat komt door de versnipperde Europese markt voor de financiering van onderzoek, testen en het marktklaar maken van medicijnen. Alle betrokkenen die het FD voor dit artikel sprak zijn het erover eens: we discussiëren in Europa vooral over de te hoge kostprijs van medicijnen, en niet over de mogelijke winsten erop. Zo laten we ons door Amerikaanse investeerders de kaas van het brood eten. 'Een treurige constatering', aldus De Vries.

    Eerste stap
    De eerste stap op de Amerikaanse markt is vaak een notering op de Nasdaq-beurs in New York. Vanaf begin 2019 tot eind vorige maand gingen er volgens cijfers van databureau Dealogic 33 biotechbedrijven naar een Europese beurs. In dezelfde periode maakten er 185 hun beursdebuut in Noord-Amerika, de meeste op de Nasdaq.

    Ook de grootste Nederlandse biotechbedrijven zijn daar ondertussen bijna allemaal naartoe gegaan. Na de beursintroductie van Lava Therapeutics, eind maart dit jaar, hebben zeven van oorsprong Nederlandse biotechbedrijven een beursnotering op de Amerikaanse Nasdaq. Dan hebben we het over: Galapagos, Pharming, Pharvaris, Merus, Proqr, Uniqure en dus ook Lava Therapeutics.

    Van deze bedrijven hebben Galapagos en Pharming ook nog een notering op de beurs in Amsterdam. Samen met Vivoryon en Kiadis vertegenwoordigen ze daar de gehele biotechsector: vier bedrijven dus. En Kiadis wordt binnenkort hoogstwaarschijnlijk overgenomen door de Franse farmaceut Sanofi. Dan wordt de score Nasdaq-Euronext Amsterdam acht tegen drie.

    Gevraagd naar de redenen voor deze bedrijven om hun heil te zoeken in de Verenigde Staten, valt vaak het woord 'ecosysteem'. Dan hebben we het niet over dieren en planten die in evenwicht met elkaar leven. 'Het draait om de investeerders die biotechbedrijven op waarde weten te schatten', zegt adviseur Daan van Cann van EY. 'Plus een grote afzetmarkt, een goede toezichthouder, analisten die deze bedrijven begrijpen en een beurs waarop veel in biotechaandelen wordt gehandeld.'

    Voor het marktklaar maken van een nieuw medicijn is een investering van vaak honderden miljoenen nodig en jarenlang geduld. En dan nog lukt het maar tussen de 5% en 10% van de biotechbedrijven om ook echt een medicijn op de markt te brengen.

    Lange weg
    Dat de weg naar de markt lang is, weet ook het Nederlandse Pharming. Het maakt een geneesmiddel, leniolisib, voor de behandeling van APDS, een zeer zeldzame immuunziekte. Wereldwijd hebben maar zo'n 60.000 mensen deze aandoening Omdat er nog geen behandelingsmethode is voor de ziekte, heeft de Amerikaanse medicijnenwaakhond FDA haar de status van 'wees' gegeven.

    Bedrijven die het lukt om medicijnen te ontwikkelen tegen zo'n 'weesziekte', krijgen van de FDA en de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA allerlei privileges. De belangrijkste: verlenging van de patenttermijn, het recht om de markt te verdelen of markt-exclusiviteit voor een bepaalde periode na goedkeuring van het medicijn.

    Van Cann: 'Ondanks de beperkte toepasbaarheid kan een weesmedicijn heel veel opleveren. Amerikaanse investeerders zijn vaak gespecialiseerd in biotech en weten dit. Europa kent minder grote investeerders die in beursgenoteerde biotechbedrijven beleggen. Daarom ontberen we een groot deel van deze kennis.'

    Het voorbeeld van Pharming is exemplarisch voor de hele sector: het verdienmodel van biotechbedrijven is complex, de terugverdientijd lang en de risico's groot. Maar áls een medicijn een succes wordt, dan zijn de inkomsten navenant.

    Geen overzicht
    Volgens Alex Cogut, biotechanalist bij Kempen, zijn er in de Europese markt te weinig gespecialiseerde investeerders met goed overzicht over de hele sector. We hebben weliswaar grote institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, met diepe zakken, zegt hij. 'Maar omdat de markt hier versnipperd is, loont het voor deze grote spelers niet om een gespecialiseerd biotechteam op te bouwen. Dus kijken ze alleen naar lokale bedrijven. Zo investeren Zweedse institutionele beleggers in de Zweedse markt. En Belgische beleggers in de Belgische markt.'

    Bovendien zijn de beursgangen die wél in Europa plaatsvinden volgens Cogut vaak te klein voor de grote, niet in biotech gespecialiseerde beleggers. 'Als je een miljard onder beheer hebt, dan ga je geen energie steken in het analyseren van een beursgang van nog geen €40 mln.'
  17. forum rang 10 voda 6 mei 2021 15:42
    Deel 2:

    De versnipperde infrastructuur van de Europese beurzen, helpt volgens Cogut ook niet mee. Beursbedrijf Euronext heeft, inclusief de net overgenomen Milanese beurs, acht verschillende beurzen in de Europese Unie. 'Maar er is géén centrale markt voor de handel in biotechaandelen, daardoor zie je dat beleggers vooral lokaal investeren.'

    In de beurswereld geldt dat het ene succes vaak het andere aantrekt. Zo vertelt Euronext Amsterdam graag het verhaal over de succesvolle beursgang van het Zuid-Afrikaanse Prosus in Amsterdam. Prosus is een wereldwijd technologiebedrijf en had net zo goed voor Londen kunnen kiezen. De Amsterdamse notering zou de interesse hebben gewekt van nog veel meer wereldwijde techbedrijven voor Amsterdam.

    'Dit geldt in nog grotere mate voor wereldwijde biotechbedrijven en de Nasdaq-beurs in New York', aldus Cogut. 'Beursgangen daar zijn veel succesvoller geweest dan die in Europa. Dat trekt weer nieuwe beursgangen aan.'

    Vijf witte jassen
    De populariteit van de Amerikaanse beurs heeft er vooralsnog niet voor gezorgd dat de ontwikkeling van nieuwe medicijnen in Europa tot stilstand is gekomen. Integendeel. Volgens Dick Hoogenberg, collega van Van Cann bij EY, kijken de Amerikanen met bewondering naar de snelheid en efficiëntie waarmee Europese onderzoekers te werk gaan. In de opstartfase opereren ze vaak op kleine schaal, in zogenoemde shoeboxes. 'Vijf mensen, een goed onderzoek en een raad van toezicht', zegt Hoogenberg. 'In die shoeboxes wordt veel sneller onderzoek gedaan dan in de Verenigde Staten. De witte jassen hier zijn heel efficiënt.'

    Maar als een nieuw medicijn de eerste fase van de ontwikkeling voorbij is en er fors geïnvesteerd moet gaan worden, wagen veel onderzoekers bij gebrek aan enthousiaste investeerders toch de grote oversteek. Van Cann: 'Dat kost misschien een paar miljoen euro meer, maar dat doe je graag als je weet dat je tientallen miljoenen meer gaat ophalen op de beurs.'

    Sijmen de Vries, ceo van Pharming, vindt het een treurige constatering dat er 'heel knappe innovatie' plaatsvindt in Europa, die vervolgens te gelde wordt gemaakt in de VS. 'We zijn blijkbaar niet bereid om normale prijzen te betalen, zoals in de Verenigde Staten. Pas binnen een efficiënte markt kunnen innovatieve bedrijven winstgevend zijn. Dan komen er ook hier vanzelf meer investeerders. Dat staat allemaal met elkaar in verband.'

    Lees het volledige artikel: fd.nl/beurs/1381689/waarom-biotechbed...
  18. forum rang 10 voda 18 mei 2021 15:51
    Stagnatie bij wonderlijk biotechbedrijf Pharming
    15:06

    Biotechbedrijf Pharming is misschien wel een van de meest wonderlijke bedrijven op de Amsterdamse effectenbeurs. De onderneming haalt de werkzame stof van zijn enige goedgekeurde medicijn uit de melk van genetisch gemodificeerde konijnen. Het bedrijf heeft zelfs een eigen gepatenteerde melkmachine voor konijnen.

    Pharming is ook al twee jaar een winstgevend bedrijf met een sterke kaspositie. De vreugde daarover heeft helaas al weer plaatsgemaakt voor twijfel. Dat bleek vorig week nog eens na de publicatie van de cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar. De omzet van €36 mln betekent een terugval van 20% ten opzichte van vorig jaar.

    Volgens Pharming zelf is er weinig aan de hand. In het vierde kwartaal was sprake geweest van een recordomzet (€51 mln), omdat veel patiënten extra Ruconest hadden ingeslagen uit vrees voor tekorten. Die patiënten zouden in het eerste kwartaal op hun voorraad hebben ingeteerd.

    Om de ernst van het omzetverlies te beoordelen, is het dus verstandig om te kijken naar de gemiddelde omzet over de laatste twee kwartalen. Die bedroeg €43,5 mln. Dat is geen geruststellend getal. Want €43,5 mln is minder dan het gemiddelde (€44,8 mln) van de zes voorgaande kwartalen. De conclusie is onontkoombaar: de groei is er uit.

    De vraag is of Pharming zich kan herpakken. Dat wordt nog spannend. Ruconest is een geneesmiddel tegen de zeldzame aandoening angio-oedeem, waarbij het weefsel in onder meer het gezicht van patiënten plotseling kan gaan zwellen, en dat is een zeer competitieve markt. Pharming moet het opnemen tegen de combinatie Takeda-Shire en tegen CSL Behring, twee bedrijven met een veel groter marktaandeel.

    Bovendien zijn er meer aanbieders op komst, die alweer nieuwe medicijnen tegen angio-oedeem ontwikkelen. Een van deze bedrijven — BioCryst — kreeg eind vorig jaar groen licht voor verkoop van zijn medicijn in de Verenigde Staten en boekte in het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van $10 mln. Het succes van BioCryst kan ook Pharming pijn gaan doen.

    Om niet volledig afhankelijk te zijn van patiënten met angio-oedeem, moet Pharming een nieuwe inkomstenbron zien aan te boren. Bijvoorbeeld door goedkeuring van een tweede medicijn. Maar de vaart zit er niet erg in.

    De belangrijkste troef is het kandidaatsmedicijn leniolisib, bestemd voor de behandeling van APDS, een zeer zeldzame immuunziekte. In augustus 2019 meldde Pharming nog dat leniolisib mogelijk in de tweede helft van 2021 op de markt zou komen, maar dat is te optimistisch gebleken. Inmiddels is sprake van introductie in het vierde kwartaal van 2022. Een jaar later dan gehoopt. Een konijn is duidelijk geen haas.

    Reageren? Mail naar Bartjens@fd.nl

    Lees het volledige artikel: fd.nl/beurs/1384108/stagnatie-bij-won...
  19. forum rang 10 voda 1 juli 2021 13:24
    Pharming koopt rechten op gentherapie
    Thieu Vaessen 09:46

    Het Leidse biotechbedrijf Pharming heeft de rechten gekocht op een gentherapie tegen erfelijk angio-oedeem, een zeldzame aandoening. Pharming betaalt een voorschot van $17,5 mln aan zijn Britse branchegenoot Orchard Therapeutics, die de gentherapie ontwikkelt. Het Nederlandse bedrijf heeft al een eigen medicijn tegen angio-oedeem op de markt.

    Indien de gentherapie wordt goedgekeurd en tot een commercieel succes leidt, zal Pharming in meerdere stappen nog eens $189,5 mln aan Orchard betalen. Pharming neemt ook de kosten voor zijn rekening van alle vervolgonderzoek dat nog moet plaatshebben. Een succesvolle gentherapie moet in principe met één behandeling kunnen leiden tot blijvende genezing.

    Investering voor lange termijn
    De experimentele therapie is nog niet op patiënten getest. Dat betekent dat het nog jaren zal duren voor het middel op de markt komt, ook in een gunstig scenario. In preklinisch onderzoek is al gebleken dat de gentherapie van Orchard stoffen produceert die aanvallen van angio-oedeem kunnen voorkomen. 'Dit is echt een investering voor de lange termijn', zegt ceo Sijmen de Vries van Pharming.

    Op de Amsterdamse effectenbeurs reageert het aandeel Pharming PHARM€0,97+1,25% rustig op de bekendmaking van donderdagochtend. Het aandeel staat kort na de opening van de beurs op een winst van ruim 2%, op €0,98.

    'Bewezen technologie'
    Patiënten met angio-oedeem hebben last van plotseling opzwellend weefsel in bijvoorbeeld hun gezicht, wat in uitzonderlijke gevallen levensbedreigend kan zijn. Er zijn meerdere geneesmiddelen op de markt. Pharming heeft met zijn medicijn Ruconest een klein marktaandeel, waarmee het bedrijf vorig jaar een omzet van €185,7 mln realiseerde.

    De Vries heeft hoge verwachtingen van de samenwerking met Orchard, omdat het Britse bedrijf al meerde goedgekeurde gentherapieën op de markt heeft. 'Het is een bewezen technologie', aldus de ceo van Pharming.

    Tweede aankoop
    Orchard had nog niet eerder bekendgemaakt dat de onderneming werkt aan een gentherapie tegen angio-oedeem. 'Ze wilden de concurrentie niet wijzer maken dan nodig', aldus De Vries. De Britten kiezen volgens hem voor samenwerking met Pharming, omdat het Nederlandse bedrijf veel kennis over de zeldzame aandoening en de behandelmethodes in huis heeft. Pharming heeft bovendien een sterke kaspositie, die het bedrijf in staat stelt tot het doen van aankopen.

    Het is de tweede keer dat Pharming de rechten koopt op een kandidaatsmedicijn dat elders is ontwikkeld. Twee jaar geleden nam het bedrijf uit Leiden de rechten over op het geneesmiddel leniolisib, bestemd voor de behandeling van de zeer zeldzame immuunziekte APDS. Dat medicijn komt mogelijk eind volgend jaar op de markt.

    Lees het volledige artikel: fd.nl/beurs/1390300/pharming-koopt-re...
93 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht