Word abonnee en neem Beursduivel Premium
IEX-actie: 15 vragen aan Rabobank

IEX-actie: 15 vragen aan Rabobank

Inmiddels hebben zich al meer dan 2.000 houders van Rabobank Certificaten aangemeld bij de IEX-actie naar aanleiding van het schrappen van de rentevergoeding op Rabobank Certificaten.

Als u ook houder bent van Rabobank Certificaten, dan kunt zich uiteraard nog steeds aanmelden.

Zoals we gisteren al schreven is er inmiddels een brief verstuurd met vragen aan Rabobank-ceo Wiebe Draijer. Hieronder de volledige tekst van die brief 


 

Geachte heer Draijer,

Naar aanleiding van het bericht dat Rabobank afgelopen zondag 29 maart 2020 omtrent de 6,5% Rabobank Certificaten publiceerde, richten wij ons tot u. IEX is het leidende online platform voor beleggers in Nederland en België.

Een groot aantal houders van en beleggers in de 6,5% Rabobank Certificaten heeft zich bij IEX gemeld in verband met deze kwestie. Zij hebben grote bezwaren tegen het besluit van Rabobank en zijn van oordeel dat zij hierdoor ernstig zijn benadeeld. IEX is daarop een actie gestart, waarbij zich inmiddels meer dan 2.000 certificaathouders hebben aangesloten.

Wij halen het bewuste persbericht (cursief weergegeven) aan:

Rabobank volgt de aanbeveling van de ECB aan banken om gedurende de COVID-19 pandemie tot tenminste 1 oktober 2020 geen dividend te betalen

In navolging van recente aankondigingen van de Europese Centrale Bank (ECB) en De Nederlandsche Bank (DNB) heeft Rabobank besloten geen uitbetaling te doen op de Rabobank Certificaten in maart, juni en september 2020. Rabobank geeft hiermee gehoor aan de aanbeveling van de ECB aan banken om geen dividend te betalen tot tenminste oktober 2020. De ECB heeft vrijdag 27 maart 2020 banken opgeroepen om gedurende de COVID-19 pandemie hun dividendbetalingen voorlopig stop te zetten (ECB/2020/19).

De ECB vindt het van essentieel belang dat banken hun kapitaal in stand houden om zo in deze onzekere tijden de economie te kunnen blijven ondersteunen. De ECB verwacht daarom dat banken afzien van dividenduitkeringen over 2019 en 2020 tot tenminste 1 oktober 2020, zodat banken huishoudens, het MKB en grote bedrijven kunnen blijven ondersteunen. In navolging van deze aankondiging van zowel ECB als DNB, heeft Rabobank besloten gebruik te maken van haar discretionaire bevoegdheid om geen vergoedingen uit te keren op de Rabobank Certificaten op de geplande data van 29 maart, 29 juni en 29 september 2020.

Naar aanleiding van dit persbericht hebben wij de volgende vragen.

  1. De ECB schrijft in haar aanbeveling: “The term ‘dividend’ as used in this recommendation refers to any type of cash pay-out that is subject to the approval of the general assembly”. Bent u van mening dat de aanbeveling van de ECB ook betrekking heeft op de 6,5% Rabobank Certificaten? Zo ja, om welke reden(en)?
  2. Op welk moment (aangenomen wordt gedurende de dag van 29 maart 2020) is de beslissing om de uitkering stop te zetten genomen? Was dat voor of na de uitzending van Buitenhof?
  3. Heeft Rabobank van ECB of DNB een directe instructie gekregen om geen vergoeding te betalen op de 6,5% Rabobank Certificaten? Zo ja, van welke datum is deze instructie? kunt u een afschrift van een instructie overleggen en/of publiceren?
  4. Heeft Rabobank overleg gevoerd met ABN Amro en ING Bank over de in het persbericht aangehaalde aanbeveling van ECB? Zo, ja wanneer heeft dat overleg plaatsgevonden en wat was de uitkomst van dat overleg?
  5. Op 12 februari jl. heeft u zich positief uitgelaten over de positie van de bank. Op 12 maart (datum jaarverslag) en 29 maart (Buitenhof) heeft u dat herhaald. Geven deze uitingen naar uw oordeel een juist beeld?
  6. Bent u van oordeel dat het niet betalen van de vergoeding op de Rabobank Certificaten noodzakelijk is om de solvabiliteit of de liquiditeit van de Rabobank te versterken? Zijn ze nodig om te voldoen aan de wettelijke en/of door toezichthouders opgelegde verplichtingen op het gebied van solvabiliteit en/of liquiditeit?
  7. Is de Raad van Commissarissen in het besluit omtrent de stopzetting van de betaling van de vergoeding betrokken en heeft de Raad van Commissarissen toestemming gegeven of ingestemd?
  8. Er is gebleken dat een aantal banken en cliënten op maandag 30 maart 2020 het bedrag van de vergoeding op hun rekening hebben overgemaakt gekregen. Dat is in de loop van maandag weer teruggeboekt. Was al opdracht reeds gegeven om de betaling te doen? En heeft Rabobank gevraagd de reeds uitgevoerde betalingen te corrigeren?
  9. Indien de betalingsopdracht door Rabobank al op of voor 27 maart 2020 is gegeven: De ECB aanbeveling geldt expliciet niet voor betalingen die al waren verricht. Had de Rabobank de betaling van de vergoeding in dat kader niet gewoon doorgang kunnen laten vinden? Heeft Rabobank hierover contact gehad met het ‘joint supervisory team’?
  10. Hebt u overwogen om een uitkering in de vorm van nieuwe ledencertificaten te doen, of overwogen om mede te delen dat de uitkering(en) zouden worden uitgesteld en niet stopgezet? Bent u bereid om de gemiste vergoedingen alsnog op een later moment te compenseren?
  11. Staat Rabobank nog achter het advies dat belegging van 20% van de portefeuillewaarde in Rabobank Certificaten passend is?
  12. Bent u bereid om de stopzetting te heroverwegen indien blijkt dat de ECB richtlijn niet van toepassing is op de vergoedingen voor de Rabobank Certificaten?
  13. Op welke wijze is het STAK in deze besluitvorming betrokken? En ziet u in deze situatie en in het governance proces rond de stopzetting van de vergoeding een rol voor de Ledenvergadering?
  14. Bent u bereid op korte termijn een Vergadering van Houders van Rabobank Certificaten te houden om houders te informeren en te raadplegen?
  15. Is de vergoeding op de overige tier-1 kapitaalinstrumenten ook stopgezet op basis van uw discretionaire bevoegdheid? Zo ja, wanneer is dat medegedeeld? Zo nee, waarom niet?

Graag vernemen wij op korte termijn uw antwoorden. Wij overwegen deze brief op de website van IEX te publiceren en zullen in dat geval – met uw toestemming – ook uw antwoord op de website plaatsen.

In deze fase prefereren wij derhalve een schriftelijk antwoord. Uiteraard zijn wij bereid om de kwestie en mogelijke oplossingsrichtingen met u te bespreken.

Hoogachtend,

Stichting IEX in Actie i/o

IEX in Actie is de naam waaronder IEX namens groepen beleggers actie onderneemt ter behartiging van hun belangen. De inhoud van dit artikel is geen professioneel beleggingsadvies of een aansporing tot het aangaan van bepaalde investeringen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht