Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goud: hoezo een safe haven?

Goud: hoezo een safe haven?

'Waarom stijgt goud nu niet?' is met ruime voorsprong de meest gestelde vraag die ik de voorbije dagen binnenkreeg. Het antwoord hangt af van de tijdhorizon.

Op de dag dat de Amerikaanse beursindexen een tik van gemiddeld 7% kregen, de volatiliteitsindex opklom naar het hoogste peil sinds de financiële crisis van 2008 en de olieprijs de grootste daling op dagbasis sinds de Golfoorlog (1991) liet optekenen, gaf goud nagenoeg geen krimp. Ja, even werd het niveau van $1.700 aangetikt, maar daar stonden we enkele weken terug ook al. Bovendien werd de stijging niet vastgehouden en volgde nadien zelfs een terugval.

Liquiditeitscrisis en margin calls

Maar is de vraag of goud al dan niet een safe haven is daarmee beantwoord? Eigenlijk niet, want alles hangt af van de tijdshorizon. Op korte termijn kan het gele metaal die status slechts zelden waarmaken.

Wat meestal wel werkt, zijn bepaalde overheidsobligaties en sommige valuta’s. Omdat valuta’s tegenover elkaar worden verhandeld, is er tegenover elke verliezer ook een winnaar. Zo is er in onzekere tijden vaak een vlucht naar de Zwitserse frank (CHF) en Japanse yen. Maar dus niet naar goud of toch niet altijd.

Overigens ook niet naar cryptovaluta, die vrolijk mee onderuit gingen. Dit terwijl de virtuele munten volgens sommigen de rol van goud hadden overgenomen. Maar dit is weer een ander verhaal.

De meest aangehaalde verklaring  bij analisten is het fenomeen ‘margin calls’. De prijs van goud (en andere grondstoffen) wordt gemaakt op de termijnmarkten waar futures worden verhandeld. Institutionele investeerders als hedge funds werken met een hefboom door slechts een fractie van de prijs te betalen (marge) en de rest te ‘lenen’.

Wanneer de onderliggende waarde de verkeerde richting uit gaat en de hefboom niet mee- maar tegenwerkt, moet extra geld worden bijgestort (margin call). Wanneer dit niet voorhanden is, bijvoorbeeld door een gebrek aan liquiditeit, moeten deze marktparticipanten ook posities verkopen die ze misschien niet hadden willen verkopen. Verliezen op onder meer aandelenposities of olie-futures worden dan gecompenseerd door (gedwongen) verkopen van bijvoorbeeld goud-futures.

Korte versus lange termijn

De onderstaande tabel geeft een overzicht van de drie grootste recente correcties van de S&P500 en de prestatie van goud tijdens deze periodes.

Periode Prestatie S&P 500 Prestatie goud
Oktober 2007 - maart 2009 -56,8% +25,5%
Maart 2000 - oktober 2002  -49% +12,4%
Augustus 1987 - december 1987  -33,5% +6,2%


Het rendement van goud varieerde van ‘goed’ over ‘best wel OK’, tot ‘eerder ontgoochelend’.

Het fenomeen dat we de afgelopen dagen observeerden is dus niet nieuw. Tijdens de vorige financiële crisis in 2008 daalde de goudprijs aanvankelijk van $1.000 naar $700 (-30%). Dit was ook het geval na de dotcomcrisis, toen de goudprijs tussen maart 2000 en maart 2001 afgerond van $315 naar $255 dollar (-25%).

Maar over een langere tijdspanne is het beeld enigszins anders. Toen de overhang van gedwongen verkopen van de baan was (en het effect van gedwongen liquidaties dus was uitgewerkt) stond niets een stijging van de goudprijs nog in de weg. In november 2008 begon het edelmetaal aan een klim, die pas zou stoppen in september 2011, bij een prijs van $1.920 (+175%).

Ook maart 2001 vormde het startschot voor een opmars die de goudprijs tegen 2006 richting $750 zou katapulteren (+200%), voordat het metaal voor het eerst corrigeerde.

Goud gaat dus eerst mee de diepte in, maar keert daarna op volle kracht terug. Kijk je niet alleen naar de crisisperiode met de grootste klappen voor de aandelenindexen maar iets langer, dan is goud wel degelijk een safe haven.

En wat nu?

Sinds begin deze eeuw steeg de goudprijs, uitgedrukt in euro, met gemiddeld 9,8% op jaarbasis. Ik ken persoonlijk geen activa die ook maar in de buurt komen van dit rendement.

Moeten we hier nu ook de obligate kanttekening ‘In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst’ aan toevoegen dat tegenwoordig elk Essentiële Informatiedocument van een beleggingsproduct verplicht moet vermelden?

Ik denk het niet, want het startschot voor een nieuwe haussebeweging werd al vorig jaar in juni gegeven toen het gele metaal er na verschillende mislukte pogingen eindelijk in slaagde om een technische weerstand uit 2013 te doorbreken. Vandaar ging het crescendo richting $1.700. De goudprijs bereikte de voorbije weken nieuwe hoogtepunten in nagenoeg alle valuta. Uitzonderingen zijn (voorlopig nog) de dollar en de CHF.

Geen tegenpartijrisico

De kaarten liggen om verschillende redenen nog steeds goed voor goud. Zo heeft het edelmetaal als enige activa geen enkele vorm van tegenpartijrisico. Dit is een begrip waar u als investeerder eens wat dieper moet nadenken over wat het nu eigenlijk betekent bij aandelen, obligaties en derivaten en wat voor gevolgen het kan hebben als het eens misloopt.

Negatieve rente maakt goud aantrekkelijk

Verder is de reële rente (nominale rente min inflatie) overal negatief en dreigt deze nog negatiever te worden door nieuwe stimuli van de monetaire autoriteiten. In een marktomgeving met in hoofdzaak negatieve rentes wordt een actief zonder rente (zoals goud) ineens aantrekkelijk.

Hier en daar zijn er investeringsprofeten die inflatie dood verklaren. Geloof dat maar niet. Inflatie verloopt volgens cycli en komt altijd terug. Enkel een aanbodschok kan al voldoende zijn.

Ik vermeld er nog even bij dat ook de goudmijnaandelen nog steeds erg goedkoop zijn. De Barron’s Gold Miners Index (BGMI) staat in verhouding tot de S&P500 in de buurt van het dieptepunt van begin 2016 en is dus historisch erg laag.


Koen Lauwers is onafhankelijk analist.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Koen Lauwers

Koen Lauwers is onafhankelijk analist. Hij doet beleggingsresearch voor verschillende marktpartijen en schrijft voor diverse financiële titels. Als econoom kwam Lauwers na een carrièrestart in de IT-sector in 1999 in de financiële wereld terecht. De schok na het barsten van de virtuele dotcom-zeepbel was zodanig groot dat h...

Meer over Koen Lauwers

Recente artikelen van Koen Lauwers

  1. 19 mrt De goudprijs zit weer in de lift, en de timing is bijzonder
  2. 16 jan Grondstoffen in 2024: wat kunnen we verwachten? 2
  3. 20 jun Halfjaar-update edelmetalen en koper 4

Gerelateerd

Reacties

41 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Dododo 11 maart 2020 10:42
    Goed verhaal. Mis alleen bij tegenpartij-risico het feit dat dit alleen werkt bij FYSIEK goud en niet bij een tracker (grootste=GLD=goeddeels papier "gedekt"). Mocht er naar FYSIEK goud ruimte zijn voor trackers, kijk dan naar CEF , PHYS, PSLV, i.i.g. trackers die fysiek worden gedekt door 100% metaal (liefst met storage buiten USA i.v.m. nog steeds niet ingetrokken confiscatiewetgeving uit lang vervlogen tijden). Gezien de GOLD-to-SILVER ratio (bijna 100 zilver voor 1 goud !!), zou ZILVER wel eens de ECHTE winnaar kunnen worden.
  2. [verwijderd] 11 maart 2020 10:50
    Koen Lauwers snapt het niet helemaal, er zijn hele lange wachtlijsten momenteel om aan fysiek goud te komen, fysiek goud is heel iets anders als papier goud, papier goud is geen goud, de prijs wordt nu helaas bepaald en gemanipuleerd door papiergoud producten, papier goud kun je oneindig bijdrukken net als fiatgeld en is GEEN goud. Goudmijn aandelen is ook geen goud, dat is een 10 in de lucht effect, ik heb er liever 1 in de hand.

    De volgende papiergoud (waardeloze) producten kennen we:
    Unallocated or pooled gold accounts
    Gold mining shares
    Exchange Traded Fund’s (ETF’s)
    Gold futures
    Gold options
    Contracts for Difference (CFD’s)

    Er zit ook een grote frauduleuze manipulatie in de goud en zilver prijs, de elite haat het want het ondermijnt hun fiatgeld/rente-slavernij-systeem

    goldsurvivalguide.co.nz/the-full-deta...

    De Nederlandse Bank
    "Goud is nodig voor als het systeem in stort om overnieuw te kunnen beginnen"
    "Goud is het ultieme appeltje voor de dorst"
    "Als het tegenzit, kunnen koersen dalen. Maar, crisis of niet, een baar goud houdt altijd waarde."

    www.dnb.nl/betalingsverkeer/goud/inde...

    Goud is dus al ruim 6000 jaar een veilige haven, een aandeel of een Bitcoin of fiatgeld is dat daarin in tegen niet.

    Beleggers houden van de goudstandaard en harde munten, het zorgt voor rust en veiligheid, en dat is precies waar beleggers altijd naar snakken, een gedegen markt, weten waar je aan toe bent, nu worden we geregeerd door mensen die we niet gekozen hebben (EU), En zitten we vast aan een boterzacht munt de Euro waar we niet voor gekozen hebben.

    Goud is onze toekomst en gelukkig weten centraal bankiers dit, zij kopen massaal goud met hun bijgedrukte papier, het einde van het fiatgeld tijdperk is in zicht! Dit willen wij NOOIT meer, ook geen SDR van het IMF die nu in elkaar geflanst wordt met groene bondjes gemaakt aan de hand van klimaatleugens , NOOIT meer!.
  3. Vanoranje 11 maart 2020 10:52
    quote:

    Dododo schreef op 11 maart 2020 10:42:

    Goed verhaal. Mis alleen bij tegenpartij-risico het feit dat dit alleen werkt bij FYSIEK goud en niet bij een tracker (grootste=GLD=goeddeels papier "gedekt"). Mocht er naar FYSIEK goud ruimte zijn voor trackers, kijk dan naar CEF , PHYS, PSLV, i.i.g. trackers die fysiek worden gedekt door 100% metaal (liefst met storage buiten USA i.v.m. nog steeds niet ingetrokken confiscatiewetgeving uit lang vervlogen tijden). Gezien de GOLD-to-SILVER ratio (bijna 100 zilver voor 1 goud !!), zou ZILVER wel eens de ECHTE winnaar kunnen worden.
    Weet jij betrouwbare fysieke fondsen/trackers die buiten de VS bewaren?
  4. antonvb 11 maart 2020 11:05
    Vroeger probeerden alchemisten verschillende metalen te veranderen in goud. Maar bankiers hebben iets veel slimmers bedacht. Ze hebben goud in papier veranderd. Als men in fysiek goud zou beleggen in plaats van papieren contracten te verhandelen had de goudmarkt er heel anders uit gezien.
  5. forum rang 5 theo1 11 maart 2020 11:26
    quote:

    Dododo schreef op 11 maart 2020 10:42:

    Goed verhaal. Mis alleen bij tegenpartij-risico het feit dat dit alleen werkt bij FYSIEK goud en niet bij een tracker (grootste=GLD=goeddeels papier "gedekt"). Mocht er naar FYSIEK goud ruimte zijn voor trackers, kijk dan naar CEF , PHYS, PSLV, i.i.g. trackers die fysiek worden gedekt door 100% metaal (liefst met storage buiten USA i.v.m. nog steeds niet ingetrokken confiscatiewetgeving uit lang vervlogen tijden). Gezien de GOLD-to-SILVER ratio (bijna 100 zilver voor 1 goud !!), zou ZILVER wel eens de ECHTE winnaar kunnen worden.
    Bij fysiek goud heb je misschien geen tegenpartijrisico, maar je krijgt daar ouderwets diefstalrisico voor terug. Het eigendom van fysiek goud is nergens geregistreerd, dus als er iemand inbreekt en je goudstaven, of Krugerrands of zo jat, dan ben je het gewoon kwijt. Ga er maar niet vanuit dat de politie het wel even terug gaat vinden.

    Dus, als het om kleinere bedragen gaat en het goud ligt in je eigen huis, loop je het risico op inbraak en diefstal. Als het grotere bedragen zijn en het ligt opgeslagen in een bankkluis, dan moet je daar voor betalen (zie dat maar als negatieve rente) en loop je nog steeds het risico op een bankoverval waarbij de kluizen worden leeggeroofd. Het is allemaal wat ouderwets en low-tech, maar nog steeds een reëel risico. Als je je druk maakt om het risico dat de bewaarpartij van je aandelen ermee vandoor gaat, moet je je ook druk maken over het risico dat je goud gestolen wordt.
  6. Vanoranje 11 maart 2020 11:33
    Hmm...als ik dit zo lees. Denk ik dat ik maar beter kan inzetten op goede goudmijnen. Weliswaar kans op koersdaling...maar geen diefstalrisico. En de productiekosten dalen dit jaar gezien de lagere olieprijzen die ca. 70% vd kosten bedragen. En als de pleuris uitbreekt gaat de goudprijs waarschijnlijk nog verder omhoog.
  7. forum rang 7 ffff 11 maart 2020 11:40
    Theo,
    Grappig hè.. In de KK van IEX hebben we het de afgelopen 20 jaar wel 100 keer over dit onderwerp gehad. Dat diefstalrisico vind ik zwaar overdreven. Akkoord , als je in een flat woont kun je zo'n flat op 24 uur minutieus onderzoeken, maar als je een groot landgoed hebt, dan zul je ze nooit vinden.

    Zelf al 40 jaar fysiek goudbezitter. Alle paar jaren bijgekocht. Nooit vergeten dat ik ooit fysiek goud kocht en de goudprijs 13 lange jaren achtereen, ieder jaar maar zakte en zakte. Achteraf, zoals Koen terecht beweert is fysiek goud een prima belegging geweest, waarbij ik met grote nadruk NIET over traders heb, maar als vermogensonderdeel.
    Nooit en te nimmer producten op papier en mooie beloften. NEEN, ondanks Theo's waarschuwingen, gewoon echt goud.
    En tenslotte, maar oh zo belangrijk: Wat zijn ze toch braaf in Nederland en wat zijn de artikelen toch superbraaf. Maar...fysiek goud is natuurlijk een schitterend middel om vermogens even weg te stoppen, makkelijk vervoerbaar en ruilbaar en bij overlijden een pracht manier een stuk vermogen vrij van successierechten door te geven. Dat mag niet, Peter ! Kom op zeg: Dat goud is niet gestolen en daar doe ik mee wat IK wil ! Let op de Overheden: Stimuleren de banken ( ING) om geen fysiek goud meer t kopen en verkopen en het bedrag in fysiek goud wordt bijna jaarlijks kleiner. In Duitsland sinds ruim twee maanden verlaagd van 10.000 Euro naar 3.000 Euro. Ze zijn toch zo bang dat de burger zelf het heft in handen neemt. En na 40 jaar...Het was een prima investering, het klinkt zo prachtig als je gouden munten op een marmeren plaat laat vallen en het geeft zekerheid. Gewoon in je eigen omgeving en niks op papier of beloofd in een of ander verkoopproduct.

    Peter
  8. forum rang 7 ketchup 11 maart 2020 11:42

    wens je fysiek Goud te kopen kan dat bij een Goudbank en dat kan je doen via je eigen Bank, die slaan het fysiek voor je op - en het komt gewoon op je effectenrekening te staan

    het voordeel mocht de Bank omvallen dan blijft Goud jouw eigendom
    dat is anders met cash, alles boven de garantie-som ben je kwijt

    www.goudbank-antwerpen.com

    vergeet niet dat indien je Goud/edelmetalen (Zilver)-miners koopt
    zoals bvb (Barrick Gold, Newmont, WPM, PAAS ) koop je ook een tegenpartij risico, je hebt niet meer dan een aandeel in ...
    bij fysiek loop je geen counter-party-risk
  9. simidoc 11 maart 2020 12:02
    quote:

    theo1 schreef op 11 maart 2020 11:26:

    [...]

    Bij fysiek goud heb je misschien geen tegenpartijrisico, maar je krijgt daar ouderwets diefstalrisico voor terug. Het eigendom van fysiek goud is nergens geregistreerd, dus als er iemand inbreekt en je goudstaven, of Krugerrands of zo jat, dan ben je het gewoon kwijt. Ga er maar niet vanuit dat de politie het wel even terug gaat vinden.

    Dus, als het om kleinere bedragen gaat en het goud ligt in je eigen huis, loop je het risico op inbraak en diefstal. Als het grotere bedragen zijn en het ligt opgeslagen in een bankkluis, dan moet je daar voor betalen (zie dat maar als negatieve rente) en loop je nog steeds het risico op een bankoverval waarbij de kluizen worden leeggeroofd. Het is allemaal wat ouderwets en low-tech, maar nog steeds een reëel risico. Als je je druk maakt om het risico dat de bewaarpartij van je aandelen ermee vandoor gaat, moet je je ook druk maken over het risico dat je goud gestolen wordt.
    Als de lucht op uw hoofd valt ben je ook dood.
  10. forum rang 5 theo1 11 maart 2020 12:59
    quote:

    ffff schreef op 11 maart 2020 11:40:

    Theo,
    Grappig hè.. In de KK van IEX hebben we het de afgelopen 20 jaar wel 100 keer over dit onderwerp gehad. Dat diefstalrisico vind ik zwaar overdreven. Akkoord , als je in een flat woont kun je zo'n flat op 24 uur minutieus onderzoeken, maar als je een groot landgoed hebt, dan zul je ze nooit vinden.

    Zelf al 40 jaar fysiek goudbezitter. Alle paar jaren bijgekocht. Nooit vergeten dat ik ooit fysiek goud kocht en de goudprijs 13 lange jaren achtereen, ieder jaar maar zakte en zakte. Achteraf, zoals Koen terecht beweert is fysiek goud een prima belegging geweest, waarbij ik met grote nadruk NIET over traders heb, maar als vermogensonderdeel.
    Nooit en te nimmer producten op papier en mooie beloften. NEEN, ondanks Theo's waarschuwingen, gewoon echt goud.
    En tenslotte, maar oh zo belangrijk: Wat zijn ze toch braaf in Nederland en wat zijn de artikelen toch superbraaf. Maar...fysiek goud is natuurlijk een schitterend middel om vermogens even weg te stoppen, makkelijk vervoerbaar en ruilbaar en bij overlijden een pracht manier een stuk vermogen vrij van successierechten door te geven. Dat mag niet, Peter ! Kom op zeg: Dat goud is niet gestolen en daar doe ik mee wat IK wil ! Let op de Overheden: Stimuleren de banken ( ING) om geen fysiek goud meer t kopen en verkopen en het bedrag in fysiek goud wordt bijna jaarlijks kleiner. In Duitsland sinds ruim twee maanden verlaagd van 10.000 Euro naar 3.000 Euro. Ze zijn toch zo bang dat de burger zelf het heft in handen neemt. En na 40 jaar...Het was een prima investering, het klinkt zo prachtig als je gouden munten op een marmeren plaat laat vallen en het geeft zekerheid. Gewoon in je eigen omgeving en niks op papier of beloofd in een of ander verkoopproduct.

    Peter
    En ik vind dat geklets over het tegenpartijrisico van aandelen dan weer zwaar overdreven. Hoe vaak is dat nu fout gegaan bij serieuze partijen? Naar mijn weten nooit. Er zullen wel incidenten zijn geweest bij vage boilerrooms, maar in iedere branche heb je oplichters en knoeiers. Zo zullen er ook wel cowboys zijn die goud verkopen van een lagere zuiverheid dan ze beweren. Ik zeg: als je rustig slaapt met een substantieel bedrag aan fysiek goud in je huis, dan moet je niet zeuren over het tegenpartijrisico van aandelen of obligaties.

    En ja, goud is nergens geregistreerd dus je kan je goudstaven aan je erfgenamen geven en de belasting weet van niks en niemand betaalt een cent aan de regering. Maar dat betekent ook dat als een dief je goud steelt, of een oplichter kletst het je uit je handen, dan zie je het ook nooit meer terug. Er is domweg geen manier om te bewijzen dat het überhaupt in je bezit was, en het spul is na omsmelten onmogelijk meer aan jou te linken. Dàt is het risico met goud.

    Tussen twee haakjes, als ik inbreker was en ik was geen junk die een paar tientjes nodig heeft voor zijn volgende shot, dan zou ik eerder kijken in die enorme landgoederen dan in sociale huurflatjes. In die flatjes verwacht je niks meer dan een tablet en wat goedkope lucardi-kettinkjes. In die landgoederen is echt wat te halen. Je zal er meer moeite voor moeten doen, maar daar staat dan wel wat tegenover.

    En verder is het een kwestie van wat je doel is met beleggen. Ikzelf heb geen object nodig waarin ik overtollig kapitaal kwijt kan, maar een object dat me cashflow kan genereren. Ik heb dus niks aan goud, want het geeft geen cashflow. Bij jou is dat misschien anders.
  11. barondehuile 11 maart 2020 14:26
    Goud, het is maar net wat de gek er voor geeft. Technisch kun je goud voor weinig hoogwaardige doeleinden gebruiken (behalve sieraden, tandheelkunde) maar verder is het dood. Het voegt niets toe aan de samenleving. Daarnaast is mijn gevoel, dat wanneer het geld systeem in elkaar klapt, er in de tegenwoordige tijd wel een ander systeem komt dat zonder goud wordt opgezet. Indien je in een slechte tijd je goud wilt gebruiken om mee te handelen, dan moet je het toch ruilen tegen iets anders dat de tegenpartij in het handelen "op maat" kan accepteren. Je hebt dus een kilo goud in de kast, maar je kunt er geen brood mee kopen. Uitermate onpraktisch en gewoon niet realistisch. Zo lang goud de waarde heeft die de paranoia er aan hangt, lijkt het een veilige haven, dus alleen als het huidige geldsysteem op een of andere wijze blijft bestaan. Bovendien, met de huidige ontwikkeling van deeltjes versnellers en kernfusie, is goud en zijn isotoop in theorie ook synthetisch te maken. Misschien kan het nu al maar is het nog een goed bewaard geheim. Gevolg waardedaling, wanneer zo'n proces in het groot wordt opgezet. Goud is derhalve een leuke belegging voor degenen die er in geloven (al eeuwen lang) en kan over een beperkte tijd (een leven of meer) dus een goede investering zijn, maar nooit een echt veilige haven. 't Is maar hoe je het bekijkt.
41 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links