Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Slotcall: Bulls are back!

Slotcall: Bulls are back!

Afgelopen weekend kon ik niet vermoeden dat er zo'n mooie beursdag aan zou komen. Het bericht dat het aantal doden in New York lijkt af te vlakken, doet de markt goed. De AEX sleept er uiteindelijk een dikke plus van 3,9% uit.

Verder zien we ook dat het aantal nieuwe ziekenhuisbezoeken bij ons en in Italië afneemt. Het is nog te vroeg om te juichen, maar als deze trend doorzet, kunnen we voorzichtig denken aan een open-up. Op televisie wordt hierover al volop gediscussieerd.

Hans de Boer, voorman van werkgeversorganisatie VNO NCW pleitte afgelopen zondag bij het televisieprogramma WNL op zondag bijvoorbeeld om de boel eind april al open te gooien. Voor de meeste virologen komt dit echter nog te vroeg.

Wat hoop geeft, is dat Oostenrijk als eerste Europese land de maatregelen versoepelt. Het lijkt slechts een kwestie van tijd dat andere Europese landen gaan volgen. Als het bedrijfsleven weer voorzichtig op gang komt, dan kunnen economen de schade van de crisis beter berekenen.

Als we weten hoeveel het ons allemaal gaat kosten, dan zou het mij niet verbazen dat markten alweer over deze crisis heen gaan kijken. De beurs kijkt immers negen tot twaalf maanden vooruit. Maar goed, de beurs is op korte termijn natuurlijk niet te voorspellen. De Telegraaf is daar helaas nog niet van op de hoogte:)

Als onze experts deze coronacrisis hadden zien aankomen dan was deze daling natuurlijk niet zo spijkerhard geweest. Als een crash op de beurs te voorspellen is, dan worden we met zijn allen slapend rijk. Helaas bestaat gratis geld op de beurs niet. 

OCI +14,5%

De grote winnaar op het Damrak is OCI. De kunstmestproducent zegt dat het bedrijf tot nu toe weinig last heeft van de coronacrisis. Dit komt doordat de producten van OCI als essentieel worden gezien door de overheid, simpelweg omdat ze nodig zijn voor de voedingsindustrie.

De koers van OCI is dit jaar echter gehalveerd en dat leidde ertoe dat de nodige mensen binnen het management wat aandeeltjes goedkoop hebben ingeslagen. Hoewel, of ze goedkoop waren, blijkt natuurlijk pas achteraf.

Dit zijn berichten waar ik wel vrolijk van word.

Rentes

De bewegingen op de rentemarkt zijn beperkt. Er is maar 1 grote uitschieter en dat is de Amerikaanse vergoeding op tienjaars staatspapier dat maar liefst acht basispunten stijgt naar 0,66%. Echter nog geen yield waar de Amerikaanse President Donald Trump zich zorgen over zal maken.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

  • De AEX gaat 3,9% omhoog maar daarmee kunnen we het niet winnen van de Duitsers (+5,8%) en Fransen (+4,6%).
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 8,1% en noteert 46,6 punten. Het lijkt erop dat we de grootste paniekgolf achter de rug hebben.  
  • Wall Street speert zo'n 5% omhoog.  
  • De euro zakt 0,1% en noteert 1,080 ten opzichte van de dollar.
  • Goud (+1,9%) doet het ook in deze markt goed. 
  • Olie: WTI (-7,2%) en Brent (-5,1%) krijgen op zijn donder.
  • Bitcoin (+5,1%) gaat wel lekker.

Het Damrak

  • De analisten van Berenberg krijgen veel kritiek te verwerken over hun koopadvies op ING (+9,3%) en verdedigen daarom hun besluit. Volgens Berenberg zullen de verliezen op slechte leningen beperkt blijven ten opzichte van sectorgenoten. Hier leest u er meer over.
  • ABN Amro (+6,7%) trekt zich vandaag niets aan van een fikse downgrade van Jefferies. Het aandeel gaat naar €8,40 van €17,50.
  • NN Group (+3,7%) en ASR (+3,0%) volgen het advies van De Nederlandse Bank (DNB) en schorten hun dividend en aandeleninkoopprogramma op.
  • ASMI (+16,3%) speert er vandoor. Afgezien van het goede beurssentiment kan ik een duidelijke trigger niet vinden. De winsten van ASML (+7,6%) en Besi (+8,7%) zijn iets bescheidener.
  • Royal Dutch Shell (+0,7%) heeft last van de gedaalde olieprijs.
  • Ahold (-0,3%) is het meest coronabestendige aandeel binnen de AEX en wordt gedumpt op het moment dat de spanningen wat afnemen.
  • De analisten van ING hebben een koersdoel staan van €12,80 voor Fugro (-0,9%). De huidige beurskoers bedraagt amper €3,70 waardoor zij een upside zien van 243%. Is dat niet iets te optimistisch? De bodemonderzoeker schrapte vandaag de outlook voor dit jaar.
  • Vopak (-4,9%) heeft dit jaar in verhouding tot de markt uitmuntend gepresteerd en dan is het niet vreemd dat het aandeel vandaag even een stapje terug doet. Zo gaat dat tijdens een crap rally.
  • Tot slot ligt het winkelvastgoed er eindelijk sterk bij. Met name Unibail Rodamco (+11,5%) en Wereldhave (+14,6%) zijn niet te houden.

Adviezen

  • ABN Amro: naar €8,40 van €17,50 - Jefferies
  • Adyen: start volgen met kopen en €882 - Jefferies
  • ArcelorMittal: naar €10 van €15 en houden - Kepler Cheuvreux
  • ArcelorMittal: naar €11 van €17 en kopen - Oddo BHF
  • ING: naar €8,60 van €13,50 - Jefferies
  • Unilever: naar €53.50 van €53 - Jefferies
  • Aperam: naar kopen van houden en naar €25 van €26 - Kepler Cheuvreux

 De dag van morgen

7 apr Event Consensus
08:00   Duitsland industriële productie feb -1,0% MoM
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht