Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tracker Tips: Gaan centrale banken ETF’s opkopen?

Tracker Tips: Gaan centrale banken ETF’s opkopen?

De koepel van centrale banken in de VS, de Amerikaanse Federal Reserve, heeft plannen om voor het eerst in haar geschiedenis bond-ETF's te kopen. Dit is onderdeel van mogelijk onbeperkte kwantitatieve versoepelingsmaatregelen, in een poging obligatiemarkten te kalmeren.

De nieuwe maatregelen zullen de aankoop van ETF's van bedrijfsobligaties met een hoge rating mogelijk maken; een ongekende stap voor de Amerikaanse centrale bank.

Secondary Market Corporate Credit Facility

Deze ronde van stimulering omvat de aankoop van bedrijfsobligaties samen met Amerikaanse staatsobligaties, in het kader van een programma genaamd de Secondary Market Corporate Credit Facility.

De Fed zei begin deze week hierover in een verklaring: "Er moeten agressieve inspanningen worden geleverd in de publieke en private sector om de verliezen voor banen en inkomens te beperken en om een snel herstel te bevorderen zodra de verstoringen zijn verdwenen. De Federal Reserve gebruikt haar volledige scala aan autoriteiten om krachtige ondersteuning te bieden voor de kredietstroom naar Amerikaanse families en bedrijven."

Wat doen andere centrale banken?

Ook volgens ECB-beleidsmaker Peter Kazimir, leider van de Nationale Bank van Slowakije, zou De Europese Centrale Bank in de nabije toekomst ETF’s kunnen gaan kopen als onderdeel van haar stimuleringsprogramma, maar hierover is nog geen officieel besluit genomen.

De centrale bank van Japan doet dit kunstje al tien jaar lang. Ze koopt momenteel aandelentrackers op met een duizelingwekkende 100 miljard yen ($ 950 miljoen) per dag, om de markt te stabiliseren.

De verwachting is dat de Bank of Japan tot tenminste eind deze maand, wanneer het lopende fiscale jaar eindigt, ETF’s in aandelen blijft aankopen.

Zover is het dus allemaal nog niet in Europa, maar het zal mij niets verbazen dat de ECB de Fed snel zal volgen om de financiële markten te stutten, mocht het écht nodig zijn.

Japanificatie

Het lijkt er in ieder geval op dat de zogeheten Japanificatie ook zijn intrede gaat doen op het vlak van ETF’s in de VS en Europa. We gaan het zien.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente artikelen van Michael Mooijer

  1. dec '21 Outlook 2022: mijn ETF-portefeuille voor 2022 10
  2. dec '21 Tracker Tips: een biotechnologische revolutie 1
  3. nov '21 Tracker Tips: een koperen belegging 4

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. WelNiet 25 maart 2020 15:04
    Beste Michael, wat is (als expert) jouw mening hierover? Is het positief omdat er een grote koper bij komt? Het is natuurlijk lastig te duiden hoeveel % van het rendement op naam komt van de BoJ.

    Daarnaast zou het ook een teken van zwakte kunnen zijn dat een centrale bank aandelen moet gaan kopen om de markt te ondersteunen. Vraag me ook af hoe de BoJ dit programma ooit wilt afbouwen zonder storm van paniek.

    Groet
  2. [verwijderd] 27 maart 2020 17:30
    Beste WelNiet, het is natuurlijk een teken van zwakte dat een centrale bank aandelen moet gaan aankopen om de markt te ondersteunen, maar de huidige financiële markt wordt al sinds de crisis van 2008 kunstmatig in leven gehouden door jarenlange monetaire verruiming. Als de centrale bank van Japan ooit zijn aandelenbelangen wil gaan afbouwen, dan moet dat zeer gefaseerd gebeuren om de markt niet te verstoren.

    De Fed heeft inmiddels aangegeven dat ze het Amerikaanse Blackrock heeft ingehuurd om miljarden aan obligatieaankopen, inclusief bond-ETF's, te orkestreren. Met betrekking tot ETF's mag ze maximaal 20% van de uitstaande marketcap aankopen.

    Het is nog niet bekend wanneer de Fed tot actie overgaat, maar de markt heeft al geanticipeerd door bijv. LQD, 's werelds grootste credit bond-ETF in te slaan. Er is deze week al voor miljarden dollars in belegd.

    Groet
  3. forum rang 7 handyman6 30 maart 2020 12:01
    Wat moet je dus kopen? Simpel.
    Naast oblies,die al jarenlang worden opgekocht,nu dus ook etf's. Men plaats immers ,als het ware een " perpetual put" onder die markt.
    Om die stuk te laten gaan ,moet de CB stuk gaan.Dat zie ik dus niet gebeuren ,zolang er geen " raiders" als Lehman Bros,ec explosieve derivaten rommel in de markt mogen hangen!

    Er is helaas 1 nadeel,en wel dat ernooit meer sprake zal zijnvan afbouwen.Ze zijn niet achterlijk die CB's: hebben ze de Markt eenmaal in handen,geven ze die natuurlijk nooit meer terug.

    Maar leuk was hetwel: beurskoersen obv te verwachten bedrijfsresultaten.......
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links