Word abonnee en neem Beursduivel Premium
IEX-actie: Rabobank is kerngezond

IEX-actie: Rabobank is kerngezond

Althans, dat zegt de Rabobank zelf. Dat maakt het besluit om de rente op ledencertificaten stop te zetten des te onlogischer.

Gisteren lanceerden we een actie waarin we het opnemen voor houders van Rabobank Ledencertificaten, die op zondagavond werden verrast door een persbericht van de bank, waarin die aankondigde de vergoedingen over die certificaten op te schorten.

Er staan 297,9 miljoen Rabobank ledencertificaten uit, dus Rabobank bespaart €363 miljoen door drie termijnen lang de vergoeding niet te te betalen. Die besparing is gelijk aan het directe inkomstenverlies van de certificaathouders.

De achtergrond waartegen dit alles gebeurt is duidelijk. De genomen maatregelen om het coronavirus te bestrijden hebben nu en in de toekomst grote gevolgen voor maatschappij en economie. Banken moeten klaarstaan om kredietlijnen open te houden voor de bedrijven die er hard door worden geraakt. Daarmee spelen ze een belangrijke rol bi het binnen de perken houden van de economische schade van deze crisis.

Risico: als het slecht gaat met de bank

Op aangeven van de ECB schrapten ING en ABN Amro hun dividendbetalingen. Rabobank sloot zich daarbij aan door de rentebetalingen op de ledencertificaten op te schorten. Veel certificaathouders waren onaangenaam verrast: de rentevergoeding is namelijk een vaste uitkering en geen dividend.

De voorwaarden van de Rabobank ledencertificaten zijn vastgelegd in een prospectus dat – hoewel de meeste certificaathouders in Nederland wonen en Rabo-klant zijn - in de Engelse taal is opgesteld. In het prospectus wordt ruim aandacht besteed aan de risico’s.

De Rabobank zou in problemen kunnen komen door allerlei ontwikkelingen (van renterisico tot veranderende regelgeving) en kan zelfs failliet gaan. In dat geval staan de certificaathouders achteraan in de rij. Het is een achtergesteld product. En dus loop je risico als het slecht gaat met de Rabobank.

Fraaie cijfers

En juist daar zit hem de crux. Want to nu toe wijst niets erop, ook in deze crisis, dat de Rabobank er slecht voorstaat. We laten ons daarbij leiden door de communicatie van de bank zelf. Op 13 februari 2020 publiceerde Rabobank de cijfers over 2019. Die waren uitstekend.

We citeren:

“Desondanks schrijven we in deze uitdagende omgeving een nettowinst van 2,2 miljard euro en lieten we goede progressie zien op onze strategische doelstellingen. “

“De rentewinst is licht gedaald. We wisten onze kosten verder te verlagen. Onze kapitaalpositie is verbeterd en blijft solide.”

Er is zelfs een videoboodschap van ceo Wiebe Draijer zelf. Een Australische boer, waarschijnlijk certificaathouder, geeft hem een kop koffie en Wiebe Draijer zegt:

“We are proud that our bank has become fitter in the past few years.”

"Rock solid"

Die jaarcijfers werden op 13 februari 2020 gecommuniceerd en de wereld is daarna uiteraard nogal veranderd. Dus we moeten misschien zoeken naar recentere informatie.

Op 12 maart publiceerde Rabobank het jaarverslag over 2019. Daarin staat op pagina 33 dat de Rabobank rock solid is.

Het jaarverslag schetst het beeld van 12 maart 2020 toen de COVID-19-crisis al in volle gang was. Ook daar zouden we nog kunnen stellen dat het een momentopname was. En dat de wereld er op 29 maart – zeventien dagen later dus – wezenlijk anders uitzag.

Enorme buffers

Gelukkig hebben we ook materiaal van zondag 29 maart zelf. Dankzij Twan Huys van Buitenhof. Hij interviewde Wiebe Draijer op de dag van het persbericht in Buitenhof. Zie de video hieronder.

Wiebe Draijer zit er ontspannen bij (behalve als hij moet uitleggen waarom 12,9 procent debetrente redelijk is) en communiceert een buitengewoon positieve boodschap.

“Banken staan er véél beter voor dan in de vorige crisis.”

“Banken staan er uitstekend voor als het gaat om buffers”

Dan vraagt Twan Huys:

“Kan er een moment komen dat banken in problemen komen, dat úw bank in de problemen komt?"

Draijer:

“Maar ik ben zelf heel erg gerustgesteld over de manier waarop de banken nu ingeregeld zijn. De kapitaalbuffers zijn enorm. De liquiditeitsbuffers zijn enorm. De overheid heeft daar weer een enorm arsenaal achter gezet. Dus wij staan nu klaar om dat te doen wat nodig is om de economie te ondersteunen.”

Was deze stap nodig? En waarom dan?

Waar Draijer over banken spreekt, doelt hij tenminste op de top-3 banken die het Nederlandse bankenlandschap domineren: ABN Amro, ING en zijn eigen Rabobank. Dat werpt bij ons in ieder geval de nodige vragen op over de beslissing om de vergoedingen stop te zetten.

  • Was het nodig dat de Rabobank deze stap zette?
  • Moest dit gebeuren om liquiditeiten te sparen in deze moeilijke tijden?
  • Dreigt de bank verlies te draaien?

Op basis van de informatie van de Rabobank zelf is het antwoord negatief. De Rabobank verdient meer dan €2 miljard, heeft een eigen vermogen van meer dan €40 miljard. De kapitaalbuffers zijn enorm. De liquiditeitsbuffers zijn enorm.

Als de bank er zo goed voorstaat ontbreekt een deugdelijke motivering voor het stopzetten van de vergoedingen over de Rabo Ledencertificaten. De oproep van de ECB geldt niet als zodanig, want we hebben het hier niet over dividend.

14,5% Koersdaling

Inmiddels is de notering van de Rabobank Certificaten weer hervat en worden de houders van dit rentedragende product – na al een forse koersdaling in de afgelopen weken – geconfronteerd met 14,5% koersverlies.

IEX heeft al aangegeven in actie te komen.

  • Door te onderzoeken (juridisch) of Rabobank dit zomaar mag doen. Daarvoor wordt het gehele complex aan verstrekte informatie en gewekte verwachtingen beoordeeld.
  • Actie richting (de Raad van Bestuur van) Rabobank om ervoor te zorgen dat de uitgestelde vergoedingen alsnog – zo snel mogelijk na 1 oktober a.s. – worden uitgekeerd.
  • Een vuist maken door zoveel mogelijk gedupeerde Rabo-beleggers te verzamelen. Velen van hen zijn Rabo-klant en velen zijn zakelijke relaties. Zo’n vuist maken heeft zin.

Doe mee en meld u aan voor de IEX Ledenactie voor Rabo-certificaathouders!

Door samen op te trekken staan beleggers sterker en kunnen we opkomen voor uw belangen.

IEX in Actie is de naam waaronder IEX namens groepen beleggers actie onderneemt ter behartiging van hun belangen. De inhoud van dit artikel is geen professioneel beleggingsadvies of een aansporing tot het aangaan van bepaalde investeringen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht